POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Özel Erdoğan’la konuşacaklarını açıkladı!
Özel Erdoğan’la konuşacaklarını açıkladı!
Rusya'dan Ukrayna'ya 'gece yarısı' füze saldırısı
Rusya'dan Ukrayna'ya 'gece yarısı' füze saldırısı
Maçoğlu köyüne döndü... Arıcılığa başladı
Maçoğlu köyüne döndü... Arıcılığa başladı
Mevsimlik tarım işçilerinin haklarına düzenleme!
Mevsimlik tarım işçilerinin haklarına düzenleme!
1 Kasım 2021 Pazartesi - 14:41

Dere yatağı yakınındaki evler yıkılacak, vatandaşlar tepkili!

Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, Su Havzaları Koruma Yönetmeliği kapsamında, bir süre önce Buca'nın kırsal Karaağaç mahallesindeki Karaağaç Deresi'nin her iki tarafında bulunan 412 evin, yıkımına karar verdi. Karara ise 100 metre olan dere mutlak koruma alanının ihlal edilmesi gerekçe gösterildi. Karar ev sahiplerine tebliğ edildi. İZSU'nun yıkım kararı dere kenarında evi bulunan vatandaşların tepkisine neden oldu.

Dere yatağı yakınındaki evler yıkılacak, vatandaşlar tepkili!

uca ilçesinin kırsal Karaağaç Mahallesi'ndeki 412 evin, dere mutlak koruma alanının ihlal edilmesi gerekçesiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) yıkımına karar verildi. Karara tepki gösteren ev sahipleri, yıkım kararının iptal edilmesini ve dere mutlak koruma alanının 100 metreden 10 ila 30 metreye düşürülmesini istedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden konuyla ilgili yapılan açıklamada ise 100 metrelik koruma bandı bilimsel veriler ışığında tespit edilerek uygulamaya konulduğu vurgulanıp, "Bu duruştan taviz verilmemesi İzmir'in en önemli içme suyu kaynağı olan Tahtalı Barajı'nın korunması kadar can güvenliği açısından da önem taşımaktadır" denildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, Su Havzaları Koruma Yönetmeliği kapsamında, bir süre önce Buca'nın kırsal Karaağaç mahallesindeki Karaağaç Deresi'nin her iki tarafında bulunan 412 evin, yıkımına karar verdi. Karara ise 100 metre olan dere mutlak koruma alanının ihlal edilmesi gerekçe gösterildi. Karar ev sahiplerine tebliğ edildi. İZSU'nun yıkım kararı dere kenarında evi bulunan vatandaşların tepkisine neden oldu. Dere kenarında toplanan aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu 50 kişilik grup, yıkım kararının iptal edilmesini ve dere mutlak koruma alanının hiç değilse diğer büyük şehirlerde olduğu gibi 10 ile 30 metreye kadar düşürülmesini istedi.

Mağdur olduklarını belirten 2 çocuk babası, Makine Mühendisi Mehmet Keleş (50), "Tapulu arazilerimize yaptırdığımız evlerimiz, bölgenin, dere koruma havzası olması nedeniyle yıkılmak isteniyor. Belediye buradaki evlere su ve elektrik bağlayıp, vidanjör hizmeti vermesine rağmen evleri yıkmaya çalışıyor. Depremden kaçıp, buraya yerleşenler var. Evlere yıkım kararı verilmesi nedeniyle kalp krizi, felç geçirenler oldu. Bu insanların evleri yıkılmasın. İstanbul, Ankara'nın da aralarında bulunduğu büyükşehirlerin birçoğunda, dere yatağına en az 10 metre mesafeye kadar ev yapımına izin veriliyor. Burada da aynısı uygulanabilir" dedi.

Zor şartlarda yaptıkları evlerinin yıkılmak istendiğini belirten 2 çocuk babası Muhasebeci Hüseyin Yetkin (43), "İZSU'nun uyarısıyla betonarme değil prefabrik ev yaptık. Şimdi, 'Dere koruma havzasında kaldığı için yıkacağız' deniliyor. Mağdur ediliyoruz. Diğer büyükşehirlerde olduğu gibi burada da dere mutlak koruma alanının en az 10 metre çekilmesini istiyoruz" dedi.

2 çocuk annesi Biray Şenol (46) da "İnsanlar güçlükle yaptılar bu evleri. Ufak tefek birikimlerle bir şeylerin sahibi oldular. Yıkılmasın evler, çözüm bulunsun" dedi.

Mağdur olduklarını vurgulayan 1 çocuk annesi Hatice Babur (61) de "Tek istediğim çözüm yolunun bulunması. Dişimle tırnağımla dikiş dikerek kazandığım ev yıkılmasın" dedi.

5 yıl önce aldığı evinin bahçesinde organik tarım yaptığını belirten 1 çocuk babası, Muhasebeci Erkan Coşkun da "Pazara bile gitmiyorum. İhtiyacım olan her şeyi kendim yetiştiriyorum. Madem bu evleri yıkacaktınız neden su bağladınız. Neden kanal parası aldınız" diyerek, tepkisini ile getirdi.

1 çocuk annesi emekli işçi Hatice Deveci (65) de eşinin yıkım kararı nedeniyle felç geçirdiğini, akıl sağlığını kaybettiğini ileri sürüp, "Kendim de kolon kanseriyim. Ne istiyorlar bizden. Evlerimizi yıkmasınlar" diye konuştu.

BELEDİYE: TAVİZ VERİLMEYECEK
İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise konuyla ilgili yaptıkları açıklamada, şu ifadelere yer verdi:
Yapı yasağı olan dere koruma alanlarında kaçak yapılaşmaya taviz verilmeyecek. Tahtalı Baraj Havzası'nda mutlak, kısa ve baraja su taşıyan ana derelerin her iki tarafında 100 metrelik koruma bandında 1/25 bin ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı ve İZSU Su Havzaları Koruma Yönetmeliği gereği yapı yasağı bulunmaktadır. Yapı yasağı olan mutlak, kısa ve dere mutlak koruma alanındaki tespiti yapılan yapılar ile ilgili İZSU Yönetim Kurulu Kararı ile yıkım kararı alınmakta olup, yıkım kararına karşı dava açanlardan mahkeme kararı idare lehine sonuçlananlar ile yıkım kararı tebligatı sonrası yasal süresi içinde dava açmayıp yıkım kapsamına giren yapılar yıkım programına alınmaktadır.  Bununla birlikte söz konusu 100 metrelik koruma bandı bilimsel veriler ışığında tespit edilerek uygulamaya konulmuştur. Bu duruştan taviz verilmemesi İzmir'in en önemli içme suyu kaynağının korunması kadar can güvenliği açısından da önem taşımaktadır. Dere yatakları yakınındaki yapılaşmanın ne tür acı sonuçlar doğurduğu yakın zamanda ülkemizin farklı bölgelerinde yaşanan afetlerde bir kez daha görülmüştür. (DHA)

 
Selçuk'ta Avrupa Şampiyonası heyecanı!
 
TÜBİTAK araştırmacısı evinde ölü bulundu
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ayşe Güneş 16 Kasım 2023 Perşembe 21:29

Balkon cezası olan bir evin tapusunu şerh koyan belediye, tapuda tarlada kaç tane ağacın olduğunu bile belirten belediye dere havzasındaki arsayı tapuda belirtmiyor. Belirt kardesim tarla, arsa dere kenarında diye. Niye belirtmiyorsun? İnsanlar canını dişine katıyor, çoluk çocuğunun boğazından kısıyor gidip toprak alıyor. Niye bu insanları mağdur ediyorsunuz. CHP belediyeleri bu konuda çok ihmalkar. Atadan bir CHPli olarak kesinlikle belediyede onlara oy vermeyeceğiz.

Yorumu oyla      0      0  
Barış 29 Mart 2023 Çarşamba 17:50

İstanbul ve Ankara da 10 ila 30 metre olan dereye uzaklık sınırı İzmir de 100 metre. Olacak iş değil. Milleti mağdur etmekten başka işleri yok. Bu kuralı uygulamaya kalksan izmir de ev kalmaz.

Yorumu oyla      0      0  
bülent 29 Aralık 2022 Perşembe 17:03

Karaağaç mahallesinde 412 evi yıkıncaya kadar İZSU ne diye yıllarca bekliyor. Bu evler bir iki tane iken vatandaşı uyar ihtar gönder ki diğer insanlar görüp birikimlerini dökmesinler. İZSU havada helikopteri ile sürekli fotoğraf çekiyor, uydudan kontrol ediyor ama yıllarca bekleyip daha fazla vatandaşın mağdur olacağı şekilde toplu yıkım yapıyor. İZSU memuru uydudan baksın, inşaatı görünce masasından kalkıp gidip vatandaşı uyarsın.

Yorumu oyla      0      0  
Zeynep onder 15 Ocak 2022 Cumartesi 00:41

Evlerin son durumu nedir acaba yıkım olmadı insallah

Yorumu oyla      0      0  
Ayşe Pınarbaşı 1 Kasım 2021 Pazartesi 22:44

Arkadaşlar az vicdan geçen yıl bu zamanlar da o evlerde depremden dolayı oralarda barındık.madem yıkacaktın neden su verdin neden elektrik verdin amaç para koparmak...Adil olun kul hakkına giriyorsunuz.yuvasını yıkanın yuvası olmaz.Ahirete kalmaz....oradaki çoğu insanların hala borcu var inanın.... lütfen tekra göz önüne alın birda bi bakın ölçün...maddi yönde insanların hakkına girmeyin....

Yorumu oyla      0      0  
Köylü 1 Kasım 2021 Pazartesi 15:05

Buca Kırklar Köyünde de aynı durum söz konusudur. Özellikle 5025 sokak ile 5027 sokaklardan geçen nif çayı aynı dere yataklarında ve tahtalı barajı yan kollarındandır.acil bu köyünda dere yataklarınada mudahale şart. İzmir Büyükşehir Belediyesi izsu yu tebrik ederim.yerinde bir karar.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kahreden kazanın perde arkası: Bir evden 3 ölü çıktı!
Tire ilçesinde yağmur nedeniyle kayganlaşan yolda iki otomobilin çarpıştığı ...
Pompalı dehşet: 'İşten çıkarılma' kavgası cinayetle bitti!
Kınık ilçesinde işten çıkarılmasından sorumlu tuttuğu kişiyi pompalı tüfekle ...
Gültepe planlarına yargı freni!
Konak Belediyesi tarafından hazırlana ve Gültepe bölgesinde kentsel dönüşümü ...
 
Korkunç son: Traktörün altında kaldı!
Selçuk ilçesinde sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği traktör ...
FETÖ soruşturması kapsamında aranan 2 kişi İzmir'de yakalandı
İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında aranan ...
Böbrek hastası Dilek'ten farkındalık çağrısı
Kronik böbrek yetmezliği nedeniyle 6,5 yıldır diyalize giren Dilek Gençyılmaz ...
 
Bodrum'da dehşet: 20 kedi öldü, 1 çocuk hastanelik!
Bodrum'da son 10 gün içinde 2 farklı mahallede yaklaşık 20 kedi ölü bulundu. ...
Koca'dan 'okullar kapanabilir' iddiasına açıklama
Sağlık Bakanı Koca, "Okulların kapanması ihtimalinden söz eden bir habere ...
İzmir'de yeni haftada hava nasıl olacak?
Kentte yeni haftaya yağışlar damga vuracak. Güneş perşembeden itibaren ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri