POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Özgür Özel'den polise Taksim çağrısı!
Özgür Özel'den polise Taksim çağrısı!
1 Mayıs Emek ve İşçi Bayramı'nın tarihi
1 Mayıs Emek ve İşçi Bayramı'nın tarihi
Antrenman yaparken hayatından oldu
Antrenman yaparken hayatından oldu
Eski koca dehşeti! 2 ölü, 1 ağır yaralı
Eski koca dehşeti! 2 ölü, 1 ağır yaralı
15 Şubat 2018 Perşembe - 18:44

İZBAN’da ‘artı para’ gerginliği: Yeni sistemde ilk gün neler yaşandı?

Kentte toplu ulaşımın can damarı İZBAN’da yeni dönem başladı. Yürürlüğe giren ‘artı para’ sisteminde yolcular 25 kilometreye kadar olan mesafeleri 2.86 TL ödeyerek yapacak, 25 kilometreyi aşan mesafelerde ise gittiği kadar ücret ödeyecek. Yeni sistem sabah saatlerinde yoğunluğa, akşam saatlerinde ise Karşıyaka İstasyonu’nda gerginliğe yol açtı.

İZBAN’da ‘artı para’ gerginliği: Yeni sistemde ilk gün neler yaşandı?

GERÇEKİZMİR – İzmir’de toplu ulaşımın can damarı, ülkenin en büyük kent için banliyö sistemi İZBAN’da yeni dönem başladı.

İZBAN’da bugün itibariyle ‘artı para’ adı verilen yeni sistem yürürlüğe girdi. Yeni uygulamada yolcular 25 kilometreye kadar olan mesafeleri 2.86 TL ödeyerek yapacak, 25 kilometreyi aşan mesafelerde ise gittiği kadar ücret ödeyecek.

Süreçte TMMOB başta olmak üzere çok sayıda sivil toplum kuruluşundan ‘gizli zam’ eleştirisi alan sistem için geri adım çağrısı da yapılmıştı.

YENİ SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
Yeni uygulamaya göre bir yolcunun İZBAN'a biniş yapabilmesi için, biniş yapacağı istasyondan gidebileceği en uzak mesafedeki istasyonun ulaşım ücretinin İzmirim Kart'ında olması gerekiyor. Yolcu, turnikeden geçerken, bulunduğu istasyondan gidebileceği en uzak istasyonun ulaşım ücreti kartında bloke edilecek. Yolcu, 25 kilometreye kadar bir seyahat yaptıysa çıkışta 'Artı Para Makinesi'ne kartını gösterip, kartındaki blokajı kaldıracak ve sadece gittiği mesafe kadar ulaşım ücreti tahsil edilecek. Bu ücret, mevcut durumdaki gibi devam edecek. Tam 2,86 TL, öğretmen 2,20 TL, öğrenci ve 60 yaş için 1,65 TL olacak. Seyahat 25 kilometreden fazlaysa, tam biletlerden kilometre başına 7 kuruş, öğretmenlerden 5 kuruş, öğrenci ve 60 yaş biletlerinden ise 4 kuruş tahsil edilerek blokaj kaldırılacak.

Yeni sistemin uygulamaya alındığı ilk gün işe ve okula gidiş saatlerinde geri ödeme bankolarında zaman zaman yığılmalar oluşsa da genel anlamda büyük bir sıkıntı yaşanmadığı bildirildi. Öte yandan yeni uygulamadan haberdar olmayan ve kartlarına blokaj konulduğunu fark etmeyen birçok yolcuyu ise güvenlik görevlileri uyardı.

Yeni sistemin ilk gününde başta Alsancak İstasyonu olmak üzere birçok noktada yaşanan yoğunluk akşam saatlerinde Karşıyaka’da gerginliğe dönüştü.

Karşıyaka İstasyonu’nda bir vatandaşın güvenlik görevlilerine “Kartımda 7 TL var, ben eve gidemeyecek miyim?” şeklindeki çıkışı sonrası tansiyon yükseldi. Güvenlik görevlilerinden gelen yanıtın ardından kalabalık bu kez yetkililere yüklendi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu eleştiren vatandaşlar güvenlik görevlileriyle de kısa süreli itiş-kakış yaşadı.

VİDEO: İZBAN’DA ‘ARTI PARA’ GERGİNLİĞİ…

 
İzmir'de şok ifade: ByLock'tan basın bülteni de servis etmişler!
 
Rus sözcüden PKK yanlısı gazeteciye tokat gibi yanıt
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hakkı 16 Şubat 2018 Cuma 00:06

Bir taşla iki kuş vuruyorlar. Ciddi bir zam yapıyorlar. Birde izmirim kartın sahiplerine izmirde en az iki milyon kart var. 2.000.000 X 10 TL eşttir şirketin cebine 20. Milyon TL. Bu para bu şehirde yaşayanlardan alınıp şirketin cebine konulan paradır. Bu hesap benim cahih kafayla yaptığım hesap gerisini siz düşünün.

Yorumu oyla      0      0  
Ali Rifat Koç 15 Şubat 2018 Perşembe 20:55

Dünyadaki gelişimin en önemli alanı olan metrepollerde toplu ulaşımın ücretsiz olmasının hem kent için hemde kentte yaşayanlar için daha faydalı olabileceğinin tartışıldığı bir dönemde ki bende bunu destekliyorum. Ülkemizde ise örtülü zamlar yapılıyor. Artık kentlerimizi yönetenler kentlerimizde yaşayanları müşteri olarak görmekten vazgeçmeliler. İzban uyğulaması herşeyden önce yurttaşlar arasındaki eşitlik ilkesine aykırı. Kartında en uzun mesafenin parası yüklenmeyen yolcu gitmek istediği kısa mesafeye gidemeyecek. Bu sistem yarğı yoluyla iptal edilebilir. Bu olayda karar veren yetkililer kamu olanaklarından faydalanma eşitsizliğini gidermeleri gerekir.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de şok ifade: ByLock'tan basın bülteni de servis etmişler!
İzmir'de FETÖ/PDY'ye üye olmak suçundan yargılanan kapatılan Zaman gazetesinin ...
İzmir'de yaşlı çifti sobadan sızan gaz ayırdı!
Aliağa'da sobadan sızan gazdan zehirlenen yaşlı çiftten biri öldü, diğeri hastaneye kaldırıldı.
Alperen davasında o avukattan salonu karıştıran sözler!
Çiğli ilçesinde, kreş servisinde unutulan Alperen Sakin'in (3) ölümüne ...
 
Afrin'de 4 köy daha terörden temizlendi
TSK ve ÖSO, Zeytin Dalı Harekatı'nda Afrin'in Duraklı, Karri, Şerbanlı ...
İzmir'de korkunç son: Yatağında ölü bulundu
İzmir'in Tire ilçesinde bir iletişim firmasında çalışan 20 yaşındaki Gökçe ...
İzmir Emniyeti'nden suç odaklarına operasyon
Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin 50 farklı adreste gerçekleştirdiği eş zamanlı ...
 
İzmir'de restoran sahibine FETÖ'den hapis!
İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ...
İzmir'de zehir tacirlerine ağır darbe!
Son bir haftada düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında gözaltına alınan ...
'Otizmli müzik dehası'nın yargı zaferi!
"Otizmli müzik dehası" Raci Demir'in, yetenek sınavını geçmesine rağmen ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri