POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Edanur'un ölümünde İBB çalışanlarına gözaltı kararı
Edanur'un ölümünde İBB çalışanlarına gözaltı kararı
Rusya, Zelenskiy’yi arananlar listesine koydu!
Rusya, Zelenskiy’yi arananlar listesine koydu!
Özel'den tarihi görüşmeye ilişkin yeni açıklama
Özel'den tarihi görüşmeye ilişkin yeni açıklama
Antalyaspor'dan Alex de Souza açıklaması!
Antalyaspor'dan Alex de Souza açıklaması!
10 Şubat 2020 Pazartesi - 20:43

Büyükşehir Meclisi'nde 'kum saati' dönemi ve 'Sayıştay raporu' gerginliği!

Oturuma AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe’nin Seferihisar Belediyesi’nin 2018 Sayıştay raporuyla ilgili açıklamaları sonrası yükselen tansiyon ve 'kum saati' uygulaması damga vurdu. Boztepe'nin eleştirilerine sert çıkan Başkan Soyer Cumhurbaşkanlığı’ndan onay bekleyen Tarihi Elektrik Fabrikası ve Balıkçı Barınağı için de çağrı yaptı.

Büyükşehir Meclisi nde  kum saati  dönemi ve  Sayıştay raporu  gerginliği!

Gizem TABAN/GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Şubat ayı olağan birinci oturumu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yönetiminde gerçekleşti.

Oturuma AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe’nin Seferihisar Belediyesi’nin 2018 Sayıştay raporuyla ilgili açıklamaları sonrası yükselen tansiyon, 'kum saati' uygulaması ve Başkan Soyer'in Cumhurbaşkanlığı’ndan onay bekleyen Tarihi Elektrik Fabrikası ve Balıkçı Barınağı ile ilgili de yaptığı çağrı damga vurdu.

HARMANDALI’NDA YAPILACAK OTURUM ERTELENDİ
Geçtiğimiz ay yapılan meclis toplantısında yaşanan katkı atık bertaraf tesisi tartışmaları dolayısıyla bu ay yapılacak meclisin ikinci oturumunun Çiğli’de bulunan Harmandalı Katı Atık Bertaraf Tesisi’nde yapılması ve tesisin incelenmesi kararlaştırılmıştı. Ancak havaların soğuk olması nedeniyle uygun koşullar sağlanamayacağı için bu karar ertelendi. 

YENİ DAİRE BAŞKANLIĞI
Oturumda ayrıca önemli bir karar duyurusu daha yapıldı. Elazığ'da yaşanan depremin ardından can ve mal güvenliğinin yeniden gündeme gelmesi ve ilgili önlem ve hazırlıkların ülke çapında tartışma konusu olması sonrası Büyükşehir'de önemli bir karar alındı. Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer Deprem ve Afet Daire Başkanlığı kurulacağını açıkladı.

KUM SAATİ UYGULAMASI!
Mecliste dilek ve temenniler bölümü kaldırılırken, yerine gündem dışı konuşmalar getirildi. Ayrıca meclis üyelerinin oturumda konuşma sürelerine de kısıtlama getirildi. Alınan kararların ardından meclis salonunun yenileneceğini belirten Soyer, “Salonumuz yenilenecek dijital saatler gelecek. Ancak şimdilik için konuşma süreleri için kum saati kullanacağız” dedi.

TANSİYON YÜKSELDİ
AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe’nin gündem dışı konuşmalar bölümünde  Seferihisar Belediyesi’nin Sayıştay Raporuyla ilgili Başkan Soyer’i hedef alan açıklamaları mecliste tansiyonu yükseltti.

SOYER SERT ÇIKTI!
Boztepe’nin söz konusu Sayıştay raporunda Tunç Soyer’e yapılan suçlamaları okuması üzerine sinirlenen Başkan Soyer, “Siz sadece bana yapılan suçlamaları okuyorsunuz. Yaptığınız siyasi ahlaka yakışmayan bir şey. Benim savunmam var. Siz bu yokmuş gibi hakimlik, yargıçlık yapıyorsunuz. Ben Sayıştay’a gereken cevabı verdim. Yaptığınız çok yakışıksız bir şey” dedi.

SÖZ KESME İNİSİYATİFİ KULLANILMALI!
CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç da, “Biz büyükşehir meclisini yönetmeliğe göre yürütüyoruz. Yönetmeliğe göre gündem dışı konuşmalarda belediye başkanı söz verirse söz alınabilir, yoksa alınamaz. Bunun su istimal edilmesi halinde büyükşehir belediye başkanının söz vermeme, söz kesme inisiyatifini kullanması söz konusu olabilir. Ben sözün kesilmesinden yanayım” ifadelerini kullandı.

KABUL ETMİYORUZ!
Kökkılınç’ın ardından konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “Biz burada hiçbir meclis üyesi arkadaşımızın sözünü kesmesini istemiyoruz. Elbette ki hepimiz her şeyi konuşacağız. Siz ‘herkesin konuşmasını diliyorum’ derken CHP grup sözcüsünün çıkıp sınırlama getirilmesini teklif etmesini kabul etmiyoruz” dedi.

CHP’Lİ KÖKKILINÇ’TAN SAVUNMA
Hızal’ın ardından Kökkılınç ise şu açıklamayı yaptı: “Ben hiçbir şekilde demokrasiye aykırı bir şey söylemedim. Burada gündem dışı söz almak demek belediyenin ve işleyişiyle ilgili kenti ilgilendiren konuları konuşmak demektir. Burada Seferihisar Belediyesi’nin Sayıştay raporu yargıya ait bir konudur. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Seferihisar Belediyesi’nin konularının konuşulması zaten gündem dışının kapsamında da olmayan bir şey!”

POLEMİK YARATILIYOR!
CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu da şöyle konuştu: “Herkesin görüş ifade etmesi konusunda mutabakatımız var başkanım bu konuda siz de bizi teşvik ettiniz. Konuşmalar süreler konusunda demokratik tavrınız bizim ortaya koyduğumuz iradeden daha büyük olduğuna şahit olduk. Elbette bu mecliste her şey konuşulmalı. Gündem dışı konuşmalarda gündemde olmayan her türlü konuda görüş istek dilek dile getirilebilir. Ama şunu beklemek hakkımız; hakkaniyetle 2018 yılına ait Sayıştay raporunu onun bütününü burada dile getirmiyorsanız, o konuşmayı yapan arkadaşımızın gerçekten hangi noktada ki başkanımızın Seferihisar’daki zamana ait bir rapordan alıntı… Onun cevabı verilmiş. Etik şunu gerektirir; ikisini de ortaya koyarsınız takdir kamuoyunundur. Ama buradan bir noktayı alıp başka bir yere götürdüğünüzde bir polemik yaratmış oluyorsunuz. Burada bunu belli anlamda dikkatli ve başka bir tartışmaya yol açmayacak konuda dile getirmek zorundayız.”

HERKES HADDİNİ BİLECEK
Tekrar söz alan Hızal, “Büyükşehir meclisinde merkezi hükümete, ülkenin genel siyasetine ilişkin olarak hiçbir şekilde konuşma yapılmaması gerektiğini defalarca söylememize rağmen burada çoğu kez bu konuşmalar yapıldı. Kısıtlamalar sadece… ” şeklinde konuşurken Soyer araya girerek, “Bunun şahsi olması, siyasi ahlaka aykırı olması” dedi. Olayın şahsi olmadığını öne süren AK Partili Hızal, “Siz büyükşehir belediye başkanısınız” dedi. Soyer de, “ Burada da herkes meclis üyesi, herkes haddini bilecek! İfadelerini kullandı.

ATTIRACAĞIM SİZİ SALONDAN
Konuşmalarına ardından AK Partili Hüsnü Boztepe’nin ısrarla söz istemesi üzerine Başkan Soyer, “Siyasa ahlaka aykırı olduğu için size söz vermiyorum. Lütfen susar mısınız! Attıracağım sizi salondan!” dedi.

SİYASİ SEVİYEYİ AŞAĞI ÇEKMEK İSTEYENLERE İZİN VERMEYECEĞİM!
Tartışmaların ardından açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer şunları söyledi:

En başta gündem maddesine geçerken kimler söz almak istiyor dediğimde kalkan bütün ellere söz verdim. 10 aydır görev yaptığımız bu mecliste 2 şeye özen göstermeye çalıştım; Birincisi siyasi ahlakı korumaya gayret ettik. Siyasetin seviyesini aşağılarda tutmayalım, hepimizin layık olduğu seviyede siyaset yapalım dedik. Ve dedik ki zarafetle zafiyeti karıştırmayalım. Bunları neden söylüyorum? Belediye başkanı olarak yaptığım yapamadığım şeylerle ilgili söz alan hiçbir arkadaşımın sözünü kesmem. Ancak Sayıştay raporları her belediye ile ilgili birtakım bulgular tespit eder. Türkiye’de hiçbir belediye yoktur ki bulgular tespit etmesin. Bu bulguların cevaplanması istenir, verilen cevaplar yeterli bulunur ya da bulunmaz. Bütün bunlar yokken Sayıştay’ın tespit ettiği bulguları meclis gündemine taşımak burada yaptığımız siyaset seviyesinin aşağı çekilmesidir ve siyasi ahlaka uygun düşmez. Siyasi seviyeyi aşağı çekmek isteyenlere izin vermeyeceğim. Çoğunluk paçadan çekiştiren siyaset anlayışını istemiyor. Bunu yapmaya kalkan arkadaşlara izin vermeyeceğim” diye konuştu.

BİZ HAKLIYIZ!
Soyer konuşması şöyle sürdürdü: Elektrik fabrikası 10 ay oldu, balıkçı barınağı daha da uzun. Her meclis sonunda ben de bunu gündeme getireceğim. Belediye ihaleye girmiş 10 aydır onay verilmiyor. Bunu talep etmeye devam edeceğiz. En üst düzeyde bu talepleri yaptık. Elektrik fabrikasıyla ilgili ne gibi bir sorun olabilir? Diyelim ki İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ihaleye girilmesi mümkün değil dendi, tekrar ihaleye girilirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bunu her mecrada söylemeye hakkı var. Biz de söylemeye devam edeceğiz. Biz haklıyız! Taleplerimizi defalarca söyledik, söylemeye de devam edeceğiz. Buradan sesimiz daha çok yere gitsin, gitmesi gereken yere gitsin. Biz İzmir’iz, İzmir olarak bunları hak ediyoruz.”

 
AK Parti'de o başkanlardan 'kongrede aday değiliz' açıklaması
 
Foça'da yasa dışı geçiş operasyonu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
"İzmir Levantenleri" sergisi APİKAM’da açıldı
“İzmir Levantenleri” sergisi bugün Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde ...
Soyer'den otopark açılışında o ilçeye metro müjdesi
Karabağlar Selvili Yeraltı Otoparkı bugün hizmete girdi. Açılışı yapan ...
Karşıyaka Bülent Zeren’i unutmadı!
Türkiye'nin en önemli spor hekimlerinden biri olan, Karşıyaka’nın ve Kaf ...
 
Başkan İduğ dördüncü pazaryerini açtı
Bornova Belediyesi Özkanlar Yeni Bornova Pazarı, İkinci El Araç Pazarı ...
Çiğli'de belediyeden istihdama büyük destek
Çiğli Belediyesi, istihdama katkı sağlamak amacıyla belediyede hizmet ...
Zabıtanın deposundan ihtiyaç sahiplerine
Konak Belediyesi zabıta ekiplerinin yaptıkları denetimlerde el koyduğu ...
 
Menemen'de kadınlara özel çalışma
Menemen Belediyesi, Herkes İçin Sosyal Hizmet Derneği (SOHİD) ile birlikte ...
Ve Toros Pazaryeri kapılarını açtı!
Konak Belediyesi tarafından Toros'ta yapılan kapalı pazaryerinde tezgâhlar ...
Şehrin yeni mekanı: Kemeraltı Mutfağı
Konak Belediyesi’nin şehre kazandırdığı yeni mekanı “Kemeraltı Mutfağı” ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri