POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Antalyaspor'dan Alex de Souza açıklaması!
Antalyaspor'dan Alex de Souza açıklaması!
İmamoğlu, Paris Belediye Başkanı ile bir arada
İmamoğlu, Paris Belediye Başkanı ile bir arada
Bir sigara grubuna daha zam geldi!
Bir sigara grubuna daha zam geldi!
Akaryakıt istasyonlarında tek fiyat dönemi
Akaryakıt istasyonlarında tek fiyat dönemi
15 Haziran 2020 Pazartesi - 14:05

İzmir Efsane Başkanı'nı andı... Adı o evde yaşayacak!

İzmir’in eski Büyükşehir Belediye BaşkanıAhmet Piriştina,ölümünün on altıncı yıl dönümünde Aşağı Narlıdere Mezarlığı'ndaki kabri başında anıldı. Anma törenin ardından Piriştina’nın anısına Piriştina Konuk ve Yazar Evi’nin açılışı yapıldı. Açılışta konuşan Başkan Soyer, “Bugün onun efsanesini sonsuzluğa taşımak için bir adım atıyoruz” dedi.

İzmir Efsane Başkanı nı andı... Adı o evde yaşayacak!

İzmir Büyükşehir eski Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'nın on altıncı ölüm yıl dönümü nedeniyle Aşağı Narlıdere Mezarlığı'nda anma töreni düzenlendi. Ahmet Piriştina’nın hayatını kaybettiği ve Büyükşehir Belediyesince Ahmet Piriştina Konuk Yazar Evi olarak düzenlenen Karşıyaka’daki ev de törenle açıldı. Duygusal anların yaşandığı törende Başkan Soyer, “Bugün onun efsanesini sonsuzluğa taşımak için bir adım atıyoruz” dedi.

Ahmet Piriştina'nın mezarı başındaki anmaya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ahmet Piriştina’nın eşi Mine Piriştina, kızı Zeynep Piriştina, oğlu Levent Piriştina, gelini Ahu Piriştina, torunları Arya ile Damla Piriştina, Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, CHP İzmir Milletvekilleri Atilla Sertel ile Tacettin Bayır, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ve çok sayıda yurttaş katıldı. Törene katılanlar Piriştina'nın mezarına karanfiller bıraktı.Törende Kur'an-ı Kerim okundu ve vatandaşlara helva dağıtıldı.

Hayatını kaybettiği ev konuk evi oldu
Mezarlıktaki anmanın ardından Karşıyaka’da bulunan Ahmet Piriştina Konuk Yazar Evi’ne geçildi. Buradaki törende konuşan Levent Piriştina, tam 16 yıl sonra ilk defa bu eve geldiğini ve çok heyecanlı olduğunu söyledi.



Piriştina, “Onu ebediyete uğurladığımız yer, onun adı ile ölümsüzleşti. Ülkenin entelektüelleri artık bu konuk evinde, bu kente, yaşadıkları ülkeye güzel şeyler üretecekler. Bu evde bu kent için çok fazla şey konuşulmuştu. Şimdi inanıyorum ki onun kat be katı bu kent için üretilecek. Piriştina ailesi olarak bu vefaya teşekkür ederiz” dedi.

“Mazbatamı aldığım gün onun anısını yaşatmak için söz vermiştim”
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de 8 Nisan’da, Ahmet Piriştina’nın doğum gününde mazbatasını aldığını anımsattı. Soyer, “Ve o gün onun anısını yaşatmak için söz vermiştim. Gerçekten onunla çalıştığım dönemler, onur duyduğum dönemlerdi. Bugün onun efsanesini sonsuzluğa taşımak için bir adım atıyoruz. Bu adım aslında tohum ekmek gibi. Türkiye’nin, belki de dünyanın çeşitli yerlerinden gelecek yazarlara ev sahipliği yapacak bir mekanın açılışını yapıyoruz” dedi. Burada üretilecek kültür sanat ürünlerinin, aslında bir deniz feneri olacağını söyleyen Başkan Soyer, “O nedenle Ahmet Piriştina’nın ismi de onlarla beraber sonsuzluğa taşınmış olacak. İzmir, batının bildiği ilk eserlerin yazıldığı yer. Bizim kıdemli hemşehrimiz Homeros’un memleketi aynı zamanda. Diliyorum ki İzmir Batı Anadolu medeniyetlerini n nasıl merkezi olmuşsa yine insanlık için aydınlanmanın merkezlerinden biri olmaya devam edecek” diye konuştu.

“Ahmet Piriştinaların doğmasına vesile olsun”
Yazarları konuk evinde misafir edeceklerini de belirten Soyer şunları söyledi: “Bu konuk evi, yazarları burada misafir ederek hem İzmir’in dünyada daha çok bilinmesini, hem İzmir ile onların yarattıkları eserlerin harmanlanmasını mümkün kılacak. Ben de bugün büyük bir heyecan duyuyorum. Onun efsanesini yaşatacak bir adım atmış olduğumuz için de çok mutluyum. Diliyorum ki bu mekan da, onun adını yaşatacak her türlü girişim de bu coğrafyadan yeni Ahmet Piriştinaların doğmasına vesile olsun. İzmirliler yeni Ahmet Piriştinalarla buluşsun. O bir başkandan fazlasıydı. O aslında halkın başkanıydı. Belki de sosyologların araştırma yapması gereken bir konu Ahmet Piriştina. Nasıl olurda bir insan bu kadar çok sevilebilir? Nasıl olur da insanlar bu kadar çok kendisini ona bağlı hissedebilir? Bence sosyologların, tarihçilerin araştırması gereken bir konu.”

Konuşmaların ardından konuk evinin açılışı yapıldı. Tören Başkan Soyer ve davetlilerin konuk evini gezmesiyle sonlandı.

 
İki mahallenin gençleri çatıştı: 2 ölü, 8 yaralı
 
İzmir yıkıcı depreme hazır değil"
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Maskematiklerden İzmirliye 6 milyon maske
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin koronavirüsle mücadele sürecinde hizmete ...
Karşıyakalılar'dan Kent A.Ş. Tesisleri'ne tam not
Karşıyaka Belediyesi iştiraki Kent A.Ş.’ye bağlı kafeler 10 Haziran itibarıyla ...
Küçük Menderes Havzası’nın katı atıkları elektriğe dönüşecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ödemiş, Tire, Bayındır, Kiraz ve Beydağ ilçelerinin ...
 
15 dakikanı ayır hayat kurtar!
Gaziemir Belediyesi ile Kızılay iş birliğinde “Senin 15 dakikan başkasının ...
Soyer'den merkezi yönetime sitem: Tek liralık katkı almadık!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, koronavirüs salgınıyla mücadele ...
Bornova'da parke taş harekatı!
Bornova Belediyesi, ilk etapta Kazım Dirik Mahallesi’ndeki kilit parke ...
 
Çiğli'de LGS öncesi öğrencilere moral
Çiğli Belediyesi tarafından Liselere Giriş Sınavı’na (LGS) girecek öğrencilere ...
Buca Belediyesi’nden Türkiye’de bir ilk: Ücretsiz akademik eğitim
Köy enstitüleri ruhu Buca’da yeniden canlandı. Buca Belediyesi, Kızılçullu ...
Kemalpaşa'da dayanışma gururu!
Başkan Karakayalı hasadın son döneminde doğa koşullarının olumsuz seyretmesine ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri