POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Türkiye Kupası finalinin adresi belli oldu
Türkiye Kupası finalinin adresi belli oldu
İYİ Partili Tatlıoğlu, partisinden istifa etti
İYİ Partili Tatlıoğlu, partisinden istifa etti
Tunceli Belediye Başkanı'na soruşturma
Tunceli Belediye Başkanı'na soruşturma
Akrabalarına şiirle sitem etmişti: Oyuncu oldu!
Akrabalarına şiirle sitem etmişti: Oyuncu oldu!
25 Şubat 2019 Pazartesi - 13:18

Çeşme Yarımadası'nda yeniden 'altın damlayacak'!

İzmir'in Çeşme ilçesinde yetişen "Altın damlayan ağaç" olarak bilinen ancak yıllar içinde sayısı 300'e kadar düşen sakız ağaçları, hayata geçirilen eylem planıyla ekonomiye kazandırılıyor.

Çeşme Yarımadası nda yeniden  altın damlayacak !

Sakızda üretiminde dışa bağımlılığın azaltılması ve kaybolan üretim kültürünün yeniden canlandırılması amacıyla İzmir'de hayata geçirilen "sakız eylem planı" kapsamında yetiştirilen sakız ağaçları doğal yetişme alanı olan Çeşme Yarımadası'nda yeniden ekonomiye kazandırılıyor.

Halk arasında "altın damlayan ağaç" olarak adlandırılan, geçmiş dönemlerden bu yana gıda, kozmetik, tıbbi ve aromatik ürünler sektöründe kullanılan sakız, çok kıymetli bir ticari ürün niteliği taşımasına rağmen üretiminin yapılamaması nedeniyle yok olmanın eşiğine geldi.

Türkiye'de yıllar içerisinde ağaç sayısı 250 ila 300 aralığına kadar düşerken sakız üretimi de yok denecek seviyelere geriledi. Sakız ihtiyacı ise ithalat yoluyla karşılandı. 

Dünyada üretimi ve ticareti Yunanistan'ın tekelinde olan sakız üretiminin Türkiye'de yeniden canlandırılması amacıyla Orman Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Sakız Eylem Planı" 2014 yılında hayata geçirildi. 

Sakız ağacının tohumdan yetişmemesi nedeniyle fidan üretimi "daldırma", "havai köklendirme" ya da "aşı" ile gerçekleştiriliyor. Mevcut sakız ağaçlarının sayısının düşük olması ise aşı için materyal bulma imkanlarını kısıtlayarak, fidanların uzun ve zor bir süreçte yetişmesine neden oluyor. 6 yaşından itibaren sakız vermeye başlayan ağaçlar, 12-15 yaşlarında normal sakız verimlerine ulaşarak bu dönemde ağaç başına ortalama 320 gram sakız alınabiliyor. 

Eylem planı kapsamında yürütülen çalışmalar sonrası Çeşme Yarımadası'na 13 bin 286 sakız ağacı kazandırıldı.

Sakız ağacı klon parkı oluşturuldu
Türkiye'nin en önemli fidanlık üretim merkezlerinden biri olan Torbalı Orman Fidanlık Müdürü Hasan Özşahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eylem planı kapsamında sakız fidanı üretmek için uzun süredir çalıştıklarını belirtti.

Sakız ağacının tohumdan üretilememesi ve materyal azlığı nedeniyle ilk etapta zorlu bir süreç geçirdiklerini aktaran Özşahin, şunları kaydetti:

"5 yıldır 90 bin adet pistacia atlantica (sakız ağacı) fidanı üretip ormanlık alanlarımıza dikilmek üzere gönderdik. Bu fidanların bir kısmını fidanlığımızda aşı yaşına kadar beklettik, bakımını yaptık ve 2017 yılından beri aşı çalışmalarını yapmaktayız. 2017 ve 2018 yılında toplamda bin 100 adet aşılı sakız fidanı ürettik ve bunları peyderpey araziye gönderdik. 2019 yılı ocak ayında 5 bin adet sakız fidanı aşıladık, bunları 2019 yılının sonbaharında sahalara gönderip dikimde kullanacağız."

Özşahin, sakız ağacından elde edilen sakızın ilaç, kozmetik, gıda sanayi gibi 60 sektörde kullanıldığına dikkati çekerek "Orman işletme müdürlüklerimiz boş arazilere fidanları dikerek sakız bahçeleri oluşturuyor, daha sonra bunu halkımızın kullanımına açarak halkımız için gelir kaynağına dönüştürülecek." dedi.

Aşılama çalışmaları sırasında materyal bulmakta zorluk çektiklerinin altını çizen Özşahin, "Biz kendimiz klon parkımızı oluşturarak ileride yapacağımız aşı çalışmalarında kullanmak üzere bir bahçe tesis ettik. 103 adet fidanımız var, bu fidanlardan 3 yıl içerisinden aşı kalemi ve çelik almaya başlayacağız. Bu sayede biraz daha seri üretim yapmaya çalışacağız." dedi. (AA)

 
Sipariş verdi, para dolu koli geldi!
 
Kaf-Kaf tek yürek oldu, küllerinden doğdu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vatandaşın kredi karnesi 'pekiyi' çıktı!
Vatandaşların kredi notunu belirleyen ve bankalara kredi kullanımında ...
Dubai'deki fuara Türk gıda sektörü damgası
Ortadoğu''nun en büyük gıda fuarı olan Dubai Gulfood 2019 Fuarı'nda Türk ...
İZBAN'da 'Bergama hattı' endişesi
İzmir'i kuzeyden güneye bağlamak amacıyla hayata geçirilen raylı sistem ...
 
İndirime dikkat, gramaja bakın!
Marketlerdeki atıştırmalık ürünlerde yaşayanan gramaj düşürme operasyonu ...
Basılı kitap ve süreli yayınlardaki KDV sıfırlandı
TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen; basılı kitap ve süreli yayınlardaki ...
İzmir'in dev projesinde son viraj!
Avrupa ve Akdeniz çanağının en büyük yat imal, onarım ve çekek yeri olacak ...
 
Etçiler de tanzim satış istiyor: En az yüzde 30...
Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tunç, “Tanzim satış başlarsa ...
Sinemadaki mısır krizi CEO'yu yedi
Kamuoyunda 'mısır tartışması' olarak bilinen sinema yapımcıları ile salon ...
Muhtaç aileye elektrik desteği başlıyor!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'nın açıkladığı muhtaç hanelere elektrik tüketim ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri