POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Memleket Partisi kapıya kilit vurdu: 'Dijitale geçiyoruz'
Memleket Partisi kapıya kilit vurdu: 'Dijitale geçiyoruz'
CHP Lideri Özel'den İmamoğlu ziyareti!
CHP Lideri Özel'den İmamoğlu ziyareti!
Korhan Berzeg'in ölüm nedeni belirlenemedi!
Korhan Berzeg'in ölüm nedeni belirlenemedi!
Et entegre tesisinde vahşet: Baltayla vurup, bıçakladılar!
Et entegre tesisinde vahşet: Baltayla vurup, bıçakladılar!
11 Ocak 2023 Çarşamba - 08:40

Gündem yine Çeşme Projesi: Vali Köşger'in '2 aşama çıkışı'na yanıt!

Danıştay İdare Dava Daireleri Kurulu’nun yürütmeyi durdurma kararı verdiği Çeşme Projesi Vali Köşger’in açıklamaları ile yeniden kent gündeminde yer aldı. Köşger’in "Projenin birinci aşaması yürürlükte. Yatırımlar devam edecek" açıklamasına yanıt veren dava avukatlarından Mercan, "Bilirkişi raporunu ve mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını tekrar dikkatle okumasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Gündem yine Çeşme Projesi: Vali Köşger in  2 aşama çıkışı na yanıt!

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın İzmir’in Çeşme ilçesinde hayata geçirmek istediği Çeşme Turizm Projesi kent gündeminde yer almaya devam ediyor.

Çevre örgütlerinin, İzmir Büyükşehir Belediyesi, CHP’li ilçe belediyelerinin ve sivil toplum kuruluşlarının doğayı tahrip edeceği nedeniyle karşı çıktığı Çeşme Projesi hakkında geçtiğimiz günlerde yürütmeyi durdurma kararı verildi. 

Danıştay İdare Dava Daireleri Kurulu meslek odaları ve çevrecilerin açtığı davada Danıştay 6. Dairesi’nin yürütmeyi durdurma talebine ret kararını geçtiğimiz günlerde oy çokluğu ile kaldırdı. 

BEKLENTİ PROJENİN İPTALİ!
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından projenin planlarının askıya çıkarılmasının beklendiği bir dönemde gelen yürütmeyi durdurma kararı gündeme bomba gibi düşerken sürecin ardından beklenti nihai karar ile projenin iptal edilmesi yönünde oluştu. 

İKİ AŞAMA VURGUSU!
Nihai karar merakla beklenirken süreçte gündeme İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger'in Çeşme Projesi hakkında peş peşe verdiği çarpıcı mesajlar oturdu. 

İzmir'de turizmi patlatmanın yolunun Çeşme Projesi olduğunu vurgulayan İzmir Valisi Köşger konuya ilişkin, "Bu iki aşamalı bir proje. Birinci aşama daha geniş 9 bin 574 hektar. Sonra genişletiliyor ve 12 bin hektara ulaşıyor. Projenin birinci aşaması yürürlükte, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın onayında. İkinci aşamanın yürütmesi durduruldu. Onay çıkınca turizm yatırımları devam edecek’’ açıklamasını yaptı. 



Köşger’in açıklamalarını değerlendiren davanın avukatlarından Şehrazat Mercan Danıştay İdare Dava Daireleri Kurulu’nun 2020 yılında Cumhurbaşkanı tarafından verilen İzmir Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nin sınırlarının yeniden belirlenmesine kararının yürütmesinin durdurulduğunu vurguladı.

CUMHURBAŞKANLIĞI’NIN KARARI DURDURULMUŞ DURUMDA!
Mercan ‘kök işlem’ olarak adlandırdığı kararın yürütmesinin durdurulması ile projeye dair hiçbir çalışmanın devam etmemesi gerektiğini yineledi. 

Mercan’ın açıklamaları şöyle: İlk neydi, İzmir Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nin sınırlarının yeniden belirlenmesine karar verildi. Bu karar ilan edildikten sonra SİT değişiklikleri oldu planları ilan edeceklerdi ama ilan edemediler çünkü bizler dilekçe verdik. Çünkü kök işlem şu anda durdurulmuş durumda. Kök işlemden kastım İzmir Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi yani Cumhurbaşkanlığı’nın kararı. Zaten duran ilk aşama. Vali’nin söylediği gibi ilk aşama, ikinci aşama konusunda o zaman yeni bir karar almaları lazım. Ondan haberimiz yok henüz. Böyle bir yayınlanmış yeni bir belirleme kararı yok yatak sayısıyla turizm kafasından da vazgeçmek lazım onu da söylemek istiyorum. 

KÖŞGER’E RAPORU VE KARARI TEKRAR OKUMA ÇAĞRISI!
Mercan, ‘’Bunda kamu yararı yok dedi bilirkişiler. 190 sayfalık raporu kimse okumuyor! Vali de okusaydı keşke. Tekrar okusun. Vali Köşger’in bilirkişi raporunu ve mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını tekrar dikkatle okumasını bekliyoruz. Yürütme durduruldu ondan sonra alınmış bir karar yok bundan bizim haberimiz de yok. Kök işlem için yürütmeyi durdurma kararı verildi. 2020’deki Cumhurbaşkanlığı kararından bahsediyorum. Dediğimiz alan işte. Yürütmeyi durdurma kararından sonra hiçbir çalışmanın devam etmemesi gerekiyor’’ ifadelerini kullandı. 

ÇEŞME PROJESİ’NİN GELİŞİM SÜRECİ
“Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi”, 13.09.2019 gün ve 30887 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 1532 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile ilan edildi.Bu karar doğrultusunda, Çeşme ve Urla ilçelerinde bazı özel mülk parsellerinde acele kamulaştırma kararı alındı.

12.02.2020 gün ve 31037 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2103 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile İzmir Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nin sınırlarının yeniden belirlenmesine karar verildi.

13.03.2020 tarihinde TMMOB, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, EGEÇEP Derneği ve yüz yedi tekil şahıs tarafından İzmir Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesinin sınırlarının yeniden belirlenmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı’na yönelik öncelikle yürütmenin durdurulması ve takiben iptaline ilişkin dava açıldı, bununla ilgili hukuki süreçler devam ediyor.

 
Bezircilioğlu: Görevi yerine getireceğime güvenim tam!
 
DSİ'den o ilçeye çifte baraj müjdesi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İstiklal saldırısında yeni gözaltı!
İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırıyı planlayan Bilal Hassan'ın kaçmasına ...
İzmir'de sağanak kabusu: Yağışlar ne kadar sürecek?
İzmir'de sağanak yağış il genelinde etkisini gösterirken, cadde ve sokaklarda ...
Ege Denizi'nde 4,4 büyüklüğünde deprem
AFAD'dan son dakika deprem açıklaması geldi. Ege Denizi'nde 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
 
İzmir'de yıkım aşamasındaki eski emniyet binası çöktü
Konak ilçesinde yıkım işlemleri süren eski İl Emniyet Müdürlüğü binasında ...
Bolu'da içme suyundan ölümün nedeni belli oldu
Bolu'nun Yuva köyünde içme suyundan zehirlenerek ölen Eyüp Ertem'in otopsi ...
İzmir'de 1 yılda 346 motosiklet trafikten men edildi
İzmir'de 2022 yılı boyunca yapılan denetimlerde hurda taşımak gibi kullanım ...
 
'Midilli' uyarısı: 6,8'lik deprem üretebilir!
Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ...
5 kişinin öldüğü kazada şoförden hız itirafı!
Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu biri ...
Barınaktaki katliama tutuksuz yargılama!
Konya'da barınakta köpeği eziyet ederek öldüren sanıkların tahliyesine ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri