POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Genç futbolcunun kahreden ölümü
Genç futbolcunun kahreden ölümü
Kontrolden çıkan otobüs duvara çarptı: 16 ölü
Kontrolden çıkan otobüs duvara çarptı: 16 ölü
Fed mayıs ayı faiz kararını açıkladı
Fed mayıs ayı faiz kararını açıkladı
MSB acı haberi duyurdu: 1 şehit
MSB acı haberi duyurdu: 1 şehit
29 Ekim 2019 Salı - 10:56

Dünya pazarında Türk gücü

Maden sektöründe dünya devlerinin bir araya geldiği MINEX Fuarı’nda Türkiye, maden makinaları ve teknolojileri ile kendini kanıtladı. Çok sayıda yerli üretici maden çıkarma, cevher işleme ve zenginleştirme, işçi sağlığı ve güvenliği ile çevre konularında gelişmiş çözüm önerilerini fuarda sergiledi.

Dünya pazarında Türk gücü

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ ve TMMOB Maden Mühendisleri Odası işbirliğiyle 23-26 Ekim tarihlerinde düzenlenen MINEX - 8. Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı, Türkiye’nin maden ve doğal kaynak zenginliğinin yanı sıra makina ve teknolojik ilerlemelerini de gözler önüne serdi. Değirmen, cevher işleme, zenginleştirme makinalarının yanı sıra geliştirdiği işçi ve çevre dostu teknolojileri ile Türkiye artık dünyanın dört bir yanına makina üretiyor. Sektör yeniliklerini yakından takip edip bünyesinde işleyen Türkiye, ileri mühendislik teknikleri ile uluslararası pazarda yatırım odağı oldu. Geçmiş yıllarda sadece yurt içi çalışan pek çok firma şu an Orta Doğu, Asya ve Avrupa’nın yanı sıra Amerika, Avusturalya, Güney Afrika, Kanada gibi madenciliğin merkezi olan ülkelere hammaddenin yanı sıra ürün ve hizmet ihraç ediyor. Uluslararası pazarda dünya devi olan markaları bünyesinde ağırlayan MINEX Fuarı, yerli üretimin gücünü tüm dünyaya kanıtladı.

Geri dönüşümle su tasarrufu
1976’dan beri maden sektörüne hizmet veren bir firmanın temsilcisi olan Ozhan Kara, çevreci bir kuruluş olarak atık ve cevher kısmında suyu ve atığı ayrıştırarak her ikisinin geri kazanımını sağlamaya çalışan sistemler ürettiklerini belirtti. Kara, “Maden ocakları genelde suya ulaşılabilmesi zor yerlerde konumlanır. Biz kullanılan suyun ziyan olmasını önleyerek tekrar sürece geri kazandırılmasını sağlıyoruz. Koyulaştırıcı dediğimiz sistemle katı malzemeyi çöktürerek temiz suyu açığa çıkartıyoruz. Filtreleme ekipmanlarımızla da atığın taşınabilir hale getirilmesini sağlıyoruz. Böylece hem su tüketimini azaltıyoruz hem de cevherin atıktan ayrışmasına yardımcı oluyoruz. Şu an dünyadaki rakiplerimizle mücadele diyoruz ve onların pazar payını kısıtlamaya başladık” dedi.

Kadın girişimciden kitlesel kayıplara çözüm
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile projeler yürüten hem üretici hem de Ar-Ge firmasının sahibi Tuğba İpek, henüz iki yıllık bir firma olmalarına rağmen mobil iş makinaları, maden makinaları, endüstriyel makinalar ile bunların hidrolik ve inovatif sistemlerini kurduklarını dile getirdi. İpek; “İş makinası dahilinde olan ve onlara hizmet eden 7 tane patentli ürünümüzü kendi bünyemizde üretiyoruz. Türkiye’de muadili olmayan, dünyada ise bir kısmının az sayıda örneği olan ürünler bunlar. Maden sektöründe şu anda en büyük sıkıntı, riskli alanlarda faaliyette olan makinalarda insan gücü. Burada gördüğümüz eksiklikleri analiz ederek Ar-Ge çalışmaları yürüttük. Makinaların girmediği alanlarda kazma kürek işçiliğini ortadan kaldırdığımız bir makinamız var. Otonom sürüşle yaptığımız makinalarımız tamamen insansız, sensörlerle çalışan bir makina. Kaynak işçiliğini ortadan kaldırıyoruz. Burada tabi amacımız istihdamı daha bilinçli yönlendirmek. Makinanın yapabildiği işlerde insanı ortadan kaldırmalıyız çünkü hidrolik çok riskli bir şeydir. Basınçlar yüksektir, risk alanı çok fazladır. Sistemlerde yanlış hesaplamalar yapıldığında kitlesel kayıplar oluyor. Biz bunları takip ederek makinalarımızı üretiyoruz. Ben kadın girişimciyim. Bütün sahada, ağır sanayide, madende, demir çelikte, buralarda da kadınların yoğunlukta çalıştığını görebilirsiniz. Amacım aynı zamanda onlara dikkat çekmek” şeklinde konuştu.

Dünya devlerinin teknolojik çözüm ortağı
29 yıl önce maden sektörüne atılan ve 3 yıl sonra kendi şirketini kuran bir firmanın Genel Müdürü Kayıhan Oğuz ise, “Türk madenciliği 25 yıl öncesine kadar gelişme aşamasındaydı ve insanlar teknolojiyi pek tanımıyordu. Birkaç kişi eline kalmıştı sektör ve onlar da ne getirirse Türkiye onu görüyordu. Biz de bu açığı gördük ve sektörün yalnızca ekipman satıcısı değil teknolojik çözüm ortaklarından biri olduk. Dünyada maden sektörünün tüm üretim aşamaları ile alakalı bütün gelişmeleri çok iyi takip ederek ülkemizdeki sektöre yansıtıyoruz. Madenlerin daha hızlı, ekonomik ve emniyetli üretimini sağlayan çözümler ortaya koyuyoruz. Dünya artık nihai ürünlere geçiyor. Ülkemiz nadir toprak elementleri açısından oldukça zengin. Biz de artık daha spesifik ve nitel ürün üretmeye öncelik veriyoruz.  Dünya devleriyle çalışıyoruz dolayısıyla ürünlerimiz çevre, insan ve işçi sağlığına uyumlu çözümler sunuyor. Türk madenciliği dünyada henüz markalaşamadı ancak son dönemde çok hızlı ataklar yapmaya başladı. Avustralya, Kanada, Amerika, Çin, Güney Afrika gibi ülkelerin tamamıyla çalışıyoruz. Bu ülkeler madencilikte çok gelişmiş ülkeler. Orada gelişen teknolojileri takip edip mutlaka ülkemize getiriyoruz ve katma değeri yükseltiyoruz. Yeni mühendislerin vizyonunu açık tutuyor, onları kendi içimizde yetiştiriyoruz” şeklinde konuştu.

 
İZİKAD'tan 4. Gelişim Çalıştayı
 
Göztepe'nin savunması çöktü!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İZİKAD'tan 4. Gelişim Çalıştayı
İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD), 4.Gelişim Çalıştayı Çeşme Boyalık ...
'Geleceğin madenciliği' IMMAT’ta
MINEX Fuarı kapsamında düzenlenen 7. IMMAT Kongresi, dünyanın dört bir ...
Kamudaki araç ve lojman sayısı açıklandı
2020 yılı bütçe gerekçesinde kamu kurum ve kuruluşlarının elindeki taşıt, ...
 
Hayat kurtaran teknolojiler MINEX'te!
Madencilik sektöründe insan hayatı açısından en önemli güvenlik unsurları ...
Yarım asırlık kooperatif... Yılda 5 milyon fidan!
İzmir'de 51 yıldır faaliyet gösteren Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma ...
Yeni sezonda 'Urla Karası' bereketi!
Urla ilçesinde, üzüm hasadı son buldu. Uzun süren verimli hasat mevsiminin ...
 
Altında taksit sayısına yeni düzenleme
BDDK'dan, "Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek basılı ve külçe halinde ...
Madenciliğin kalbi İzmir'de atıyor!
MINEX – Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı, 8’inci kez ...
'Kemeraltı Esnafı' yeni başkanını arıyor!
Seçimde mevcut Başkan Ümit Kaya ile kurucu üyelerden Semih Girgin yarışacak. 
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri