POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Sinan Ateş cinayeti iddianamesinden detaylar!
Sinan Ateş cinayeti iddianamesinden detaylar!
MSB duyurdu: 13 terörist etkisiz hale getirildi
MSB duyurdu: 13 terörist etkisiz hale getirildi
Edanur'un ölümünde İBB çalışanlarına gözaltı kararı
Edanur'un ölümünde İBB çalışanlarına gözaltı kararı
Rusya, Zelenskiy’yi arananlar listesine koydu!
Rusya, Zelenskiy’yi arananlar listesine koydu!
3 Şubat 2019 Pazar - 15:31

İTB'den koyunculuk çalıştayı

“Türkiye’de Koyunculuk Faaliyetinin Geleceği ve Sürdürülebilir Üretimi Projesi” kapsamında 31 Ocak 2019 Perşembe günü Borsa üyeleri, sektör paydaşları, çevre oda-borsa temsilcileri ve akademisyenlerin geniş katılımlarıyla bir çalıştay düzenlendi.

İTB den koyunculuk çalıştayı

İzmir Ticaret Borsası tarafından koyunculuk faaliyetini yeniden canlandırmaya yönelik olarak koyun arzını sürdürülebilir kılacak gereksinimleri belirleyerek, sektörün yapısal problemlerini çözebilecek kalkınma odaklı ve uzun vadeli hayvancılık politikaları geliştirmek amacıyla yürütülen ve saha çalışmaları geçtiğimiz haftalarda tamamlanan “Türkiye’de Koyunculuk Faaliyetinin Geleceği ve Sürdürülebilir Üretimi Projesi” kapsamında 31 Ocak 2019 Perşembe günü Borsa üyeleri, sektör paydaşları, çevre oda-borsa temsilcileri ve akademisyenlerin geniş katılımlarıyla bir çalıştay düzenlendi.

Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Arman, sektörün yaşadığı bazı problemler bulunmasına rağmen Türkiye’nin hâlâ dünyanın önde gelen ve söz sahibi bir koyunculuk ülkesi olduğuna dikkati çekti. 2017 yılı Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) rakamlarına göre 30 milyonun üzerinde koyun sayısıyla dünyada onuncu en büyük ülke olduğumuzu belirten Arman,  “Koyunculuk ülkemizde önemli ve stratejik bir sektördür. Bu sektörü yeniden canlandırmak ve 1980 yıllarındaki gibi 50 milyon ve üstü koyun sayısına ulaşmak ilk hedefimiz olmalıdır. Bu hedefe ulaşmak için koyunculuk politikalarımızı gözden geçirmeli ve koyunculuğu öncelikli tarım konularından biri olarak ilan etmeliyiz. İthalat olmazsa olmaz olabilir ancak stratejik öneme sahip ürünlerde ithalatı kısıtlı tutmamız ve yerli üretimi arttırmamız gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Özellikle üretim faaliyetinde kullanılan girdilerin temininde dışa bağımlılığı önemli ölçüde azaltması ve bir an önce korumacı politikaların yürürlüğe konmasının gerekliliğinden bahseden Bülent Arman, “Gelişmiş ülkelerin ve Avrupa Birliği’nin ortak tarım politikalarına baktığımızda bu korumacı politikaları rahatlıkla görebiliriz. İzmir Ticaret Borsası olarak bizler, ülkemizin koyunculuk faaliyetinde mutlak üstün bir ülke olduğumuzu ve özellikle yetiştiricilikte korumacı politikalar sergilemek zorunda olduğumuzu düşünüyoruz. İşte bu düşünceyle “Türkiye’de Koyunculuk Faaliyetinin Geleceği ve Sürdürülebilir Üretimi” başlıklı projemizi uygulamaya koyduk” diye konuştu.

Proje ile hedeflerinin koyunculuk faaliyetini yeniden canlandırmak ve et arzını sürdürülebilir kılmak olduğunun altını çizen Arman “Düzenlediğimiz bu çalıştay ile temel amacımız, sektöre ilişkin yol haritası çıkarmaktır. Sahip olduğumuz değerleri kazanmak uzun yıllar aldı. Ancak kaybetmek o kadar uzun sürmeyecek gibi görünüyor. Ben, bu ve benzer çalışmalarla koyunculuk sektörünün yeniden canlanacağına ve kırmızı et arzının sürdürülebilir olacağına inanıyorum” dedi.

Açılış konuşmasının ardından İzmir Ticaret Borsası Ar-Ge Müdürlüğü tarafından yürütülen “Türkiye’de Koyunculuk Faaliyetinin Geleceği ve Sürdürülebilir Üretimi Projesi”nin tamamlanan saha çalışması ve İzmir’de ana faaliyeti koyunculuk olan 126 adet koyunculuk işletmesi ile yapılan anketler ışığında İzmir ilindeki küçük, orta, büyük ölçekli işletmelerin sosyo-ekonomik yapısı, işletmecilerin yaş, eğitim, tecrübe gibi demografik özellikleri, koyunculuk faaliyetine ilişkin tüm masraf kalemleri ortaya çıkarıldı. Projenin kârlılık, ekonomik, sosyal ve çevresel boyutta koyunculuğun sürdürülebilirliği ile ilgili sonuç analizi Ar-Ge Uzmanı Kenan Keskinkılıç tarafından katılımcılarla paylaşıldı.

Sonuç analizinin katılımcılarla paylaşılmasının ardından Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı “Türkiye’de koyunculuğun genel durumu” konulu sunum gerçekleştirdi ve sektöre ilişkin güncel verileri katılımcılarla aktardı. Kaymakçı, küçük ve orta ölçekli işletmelerin destek konusunda sıkıntılar yaşadığını, koyun ve keçi yetiştiriciliğine verilen teşvik ve desteklerin tavuk ve sığıra oranla daha az olduğunu belirtti. Kaymakçı, kırmızı et sektöründe yaşanan en büyük sorunun da kırmızı et ihtiyacının yeterince koyun ve keçiden karşılanamamasından kaynaklandığını söyleyerek, “Avrupa özellikle koyun ve keçi sütünden ürünleri ağırlıklı olarak tüketirken, bizde durum ne yazık ki tam tersi. Türkiye’de koyun ve keçi yetiştiriciliği desteklenirse ciddi potansiyele sahip olduğumuz sektörde önemli bir ihracat ülkesi haline gelebiliriz” dedi.

Sunumların ardından çalıştaya katılan sektör temsilcileri, üreticiler, kamu kurumlarının temsilcileri, akademisyenler ve Borsa üyelerinden oluşturulan gruplarla koyunculuk sektörünün güçlü ve zayıf yönleri ile tehdit ve fırsatlarının belirlendiği SWOT Analizi gerçekleştirildi. Ayrıca, koyunculuk sektörünün geliştirilmesine yönelik strateji ve politika önerileri oluşturuldu. Analizin sonuçları ve çalıştay sonuç raporu İzmir Ticaret Borsası tarafından önümüzdeki günlerde kamuoyu ile de paylaşılacak.

 
Selvitopu: Yeni nefes alanları yapıyoruz
 
Menemen zirve yarışında 'tokat' yedi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlıktan IMF iddialarına yanıt
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "IMF konusunun gündeme ...
Tarım fuarında 'ağır abiler' yarışacak
İzmir'de bu yıl 14'üncüsü düzenlenecek olan Agroexpo Uluslararası Tarım ...
Ekmek, et ve süte enflasyon takibi
Enflasyon raporlarında orta vadeli öngörülerde bulunan ve temel risklerle ...
 
Marble'da en değişik tasarımlar yarışıyor
25. MARBLE İzmir Fuarı etkinlikleri kapsamında bu yıl da “Değişik” temasıyla ...
İZTO Dalgakıran'da sürenin uzatılmasını istedi
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, AK Parti İzmir Büyükşehir ...
İzmir'den Berlin'e özel uçuş
Turizm camiası adına yılın en önemli fuarlarından olan ITB Berlin Turizm ...
 
Katar'a ihracat milyar doları aştı
Türkiye'nin Katar'a ihracatı 2018'de yüzde 62’lik artışla 1 milyar 18 milyon dolara yükseldi.
MB yıllık enflasyon tahminini açıkladı
TCMB Başkanı Çetinkaya, "Enflasyonun 2019 sonunda yüzde 14,6 olacağı, ...
Dünya sofralarına Türk baharatı
Büyük bölümü doğadan toplanarak ekonomiye kazandırılan Türk baharatları ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri