POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Fırtına Türkiye Kupası'nda finalde!
Fırtına Türkiye Kupası'nda finalde!
Nisan sıcaklığı dünya tarihine geçti
Nisan sıcaklığı dünya tarihine geçti
11 yaşındaki çocuğa servis çarptı: Hayatını kaybetti!
11 yaşındaki çocuğa servis çarptı: Hayatını kaybetti!
Okul müdürünü katleden öğrencinin ifadesi ortaya çıktı
Okul müdürünü katleden öğrencinin ifadesi ortaya çıktı
27 Aralık 2021 Pazartesi - 13:41

Bilim Kurulu Üyesi'nden kritik yılbaşı uyarısı!

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, "Omicron varyantının ülkemizde yaygınlaşmaması için özellikle yılbaşı tatili kısa dönemli de olsa bizim için bir sınav. Bu sınavı başarıyla atlatma imkanını bulursak, önümüzdeki zaman diliminde varyantın Türkiye'de yaygınlaşmasını geciktirebiliriz" dedi.

Bilim Kurulu Üyesi nden kritik yılbaşı uyarısı!

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Omicron varyantının bulaşıcılığının yüksek olduğunu belirterek, yılbaşında kapalı alanlarda ve toplu eğlence mekanlarında vakit geçirmemeye gayret edilmesi gerektiğini söyledi.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Şener, AA muhabirine, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Türkiye'nin kalabalık illerinde görülen yeni vakaların yüzde 10'undan fazlasının Omicron kaynaklı olduğunu açıkladığını hatırlattı.

Kovid-19 salgınının başından bu yana her tatil döneminde bilim insanları tarafından uyarıların tekrarlandığını belirten Şener, "Omicron varyantının ülkemizde yaygınlaşmaması için özellikle yılbaşı tatili kısa dönemli de olsa bizim için bir sınav. Bu sınavı başarıyla atlatma imkanının bulursak,önümüzdeki zaman diliminde varyantın Türkiye’de yaygınlaşmasını geciktirebiliriz." dedi.

"Maske, mesafe ve el hijyeninde hiç taviz vermememiz lazım"
Omicron varyantının diğer varyantlara göre 70 kat daha hızlı yayıldığını, vatandaşların bunu unutmaması gerektiğini dile getiren Şener, gelecek birkaç aylık sürecin Omicron varyantıyla mücadelede önem taşıdığına işaret etti. Şener, şunları kaydetti:

"Bu periyodun ilk başı yılbaşı ve yılbaşı tatili denilebilir. Özellikle tüm dünyada Noel arifesinde tatiller başladığı zaman, kapalı alanlarda ve kapalı eğlence alanlarında kısıtlamalar başladı. Ülkemizde bir kısıtlama yok ama bizler sorumluluk bilincine sahip olarak kapalı alanlarda ve toplu eğlence mekanlarında vakit geçirmemeye gayret etmemiz lazım. Evlerde kendi çekirdek ailemizle vakit geçirmeyi tavsiye ediyoruz. Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de olasılıkla Omicron varyantının önümüzdeki zaman dilimi içinde hızlı ve baskın bir şekilde yayılma potansiyeli var. Bu yayılma potansiyelinin önünü alabilmemiz için aslında yılbaşı bizim için fırsat. Kapalı alanlarda da maske, mesafe ve el hijyeninde hiç taviz vermememiz lazım."

"Bir an önce eksik aşılar tamamlanmalı"
Omicron varyantıyla mücadelede aşılanmanın önemli olduğunu aktaran Şener, "Vatandaşlarımızın eksik olan aşılarını bir an önce tamamlamaları lazım. 2 doz aşı olanlar 3. doz aşılarını olmaları gerekir. Hiç aşılanmayan vatandaşlar, mutlaka birer ay arayla çift doz aşılarını olmalılar. Kış döneminde varyant olgularda bir artış olacak. Bunu hepimiz yaşayacağız. Bunu olabildiğince az tutup hastaneye yatış sayılarını ve ölüm sayılarını az tutmak için bir an önce vatandaşların aşı merkezlerine koşmaları gerekiyor." dedi.

TURKOVAC aşısına da değinen Şener, şöyle konuştu:
"Hepimizin dört gözle beklediği aşı artık kullanıma hazır durumda. Seri üretim aşamasına geldi. Erken ve acil kullanım onayı aşamalarını geçti. Delta ve diğer varyantlar dahil olmak üzere, ilgili kurumlar tarafından etkin ve yetkin bulundu. Bu bizim için yaklaşık 2 yıldır beklediğimiz bir aşamaydı. Bu aşamadan sonra Sağlık Bakanlığı verilerine göre yerli ve milli aşı olduğu zaman aşılanma yönünde karar vereceğini bildiren yaklaşık 5 milyon civarında vatandaşımız vardı. Artık 5 milyonun üzerine düşen bir vazife ortaya çıktı. Tıpkı daha önce söz verdiğiniz gibi, hazır olan aşıyı aşı merkezlerinde olmaya çağırıyoruz. Bu salgından çıkabilmemizin yolu birlikte hareket etmemiz ve koruma yelpazemizi genişletmemizle olacak."

 
Çiğli'de hamleler yarıştı!
 
CHP Buca’da sahaya indi: Esnaf mesaisi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Haftalık vaka haritası açıklandı: İşte İzmir'de son durum!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 11-17 Aralık tarihleri arasında illere göre ...
Prof. Dr. Özlü'den Omicron sonrası kritik uyarı
Yapılan çalışmaların ‘Omicron’un iki doz aşıya rağmen aşıdan çok etkilenmediğini ...
Ana bulaş unsuru okullar ve çocuklar mı?
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi ...
 
İstanbul'da operasyon: 91 bin kaçak ilaç ele geçirildi!
İstanbul Esenler'de yapılan kaçak ilaç operasyonunda, toplam 91 bin 938 ...
Günlük tablo: 173 can kaybı, 20 bin 138 yeni vaka
Türkiye'nin 26 Aralık 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı. Türkiye'de ...
Rutin meme kontrolü mesajı hayatını kurtardı
KETEM'den (Karşıyaka Kanser Erken Teşhis Tarama Ve Eğitim Merkezi) rutin ...
 
Son 24 saatte 145 can kaybı, 20 bin 470 yeni vaka
Sağlık Bakanlığı, Türkiye'nin koronavirüs tablosunu açıkladı. Koronavirüs ...
Bakan Koca'dan flaş Omicron varyantı uyarısı!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından Omicron varyantıyla ...
'Covid-19 felç riskini artırabilir'
Koronavirüsün yalnızca bir solunum yolu hastalığı olmayıp sinir ve damarlara ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri