POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
MSB: 3 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: 3 terörist etkisiz hale getirildi
Dünyada Filistin protestoları yayılıyor
Dünyada Filistin protestoları yayılıyor
Netanyahu'yu tutuklanma endişesi bastı
Netanyahu'yu tutuklanma endişesi bastı
Erdoğan'dan Dervişoğlu'na tebrik telefonu
Erdoğan'dan Dervişoğlu'na tebrik telefonu
10 Aralık 2018 Pazartesi - 12:34

Hayat kurtaran köpekleri 2 yıllık eğitimle yetiştiriyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Köpekli Arama Timi'nde eğitimci olarak 17 yıldır arama kurtarma köpeği eğitmeni olarak görev yapan 41 yaşındaki İbrahim Yılmaz, hayat kurtaran arama ve kurtarma köpeklerini 2 yıl süren hem çok titiz hem de zorlu eğitimle yetiştiriyor. Aynı zamanda köpek eğiticisi adaylarını da yetiştiren Yılmaz, teorik eğitim veriyor.

Hayat kurtaran köpekleri 2 yıllık eğitimle yetiştiriyor

İzmir'de 17 yıldır arama kurtarma köpeği eğitmeni olarak görev yapan 41 yaşındaki İbrahim Yılmaz, hayat kurtaran arama ve kurtarma köpeklerini 2 yıl süren hem çok titiz hem de zorlu eğitimle yetiştiriyor.

- FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ... 

1999'daki Marmara Depremi sırasında arama kurtarma köpeklerinin insan hayatını kurtarmada aldığı rolden etkilenerek turizm mesleğini bırakan Yılmaz, İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Köpekli Arama Timi'nde eğitimci adayı olarak işe alındı. Yeni mesleğini severek yapan Yılmaz, yurt içi ve yurt dışı mesleki eğitimlerini tamamlayarak yavru köpeklerle çalışmaya başladı.

Tercihen labrador ve Belçika kurdu yavrularını henüz 6 haftalık iken yanına alan Yılmaz, en az iki yıl sürecek eğitim için iz bırakma, burunlarını kullanma, verilen komutlara duyarlılık, hayvan ve insanlarla sosyalleşme gibi önemli kriterleri gözlemliyor.

Yılmaz, günde 8 saat eğitim verdiği ve iz bırakma eğitiminde başarılı olan yavru köpekleri, bir ay sonra zorlu eğitim aşamalarına alıyor. Köpeklerle arasındaki bağı kuvvetlendirmek için ilk önce "itaat eğitimi" veren Yılmaz, ikinci aşamada "enkazda yönlendirme", sonra "temel havlama", enkazda rahat hareket etmeleri için "çeviklik" eğitimi veriyor.

Uygulamalı gerçekleşen eğitimler sırasında Yılmaz, köpeklere, hazırlanan senaryolar çerçevesinde enkazda kurtarma çalışması yaptırıyor. Gündüzleri enkazda, eğitim pistlerinde birlikte olduğu köpeğin geceleri de yalnız bırakmıyor ve adeta evladı gibi yanında yatırıyor. 

Tüm aşamalardan başarıyla çıkan köpek en son AFAD'ın sertifika sınavına alınıyor. Başarılı olanlar sertifikalı arama kurtarma köpeği olarak itfaiye bünyesine alınırken başarılı olamayanlar bir yıl daha eğitime tabi tutuluyor. 

Bugüne kadar 10 sertifikalı arama kurtarma köpeği yetiştiren Yılmaz'ın eğittiği 3 arama kurtarma köpeği Van depremi ve Soma'daki maden faciası sırasında enkazlardaki aramalara katılarak birçok kişinin yeniden yaşama tutunmasını sağladı.

"Hata yapmak mesleki suçtur"
İbrahim Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köpek eğitmenliğinin zor ama çok keyifli olduğunu söyledi.

Her köpeğin arama kurtarma köpeği olma kriterlerine sahip olmadığını anlatan Yılmaz, "Köpekli arama kurtarma timi aramanın ilk aşamasında son aşamasına kadar hep arama kurtarma faaliyetinin içindedir. Bunun için eğitimleri çok önemlidir. İyi planlanarak köpeğinizi günde 8 saat çalıştırmanız gerekiyor. Bu iş büyük bir sorumluluk çünkü insanları kurtarmak için bu işe giriyorsunuz. Enkazın başında herkes sizden gelen bilgilere göre arama yapıyor. Benim için çalıştığın köpekle bir hata yapmak mesleki bir suçtur." dedi.

Yetiştirdiği "Şans" isimli köpeğinin rehberliğinde 2011 yılında Van depremi sırasında Erciş'te 54 saat sonra kurtarılan 12 yaşındaki Serhat isimli bir çocuğu enkazdan çıkardıklarını anımsatan Yılmaz, hem çocuğu enkazdan çıkartma hem de Şans'ın başarısının verdiği mutluluğu kelimelerle ifade etmenin mümkün olmadığını belirtti.

"Köpekleri artık evladım gibi görüyorum"
Yetiştirdiği köpeklerin çok duygusal olduğuna işaret eden Yılmaz, şunları söyledi:
"Küçük yaşta alıp eğittiğim için, artık onlar evladım gibi oluyor. İlk dönemler her şeye açık oldukları için bir çocuk, bebek gibi yanımda yatırıyorum. Kuvvetli bir bağ oluşuyor aranızda. İşte ya da evde yaşadığınız sıkıntıları köpekler anlıyor. Moraliniz bozuksa o an köpekle çalışman doğru olmayabilir." 

Yılmaz, tek üzüntüsünün emekliye ayrılan Şans'ın geçen yıl telef olması olduğunu ifade etti. 

Üç yıldır Arama Kurtarma Timi'nde köpek eğitmeni olarak görev yapan itfaiye eri Ermen Demirtaş, Yılmaz'ın rehberliğinde çok şey öğrendiğini aktararak, "O Türkiye'nin sayılı hocalarının başında yer alıyor." ifadesini kullandı. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Arama Kurtarma ve Afet İşleri Şube Müdürü İsmail Derse de Yılmaz sayesinde Köpekli Arama ve Kurtarma Timinin çok başarılı işlere imza attığını kaydetti. (AA)

 
CHP'li Kılıç'tan 'İnsan Hakları Günü' mesajı!
 
Güzelbahçe Aday Adayı CHP'li Kandemir: Vatandaşımıza derman olacağız
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Duygu Aslan 25 Ocak 2024 Perşembe 19:34

Sizin fotonuzdaki köpeğin beyazı. Tam cinsleri bilmiyorum aslında. Ben burda elimden geldiğince bir arkadaşla beraber besliyorum... Yola çıkıyor.. Başına kötü bir şey gelecek diye korkuyorum...

Yorumu oyla      0      0  
Duygu Aslan 25 Ocak 2024 Perşembe 19:28

İzmir Üçkuyular da oturuyorum. Hayvanlar köpekler ve kediler benim için çok değerli. Elimden geldiğince onlara bakıyorum Besliyorum tedavi ettiriyorum. Beyaz bir köpek bıraktılar evimin buraya..Genç. Çok akıllı ve hareketli. Cinsi Rodviler.. Alınıp eğitilse bir yuvası olsa. Sahibi olsa. Yardım eder misiniz? Görev köpeği bile olur sanırım. Dolaşıp duruyor. Diğerlerinden çok farklı..

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ve plastik poşetler artık resmen paralı!
Çevrenin korunmasına yönelik kanuna göre plastik alışveriş poşetleri tüketiciye ...
Urla'ta taş ocağı isyanı!
Urla ilçesine bağlı Balıklıova ve Kadıovacık mahalleleri arasındaki Bulubaş ...
Talha Uğurluel'e FETÖ'den gözaltı
Erzincan'daki Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) medya yapılanmasına yönelik ...
 
Kozalak reçeli, mandalina turşusu yaptılar!
Çeşme ilçesinde yaşayan kadınlar, burada yetişen meyve ve sebzelerden ...
Çanakkale'de korkunç kaza: 4 ölü, 16 yaralı
Çanakkale'nin Biga ilçesinde, işçileri taşıyan minibüs ile TIR çarpıştı. ...
Yeni hafta raporu: İzmir'de sağanak günler!
İzmir yeni haftayı sağanak yağış altında geçirecek. Kentte en yüksek sıcaklıklar ...
 
İkinci ATAK siparişi Filipinler'den!
Savunma sanayisinin önemli ihraç kalemlerinden biri haline gelen T129 ...
Baba cinneti! Eşini ve çocuklarını vurdu: 2 ölü
Osmaniye'de cinnet getiren baba, tabancayla eşi ve 3 çocuğuna ateş etti, ...
Ve pankart asıldı, İZBAN'a grev makası: Sendika ve kurumda peş peşe kritik açıklamalar
İzmir'de zam teklifleri kabul edilmediği için grev kararı alan İzmir Banliyö ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri