POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Dışişleri Bakanlığı vakıf kuruyor!
Dışişleri Bakanlığı vakıf kuruyor!
Sahile vuran ceset, ‘seçmen kağıdı’ndan teşhis edildi
Sahile vuran ceset, ‘seçmen kağıdı’ndan teşhis edildi
Cani koca 4 gün içinde yakalandı!
Cani koca 4 gün içinde yakalandı!
Sinan Ateş cinayeti iddianamesinden detaylar!
Sinan Ateş cinayeti iddianamesinden detaylar!
9 Mayıs 2022 Pazartesi - 19:55

Büyükşehir Meclisi’nde ‘Yeşildere’ tartışması... Soyer: Bu bir İzmir meselesi!

İzmir’in EXPO 2026 alanı Yeşildere’deki plan düzenlemesi mecliste tartışma konusu oldu. AK Parti cephesinden gelen eleştirilere yanıt veren Soyer, “Bu bir İzmir meselesi. Zorluk varsa, hep beraber aşacağız. Bizim burada sizden talebimiz budur” dedi. Soyer ayrıca Yeşildere kararı sürecinde AIPH’nin de devreye girdiğini belirterek, “İzmir Kültürpark kadar bir yeşil alan kazanacak” diye konuştu.

Büyükşehir Meclisi’nde ‘Yeşildere’ tartışması... Soyer: Bu bir İzmir meselesi!

GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı olağan ilk oturumu Başkan Tunç Soyer idaresinde gerçekleştirildi. 

Oturuma İzmir’in 2026 yılında ev sahipliği yapacağı Uluslararası Bahçe Bitkileri EXPO’sunun (Botanik EXPO) alanı olarak belirlenen Yeşildere’de hayata geçirilmesi planlanan ‘yeşil dönüşüm’ için yapılan plan düzenlemesi hakkındaki tartışma damga vurdu. 

Yeşildere Bölgesinde kullanım kararlarının yeniden düzenlenmesine yönelik hazırlanan, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği önerisi ve yine aynı bölge için 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği önerisi oy çokluğuyla kabul edilirken, planlar AK Parti ve CHP arasında tartışmaya neden oldu. Konuyla ilgili son sözü alan Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’den Yeşildere’deki yeşil dönüşüm konusunda detaylı açıklama geldi. 

BOZTEPE: 3 YILDA NASIL YETİŞTİRİLECEK? 
EXPO alanı olarak belirlenen Yeşildere’de hayata geçirilmek istenen plan değişikliği konusunda ilk sözü AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe aldı. Boztepe, “Siz geçen mecliste büyük bir heyecanla bir duyuru yaptınız, aynı heyecanı biz de yaşadık ancak konu komisyonlara gelince o heyecanı bulamadık. Bu büyük bir alan, bu plana özünde grup olarak karşı değiliz. Ama burada kamulaştırmayla ilgili büyük sıkıntı var. 2026 yılında yapılacak EXPO’ya bu alanın yetişebileceğine inanmıyoruz. Bir yolu dahi açamayan Büyükşehir Belediyesi burayı 3 yılda nasıl yetiştirecek? Ayrıca EXPO için iki tane daha yedek alan olduğu söylendi. Biz bunların yerini de bilmiyoruz” diye konuştu. 

YILDIZ: 5 BİN KİŞİNİN YAŞADIĞI İKİ MAHALLEDE NE OLACAĞI BELİRSİZ
AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız da konuyla ilgili olarak şunları söyledi: Grubumuz en temelde baktığı tavır ilgili komisyonlarda daha ayrıntılı çalışması... Nedeni şu? Daha önce EXPO alanı olarak Pınarbaşı’nı belirlemiştiniz, bu hala Büyükşehir Belediyesi web sitesinde böyle duruyor. Yeşildere 2000 yılında planı bitmiş bir yer, aradan geçen 20 yılda 1300 mülk sahibinin mağdur olduğu bir yer... Burada 5 bin kişinin yaşadığı iki mahalle var. Bunların ne olacağı belirsiz.  Bu konu komisyona havale olduğunda oturuma ben de katıldım. Bu kadar önemli bir konunun sadece 1 günde konuşulmasını da doğru bilmiyoruz. Burada bir plan da yapmıyoruz. Bir plan notu veriyoruz. Mevcut kamulaştırma alanı dışında mevcut imar adaları yeterli değil... 30 bin metrekareye ihtiyaç varsa mesela sizinki 25 bin metrekare. Bu da ilave bir kamulaştırma gerektiriyor. 

KÖKKILINÇ: 400-500 MİLYON GİBİ BİR BÜTÇEYLE ÇÖZÜLECEK 
AK Parti cephesinden gelen eleştirileri yanıtlayan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç ise yaptığı konuşmada, “EXPO çok önemli bir organizasyon. İzmir bu imkandan en kısa sürede ve en maksimum seviyede yararlanmak durumunda... İzmir’e 4 milyon700 bin ziyaretçi gelmesi bekleniyor. Burada İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin birçok birimi bir arada çalıştı. Bu birden bire olmuş birşey değil. Burada maksat 2026 yılına en hızlı şekilde ulaşabilmek. Yeşildere boylu boyunca düzenlenmesi gereken bir alan. Burada yeşil alan kamulaştırmaları yapılacak. 400-500 milyon gibi bir bütçeyle halledilebilecek bir kamulaştırma var. Aynı zamanda uzlaşıyla yol alınacak. Yargıya taşınması durumuna da bu hem vatandaş hem de belediye açısından kbul edilmesi gereken hükümler doğuracak, bunun da süresi en fazla 1 yıl... Dolayısıyla 2026’ya çok rahat bir şekilde yetiştirebileceğimiz bir çalışma...” ifadelerini kullandı. 

HIZAL: BİZ 1 HAFTALIK ÇALIŞMAYLA KARŞIMIZA ÇIKMASINA KARŞIYIZ! 
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal’dan da konu hakkında açıklamalar geldi. Hızal yaptığı konuşmada AK Parti Grubu olarak EXPO’ya da Yeşildere’nin dönüştürülmesine de karşı olmadıklarını ifade ederek, “Biz şuna karşıyız, bu bölgenin sizin bir faaliyet raporu sırasında ‘İzmir’e müjde veriyorum’ diyerek, ‘Bu alanda EXPO çalışması yapılıyor’ diyerek 1 haftalık çalışmayla karşımıza plan değişikliğinin çıkmasına karşıyız. Bununla ilgili bir çok daire başkanlığı çalışma yapmış, ama ben bir meclis üyesi olarak bunu bilmiyorum. Bedelleri ve teknik detayların hiç birisini bilmiyorum. Biz buna benzer bir düzelemeyi ortak komisyonlarda, bürokratlarla uzun uzadıya konuştuk ama bu konuyu imar komisyonunda iki kez konuştuk. 400-500 milyonluk bir bedelden söz ediyorsunuz.Bu bedel İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bir ekonomik kriz yaşadığı bir dönemde çok ciddi bir bedel... Yakın zamanda Bayındır Çiçek Festivali yapıldı, elimde davetiyesi var. Katılımcı kuruluşlar arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi yok. Neden yok? 22 yıldır düzenlenenen çiçek festivaline neden katılmadı? Danışmanınızın yurt dışı seyahetleriyle ilgili tartışma açmak istemiyoruz ama Miami’ye gidip stant incelemesi yapmış ama Bayındır’a stant veremiyorsunuz. Sonra da çıkıp diyorsunuz ki ‘400-500 milyonluk bir kamulaştırmayı biz hızlıca yapacağız’... Bu bana pek gerçekçi gelmiyor. Bunun yanı sıra alternatif alanları sordum, bir kaç alan daha olduğu söylendi. Bunlardan bir tanesi Pınarbaşı, neden vazgeçildi? Güzelbahçe’de yapılabilir mi? Bayındır’da yapılabilir mi? Bütün bunları konuşmaksızın sadece bir şehrin Başkanı müjde verdi diye hızlıca karar almak hem o bölgedeki halka hem İzmir’e hem Büyükşehir meclis üyelerine hem de İzmir bütçesini yöneten size haksızlık olur. Dolayısıyla diyoruz ki bunu getirin, tekrar değerlendirelim, tekrar konuşalım” dedi. 

ÖNAL: İPE UN SERİLDİ 
Hızal’ın ardından söz alan CHP’li Meclis Üyesi İrfan Önal da “Resmen ipe un serildi. Burada yürütmeyi ilgilendiren bir konuyl ilgili sorgulama yapıyor. Büyükşehir Belediyesi düz bir alanda bu çalışmayı yapabilecekken 400 milyon civarı bir kamulaştırma gerektiren İzmir’in 50 yıldır sorunlu bir alanı seçimiyor. İşte aramızdaki vizyon farkı bu...” diye konuştu. 

AYDIN: İZMİR’İN YARARINA BİR ŞEYE ‘HAYIR’ DEMENİN MAHÇUBİYETİ! 
CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın ise yaptığı konuşmada, “Üçüncü yılımızı bitirdik, yine benzer bir söylemle karşı karşıyayız. ‘Biz bunu istiyoruz ama şunlar bunlar bunlar olsun, olmasın’. Yine aynı yöntem, komisyona havale edelim diyorlar. İzmir’in yararına olan bir şeye hayır demenin mahçubiyeti içinde gerekçe üretiyorlar. Sanmasınlar bir gün aklımıza bir fikir geldi de yapalım dedik. Aylardır tartışılan bir konu bu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin temel dönüşüm projeleerine hayır diyenler sözde teknik gerekçeler gündeme getirdi. ‘Biz İzmir’in yararına olursa evet deriz’ söyleminin içinin boş olduğu görülüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Yeşildere projesi İzmir halkının yararınadır ve kurumun bu projenin altından kalkacak ekonomik gücü de bürokratik gücü de vardır” dedi. 

Tartışmada son sözü Başkan Soyer aldı. Büyükşehir Belediye Başkanı eleştirileri yanıtlarken, EXPO ve Yeşildere konusunda karar süreci hakkında da detaylı açıklamalarda bulundu.



"ASIL MESELE KENTE KATACAĞI KATMA DEĞER”
Söze, “Belediyecilikten önce EXPO’yu öğrendim” diyerek başlayan Başkan Soyer, “Neden burada EXPO’yu yapıyoruz? Tabi ki birçok yer bulunabilir. Bir EXPO’nun bir şehirde yapılmasının en temel sebebi o şehrin kalkınması için kaldıraç olarak kullanılmasıdır. Buna dair çok kötü örnekler gördüm. EXPO için projeler yapılır sonra o para çöp olur. Ama Sevilla’daki EXPO gibi öyle örnekler de var ki... Kısacası EXPO’ların yapılmasının sebebi yapıldığı o dönem için gelen turist sayısı değildir. Asıl mesele kente nasıl bir katma değer katacağınızdır. Başarılı EXPO böyle bir EXPO’dur” dedi. 

”AIPH DE ‘BURADA YAPILMASI DOĞRU’ DEDİ”
Soyer ardından Yeşildere sürecine değinerek, “Daha adaylık kampanyası döneminde söylediğim gibi Yeşildere bu şehrin en kahrolunası noktası. En çok islah edilmesi gereken alanların başında gelir. Biz de elimizi taşın altına sokmaya karara verdik. Daha önce Pınarbaşı’nı düşünmüştük, hukuki engeller vardı, aşılabilirdi.Ama Yeşildere’de karar kıldık, zorluğumuz AIPH’yi buna ikna etmekteydi. Onlar da burada yapılmasının doğru olduğuna karar verdi. Bizim verdiğimiz kararın bir onay mekanizması var. Onların onayıyla çıklıan bir yolculuk var” dedi. 

”BU BİR İZMİR MESELESİ”
Soyer şöyle devam etti: Evet süre az, 2026’ya kadar çok ciddi çalışmamız lazım. Hakikaten bu bir İzmir meselesi. Zorluk varsa, hep beraber aşacağız. Bizim burada sizden talebimiz budur. Bir de bunu EXPO gibi bir markayla taçlandıracağız. Daha ne istersiniz? Ama el birliği yapmak, birlikte çalışmak gerekiyor. Aşılmayacak sorun yok, hepsi birlikte aşılır. Bürokrat arkadaşlarımızın hepsi emrinizdedir. 
Ama bizim için Yeşildere EXPO bittikten sonra Kültürpark kadar büyük bir yeşil alanı bu şehre kazandırmış olacağız. Bunun bedeli 300-500 milyonlarla ölçülmez. 50 yıldır kangren olan bir yerden bahsediyoruz. Bizim önümüzde hiç bir engel yok ama el birliğiyle... 

KÖTÜ NİYET DE YOK, KRİZ DE... İSRAF ETMEMEK İÇİN BU YOLU SEÇTİK! 
Büyükşehir Belediye Başkanı ayrıca Bayındır Çiçek Festivali hakkındaki eleştiriye de yanıt verdi. Soyer, “Aynı anda 1 gün arayla bir de enginar festivali vardı. Orada da kayyum var. Her iki belediye de bize başvuru yaptı. Stant konusunda destek için. 2.5-3 milyonlara varan stantlar. Bizim elimizde stantlar var verelim dedik, Bayındır kabul etmedi, Urla kabul etti. Urla’ya kurduk, çok güzel oldu. Büyükşehir ekstra 3 milyon vermekten kurtuldu. Biz ne yazık ki Urla’ya verdiğimiz desteği Bayındır’a veremedik? Ne bir kötü niyet var ne de bir kriz? İsraf etmemek için bu yolu seçtik” dedi. 



'BAYRAKLI ÖNERGESİ' GERGİNLİĞİ
Öte yandan toplantıda komisyonlardan oy çokluğuyla geçerek gündeme gelen 'Bayraklı’da Fuat Edip Baksı, Alparslan ve Cengizhan Mahallelerini kapsayan Nazım İmar Planı önerisi ve Uygulama İmar Planı Revizyonu önerisi' gerilime neden oldu. 

Söz alan AK Partili Meclis Üyesi Boztepe detaylı bir açıklama yaparak planları eleştirdi. Boztepe'nin kullandığı sözlere tepki gösteren Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, “Biz bu kentin topraklarını kimseye vermiyoruz, vatandaşın hizmetine sunuyoruz. Siz Katarlılara, Araplara sattığınız yerleri düşüneceksiniz. Vatandaşın işi olduğunda önünü kesme çabalarınız karşılık bulmayacak” çıkışında bulundu.

Sandal'ın sözlerine bu kez AK Parti sıralarından tepki gelirken, Bayraklı Belediye Başkanı sözünü kesen Boztepe’ye “Haddini bil! Ne yaptığını, nereden geldiğini bil. Benim kimseden çekindiğim yok, bizim alnımız açık, sabaha kadar konuşun" sözleriyle çıkıştı. Bayraklı Belediye Başkanı sözlerini şöyle tamamladı:  
Bu kentin kanayan yarasını yeni bir yol haritası ile çözelim diye çaba sarf ediyoruz. Kentin önünü açmakla ilgili arkadaşlarımızın ne kadar samimiyetsiz olduğunu bir kez daha anlamış olduk. Bu arkadaşlar bu tür cümleleri sarf ederek kenti kilitliyorlar...

Gerilimin ardından Başkan Soyer, “Başkanım eğer müsaade ederseniz ve yanlış anlamazsanız bunun komisyona iade edilmesini önereceğim. Biz bunu oyçokluğu ile geçirebiliriz, bu iradeye sahibiz ama sizin de izninizle görülmemiş sorunlar olabileceğini düşünerek komisyonlara geri gönderilmesini öneriyorum” dedi. Önergenin komisyonlara iade edilmesi oybirliğiyle kabul edildi.

SREBRENİTSA’YA ANMA GEZİSİNE TEMSİL AYARI 
Öte yandan oturumda konuşan Başkan Soyer, Büyükşehir meclis üyelerinin tamamıyla katliamın yıl dönümünde Srebrenitsa’ya yapılması planlanan gezi hakkında önemli bir açıklamada bulundu. Başkan Soyer küçük bir heyetle gidilmesi fikrinin ağır bastığını ifade ederek geziyle kendisiyle birlikte her partiden 1 temsilcinin katılmasını meclisin onayına sundu. Karar meclisten de kabul gördü. 

 
Haiti'de 8 Türk vatandaşı kaçırıldı!
 
Bilişim sektöründe faaliyet gösteren 7 şirkete soruşturma
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de 'engelsiz' buluşmalar!
“Herkes Farklı Herkes Eşit” sloganıyla engelsiz bir kent için çalışan ...
İzmir koşamayanlar için koştu, 4 milyon 200 bin euro yardım oldu!
Türkiye ayağının İzmir'de gerçekleştirildiği omurilik felcinin tedavisine ...
Kemalpaşa'da Özüdoğru ve Coşkun'a vefa!
Meclis oturumunda önceki dönem Kemalpaşa Belediye Başkanlarından Mehmet ...
 
Prof. Dr. Adaman Efes Selçuk'ta konuştu
Başka Bir Siyaset Okulu Açık Oturum Serilerinin ilki, Prof. Dr. Fikret ...
Çiğli'de belediyeden istihdama destek tam gaz!
Çiğli Belediyesi, iş arayan vatandaşların kariyer planlama süreçlerini ...
İngiltere Büyükelçisi'nden İzmir'e övgü seli ve yeni turizm hedefi!
İngiltere Büyükelçisi Dominick Chilcott, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ...
 
Dünyaca ünlü plajda oltalar yarıştı
Bu yıl 3’sü düzenlenen Surf-Casting Turnuvası’nda kıyı balıkçılığın usta ...
'Özkanlar Pazar Yeri' yeniden hayat bulacak!
Danıştay kararı ile 2018 yılında kapatılan Özkanlar Pazar Yeri, yeniden ...
Karşıyaka Yörük Festivali'ne geri sayım
Anadolu coğrafyasının en önemli değerlerinden biri olan Yörük kültürünün ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri