POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Ayhan Bora Kaplan davasında yeni gelişme
Ayhan Bora Kaplan davasında yeni gelişme
Ali Koç bir kez daha aday, Sadettin Saran çekildi
Ali Koç bir kez daha aday, Sadettin Saran çekildi
7 yıllık sır perdesi aralandı: Aile meclisi kararıyla infaz!
7 yıllık sır perdesi aralandı: Aile meclisi kararıyla infaz!
Eurovision finali öncesi diskalifiye edildi!
Eurovision finali öncesi diskalifiye edildi!
7 Şubat 2022 Pazartesi - 10:22

Erken teşhise kur darbesi: Tomografiye de ilaç yok!

Artarak derinleşen ilaç krizi başta kanser olmak üzere birçok hastalığın teşhisinde rol oynayan tomografi çekimlerini de vurdu. Hastalar, tomografi çekimlerinde kullanılan ilaçları piyasada bulamadıkları için sağlık hizmeti alamıyor, eczaneler ise çareyi camlarına yazı asmakta buluyor.

Erken teşhise kur darbesi: Tomografiye de ilaç yok!

Döviz kurunda yaşanan dalgalanma nedeniyle tıbbi malzeme ve ilaç temininde yaşanan sorunlar devam ediyor. Aylardır devam eden ve gün geçtikçe derinleşen ilaç krizi, başta kanser olmak üzere birçok hastalığın teşhisinde önemli rol oynayan görüntüleme yöntemlerinden ilaçlı tomografiyi de vurdu. Hastalar, tomografi çekimlerinde kullanılan ilaçları piyasada bulamadıkları için sağlık hizmeti alamıyor.

İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'in haberine göre ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan sabit kur ile reel kur arasındaki farktan dolayı firmaların satış yapmaktan kaçındığı belirtilirken, kentin altını üstüne getiren hastalar film için ilaç bulamıyor. Eczaneler ise çareyi camlarına “Film ilacı yoktur” yazısı asmakta buluyor.

SAĞLIK HİZMETLERİ TRAVMA YAŞIYOR
Kur farkından dolayı yaşanan ilaç krizinin geldiği noktayı “Sadece binalardan oluşan bir sağlık hizmeti var” sözleriyle özetleyen Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz, “Aslında bir süredir ısrarla söylediğimiz hastanelerdeki ameliyatlara dahi engel olabilecek ekipman ve koruyucu malzeme eksiklikleri yeni bir seviyeye geldi. Sağlık hizmetleri büyük bir travma yaşıyor. İlaç eksikliği her geçen gün artarak devam ediyor. Kanserli hastaların belli kürleri için alınması gereken ilaçlar dahi hastanelerde bulunmuyor. Hastalar tarafından bir şekilde tedarik edilip tedavileri yapılıyor. Maalesef en hassas ve tedaviye ihtiyaç duyan kanser hastalarında bile artık sağlığa ulaşımın parayla sağlandığı bir durum söz konusu. Tomografi gibi tetkikler için kullanılan belli ilaçlar bulunamıyor. Bunları düşündüğümüzde artık hastanelerimizde vahim durumu şöyle özetleyebiliriz. Hiçbir şeyin olmadığı, sadece binalardan oluşan bir sağlık hizmeti var” dedi.

ANTİBİYOTİK BİLE YOK
Acilen sağlığa ayrılan bütçede artış yapılması gerektiğini dile getiren Batmaz, “Malzeme, çalışan ve ekipman eksikliği ile beraber iflasa doğru giden bir hizmetten söz edebiliriz. Bu artık hem halk sağlığını hem de sağlık emekçilerinin sağlığını tehlikeye atmakta. Biran önce sağlığa ayrılan bütçenin revize edilerek belli bir artış sağlanması gerekiyor. Çünkü bugün ilaç dediğimiz şey bir hastanın en temel hakkı ama maalesef en basit antibiyotikler bile hastane eczanelerinde olmadığı için hastalara dış reçete yapıp aldırılmaya çalışılıyor. Bu nokta bizim için artık maalesef kuyunun, karanlığın en dibi... 8 Şubat’ta yapacağımız grevin temel nedenlerinden biri de bu aslında. Sağlık emekçilerinin hakları birinci maddemiz ancak halk sağlığı ve sağlık hizmetlerinin ulaşılabilir olması da ikinci maddemiz. Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın artık işlemez hale geldiği ve sağlık değil tamamen sağlıksızlık ürettiği aşikar” ifadelerini kullandı. 

BÜYÜK MAĞDURİYETLER VAR
İzmir’de büyük bir hastanede çalışan sağlık emekçisi de ilaç krizi sebebiyle yaşanan mağduriyetleri şöyle anlattı: “Kontrastlı tomografi çekimlerinde kullanılan ilaçlar piyasada bulunamıyor. Başta kanser olmak üzere birçok hastalığın teşhisinde önemli rol oynayan bu ilaçlar bulunamadığı için hastalar kontrastlı tomografi çektiremiyor. Ama asıl nedeni ilacın bulunamaması değil ilaca yapılacak zammı bekliyorlar. Bu durum yaklaşık 1 ay sürecek ve daha ilk günden büyük mağduriyetler var. Hastalar İzmir’i alt üst edip ilacı bulamadıklarını söylüyorlar. Aslında bu bir suç ama ne eczaneler hastalara ne de ecza depoları eczanelere ilaç vermiyor. Eczaneler de suçu depolara atıyor. Şimdiye kadar ‘Bizim ilacı yaz’ diye kapı kapı dolaşan mümessiller de bir süredir gelmiyorlar. Hastalar eczanelerin ‘Tomografi ilacı yok’ diye cama yazı astıklarını söylüyor.” (Çağla Geniş / İlkses Gazetesi)

 
Bakan Nebati Londra'da yatırımcılarla görüşecek
 
Soyer'den Türkiye’nin en kapsamlı yapı ve zemin laboratuvarında inceleme
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ceyhan'dan kritik uyarı: Kurulduğundan beri ilk kez...
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Böyle giderse yakında salgınlarda çocuklara ...
Son 24 saatte 201 can kaybı, 87 bin 934 yeni vaka
Sağlık Bakanlığı, corona virüs için son gelişmeleri ve günlük tabloyu ...
Son 24 saatte 221 can kaybı, 98 bin 715 yeni vaka
Türkiye'nin 5 Şubat 2022 günlük corona virüs tablosu açıklandı.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan corona virüse yakalandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın Covid-19 testleri pozitif ...
Bakan Koca tabloyu paylaştı: Vaka sayısı 110 binin üzerinde
Türkiye'nin 4 Şubat 2022 günlük corona virüs tablosu açıklandı. 248 can ...
Bilim Kurulu Üyesi Şener'den 'molnupiravir' açıklaması
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, ...
 
Uzmanlar Molnupiravir ilacını değerlendirdi!
Covid-19'u hedef alarak çoğalmasına engel olduğu belirlenen Molnupiravir ...
Son 24 saatte 233 can kaybı, 107 bin 530 yeni vaka
Türkiye'nin 3 Şubat 2022 günlük corona virüs tablosu açıklandı.
Prof. Dr. Şener: Şubatın sonundan itibaren hızlı düşüş bekliyoruz
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri