POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Öğretmenler iş bırakıyor: Okullar tatil iddiasına yanıt
Öğretmenler iş bırakıyor: Okullar tatil iddiasına yanıt
Barda'nın devam filmi geliyor: İşte vizyon tarihi!
Barda'nın devam filmi geliyor: İşte vizyon tarihi!
Depremden kurtuldu... Güney Kore'de öldü!
Depremden kurtuldu... Güney Kore'de öldü!
'Enflasyon adaletsiz bir yapı ortaya koyuyor'
"Enflasyon adaletsiz bir yapı ortaya koyuyor"
30 Eylül 2019 Pazartesi - 12:23

CHP korkutan görüntü için düğmeye bastı: Suç duyurusu ve Bakan Kurum'a 11 soru!

CHP İzmir Milletvekilleri Mahir Polat ve Murat Bakan, Foça ve Aliağa ilçelerinde meydana gelen fuel oil kaynaklı deniz kirliliğini Meclis gündemine taşıdı. CHP İlçe Örgütü de konuyu suç duyurusuyla yargıya taşıdı.

CHP korkutan görüntü için düğmeye bastı: Suç duyurusu ve Bakan Kurum a 11 soru!

Foça ilçesi Yenifoça ve Gencelli Mahalleleri ile Aliağa ilçesine bağlı Çakmaklı Mahallesi açıklarında petrol atıklarından kaynaklanan kirlilik kentin gündemine oturdu. 

Korkutan görüntü sonrası CHP cephesinden peş peşe önemli hamleler geldi. CHP İlçe Örgütü konuyu suç duyurusuyla yargıya taşırken, CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat ve Murat Bakan da verdikleri önergelerle TBMM gündemine aktardı. 



“İZMİR’DE FUEL OİL SAHİLE VURDU”
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, “Gemilerden ve fabrikalardan denize bırakılan petrol atıklarıyla halk sağlığı ciddi bir tehdit altında” dedi.

Polat “İzmir’in Foça ilçesine bağlı Yenifoça ve Gencelli Mahalleleri ile Aliağa ilçesine bağlı Çakmaklı Mahallesi açıklarında fuel oil birikmesiyle denizde meydana gelen kirlilik, bölge halkının ve tatilcilerin büyük panik yaşamasına neden olmaktadır. Aynı bölgede yakın zamanda bir geminin denize bıraktığı petrol atıkları nedeniyle büyük bir çevre felaketi yaşanmıştı. Denizin üzerinde koyu renkli akaryakıt ve sintine artıklarının, gemiden ya da fabrikadan sızmış olabileceği tahmin edilmektedir. Fuel oilin tabakalar halinde sahile vurması ile denizdeki petrol kirliliği gün yüzüne çıktı. Gemilerden ve fabrikalardan denize bırakılan petrol atıkları ile halk sağlığı tehdit edildiği gibi aynı zamanda balık ölümlerinin yaşanmasına, denizlerde yaşayan binlerce canlı türünün yok olmasına sebep olmaktadır. Akdeniz Foklarının da Foça’da yuva olarak kullandıkları bölgeler mevcuttur. Ne yazık ki nesli tükenmekte olan Akdeniz Fokları da bölgede yaşanan çevre felaketlerinden etkilenmektedir. Temizleme çalışmalarını bölge halkı ile birlikte yakından takip ediyoruz. Bu tür felaketlerin yaşanmaması ortak temennimiz. Petrol atıklarının kaynağının tespit edilmesi ve sorumlularına gereken cezaların verilmesi gerekmektedir. Sürecin takipçisi olacağım.” ifadelerine yer verdi.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI MURAT KURUM’A SORULAR:
1)Denizlerin temizliğinin sağlanmasına yönelik olarak uydudan takip sistemi kullanılmakta mıdır?
2)Deniz ve çevre kirliliğinin yanı sıra deniz canlıları ile insan yaşamını da tehdit eden hacizli gemilerin akaryakıt yayılımı gibi tehditlere yönelik olarak Bakanlığınız tarafından alınan tedbirler nelerdir?
3)Bu zararın bölge ekosisteminde meydana getireceği neticeler nelerdir? Bu zararların asgariye indirilmesi adına ne tür önlemler alınmaktadır?
4)Fabrika atıklarının çevreye verilmesi ile birlikte oluşan zararlara karşı Bakanlığınız tarafından alınan önlemler nelerdir?
5)Söz konusu sızıntının kaynağının tespit edilmesine ilişkin yapılan çalışmalar hangi aşamadadır?

BAKAN DA MECLİS'E TAŞIDI... 
TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve partisinin komisyon sözcüsü CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan konuyu TBMM gündemine taşıdı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

KAMUOYU BİLGİLENDİRİLMEK ZORUNDADIR!
“Her yeni güne, yeni bir çevre sorunuyla başlıyoruz” diyen CHP’li Bakan, “Aliağa-Foça sınırları içerisinde çok sayıda sanayi kuruluşu yer alıyor. Petrol rafinerisinden LNG depolama ve dağıtım tesisine, gemi söküm ve geri dönüşüm tesislerinden termik santral gibi çok sayıda tesise ev sahipliği yapıyor... Çandarlı Limanı nedeniyle bölge çok sayıda geminin kullanımına da açık. Geçtiğimiz yıl Eylül ayında yine bu bölgedeki gemi söküm ve geri dönüşüm tesislerine getirilen ‘Harrier’ isimli geminin içerisindeki yakıtı personelin bilinçli olarak denize pompaladığı saptanmıştı. Sonrasında konuyla ilgili temizleme çalışmaları başlatılmış olsa da denizimiz ve içindeki yaşam ciddi anlamda etkilendi… Geçtiğimiz Perşembe günü ise Foça Gencelli Körfezi’nderastlanılan kirlilik Pazar günü sahile vurdu. Ağır kokunun bölgede hakim olmasıyla kirliliğin temizliğine başlandı. İzmir Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, özel bir firmanın tehlikeli atık depolayan vidanjörleri ile kirliliğin temizlenmesi işlemlerini sürdürüyor. Ancak kirliliğin kaynağı ya da kimler tarafından körfeze bırakıldığı konusunda açıklama yok! Bu konuda kamuoyu bilgilendirilmek zorundadır. Bu kirliliğin kaynağı nedir? Açıklama bekliyoruz” dedi.

CHP’Lİ BAKAN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI’NA SORDU:
1 – Foça’da yaşayan vatandaşlar Gencelli Körfezi açıklarındaki bu kirliliğin pis koku yaydığını ve burunda yanmaya neden olduğunu ifade etmektedir. İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ise Gencelli Sahili’ne ulaşan atığın temizliğine başlamıştır. Bakanlık tarafından bu kirliliğin kaynağı ve nasıl oluştuğuna dair hangi çalışmalar yürütülmektedir? 
2 – Bakanlık tarafından yapılan çalışmalarla ilgili sonuçları kamuoyuyla ne zaman paylaşılacaktır?

CHP FOÇA'DAN SUÇ DUYURUSU 
Foça Belediye Başkanlığı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Foça İlçe Başkanlığı ve Foça Kent Konseyi tarafından, ilçedeki Yenifoça ve Gencelli Mahalleleri ile Aliağa ilçesine bağlı Çakmaklı Mahallesi açıklarında petrol atıklarının deniz bırakılması hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Suç duyurusunun ardından CHP Foça İlçe Başkanlığı konuya ilişkin basın açıklaması yaptı.

CHP Foça İlçe Başkanı Baran Gezmiş Yıldırım tarafından yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “25 Eylül 2018 Çarşamba sabah erken saatlerde tüm bölgede genizleri yakan bir petrol kokusu yayıldı, Yenifoça' dan Çakmaklıya kadar olan geniş bir bölgede hissedilen bu kaynağı belirsiz koku bölgede yaşayan insanlar tarafından sosyal medyada paylaşılmıştı. Her geçen gün artan koku hakkında resmi bir açıklama yapılmaması kokunun kaynağının belirsiz olması bölge insanlarını giderek endişeye sevk etmiştir. Zaman zaman farklı bölgelerde çekilen fotoğraflar denizde kaynağı belli olmayan bir sızıntıyı belgelemekteydi. Bölgede balıkçılardan gelen bilgiler de durumu teyit etmekteydi. 29 Eylül günü nihayet petrol atığı olduğu tahmin edilen kirlilik Gencelli sahiline vurunca bölge halkının günlerdir şikayetçi olduğu kokunun bu kirlilikten kaynaklandığı anlaşıldı. 25 Eylülden beri halkın şikayetlerine kayıtsız kalan resmi makamlar 29 Eylül itibarı ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri nezaretinde NRC firması deniz temizleme çalışmalarına başladı. Görüşmelerimiz sonucunda kesin bir bilgiye halen ulaşılmış değildir. Çeşitli söylentiler arasında bazı endüstri şirketlerinin arıtma depolarının taştığı ifade edilmiştir ancak teyide muhtaçtır. 30 Ağustos 2018 günü bölgede yaşanan petrol faciası için o dönemde önlemlerin yetersiz olduğu bizler tarafından ifade edilmiş, böylesine hassa bir bölgede alınması gereken önlemler basına yansımıştı. Çevre kirliliği konusunda hassas bölge olan Aliağa - Foça bölgesinde 24 saat esası ile havadan kontrol sistemleri dahil acil durumlarda kullanılmak üzere ekip ve ekipman bulundurulması gerekirken görüldü ki halen herhangi bir önlem alınmamış ve bölge kaderine terk edilmiş durumdadır.  Geçtiğimiz aylarda cüruf alanında meydana gelen yangınlar için hem STK’lar hem de Foça Belediyesi suç duyurusunda bulunmuştu. Bu güne kadar bu suç duyurularının neticesine dahi ulaşamadık. Yıllardır ifade ettiğimiz gibi bölgede bir acil eylem planı hazırlanmalı, bölgede yeni tesislere izin verilmemeli, mevcut tesisiler rehabilite edilmeli ve sürekli kontrol altında tutulmalıdır. Bölgedeki hava ölçüm istasyonlarının verilerine ulaşılamamaktadır, ya da halktan gizlenmektedir. Bölgede giderek artan kirlilik canlı hayatını tehdit eder hale gelmiştir. Önlem alınması için toplu ölümlerin mi olması beklenmektedir. Aliağa sanayi bölgesi bir iklim suç mahalidir . Aliağa temizlenmeden İzmir temizlenmez.”

 
'100 yıl Önceden' yeniden Foça sahnesinde!
 
Pınar Karşıyaka Europe Cup'ta avantaj peşinde
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP İzmir'de 'başkanlar' zirvesi: O önergeye karşı 'ortak metin'
CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel'in davetiyle Büyükşehir Belediye Başkanı ...
AK Parti'de 'sandık' harekatı: Sürekli ve Dağ da sorumlu olacak!
AK Parti İzmir İl Başkanlığı, kentte yaklaşık 10 bin sandık için 'sandık ...
Erdoğan'dan Cemal Kaşıkçı makalesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Washington Post'a yazdığı makalede Cemal Kaşıkçı ...
 
Bakan Pakdemirli'den yerel idareye salvo: Şov var, hizmet yok!
Ne zaman İzmir'e gelse cebine öz geçmişlerin doldurulduğunu söyleyen Bakan ...
MGK Suriye gündemiyle toplanıyor!
Milli Güvenlik Kurulu (MGK), eylül ayı olağan toplantısını bugün Cumhurbaşkanı ...
Erdoğan: Kınalıada Atmaca roketlerini kullanacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan milli savaş gemisi Kınalıada'nın hizmete ...
 
AK Partili Dağ'dan Büyükşehir'de '4 kritik proje' çıkışı!
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, yerel ...
Ankara'dan o üç ülke yönetimine tepki!
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan, Mısır ve Güney Kıbrıs ...
CHP'li Beko'dan HDP'li vekillere ziyaret
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Diyarbakır, Van ve Mardin belediye başkanlarının ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri