POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
İngiliz aktör Bernard Hill hayatını kaybetti
İngiliz aktör Bernard Hill hayatını kaybetti
Bakan Fidan'dan iki devletli çözüm çağrısı
Bakan Fidan'dan iki devletli çözüm çağrısı
Herkes şaştı! Ölümden kıl payı kurtuldu
Herkes şaştı! Ölümden kıl payı kurtuldu
Köpeklerden çocuklara bir saldırı daha
Köpeklerden çocuklara bir saldırı daha
6 Mart 2020 Cuma - 10:45

Genç mucitlerden beyin dalgalarıyla çalışan buluş

Yaşar Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Nalan Özkurt'un danışmanlığını yaptığı Çiğli Fen Lisesi öğrencileri Nezahat Solmaz ve Melek Nur Özüdoğru, hastalıkları ya da engelleri nedeniyle dış dünya ile iletişim kuramayan hastalar için beyin dalgaları ile çalışan bir iletişim sistemi tasarladı. Beyin fonksiyonlarını yerine getirmede bir problemi olmayan hastaların temel ihtiyaçlarını iletebilmelerini sağlayan sistemin patentini almak için başvuruda bulunuldu.

Genç mucitlerden beyin dalgalarıyla çalışan buluş

Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Nalan Özkurt'un danışmanlığını yaptığı İzmir Çiğli Fen Lisesi 12'nci sınıf öğrencileri Nezahat Solmaz ve Melek Nur Özüdoğru öğretmenleri Ramazan Üstüntaş ile birlikte, ALS hastaları gibi yatalak durumdaki hastalar için bir iletişim sistemi tasarladı. Hastalıkları nedeniyle dış dünya ile iletişim kuramayan, ancak beyin fonksiyonlarını yerine getirmede herhangi bir problemi olmayan hastalar için tasarlanan sistem; beyin dalgalarını algılayan EEG cihazı ile ölçülüp alınan dikkat seviyesi kullanılarak kişinin sağlık, sosyal, duygusal durum gibi temel ihtiyaçlarının yakınlarına bilgisayar aracılığıyla iletilmesini sağlıyor. Beyin dalgalarıyla harf seçme ya da yapay zeka teknolojileriyle çeşitli çözümler bulunsa da bu sistemlerin hem maliyeti yüksek hem de bireyin kendini ifade edebilmesi işleminin çok uzun sürdüğünü ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Nalan Özkurt, "Bu yüzden öğrencilerin geliştirdiği bu sistem, yatalak veya konuşma güçlüğü çeken hastaların kendilerini daha rahat ve pratik bir şekilde ifade etmelerini sağlamayı amaçlıyor. Proje, 2019 Teknofest İnsanlık Yararına Teknolojiler Yarışması'nda da finale kalma başarısını gösterdi" dedi.

 İstedikleri temel şeyin bu durumdaki hastaların kendilerini ifade etmelerini kolaylaştırmak olduğunu ifade eden öğrenciler ise, "Bu iletişim sistemi sayesinde, insanların birey olarak yaşamalarına destek vermek istedik. Sistemimiz, kullanıcının odaklanmasıyla beyin dalgalarında oluşan değişimin saptanması temelinde çalışıyor. Kişinin düşünce ile odaklandığı kelimeler bilgisayar ekranı aracılığıyla iletiliyor. Örneğin, birey acıktı ve bunu yanında bulunan kişilere söylemek istiyor bunun için yapması gereken ekrandaki tabloda bulunan kelimelerden sıra 'Temel İhtiyaçlar' cümlesine geldiğinde bu cümleye odaklanması. Bu sayede EEG ölçüm cihazı bireyin dikkat seviyesinin arttığını algılayıp bunu yazılıma aktarıyor ve yazılım hangi cümlenin aktif olduğuna karar verip temel ihtiyaçlar menüsünü açıyor. Bu menüde de kelimelerin sırayla renk değişmesi sırasında 'Acıktım' 'Susadım' gibi kelimeler aktif olduğunda, birey dikkatini toplayıp ilgili kelimeyi seçmiş oluyor ve ardından kelime sesli olarak okunuyor" diyerek tasarladıkları sistemi anlattı.(DHA)

 
AB'den Türkiye’ye yarım milyar ek yardım iddiası
 
İduğ farkı: Yatırımları yüzde 81 arttırdı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hastane odasında dehşet: 2 gözünü kaybetti!
Adana'da ruh ve sinir hastalıkları hastanesinde yatan bir kadın oda arkadaşı ...
İzmir güne sisle uyandı!
Torbalı, Menderes, Gaziemir ve Karabağlar ilçesinde, sabah saatlerinde sis etkili oldu.
Rabia Naz'ın ölümünde kritik rapor!
Giderun'un Eynesil ilçesinde Rabia Naz Vatan'ın şüpheli ölümüne ilişkin ...
 
'Bahar Kalkanı'ndan acı haber: 2 asker şehit
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Bahar Kalkanı Harekatı bölgesinde 2 askerin ...
İzmir'in o ilçesinde korkutan patlama!
Menemen ilçesinde 3 katlı bir binanın yakınında meydana gelen patlamada maddi hasar oluştu.
Sınırı geçemeyen göçmenler Dikili Otogarı'na sığındı
Avrupa'ya geçiş yapma hayaliyle geldikleri Edirne'den sınırı geçmek isterken ...
 
Jandarma içinde 'muhbir' operasyonu
Torbalı ilçesinde, jandarmanın kahvehaneler ve gece kulüplerine düzenlediği ...
İdlib'de yaralanan askerden acı haber!
Suriye'nin İdlib kentinde rejim unsurlarının saldırısı sonucu yaralanan ...
Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün koruması hakkında mütalaa!
FETÖ soruşturması kapsamında yargılanan Nihat O'nun "silahlı terör örgütüne ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri