POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Gazze'de korkunç tablo: Hastaneler toplu mezar!
Gazze'de korkunç tablo: Hastaneler toplu mezar!
Ayhan Bora Kaplan davasında yeni gelişme
Ayhan Bora Kaplan davasında yeni gelişme
Ali Koç bir kez daha aday, Sadettin Saran çekildi
Ali Koç bir kez daha aday, Sadettin Saran çekildi
7 yıllık sır perdesi aralandı: Aile meclisi kararıyla infaz!
7 yıllık sır perdesi aralandı: Aile meclisi kararıyla infaz!
22 Temmuz 2020 Çarşamba - 12:01

CHP’li Yıldız’dan kurultay analizi: Türkiye sözleşmesine giden bir süreç var!

Partisinin ‘Adalet Kurultayı’ başlığı altında hafta sonu gerçekleştireceği seçim öncesi konuşan PM eski Üyesi Yıldız önemli tespitlerde bulunurken yeni süreçteki yol haritasına dair de şifreleri verdi. Yıldız, “CHP’nin kadrolarını ve tüzüğünü yenilemesi süreci varsa da asıl burada önemli olan öteden beri taşıyıcı olan CHP’nin ittifak zemininde bir araya gelen kesimlerle bir yeni Türkiye sözleşmesi, mutabakatı ve yeni bir Türkiye toplu sözleşmesine doğru giden bir süreci var” dedi.

CHP’li Yıldız’dan kurultay analizi: Türkiye sözleşmesine giden bir süreç var!

Mehmet İŞLER /GERÇEKİZMİR - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) hafta sonu gerçekleşecek kurultaya kilitlendi. Önceki dönemlerde Parti Meclisi’nde (PM) görev yürütmüş olan Özkan Yıldız kurultay sonrasındaki süreçte yapılması gerekenlerle ilgili açıklamalar yaptı.

‘Adalet Kurultayı’ parolasıyla hazırlanılan seçim öncesinde konuşan Yıldız, ülkenin içinde bulunduğu duruma ve pandemi sürecinin etkilerine dair de önemli tespitlerde bulundu. Sosyal demokrasi vurgusu yapan Yıldız, CHP’nin öncülük ettiği ittifaklar dönemine ayrı parantez açarak yeni bir toplumsal sözleşmenin gerekliliğinin altını çizdi.

İktidar kanadının içinde bulunduğu ortamı çözülme olarak nitelendiren Yıldız barolar üzerinden yürütülen sistem değişikliğini de yorumladı.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİMİZ ‘CHP GELDİĞİNDE SİZİN YARDIMLARINIZ KALKACAK’ ALGISINI ORTADAN KALDIRDI!
Dünyada pandemiden önce otoriter rejimlerin güçlendiğini vurgulayan Yıldız, “Demokraside büyük gerilemeler söz konusu. Hukuk, demokrasi, çoğulcu yaşamda müthiş bir gerileme sürecine tanık olduk. Daha sonra pandemiyle birlikte yeni bir sürece gidiş var. Bir hastalık olmanın ötesinde bu durumun topluma, siyasete, kültüre yansımaları olacak. Sosyal demokrat parti olan CHP’nin altı oktan biri olan devletçiliği sosyal devlet anlayışını yeniden düşünmesi lazım… Özellikle alt sosyoekonomik tabakaların refahını arttırma noktasında bir çağrıda bulunulmakta partide. Sosyal yardım ekonomisinde özellikle CHP’li büyükşehir belediyelerini yaptıklarına hükümet direnç gösterdi. Bu durum bir yargıyı ortadan kaldırdı. ‘CHP geldiğinde sizin yardımlarınız kalkacak’ denildiğinde bu direnç noktası olmuştu. Bu sosyal yardımların sadece iktidar cephesinden gelecek algısı ortadan kalktı. Sosyal devlet ilkesinden kast ettiğimiz şey, zengin ve yoksul sınıfının arasındaki farkın ortadan kalkması için devletin oraya girmesidir. Neoliberal politika pandemiyle birlikte sosyal demokrat anlayış yeniden canlılık kazandı. Bu da toplumun her kesimi tarafından fark edilmeye başladı” dedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ DUVARA TOSLADI
Yıldız sözlerini sürdürdü ve “Yeni dönemin kurultay teması da bu anlayış etrafında şekilleniyor. Siyasette de otoriterleşme, parlamenter sistemin askıya alınmasıyla ortaya çıkan süreç hem iktidar cephesinde yeni partilerin ortaya çıkmasına sebebiyet verdi hem de iktidar bloğunda yeni açmazların ortaya çıkmasına sebep oldu. Bu noktada Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile yok olan yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü ve özellikle kuvvetler ayrılığı ilkelerinin ne kadar önemli değerler olduğu tüm toplum kesimlerinde gözlendi. Bu sistemin tıkandığı görülüyor. Savundukları ‘Türkiye çağ atlayacak’ iddialarının temelsiz ve boş olduğu görüldü. Karşılık bulamadı. Türkiye’ye özgürlükler, toplumsal barış getirecekti, ekonomi canlanacaktı ama tüm bu öngörüler gelinen noktada duvara toslamış durumda. İktidar cephesinden baktığımız zaman bu kez enkazı daha milliyetçi reflekslerle ‘nasıl aşabiliriz?’ diyorlar. Özellikle kendi tabanının nasıl kontrol edebiliriz çabaları ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.

CHP’NİN YENİ BİR TÜRKİYE TOPLU SÖZLEŞMESİNE DOĞRU GİDEN BİR SÜRECİ VAR
“CHP kurultayı bu ortamda çok daha kıymetli hale geliyor” diyen Yıldız ayrıca, “Burada ortaya çıkarılacak manifesto partiler üstü ve ülkenin bekası için gerekli olan parlamenter sistem, barış ortamının yeniden sağlanabilmesi, anayasanın ortaya çıkması, ittifak sisteminin daha da güçlenmesi noktasında önemlidir. CHP’nin kadrolarını ve tüzüğünü yenilemesi süreci varsa da asıl burada önemli olan öteden beri taşıyıcı olan CHP’nin ittifak zemininde bir araya gelen kesimlerle bir yeni Türkiye sözleşmesi, mutabakatı ve yeni bir Türkiye toplu sözleşmesine doğru giden bir süreci var. Bunu toplum görüyor. AKP’nin içinde Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan ile başlayan çözülme ve partileşme süreci, 15 Temmuz darbe meselesi noktasında görüşmeler, analizler son olarak Mehmet Metiner ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun televizyonda tartışmalarına baktığımız zaman kotasını dolduran bir iktidar görüyoruz. CHP’nin öteden beri kaçan demokrasi treni için yapılan çağrıların bu kesimler tarafından da dillendirilmesi önemli. Türkiye’de yeni bir dönemecin taşları döşenmiş oluyor. Liyakate dayalı bir yapılanmaya geçilmesi, cemaatlere dayalı yapıların hala devam edilmesinin de sonuna geldiğini göreceğiz. Türkiye’de eğitim, üniversite sisteminde ciddi sorunları var, ekonomide krizler var. Bu kurultayda verilecek mesajlardan toplum büyük kazanım sağlayacak. Türkiye’de CHP’nin öncülüğünde Millet İttifakı nereye doğru evirileceği konuşulacak. Bu iktidar kendi güdümünde olan sivil toplum ve meslek odaları tasarımında bulunuyor. Barolar birliği üzerinden çoklu baro sistemi anlayışı da özle duydukları sistem o. İslamcı bir meslek odası istiyorlar. Hegemonyasını yaratacağı kendine bağlı gözlerini kapatıp vazifesini yapacak bir baro inşa etmek istiyorlar” açıklamasını yaptı.  

 
Menemen'de spor tesisi sevinci
 
Türk Tarih Kurumu Başkanı istifa etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye'den Yunanistan'a kıta sahanlığı tepkisi
Dışişleri Bakanlığı, "Yunanistan'ın maksimalist kıta sahanlığı iddiası ...
Son kurultayda liste delmişti... Yeniden aday mı?
PM Üyesi Erdal Aksünger, 37’nci kurultayda yine aday olacağını açıkladı. ...
AK Parti'den Büyükşehir'e 'spor alanı' çıkışı: İmar oyunları!
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ...
 
CHP'de 2 İzmir Milletvekili 'PM için ben de varım' dedi!
CHP’de kurultaya günler kala İzmir’den 2 Milletvekili PM’ye aday olduğunu açıkladı.
CHP'li Yücel'den İzmir'deki o 'müdahaleye' tepki, Dağ'a gönderme!
İzmir'de kadın örgütlerinin Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencisi ...
CHP İzmir’de kadın başkanlardan kurultay zirvesi: O isme PM yolunda destek kararı
CHP’de olağan kurultay öncesi İzmir’de kadın ilçe başkanları bir araya geldi.
 
AK Parti İzmir'de 2 ilçenin yeni başkanı ve Karşıyaka'nın adayı belli oldu
AK Parti’de Foça ve Çeşme ilçe başkanlığına atanan isimler ile Karşıyaka’da ...
"Her türlü değişime gönlümüz de siyasetimiz de açık"
Cumhrubaşkanlığı sisteminin iki yıllık değerlendirme toplantısında konuşan ...
Kılıçdaroğlu: Kadına şiddet giderek tırmanıyor
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, ''Pınar Gültekin'in hayatına son verildi. ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri