POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Bakan Fidan: ABD kayıtsız şartsız İsrail'i destekliyor!
Bakan Fidan: ABD kayıtsız şartsız İsrail'i destekliyor!
MİT'ten Irak'ta nokta operasyon!
MİT'ten Irak'ta nokta operasyon!
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na atama!
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na atama!
Kaplan soruşturmasında gözaltı sayısı 8'e yükseldi!
Kaplan soruşturmasında gözaltı sayısı 8'e yükseldi!
22 Mart 2021 Pazartesi - 10:48

Büyükşehir Başkanvekili Özuslu: Bugün demokrasiye can suyu veriyoruz!

‘Kentlerde Sürdürülebilir Su Politikaları Zirvesi’nin açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Özuslu, “Su, tüm yaşam formları için ne ise; demokrasi de, ülkemiz için odur. Bu sebeple bugünkü buluşmamız, aynı zamanda demokrasimize can suyu veriyor” dedi.

Büyükşehir Başkanvekili Özuslu: Bugün demokrasiye can suyu veriyoruz!

Mehmet İŞLER /GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Fuar İzmir’de gerçekleşen ‘Kentlerde Sürdürülebilir Su Politikaları Zirvesi’nin açılış konuşmasını yaptı. Cumhuriyet Halk Partili (CHP) büyükşehir belediye başkanlarının katılacağı ve toplantı sonunda manifesto açıklanacak programa İzmir Milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, STK, oda ve sendika temsilcileri katıldı.

Başkan Vekili Özuslu, zirvenin önemine vurgu yaparken, “İlki; 11 büyükşehir belediyesinin ‘Başka bir su yönetimi mümkün’ diyerek elini taşın altına koyup hepimizin müştereki suyu, küresel bir dil haline gelen ‘sürdürülebilirlik’ teması üzerinden ele alması; tüm Türkiye için örnek teşkil edecek ortak bir vizyon geliştirmek üzere birlikte çalışma iradesi göstermesi ve sorunlarını ortak akılla, müzakere ederek ve bilimsel yöntemlerle değerlendirmesidir. Bu yaklaşım Türkiye’nin bugünü ve yarını için mihenk taşı niteliğindedir” dedi.

İklim krizi, kuraklık, su stresi gibi sorunlara dair çözümün, yalnızca sürdürülebilir kalkınma gündeminin takip edilmesiyle mümkün olduğunu ifade eden Özuslu, “Buluşmamız kentler arası bir hidro-diplomasi, işbirliği ve eşgüdüm girişimi olarak tarihe altın harflerle yazılacaktır. Ezcümle, 11 büyükşehir belediyesinin kentlerimizin doğayla barışık ve ortak akılla yönetimi için ortaya koyduğu birlikte çalışma azmi, üzerinde kara bulutların dolaştığı ülke demokrasimiz için tıpkı ele alacağımız su gibi yaşamsaldır. Su, tüm yaşam formları için ne ise; demokrasi de, ülkemiz için odur. Bu sebeple bugünkü buluşmamız, aynı zamanda demokrasimize can suyu veriyor” açıklamasında bulundu.

Özuslu, zirveyi önemli yapan ikinci unsurun ise başlı başına ele aldığı su konusu olduğunu ifade etti. Özuslu, “Su sürdürülebilir yönetiminin yaşamsal olduğu kadar son derece politiktir. İklim krizinden su varlıklarının kurumaya yüz tutmasına, patlayan nüfus artışından pandemiye kadar 21’inci yüzyılın içinde bulunduğu iç karartıcı tabloya çözüm olarak Birleşmiş Milletlerce kabul edilen sürdürülebilir kalkınma eksenli 17 küresel amaçtır.

Özuslu, “11’inci amacın veciz biçimde ortaya koyduğu gibi bizler şehirlerimizi ve tüm insan yerleşkelerini kapsayıcı, güvenli, dirençli ve sürdürülebilir kılmakla mükellefiz. Suya duyarlı bir kent olabilmek de ancak bütüncül, uzun dönemli, sürdürülebilir, yaşamaya elverişli, dirençli ve refahı büyütüp adil paylaştıran stratejilerin geliştirilmesine ilham verecek bir vizyonla mümkün olabilecektir. Bizler önümüzdeki iki gün boyunca, ‘Başka Bir Su Yönetimi Mümkün’ diyerek bu ilham ışığında hareket edeceğiz. Ancak içinde yaşadığımız ve son derece kompleks işleyen sosyal sistemlerde, tek başına kurtuluşun mümkün olmadığının da son derece farkındayız. İşte bu yüzden bu zirvede 11 büyükşehirin bir araya gelmesi son derece önemli. Gayemiz, bu zirve vesilesi ile sözünü ettiğim hedeflerimizi, kolektif bir eylem planı içerisinde gerçekleştirmek olacaktır” açıklamasında bulundu.



KİM/NE MESAJ VERDİ? 

İklim değişikliği nedeniyle su azalabilir
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Alim Murathan, açılış töreninde yaptığı konuşmada, dünya üzerinde temiz suya erişimi olmayan 2,2 milyar insan yaşadığını ve her 3 kişiden birinin güvenli içme suyu olmadan yaşamak zorunda kaldığını vurguladı. Alim Murathan, Türkiye’de yapılan araştırmalara göre iklim değişimleri nedeniyle gelecek 20 yıl içerisinde birçok su havzasında yüzde elliye yakın su kaybının olabileceğinin de altını çizdi. Murathan, “Büyük Menderes, Küçük Menderes, Gediz gibi önemli su havzalarında üretilen1 kilogram et için 5 bin litre, 1 kilogram pirinç için ortalama 4 bin litre, 1 kilogram buğday için 900 litre ve 1 kilogram patates için 500 litre su ihtiyacı var. Üretim için gereken su ihtiyacının önemli bir kısmı tarımsal gıda üretimindeki bu havzalardan karşılanıyor. Geçen hafta Valilik tarafından kuraklık nedeniyle yapılan su kısıtlılığı 16 milyon İstanbulluyu, 5 milyon Ankaralının tarımsal gıda için gerekli su ihtiyacını doğrudan etkiliyor. Ülkemizin diğer kentlerinde yaşayan nüfusların tarımsal gıda üretimi için tüketilen su miktarı da doğrudan İzmir kentinin içme suyu güvenliğinin geleceğini de etkiliyor” diye konuştu.

Güvenli suya erişim, suyun yönetimi ile doğrudan ilgili
Kentlerimizin su ihtiyacının güvende olduğunu, sadece içme suyu barajlarımızın doluluk oranlarına bakarak söyleyemeyeceğimizi ifade eden Murathan, “Kentlerimizin içme, kullanma ve gıda için gerekli su ihtiyacı ülkemizdeki bütün su kaynaklarının mevcut durumu, kuraklık süreci ve nasıl yönetildiği ile doğrudan ilgili. 11 büyükşehir belediyemizin düzenlediği bu zirvenin iki temel hedefi ve çerçevesi var. Birincisi, kentlerimizin içme, kullanma suyu ve gıda için gerekli su ihtiyacının, su güvenliğinin ülkemiz su yönetimindeki eksiklikler ve yanlış politikalar nedeniyle büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunu, başka bir su yönetimi ve politikalar ile bu zorluklarla baş etmenin ve üstesinden gelmenin mümkün olduğunu anlatmak” dedi.

Zirvenin ikinci temel hedefinin ise su yönetimine başka bir bakış açısı getirerek uygulama yol haritasının adımlarını, bilim insanları, tarım örgütleri, çiftçi örgütleri, meslek örgütleri, sanayiciler, ticaret odaları, ziraat odaları, doğa ve çevre örgütleri olmak üzere su kullanıcısı tüm paydaşlarla birlikte ortak akılla oluşturmak olduğunu belirten Murathan, sözlerini “Bu çerçevede zirvenin ikinci günü 17 konu başlığı ve 380 katılımcı ile uygulama adımlarını ve Türkiye’nin su yönetiminin yol haritasını çıkaracağız” diyerek noktaladı.

“Meslektaşım Soyer’i tebrik ediyorum”
Almanya Bonn Belediye Başkanı Katja Dörner zirve için bir video mesaj gönderdi. Dörner şöyle dedi: “Meslektaşım ve aynı zamanda ICLEI küresel yürütme kurulu bünyesindeki iklim üyeleri portföyüne eş başkanlık yaptığımız Sayın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i İzmir’de su alanında oluşturduğu iddialı stratejiler için tebrik ediyorum. Almanya’nın ve Avrupa Birliği’nin öncü şehirlerinden olan şehrimizde bizler de gereken sorumlulukları üstlenmeye hazırız. Hiçbir şehir yalnız yürümemelidir. Bu bağlamda Sayın Soyer ile birlikte binlerce şehri iddialı iklim eylemleri konusunda seferber etmeyi bağlılıkla sürdüreceğim.”

ICLEI Genel Sekreteri Gino Van Begin de zirve için video mesaj gönderen bir diğer isim oldu. Cape Town’ın 2017 yılında ciddi bir kuraklık ile karşı karşıya kaldığını ve su yönetiminde ciddi farklılıklar yaratmak zorunda kaldıklarını ifade eden Gino Van Begin sözlerini şöyle sürdürdü; “Yapılan kampanyalar ile 3 senede bölgedeki su tüketimi yüzde 50 oranında azaldı. Yürütülen davranış kampanyaları, geliştirilen su tasarruf teknolojileri ve yenilikçi politikalar ile büyük değişimler yaratılabilir. Bizlerde bütün üye büyükşehir başkanları ile işbirliği halinde Türkiye’de yapılacak bütün çalışmalara katkı sağlamaya hazırız.”

Tarihten günümüze su kaynaklarının önemini ve suya erişiminin kolaylaşması için önemli şehirlerin her zaman su kaynaklarının çevresinde kurulduğunu hatırlatan UN – HABITAT Genel Sekreteri Maimunah Mohd Sharif de video mesajında Habitat olarak güvenli suya erişim konusunda desteklerini asla esirgemeyeceklerini ifade etti.

Program İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ev sahipliğinde diğer 10 CHP’li Büyükşehir belediye başkanının katılımıyla devam edecek. İkinci kısımda gerçekleşecek başkanlar oturumu sonrasında manifesto açıklanacak. 

 
Tugay'dan sağlık emekçilerine moral mektubu
 
"Kızımın mezarına gidip bu haberi nasıl vereceğim?"
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Okumak 22 Mart 2021 Pazartesi 12:41

Vay be Mustafa Özuslu açıklama yapıyor.CHP daha ne ister süper bir siyaset anlayışı.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tugay'dan sağlık emekçilerine moral mektubu
Karşıyaka Belediyesi ilçede görev yapan sağlık çalışanlarına smart antikor ...
Efes Antik Kanal Projesi'nde son durum!
Efes antik kentini 2500 yıl sonra yeniden denizle buluşturacak ”Efes Antik ...
Çamdibi Yüzme Havuzu’na hızlı başlangıç
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, temel ve su yalıtım çalışmaları ...
 
Gaziemir'de dünya su gününe özel çalışma
Yaşanan iklim krizi ve kuraklık sorununa dikkat çeken Gaziemir Belediyesi, ...
Konak'ta tapuda yeni dönem!
Vatandaşların işlerini kolaylaştırmak için örnek bir işbirliğine imza ...
CHP'li başkanlardan 'pandemi, turizm ve deprem' zirvesi!
CHP'li büyükşehir belediye başkanları, Muğla'nın Bodrum ilçesinde düzenlenen ...
 
İzmir'de sıkı virüs denetimi!
Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı ekipleri kentin sahil ...
Soyer sanatçılara yeni destek paketini açıkladı: 3 ayda 1.5 milyonluk katkı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer kentte pandemi nedeniyle ...
Karşıyaka Belediyesi 'halkın danışmanı' olacak!
Karşıyaka Belediyesi tarafından bilgi kirliliklerini ortadan kaldırmak, ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri