POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
İngiliz aktör Bernard Hill hayatını kaybetti
İngiliz aktör Bernard Hill hayatını kaybetti
Bakan Fidan'dan iki devletli çözüm çağrısı
Bakan Fidan'dan iki devletli çözüm çağrısı
Herkes şaştı! Ölümden kıl payı kurtuldu
Herkes şaştı! Ölümden kıl payı kurtuldu
Köpeklerden çocuklara bir saldırı daha
Köpeklerden çocuklara bir saldırı daha
27 Kasım 2019 Çarşamba - 09:41

CHP'li Bakan 95 STK'nın talebini Meclis'e taşıdı

Kurumlar, Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere çeşitli kurumlarca ‘son derece tehlikeli’, ‘çok tehlikeli’ ve ‘muhtemel kanserojen’ olarak kabul edilen 13 pestisitin öncelikle ve acilen yasaklanmasını talep ediyor. Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. 

CHP li Bakan 95 STK nın talebini Meclis e taşıdı

Tarımda kullanılan ‘pestisit’ olarak adlandırılan zehirli kimyasal maddeler, sinirsel ve hormonal hastalıklar, kanser, kısırlık, çocuklarda gelişim bozuklukları gibi ciddi sağlık sorunlarına sebep oluyor.

Ayrıca toprak, su ve hava kirliliğine neden oluyor, biyoçeşitlilik kaybına yol açıyor, böcekler ve kuşlar başta olmak üzere pek çok canlı türünün yaşamını tehdit ediyor.

“Tüm canlılar için #ZehirsizSofralar” diyen 95 sivil toplum örgütü ve inisiyatif “Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı” çatısı altında bir araya geldi.

Kurumlar, Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere çeşitli kurumlarca ‘son derece tehlikeli’, ‘çok tehlikeli’ ve ‘muhtemel kanserojen’ olarak kabul edilen 13 pestisitin öncelikle ve acilen yasaklanmasını talep ediyor.
Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. 

TALEPLERİ TALEBİMİZ!
CHP’li Murat Bakan, “Bir araya gelen 95 STK, doğaya zarar veren, halkı zehirleyen ve Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere çeşitli kurumlarca ‘son derece tehlikeli’, ‘çok tehlikeli’ ve ‘muhtemel kanserojen’ olarak kabul edilen 13 pestisitin öncelikle ve acilen yasaklanmasını talep ediyor. Talepleri talebimiz! Pestisitlerin tamamının 2030 yılına kadar yasaklanması, tarımsal üretimin doğa dostu ve zehirsiz yöntemlerle yapılması ve tarımda bu yöntemlerin teşvik edilmesi için Bakanlığı harekete geçmeye çağırıyoruz!” dedi.

CHP’Lİ BAKAN, PAKDEMİRLİ’YE SORDU:
1 – Çiftçi sağlığına çok zararlı, doğaya zarar veren, halkı zehirleyen ve Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere çeşitli kurumlarca ‘son derece tehlikeli’, ‘çok tehlikeli’ ve ‘muhtemel kanserojen’ gibi çeşitli nitelemelerle anılan, fakat ülkemizde kullanılan 13 pestisit (Difenacoum, ethoprophos, cyfluthrin, beta-cyfluthrin, zeta-cypermethrin, fenamiphos, formetanate X formetanate hydrochloride, methiocarb, methomyl, tefluthrin, zinc phosphide, glyphosate, malathion.) yasaklanacak mıdır?
2 – Tarımda pestisit kullanımının tamamen yasaklanması Bakanlığınızın gündeminde midir? Değilse neden? Gündemdeyse bu konuda yürütülen çalışmalar hangi aşmadadır? 
3 – Bakanlığınız, tarımda pestisit kullanımının tamamen yasaklanarak zehirsiz ve doğa dostu yöntemlerin kullanılmasını teşvik edecek politikaların uygulanmasına yönelik hangi somut adımları atmaktadır/atacaktır?
4 – Türkiye’de tarım ve gıda ürünlerinde kullanılan pestisitlerle ilgili denetimlerin artırılması ve denetim sonuçlarında tam bir şeffaflık sağlanması için yürütülen çalışmalar nelerdir?
5 – 2015, 2016, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında (yıllar bazında olmak üzere) ülke genelinde kaç adet gıda ürününde pestisit kalıntısı analizi yapılmıştır? Analizler sonucunda yukarıda anılan yıllar için Maksimum Kalıntı Limitini aşan örneklerin oranı nedir?
6 – 2015, 2016, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında ülke genelindeki gıda ürünlerinde yapılan pestisit kalıntısı analizleri sonucunda, gıda ürünlerinde tespit edilen birden fazla sayıdaki pestisit kalıntılarının toplamdaki dağılımı nedir? Bir başka deyişle, analiz edilen toplam gıda ürünleri içinde kaç adet gıda ürünü 2 adet, kaç adet gıda ürünü 3 adet, kaç adet gıda ürünü 4 adet, kaç adet gıda ürünü 5 adet ve kaç adet gıda ürünü beş ve beşten fazla sayıda pestisit kalıntısı içermektedir? Analiz edilen ürünlerin birden fazla sayıda pestisit içerip içermediğine yönelik bir değerlendirme yapılmakta mıdır?
7 – 2015, 2016, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında ülke genelinde kaç adet gıda ürününde Glifosat kalıntı analizi yapılmıştır? Yapılan analizler sonucunda gıda ürünlerinde tespit edilen glifosat kalıntılarının minimum, maksimum ve ortalama değerleri nedir? Kaç adet gıda ürünü glifosat kalıntısı açısından mevzuata uygunsuz çıkmıştır?
8 – Çiftçi sağlığını doğrudan etkileyen çok tehlikeli ve çok zararlı pestisitler odağında çiftçi sağlığını korumak için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Bakanlığınız geçtiğimiz 5 yıl içinde bu konuda hangi çalışmaları yapmıştır?

YASAKLANMASI İSTENEN PESTİSİTLER 
Difenacoum, ethoprophos, cyfluthrin, beta-cyfluthrin, zeta-cypermethrin, fenamiphos, formetanate X formetanate hydrochloride, methiocarb, methomyl, tefluthrin, zinc phosphide, glyphosate, malathion.

 
Özel okulda zehirlenme: 141 öğrenci hastanelik!
 
8 ayda 18 bin kişiye ücretsiz sağlık hizmeti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MGK'dan Barış Pınarı vurgusu!
Milli Güvenlik Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında ...
CHP'de gündeme oturan İzmir'deki teknenin sahibi konuştu!
'Saraya giden CHP'li' tartışmasında Muharrem İnce'nin, "Ben genel merkezdeki ...
İnce'den Rahmi Turan ve Talat Atilla'ya dava
Muharrem İnce, Beştepe'ye gittiği iddiasını yazan Rahmi Turan ve haber ...
 
Kılıçdaroğlu: İsterseniz Çin Seddi'ni getirin...
Partisinin grup toplantısında konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu, ''Bizlere ...
Erdoğan: Gizli saklı hiçbir CHP'li yanımıza gelmedi
Meclis'te parti grubuna seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Partili Özlem ...
CHP'li Sındır'dan iktidara yargı salvosu!
CHP İzmir Milletvekili Sındır, “2002 yılından bu tarafa fuhuş yüzde 800, ...
 
"Vatandaşa zam üstüne zam, vekile hala kıyak!"
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “Vatandaşa zam üstüne zam, vekile hala ...
Erdoğan: İstihbarata gerek yok, Muharrem Bey yeter!
Katar dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı ...
'Kim kiminle görüştü mutlaka ortaya çıkar'
'Beştepe'ye giden CHP'li' iddialarıyla ilgili konuşan İYİ Parti Genel ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri