POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Çanakkale Boğazı gemi trafiğine kapatıldı
Çanakkale Boğazı gemi trafiğine kapatıldı
Kayıp ekonomist Berzeg hakkında yeni gelişme
Kayıp ekonomist Berzeg hakkında yeni gelişme
Kılıçdaroglu'na Erdoğan'la görüşme yanıtı!
Kılıçdaroglu'na Erdoğan'la görüşme yanıtı!
Atatürk'e hakaret eden sanığın cezası belli oldu
Atatürk'e hakaret eden sanığın cezası belli oldu
9 Şubat 2020 Pazar - 09:45

Gıda terörüne çare zabıta değil mühendis!

Belediyelerin zabıta memurlarıyla gıda denetimi yapmasını eleştiren TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, gıda mühendisi istihdamı için çağrıda bulundu. Toprak, “Sosyal bir belediye olmaktan bahsediyorsanız halkın sağlığını da koruma altına almalısınız” dedi

Gıda terörüne çare zabıta değil mühendis!

Halk sağlığının korunması için gerçekleştirilen denetimler kapsamında İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, kentte bulunan gıda işletmeleri ve firmaları yılda bir kez denetleniyor. Bakanlığının gıda denetimi konusunda yetersiz kaldığını belirten TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, yerel yönetimlerin de bu konuda aktif rol alması gerektiğini söyledi.

İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'e konuşan ve belediyelerin zabıta memurlarıyla gıda denetimi yapmasını eleştiren Toprak, zabıtaların denetçi kalibrasyonunun bulunmadığını ifade ederek, belediyelerin denetimlerindeki etkinliğini artırabilmek için sektörel bazlı uzmanlaşmış denetçilere ihtiyacı olduğunu savundu. Belediyelerin denetim yapabilmeleri için bünyelerinde gıda mühendisi istihdam etmeleri gerektiğini dile getiren Toprak, “Eğer sosyal bir belediye olmaktan bahsediyorsanız halkın sağlığını da koruma altına almalısınız” ifadelerini kullandı.

BELEDİYELERE GIDA MÜHENDİSİ ÇAĞRISI
Belediyelerde gıda mühendisi istihdam edilmesi gerektiğini kaydeden TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, “Gayri Sıhhi Müessese (GSM) ruhsatı belediyeler tarafından üçüncü sınıf işletmelere verilir. Görevli söz konusu yerin uygun olup olmadığına karar verir. GSM ruhsatı olmayanlar kişiler işletme açamaz. Karar vermesi gereken kişi bu konuda eğitim almış olan gıda mühendisleri olmalıdır. Bu sebeple belediyelerin ya ruhsat birimlerinde gıda mühendisi istihdam etmesi ya da gıda mühendisleri odasından onay belgesi istemesi gerekir. Şu anda birçok belediyede gıda mühendisi istihdam edilmediği için böyle bir ruhsat verilmesi gerektiğinde sıradan bir belediye personeli gidip işletmeyi görüyor ve ruhsat veriyor” diye konuştu.
 
GIDA DAİRE BAŞKANLIĞI KURULMALI!
Zabıtalar aracılığıyla yapılan denetimlerin yeterli olmadığını dile getiren Toprak, “Gıda kontrolleri bakanlık aracılığıyla yapılıyor ama yerel yönetimler de gıda terörüyle mücadelede etkin rol alabilirler. Belediyeler, işletmeleri ve pazar yerlerini denetliyor ama bunu zabıtalar aracılığıyla yapıyorlar. Yani sadece gramaja bakılıyor. Bu sebeple diyoruz ki belediyelerde gıda mühendisleri istihdam edilmeli, hatta ‘Gıda Daire Başkanlığı’ kurulmalı. Eğer sosyal bir belediye olmaktan bahsediyorsanız her şeyi imar olarak görmeyip halkın sağlığını da koruma altına almalısınız. Belediyeler işletmelere ruhsatı veriyorsa, gıda mühendisi istihdam ederek denetim de yapmalı” ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİ PAZARLARI HİJYENDEN UZAK
Çeşitli ilçelerdeki üretici pazarlarının da hijyenden uzak olduğunu savunan Toprak, “İzmir Enternasyonel Fuarı, 10 gün boyunca açıktı. İnsanlar orada yemek yedi. Ama bu fuarı kim denetledi? Bakanlığa çağrı yaptık, denetim yapın ve sonuçları kamuoyuyla paylaşın dedik. Kentte gastronomi fuarları açılıyor. El yıkayabilecek kadar dahi su bulunmayan bir ortamda gıda üretimi yapılıyor. Bu ekipmanlar ne kadar dezenfekte ediliyor? Üretici pazar yerlerinin desteklenmesi gerekiyor ama seçilen yerler ne kadar doğru? Eğer bir üretici pazarı açıyorsanız altyapısını oluşturmak zorundasınız. Yazın üretici pazarlarında 40 derece sıcaklığın altında saatlerce bekleyen yiyecekler görüyoruz. İnsanlar bu ürünleri nasıl bir ortamda yapıp getiriyor bilmiyoruz, gıda güvenliği yok. Belediyenin üreticilere gıda üretimine uygun bir yer ayarlaması gerekiyor. Bir gıda mühendisinin de bu ürünleri tüketici ile buluşmadan önce denetlemesi gerekiyor ki ürünler kontrol altında olsun. Bunun yanı sıra yiyeceklerin saklanması için soğuk tezgah imkanı sunulmalı” açıklamasında bulundu. (İlkses Gazetesi)

 
Buca Belediyesi’nden kaldırım operasyonu
 
Soyer’den kongre paylaşımı ve tek cümlelik kutlama mesajı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
1.1 milyar insan sigara bağımlısı!
Dünya genelinde 1.1 milyar sigara bağımlısı var. Yılda yaklaşık 8 milyon ...
Kaf-Kaf'ın son sekizdeki rakibi belli oldu
FIBA Erkekler Avrupa Kupası'nda yoluna devam eden Türk temsilcilerinden ...
Bir günlük bebekte corona virüsü teşhisi!
Corona virüsü salgını yayılmaya devam ediyor. Virüs yüzünden dünya genelinde ...
 
Koca'dan dünyaya Çin için dayanışma çağrısı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Corona virüs enfeksiyonu konusunda tüm ...
Çin'den uçuşlar ay sonuna kadar durduruluyor
Wuhan'dan tahliye edilen vatandaşların Ankara'da karantina süreci devam ...
Komploculara göre silah, uzmanlara göre safsata!
Komplo teorisyenlerine göre Corona virüs Çin'i çökertmek amacıyla biyolojik ...
 
DEÜ Komitesi'nden koronovirüs brifingi!
Dokuz Eylül Üniversitesi Uygulama Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Kontrol ...
Bakan Koca'dan kritik 'corona' mesajları
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu durum değerlendirmesi için altıncı kez toplandı. ...
'İzmir'in sağlık üssü' yükseliyor!
İzmir'in "sağlık üssü" Bayraklı Entegre Sağlık Kampüsü inşaatında fiziki ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri