POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Fenerbahçe'ye şampiyonluk yarışında ağır darbe!
Fenerbahçe'ye şampiyonluk yarışında ağır darbe!
Kabine sonrası kritik başlıklarda önemli mesajlar!
Kabine sonrası kritik başlıklarda önemli mesajlar!
Siyasette yumuşama dönemi: Özel'den Bahçeli ziyareti
Siyasette yumuşama dönemi: Özel'den Bahçeli ziyareti
UEFA'dan Halil Umut Meler'e yarı final görevi
UEFA'dan Halil Umut Meler'e yarı final görevi
27 Eylül 2020 Pazar - 10:08

‘İki Pedal Arasında’ dayanışma tandemi!

Görme engelli bisiklet sporcusu Mustafa İçier’in gezi anılarından oluşan ‘İki Pedal Arasında’ adlı kitabın satışından elde edilecek gelir yerel yönetimlerle işbirliği yapılarak tandem bisikletlerin alınması ve engelli bireylerin hizmetine sunulması için kullanılacak.

‘İki Pedal Arasında’ dayanışma tandemi!

Görme engelli bireylerin sosyal hayata katılımını artırmayı amaçlayan tandem (ikili) bisikletler,  daha önce hiç bisiklete binmemiş ya da sonradan yaşadığı görme kaybı nedeniyle bisiklete binemeyen bireylere sürüş heyecanı yaşatıyor. Bisikletlerin arka selesine geçen görme engelliler, ön selede gören arkadaşları ile birlikte pedal çeviriyor. Ön seledeki pilotlar ise, yol boyunca çevre hakkında bilgiler veriyor; onlara geçtikleri yolları, ağaçları, denizi, trafiğin durumunu, evleri anlatıyor. 32 yaşındaki tarih öğretmeni Mustafa İşçier de onlardan biri. 18 yıl önce geçirdiği bir rahatsızlıktan dolayı gözlerini kaybetse de bisiklet tutkusundan asla vazgeçmedi. 6 yıldır aktif bir şekilde tandem bisiklet kullanıyor, uzun turlara çıkarak farklı ülkelerde kilometrelerce pedal çeviriyor. Yollarda yaşadığı tecrübeleri ve biriktirdiği sayısız anıyı ise bir süre önce ‘İki Pedal Arasında’ adlı kitapta topladı. Görme engelli bir bisikletçinin hatıralarından oluşan kitabın satışından elde edilecek gelir, yerel yönetimlerle işbirliği yapılarak tandem bisikletlerin alınması ve engelli bireylerin hizmetine sunulması için kullanılacak.

BİSİKLET ÖZGÜRLÜK DEMEKTİR
Görme engelli bisiklet sporcusu Mustafa İşcier, “14 yaşımda geçirdiğim bir rahatsızlıktan ötürü gözlerimi kaybettim. Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nden mezunum. Tutkulu bir bisikletçiyim. Aynı bir lisede tarih öğretmenliği yapıyorum. Tandem bisiklete ilgim üniversite yıllarında başladı. Okulumuzun engelli birimi ve mezunlar derneği işbirliği ile tandem bisiklet alındı. Birçok görme engelli arkadaşım tandemi ilk defa üniversitede deneyimledi. Gördüğüm zamanlarda da bisiklet sürmüşlüğüm var. 6 yıldır aktif bir şekilde bisiklet kullanıyorum. Bana göre bisiklet hayatın ta kendisi. Nasıl ki bisiklette pedal çevirmeden yol alamazsınız ve dengeyi sağlayamazsınız, hayat da öyledir. Umudunuz, hayalleriniz, hedefleriniz olmadan ilerleyemezsiniz. Bisiklet özgürlük demektir. Doğayla iç içe olmanın aracıdır. Tandem bisiklet ise daha farklı bir deneyim... Her şeyden önce ekip işidir. İki pedal arasındaki yol arkadaşlığıdır. Birlikte görmeyi, birlikte hissetmeyi, birlikte sosyalleşmeyi isteyenlerin aracıdır. Bu yüzdendir ki dünyadaki en güzel ritim iki pedal arasındaki uyumdur. Yıllardır bisiklet üzerinde sayısız özel an yaşadım. Mesela evsizlere, mültecilere bisikletlerimizle çorba götürürken yaşadıklarımızı asla unutamıyorum. Dilini bilmediğimiz anlamadığım insanlarla sıcak birlikteliğimiz unutmadığım anlardan. Bisiklet hayatı öğretti bana. Hayallerimin, hedeflerimin üzerinde dengede durmayı, ilerlemeyi, hep önüme bakmayı öğretti. Hayal gücümü, umudumu dinç ve diri tutmayı öğretti” dedi.

TÜRKİYE’DE BİR İLK: İKİ PEDAL ARASINDA
Üç aşamalı bir sosyal sorumluluk projesi olan ve Ağustos ayında Cinius Yayınları tarafından okuyucu ile buluşturulan kitabın, bisiklet literatürüne de önemli bir katkı sunduğunu söyleyen İşçier, “Tandem bisiklet üzerinde görme engelli birey ile ona eşlik eden kişi tek yürek oluyor ve iki pedal arasında eşit/erişilebilir yaşam ideali doğrultusunda birleşiyorlar. Birlikte pedal çevirerek yol arkadaşlığı yapıyorlar. Bu anlamda, görme engelli bireyle ona rehberlik eden birey arasındaki dostluk iki pedal arasında gelişiyor diyebiliriz. Bisiklet kültürünü ve bisikletli yaşamı konu alan birçok kitap olmasına karşın tandem bisikleti ve görme engelli bisikletçileri anlatan herhangi bir kitap yok. Hele ki görmeyen bir sporcunun gözünden yazılmış bir kitap Türkiye’de söz konusu değil.  ‘İki Pedal Arasında’ bu boşluğu doldurma iddiasıyla yola çıkıyor ve Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor. Ayrıca bu kitap üç aşamalı bir sosyal sorumluluk projesine de hizmet etme amacı güdüyor. Proje kapsamında, birinci aşamada kitabın yarı geliriyle tandem bisikletlerin alınması ve yerel yönetimlerle işbirliği yapılarak tandemlerin engelli vatandaşların hizmetine sunulması. İkinci aşamada pilot ve yardımcı pilotların eşleşmesi ve iletişim kurmasını sağlayacak mobil bir yazılımın oluşturulması. Üçüncü aşamada ise İki Pedal Arasında’nın gören ve görmeyen tüm bisikletçilerinin deneyim ve düşüncelerinin paylaşıldığı bir e-dergiye dönüştürülmesi hedefleniyor” ifadelerini kullandı. (Çağla Geniş/İlkses Gazetesi)

 
Bornova’da tam gaz denetim!
 
Sanayi bölgesinde çöp isyanı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Korkutan fotoğraf: Karantina evinde kahvaltı!
Ankara' da karantina denetimi yapan filyasyon ekibi çok çarpıcı ve düşündürücü ...
Feci kaza! Tır köprüden düştü: 3 yaralı
Ödemiş ilçesinde tırın köprüden düşmesi sonucu 3 kişi yaralandı.
Alevlerle 8 saatlik mücadele: İzmir'de çıktı, Balıkesir'e sıçradı!
İzmir'in Bergama ilçesinde başlayan ve Balıkesir'e sıçrayan yangın kontrol altına alındı. 
 
O Birlik'te seçim öncesi üyelik tartışması
İzmir'in Ödemiş ilçesinde bazı koyun ve keçi yetiştiricileri, İzmir Damızlık ...
Urla'da orman yangını: Kontrol altına alındı
Urla ilçesinde yol kenarındaki makilik ve ormanlık alanda çıkan yangın, ...
Erdoğan: İHA alanında sayılı ülkeler arasına girdik
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TEKNOFEST'te yaptığı konuşmasında, "İHA alanında ...
 
Ehliyetini kimlikle kaç kişi birleştirdi?
İçişleri Bakanlığı, 5 günde 120 bin 695 kişinin sürücü belgesindeki bilgilerin ...
İzmir merkezli yaz tatili vurgunu: 73 kişi dolandırıldı... 8 tutuklama!
İzmir'de vatandaşların cep telefonlarına Çeşme'de faaliyet gösteren bazı ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Preveze Deniz Zaferi mesajı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Preveze Deniz Zaferi'nin 482. yıl ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri