POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Herkes şaştı! Ölümden kıl payı kurtuldu
Herkes şaştı! Ölümden kıl payı kurtuldu
Köpeklerden çocuklara bir saldırı daha
Köpeklerden çocuklara bir saldırı daha
Teleferik kazasında flaş gelişme!
Teleferik kazasında flaş gelişme!
Bakanlık: 469 organize suç örgütü çökertildi
Bakanlık: 469 organize suç örgütü çökertildi
20 Temmuz 2020 Pazartesi - 19:08

Gündem 'tartışmalı satış': Soyer'den 'rant' çıkışı, Tugay'dan TOKİ'ye çağrı!

Mavişehir’de kamuya ait olan iki ayrı arazinin TOKİ tarafından satılması tartışması sürüyor. Mavişehir’deki arazide yapılan basın açıklamasında Soyer, “Yola çıkarken sadece bize oy veren insanların değil flamingoların, suyun, toprağın, havanın da başkanı olacağımın sözünü vermiştim. Bu söz öylesine söylenmedi. Bu özel alanla ilgili rant projesine asla izin vermeyeceğiz” dedi. TOKİ’ye seslenen Tugay ise, “Lütfen bu girişiminizden vazgeçin, yapmayın" çağrısında bulundu.

Gündem  tartışmalı satış : Soyer den  rant  çıkışı, Tugay dan TOKİ ye çağrı!

Mehmet İŞLER /GERÇEKİZMİR- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından halkın kullanımı için ayrılan, Karşıyaka’nın Mavişehir bölgesinde bulunan Rekreasyon Alanı ve Açık Spor Tesis Alanı’nın geçtiğimiz günlerde satışının yapılmasıyla ilgili açıklama yaptı.

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın ev sahipliği yaptığı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Serdar Koç, ilçe belediye başkanları, meslek odalarının temsilcileri ile vatandaşların da yer aldığı basın açıklamasında yaklaşık 112 milyona gerçekleşen ve kentte tartışma yaratan satışlarla ilgili önemli mesajlar verildi.

Geride kalan hafta Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı odaların temsilcileri bir araya gelinmesi, satışın durdurulması ve arsaların ranta açılmasının engellenmesi için ‘ortak çalışma grubu’ kurulmasının kararlaştırılması sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer net ifadeler kullandı.

YOLA ÇIKARKEN FLAMİNGOLARIN BAŞKANI OLACAĞIMIN SÖZÜNÜ VERDİM!

Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, “Bugün sizlerle beraber olmaktan gurur duyuyorum. TOKİ tarafından satışa çıkarılan ve çok ciddi tartışmalara sebep olan rekreasyon alanıyla ilgili toplandık. 21 bin 432 metrekare büyüklüğündeki rekreasyon alanı 51 milyon 900 bin gibi uçuk fiyata kim olduğu bilinmeye kişilere satıldı. Sonra soracağımızı en başta soralım; rekreasyon alanlı bu arazi bu yüksek bedelle niye satıldı? Satın alanlar niye açıklanmıyor? Burada bizim bilmediğimiz ne var? Neden şeffaf davranılmıyor. Bu alan Gediz Deltası’nda yer alan çok özel bir alan. Kamu kullanımı için ayrılmış alanı satın alan kişiler nasıl bir tasarrufta bulunmayı planlıyorlar? Bu satışı engellemek için Karşıyaka Belediye Başkanımız Cemil Tugay’ın çok büyük bir çaba harcadığını biliyorum ve teşekkür ediyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve tüm İzmir halkı astronomik rakamlarla satılan bu alanların ranta kurban edilmemesi için her türlü mücadeleyi verecektir. Yola çıkarken sadece bize yo veren insanların değil flamingoların, suyun, toprağın, havanın da başkanı olacağımın sözünü vermiştim. Bu söz öylesine söylenmedi. İzmir’in tüm değerlerini korunmasına işaret ediyor. Doğa iyiyse biz de iyiyiz. İçecek suyumuz, soluyacağımız havamız kalmadığında kimse için binaların, rantın, paranın hiçbir önemi kalmayacak” dedi.

BU ÖZEL ALANLA İLGİLİ RANT PROJESİNE ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ!

Soyer ayrıca, “Bu özel alanla ilgili rant projesine asla izin vermeyeceğiz. İzmir’in doğa ve kültürel mirasının tahribatına engel olacağız. Kimse bu alanları rant kapısı olarak görmesin. En güzel doğal alanlardan birinin korunması için bakanlıklara, valiliğe, İzmir’in tüm odalarına çağrı yapmak istiyorum. Bizimle aynı hassasiyeti paylaştığınıza inanıyor ve yapılaşmaya izin verilmemesi yönünde irade koymanızı rica ediyorum. Bir belediye başkanının en önemli görevinin görev yaptığı kentin tarihi, doğal değerlerini korumak olduğunu düşünüyorum. Diğer görevler sonradan gelir. Değerleri korumak asli görevimizdir. Bundan asla vazgeçmeyeceğiz. Biz vazgeçmeyeceğiz, belediye başkanı olarak görevlerimizi yerine getirmek için nefesimizin sonuna kadar çalışacağız” diye konuştu. 

BELEDİYE BAŞKANI OLDUĞUMDAN BERİ EN HÜZÜNLÜ TOPLANTIM

Karşıyaka Belediye Başkanı Tugay kürsüye gelerek, “Bu toplantılar bizim için aslında mutlulukları paylaşmak içindi. Tunç Başkan’ın olduğu yerde biz hep mutlu olduk. Belediye başkanı olduğumdan beri ilk defa hüzün dolu bir toplantıya katılıyorum. Gelen herkese teşekkür ediyorum. Karşıyakalılar sizleri belediye başkanınız olmanın onuruyla selamlıyorum” dedi. 

LÜTFEN VAZGEÇİN, YAPMAYIN!

Başkan Tugay ayrıca, “Bugün burada sizleri buluşturan değerler var. O değerler; yurtseverlik, Karşıyaka’ya duyulan saygı ve sevgidir, yoldaşlıktır, kardeşliktir. Bu ortak duygularla daha önce defalarca dile getirdiğimiz ancak henüz bir karşılık almadığımız bir talebimizi daha güçlü bir sesle bir kez daha dile getirmek için bir araya geldik. Bu ülke güzel ülkemiz, tarihinden, doğasından beslendiğimiz ve güç aldığımız Türkiye’miz insanlık tarihindeki su teşkil eden kararlar gördü. Burada yeni bir suç işlenmesin diye Karşıyaka’ya haksızlık edilmesin demek için buradayız. Bu alan şehrin kullanımına ayrılmış bir alandır, öyle kalmadır. Cennet yaşamın izlendiği özel bir alandır. İtirazımız o nedenledir. Bu alan hiçbir şekilde özel mülkiyete satılmamalı, yapılaşmaya açılmamalıdır. Doğanın bu eşsiz armağanından insanlar mahrum kalmasın. Bu doğayı mesken edinen canlılarımız burayı terk etmesin. Büyük pişmanlıklarla baş başa kalmak istemiyoruz. İtirazımız bundandır. Başta TOKİ olmak üzere tüm kurumlara haklı talebimizi duymaya davet ediyorum. Karşıyaka ve Mavişehir başta olmak üzere yeşil alanları, rekreasyon alanlarını ve bunları gibi sosyal donatı alanlarının özel kişi ve kuruluşlara satışının durdurulmasını istiyoruz. Bugün burada siyasi çalışma yapmıyoruz. Yaşadığımız kente sahip çıkıyoruz. Bu haklı mücadelemizin çarpıtılmasına asla izin vermeyeceğiz. Bugün burada hangi siyasi görüşten olursa olsun Karşıyaka bir bütündür ve tüm güzellikleriyle Karşıyakalılarındır. Bu düşüncede buluşan herkese teşekkür ediyorum. Halkın kullanımına bırakılması gereken alanda para kazanmayı düşünenler bir gün bu kenti gasp etmenin ağır yüküyle mutlaka yüzleşecektir. Halkımıza, kentimize, insanımıza yapılan suçun karşılığını mahkemede göreceklerdir. Lütfen bu girişiminizden vazgeçin, yapmayın! Karşıyakalıya ait olanı Karşıyaka’ya bırakın” açıklamasında bulundu.

TMMOB’TAN ÇAĞRI: BU ALANI BEDELSİZ BELEDİYEYE DEVREDİN!

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Melih Yalçın, “Bugün burada kamuya ayrılmış olan ve vatandaşların kullanımına ayrılması gereken alanın usulsüz şekilde satılması için toplanmış bulunuyor. TOKİ burayı hiç görmediğimiz bir şekilde sattı. Aslında başka bir sorun var. TOKİ kamu yararı çalışmalar yapmak üzere kurulmuş bir kurum. TOKİ’nin herkes bekler ki fakir fukaranın ev alması için kamunun da desteğini alarak evler yapması ve mümkünse ücretsiz dağıtması gerekiyor. Ama öyle oluyor mu? Hayır! Kurum bazı alanları imara açıyor ve ortaya rant çıkıyor. Yapılaşmaya açılana arsalar adını çok iyi bildiğiniz yandaş müteahhitlere peşkeş çekiliyor. 1 ile 7 milyon lira arasında satışa çıkıyor. Bu kent rantının yaratılıp yağma edilmesi, yandaşlara peşkeş çekilmesidir. Bunun kamu yararıyla uzaktan yakından ilgisi yok. Planlanan alanlarda yeşil alanlar yaratmak zorunda. Çünkü plan bunu zorunlu tutuyor. Bu alanları yaratırken belediyeyle iş birliğine girmesi beklenir. Ama öyle olmuyor. Halkın kullanımına açık olması gereken bir alan ihaleye söz konusu oluyor. Öyle rakamlarla satışa çıkıyor ki buranın yeşil alan olarak halka açılması ve bedelsiz kullanılması pek mümkün görünmüyor. Bu yağmanın katmerli olmasıdır. Biz TOKİ’nin yaptığı satışı kabul etmiyoruz. Bunun kamuya yararının olduğunu da düşünmüyoruz. Burayı satın alanlar için bir notumuz var; sakın ha, ‘burayı satın aldık, imarlarla rant sağlanır, ticari alan yaratırız’ diye düşünüyorsanız bunu aklınızdan çıkarın. Buna kesinlikle izin vermeyiz. Bu yağma dönemi bitti artık. Buna ‘dur’ deme zamanı geldi. Biz bu sürecin takipçisiyiz. Talebimi şudur; bu alanı bedelsiz olarak Karşıyaka Belediyesi’ne terk edin gidin ve daha fazla peşkeş çekmeye çalışmayın” ifadelerini kullandı.

Soyer ve Tugay basın açıklamasının ardından alanı gezdi. 

NE OLMUŞTU?

İhalede rekreasyon alanı 51 milyon 900 bin TL’ye spor tesis alanın ise vadeli olarak 60 milyon TL’ye satılmıştı. Belediye Başkanı Tugay özel firmalara olan satışlardan büyük üzüntü duyduklarını açıklamıştı. Başkan Tugay gelinen süreçte 60 milyon TL’ye spor alanını satın alan firmanın geri adım attığını aktarmıştı. Geçtiğimiz Perşembe Günü Tugay ve meslek odalarının temsilcileri bir araya gelmişti. Alanların özel firmaya satışına karşı duruş sergileyen Tugay, mücadele edileceğini söylerken dava yoluna gidileceğinin de sinyalini vermişti.

 
MSB: Hakkari Çukurca'da 2 asker şehit oldu
 
İzmir Seyrek'te otluk alanda yangın
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Partili 3 başkandan Vali Köşger'e ziyaret
Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, Bayındır Belediye Başkanı Uğur Demirezen, ...
Kemalpaşa Belediyesi araç filosunu genişletti
Kemalpaşa Belediyesi, beş yeni araç satın alarak araç filosunu genişletti. ...
Başkan Batur: Kemeraltı'na özel birim şart!
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Kemeraltı’nda yaşanan sorunların aşılması ...
 
Çiğli Belediyesi'nden belediye logolu pul
Çiğli Belediyesi tarafından, kurumsal kimliğin güçlendirilmesi amacıyla ...
Büyükşehir’in o şirketinde statü değişikliği!
İzmir Büyükşehir’in şirketi İZBELCOM’da statü tadiline gidildi. Şirketin ...
İzmir'in 'can dostu' dev merkezi yola çıktı!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer,Bornova Gökdere'de kurulacak ...
 
Narlıdere’de toplu sözleşme bayramı!
Narlıdere Belediyesi ve Belediye-İş Sendikası arasında 130 kadrolu işçiyi ...
Başkan Tugay'dan rotasyon: 10 ay önce istifa eden müdür yine aynı görevde
Karşıyaka Belediyesi’nde yürüttüğü Fen İşleri Müdürlüğü görevinden geçtiğimiz ...
Bornova'da bamya hasadı coşkusu
Bornova Belediyesi’nin üretimini yaygınlaştırmak amacıyla başvurusunu ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri