POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Otoyol ve köprü ücretlerine zam
Otoyol ve köprü ücretlerine zam
AK Parti'den 2 ayrı kamp kararı
AK Parti'den 2 ayrı kamp kararı
Fenerbahçe seçim tarihini duyurdu
Fenerbahçe seçim tarihini duyurdu
Candan kardeşler hakkında iddianame hazırlandı
Candan kardeşler hakkında iddianame hazırlandı
17 Temmuz 2020 Cuma - 16:33

Büyükşehir Meclisi sonrası merak edilen soruya yanıt: Kaymakam Can'ın oy hakkı var mı?

Urla Belediye Başkanlığı’nı yürüttüğü sırada hapse giren ve başkanlığı düşen Oğuz’un adı Büyükşehir meclis oturumunda yapılan oylamada okundu. Başkan Vekili Özuslu, “Az önce İbrahim Burak Oğuz ismi sehven söylenmiştir. Urla Belediye Başkan Vekili Önder Can olarak düzeltiyorum” dedi. Kayyum sıfatıyla vekaleten görev yapan Kaymakam Can’ın seçilmiş ve oy hakkı bulunan meclis üyeleriyle birlikte temsil yetkisinin olup olmadığı merak edildi. CHP Grup Sözcüsü Kökkılınç açıklamalar yaptı.

Büyükşehir Meclisi sonrası merak edilen soruya yanıt: Kaymakam Can ın oy hakkı var mı?

Mehmet İŞLER/ GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Temmuz ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumunda faaliyet raporları için görüşmeler gerçekleşti. Oturumu yöneten Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Mustafa Özuslu tek tek yapılan oylama sırasında Urla Belediyesi eski Başkanı Burak Oğuz’un adını okudu.

Özuslu’nun FETÖ'ye üye olmak suçundan yargılanan ve 6 yıl 3 ay hapis cezası almasına rağmen yattığı süre göz önüne alınıp iyi hal indiriminde de yararlanarak tahliye edilen Urla Belediyesi eski Başkanı Oğuz’un adını önüne konulan listenin eski olması sebebiyle okuduğu belirtildi.

Özuslu hemen sonrasında Oğuz’un yerine kayyum olarak atanan ve görevi vekaleten yürüten Urla Kaymakamı Önder Can’ın adını okudu. Oylamanın ardından düzeltme yapan Özuslu, “Az önce İbrahim Burak Oğuz ismi sehven söylenmiştir. Urla Belediye Başkan Vekili Önder Can olarak düzeltiyorum” dedi.  Özuslu’nun ifadesi meclis tutanaklarına geçti.

Kayyum sıfatıyla atanan, görev yapan ve Urla Belediye Başkanlığını vekaleten yürüten Can’ın seçilmiş ve oy hakkı bulunan meclis üyeleriyle birlikte temsil yetkisinin olup olmadığı merak edildi. CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç aynı zamanda hukukçu kimliğiyle konuyla ilgili açıklamalar yaptı.

YASADAN ÖRNEKLER VERDİ, ‘TEMSİL YETKİSİ VAR’ DEDİ
5393 Sayılı Belediye Kanunu’na göre açıklama yapan Kökkılınç, “Bu kanunda belediye başkanlıklarında boşalma olduğunda bunun ne şekilde doldurulacağını yazar. Daha sonradan bu kanuna bir değişiklik getirildi. Terörle Mücadele Kanunu’na bağlı olarak yapılan bir değişiklikti. Eğer terörle mücadele kapsamında yargılama veya soruşturma sebebiyle belediye başkanlığı boşalmışsa o zaman kayyum ataması söz konusu oluyor. Urla’da da Kaymakam Bey bu sebeple kayyum olarak görev yapıyor. Ama orada maddeye bir ilave daha yapılmış. ‘Kayyum belediyeyi belediye başkanının yetkilerine haiz olarak yönetir’ hüküm var. Ve ‘Kayyumun belediye bürokratlarıyla birlikte encümen olarak yapmış olduğu toplantılar belediye meclis kararı yerine geçer’ şeklinde de var. Dolayısıyla 5392 Sayılı Belediye Kanunu’na belediye başkanına verilen her yetki kaymakam için geçerli. Urla eski Belediye Başkanı’nın sadece belediye başkanlığı görevi değil, İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyeliği de düştüğü için dolayısıyla Urla’yı Büyükşehir’deki temsil yetkisi de bu kanundan doğuyor Kaymakam Bey’in. Bundan dolayı onun ismi yazılması gerekiyor. Kaymakam Bey’in, Burak Bey’in ve seçilmiş kişinin sahip olduğu tüm yetkilere sahip olarak Büyükşehir Belediyesi’nde Urla’yı temsil görevi var” ifadelerini kullandı.

 
CHP'nin İnfaz Yasası başvurusuna ret
 
İzmir'de rezidansta partiye baskın: 25 kişiye 78 bin lira ceza
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Sandal ilçe örgütüyle buluştu
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, CHP Bayraklı İlçe Başkanı Pınar ...
Cumhur İttifakı’nın başkanlarından Soyer'in sitemine yanıt!
Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, mecliste yaptığı konuşmada Aliağa Belediye ...
Başkan Gümrükçü’den kardeş belediyelere dayanışma mektubu
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Çiğli’nin yurt dışında bulunan kardeş ...
 
Batur'dan 'borç' isyanı: Bıçak kemiğe dayandı!
Belediyelerin kamu borçlarının had safhaya çıktığına dikkat çeken Konak ...
Narlıdere metrosunda son viraj: Raylara ilk kaynak Soyer'den!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin pandemi sürecine rağmen çalışmalarını ...
Kurban satış yerlerine ücretsiz servis
Bayraklı Belediyesi yaklaşan Kurban Bayramı öncesi hazırlıklarını tamamladı. ...
 
Buca'nın bilim üssü Türkiye'yi temsil edecek
Buca Belediyesi’nin bilim üssü Kızılçullu Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri, ...
Bornova Belediyesi'nden istihdam köprüsü
Bornova Belediyesi, vizyon projesi Altın Bilezik ile istihdam sağlamaya ...
Menderes'te bayramlıklar belediyeden
Menderes Belediyesi tarafından Kurban Bayramı öncesi ihtiyaç sahibi ailelerin ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri