POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
7 banka artık tek ATM'den hizmet verecek
7 banka artık tek ATM'den hizmet verecek
Ali Koç ve Saadettin Saran bir araya geliyor!
Ali Koç ve Saadettin Saran bir araya geliyor!
'Eurovision' açıklaması: Onu da kazanacağız!
'Eurovision' açıklaması: Onu da kazanacağız!
Erdoğan ile Bahçeli’den 1 saatlik görüşme
Erdoğan ile Bahçeli’den 1 saatlik görüşme
20 Şubat 2019 Çarşamba - 11:36

Flaş açıklama: S-400'ler için tarihi belli oldu

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Rusya ve ABD tarafından da yakından takip edilen S-400 ve Patriot hava savunma sistemleriyle ilgili açıklama geldi.

Flaş açıklama: S-400 ler için tarihi belli oldu

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Rusya ve ABD tarafından da yakından takip edilen S-400 ve Patriot hava savunma sistemleriyle ilgili açıklama geldi.

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir,  Özden Erkuş'un sorularını yanıtladı.

S-400 hava savunma sisteminin bu yıl içinde teslimatı bekleniyor. Bataryaların tamamı gelecek mi bu yıl içinde, teslimat tarihinde bir sıkıntı var mı? 

"Başlangıçta söyledik, temmuz 2019’da teslimat başlayacak. Ekim gibi de sistem aktif olmuş olacak. İki sistem var, ikinci sistemin takvimi ötelenmiş durumda, herhangi bir sıkıntı yok."

Türkiye başka kaynaklardan da hava savunma sistemi tedariki için çalışmalarını sürdürüyor ve belki de en tartışmalı olanı Patriot’lar. Türkiye’nin öncelikleri nedir, ilk iki görüşmede öne çıkan unsurlar neydi, sonuç alınabilecek noktada mı ve devamı gelecek mi görüşmelerin?

"İkiden fazla hava savunma sistemine ihtiyacımız olduğunu belirttik. Görüşmeler oldu bu yönde, milli çalışamalar da devam ediyor. ABD’den Patriot talebimiz vardı, 1,5 yıl sonra geri dönüş oldu. Görüşmeler devam ediyor, açıklığa kavuşması gereken konular var. Teklifin içeriğini ve detayları olduğu gibi kabul etmemiz mümkün değil. Hızlı bir trafik var." 

Patriotlar için görüşmeler sürüyor ama ABD'den gelen bazı açıklamalar, süreci doğrudan S-400 alımına bağlıyor. ABD’nin beklentisi hatta şartı S-400 alımından vazgeçilmesi. Türkiye bu yönde bir tercihte bulunmak durumunda kalabilir mi?

"Konunun teknik yönüyle ilgeniyoruz biz. Sorumluluğumuz bu alanda. Bunun dışındakiler diğer karar vericilerle ilgili. Biz kendi görüşme masamızda bunlara girmiyoruz." 

Yerli imkanlarla hava savunma sistemi çalışmaları. Hisar Hava Savunma Sistemi’nde son durum nedir? 

"Testleri devam ediyor. Alımları konuşurken, yerli çalışmaları da durdurmuş değiliz." 

S-400/Patriot denkleminde bir başka unsur da F35'ler. Türkiye’ye ait iki F35 için eğitim uçuşları sürüyor ancak bir yandan da S-400 alımının Türkiye’nin F35 alımını engelleyeceği hatta bu çerçevede Türkiye’nin bazı yaptırımlarla karşı karşıya kalacağına ilişkin açıklamalar geldi. Bunları nasıl değerlendirirsiniz? 

“Burada da aynı şeyi söylüyoruz. F35 veya Patriot, biz olayın teknik yönündeyiz. İki uçağın teslimi yapıldıi iki uçağun teslimi önümüzdeki ay yapılacak. Bununla muhatabız. Türkiye üretim konusunda iş paylaşımı anlamında neler yapabilir, bunları konuşuyoruz."

Hazır uçaklardan konu açılmışken, milli muharip uçak projesinde hangi aşamadayız? Hep bazı tarihler konuşuyoruz o uçağın ilk uçuşu için. İlk uçuş ya da hangardan çıkışı için net bir tarih vermek mümkün mü?

"Belirili modellerin testi başladı. Proje toplantıları, alt sistem toplantıları yapılıyor. Kapsamlı bir çalışma bu. Ortaklarla beraber devam ediyor. 2023 hangar çıkışımızı hala koruyoruz."

ATAK’lar etkin şekilde kullanılıyor. Üretim devam ediyor ve bir de ATAK2 var. O projeye ilişkin bilgi paylaşabilir misiniz?
 
"Anons ettik, sözleşmeyi imzaladık ve çalışamalar başladı. Üst sınıf bir helikopter olacak. ATAK’la ilgil İtalyanlarla ortaklığıız var, devam ediyor. ATAK2’de de işbirliği konuları gündemde, İtalyanlar ilgilliler; görüşmeler var. Alternatif ülkeler de olabilir, kapıyı kapatmadık. Dost ülkelerin, tasarım aşamasında ortak olmaları kavramına açığız, görüşmeler oluyor ama henüz somut bir şey yok."

UH1 tipi helikopterler son olarak İstanbul’daki kazayla gündemde. Bu helikopterlerin modernize edilmesi, elden geçirilmesi gibi bir durum söz konusu olabilir mi? Savunma Sanayii Başkanlığının böyle bir projesi var mı?

“Maalesef kazalar üzücü. 2,5 ay aralıkla olması hassasiyeti artırdı. Bakım onarımla ilgili her şey yapılıyor, buarada tereddüt yok. Kazanın sebepleri inceleniyor. Yerli helikoper Gökbey yolda, Skorsky grubu helikopterle ilgili proje devam ediyor; 109 helikopterin Türkiye’de yapılmasıyla ilgili. UH1'lerin kullanımı, kullanıcıların kendi kararları. Bakım onarım destekleriyle ilgilli bütün çalışmalar yapılıyor."

 
İzmir'in dev projesinde son viraj!
 
CHP İzmir'de Kadın ve Gençlik Örgütü'nden liste tepkisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
"FETÖ'nün inkar stratejisi üst aklın taktiği"
Adalet Bakanı Gül, FETÖ'nün inkar stratejisine ilişkin, "Üst aklın, örgütün ...
MHP'nin İzmir meclis listesi: AK Parti'ye kimler sunuldu, 5 ilçede kimler aday gösterildi?
Sandığa Cumhur İttifakı çatısında AK Parti ile birlikte giden MHP’nin ...
DSP'nin İzmir adayları belli oldu: Sandığa hangi ilçede kimle gidilecek?
DSP’nin İzmir Belediye Başkan Adayları belli oldu. DSP İzmir’de 23 ilçede ...
 
İYİ Parti İzmir’de il eski başkanından tek cümlelik sert liste çıkışı!
İzmir’de CHP ile ittifak yapan ve bu kapsamda 25 ilçede aday çıkarmayan ...
CHP'li Serter kaçak yapıları sordu!
TMMOB İzmir İnşaat Mühendisleri Odası tarafından Ağustos 2018 sonu itibariyle ...
CHP Karşıyaka Adayı Tugay'dan STK mesaisi
Karşıyaka'daki sivil toplum gücüne hayran olduğunu belirten CHP'li Belediye ...
 
CHP'li Polat'tan Bakan Kurum'a 10 Karaburun sorusu!
CHP’li Polat, yüzölçümünün yüzde 71’i 6 firmaya Rüzgar Enerji Santrali ...
Soyer'den bir arada yaşam kültürü vurgusu
CHP'nin Büyükşehir Adayı Soyer, bir arada yaşam kültürü olmadan adalet ...
DP üç ilçede adaylarını tanıttı
Demokrat Parti, Ödemiş, Kiraz ve Beydağ ilçelerindeki belediye başkan adaylarını tanıttı.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri