POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Mersin Emniyeti'nden 'Yumurtalı gasp’ ile ilgili açıklama
Mersin Emniyeti'nden 'Yumurtalı gasp’ ile ilgili açıklama
Erdoğan ile Özel o tarihte görüşecek
Erdoğan ile Özel o tarihte görüşecek
Aydın'ı desteklemişti... İYİ Partili Erhan Usta istifa etti
Aydın'ı desteklemişti... İYİ Partili Erhan Usta istifa etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan kentsel dönüşüm açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan kentsel dönüşüm açıklaması
22 Mart 2021 Pazartesi - 10:51

"Kızımın mezarına gidip bu haberi nasıl vereceğim?"

Yakınlarını erkek şiddetine kurban veren aileler, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine ilişkin açıklamaları öfke ve üzüntüyle takip ediyor. Kızının şüpheli ölümünün aydınlatılması için hukuk mücadelesini sürdüren Demiral, “Kızımın mezarına gidip bu haberi nasıl vereceğim?” dedi.

 Kızımın mezarına gidip bu haberi nasıl vereceğim?

Türkiye ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle çekilirken, karara tepkiler giderek artıyor. Kadın örgütleri Cuma gecesi yapılan açıklamanın ardından ülkenin dört bir yanında alanlara inerek kararı geri çekme ve sözleşmeye uyma çağrısı yaptı. Öte yandan yakınlarını erkek şiddetine kurban veren aileler ise gelişmeleri öfke ve üzüntü ile takip ediyor.

İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'in haberine göre Kızının şüpheli ölümünün aydınlatılması için hukuk mücadelesini mahkeme salonlarında ‘adalet’ diye haykırarak sürdüren Filiz Demiral, “Kızıma söz vermiştim; adalet yerini bulacak diye! Ben kızımın mezarına gidip bu haberi nasıl vereceğim? Ona nasıl ‘Adalet tamamen öldü’ diyeceğim?” sözleriyle karara isyan etti. Annesi ve teyzesi aynı gün katledilen Figen Akta ise, “İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamayı hiçbir zaman istemediler. Oysa kadınların öldürüldüğü, çocukların tecavüze uğradığı bir memlekette soluk alıyoruz. Bu pis havayı içinize çekerken hiç göğsünüz sıkışmıyor mu?” diye sordu.

KIZIMA NASIL SÖYLEYECEĞİM?

Kızı Ceyda Yüksel, 20 Ağustos 2020 tarihinde vücudunda cam kesikleriyle Serkan Dindar’ın evinde ölü bulunun Filiz Demiral, acısını yüreğine gömerek şüpheli ölümün aydınlatılması için hukuk mücadelesi veriyor. Mahkeme salonlarında kızı için ‘adalet’ diye haykıran Demiral, bugünlerde kadına yönelik şiddeti önlemede önemli bir adım olan İstanbul Sözleşmesi’nin feshedildiği yönündeki açıklamaları ise öfke ve üzüntüyle takip ediyor: “Haberi duyduğumda kan beynime sıçradı, sabaha kadar gözüme uyku girmedi. Ben kızıma söz vermiştim; adalet yerini bulacak diye! Ben kızımın mezarına gidip bu haberi nasıl vereceğim? Ona nasıl ‘Adalet tamamen öldü’ diyeceğim? İstanbul Sözleşmesi biz kadınların en önemli güvencelerinden biriydi. Sözleşmenin feshi ile erkek şiddetinin önü açıldı. Haklarımı ve adaleti ararken bizi elimizdekinden de ettiler. Kızımın yaşam hakkını elinden alan Serkan Dindar, ödül gibi ceza alacak demektir bu. Emsal cezalar beklerken kadınlarımızın yaşam haklarını artık kolayca ellerinden alınacak. Hayatlarımız hakkında biz kadınlar karar veremeyeceğiz. Suçlulara ceza indirimleri uygulanacak. Bunu asla kabul etmiyorum. Kızım ve diğer kadınlar için sonuna kadar mücadele edeceğim. Ellerini üzerimizden çeksinler. Bütün kadınlara sesleniyorum. Asla vazgeçmesinler ve haklarını bırakmasınlar.”

ÇOK ÖFKELİYİM ÇÜNKÜ...

2019 yılında annesi ve teyzesini erkek şiddetine kurban veren Figen Akta ise bugün 23 yaşında genç bir kadın. Acısını erkek şiddetine karşı örgütlü bir güce dönüştüren ve şimdi diğer kadınlar için mücadelesini sürdüren Akta, “Ben, annesi (Fatma Akta) ve teyzesi (Habibe Çevik) 19 Haziran 2019’da İzmir’de aynı günde öldürülmüş, hayata tutunmaya çalışan, umudunu ve yaşam sevincini kaybetmemeye çalışan ve eğitimine devam eden 23 yaşında genç bir kadınım. Sabah uyandım ve ‘İstanbul Sözleşmesi feshedildi’ şeklinde haberler okudum. Doğruyu söylemek gerekirse şaşırmadım. Artık şaşırmıyorum. Neden mi? Çünkü İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamayı zaten hiçbir zaman istemediler. Bunu hepimiz biliyorduk. İstanbul Sözleşmesi’nin amacı erkekler tarafından şiddete uğrayan kadınları ve kadınların çocuklarını korumayı ve onlara destek olmayı amaçlıyor. Bunun yanı sıra kadınlar ve erkekler arasındaki eşitsizlikleri de ortadan kaldırmayı hedefleyen bir sözleşmeden bahsediyorum. Kadınların öldürüldüğü, çocukların tecavüze uğradığı bir memlekette soluk alıyoruz. Bu pis havayı içinize çekerken hiç göğsünüz sıkışmıyor mu? Ben kadınların öldürüldüğü her gün daha çok ölüyorum. Çok öfkeliyim çünkü kadınların hayatlarına birer birer değil artık üçer, beşer son veriliyor. Yetkililer bunun farkında olmalarına rağmen atılan adımları geri çekiyor. Katledilen kadınlar ve onların ardında kalan çocukları var... Ben ve kardeşim de o çocuklardan biriyiz. Annemin, teyzemin ve öldürülen diğer kadınların haklarını sonuna kadar arayacağım ve seslerini duyuracağım. Anneme söz verdiğim gibi asla pes etmeyeceğim. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü’nün de her zaman dediği gibi; mücadele kazandırır” ifadelerini kullandı. (Çağla Geniş/İlkses Gazetesi)

 
Büyükşehir Başkanvekili Özuslu: Bugün demokrasiye can suyu veriyoruz!
 
Yunanistan'dan Türkiye kararı: Kısıtlama kaldırıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in hayat havzasında 'kaçak moloz' tehdidi!
Menderes ilçesinde, Tahtalı Barajı yakınındaki dere yatağının yanında ...
Şırnak'ta çocukların bulduğu mühimmat patladı: 2 ölü
Şırnak'ta iki çocuğun kırsal alanda bulduğu mühimmatın patlaması sonucu ...
Belediye otobüsünde kanlı HES kodu kavgası: Bıçakladı, kaçtı!
İzmir'in Konak ilçesinde belediye otobüsüne binerken HES kodu göstermeyen ...
 
İzmir'de kaçak tütün operasyonu
İzmir'in Karaburun ilçesinde, 44 kilo 205 gram kaçak tütün ele geçirildi.
Kısıtlamalara uymayan 22 bin 810 kişiye ceza
İçişleri Bakanlığı, 15-22 Mart'taki sokağa çıkma kısıtlamalarına uymayan ...
İzmir'de yeni haftada hava nasıl olacak?
Kentte perde sağanak yağışlarla açılacak. Yeni haftada en yüksek sıcaklıklar ...
 
Askerden izne gelen gencin şüpheli ölümü
Esenyurt'ta gece saatlerinde birkaç gün önce askerden izne geldiği öğrenilen ...
İzmir sularında 22 hayat kurtaran operasyon!
Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına geri itilen lastik bot içerisindeki ...
Yunanistan unsurlarınca ölüme terk edilen Muhammed 3 gün sonra bulundu!
Çeşme ilçesinde, Yunanistan unsurlarınca denize bırakılan ve 3 gündür ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri