POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Genç futbolcunun kahreden ölümü
Genç futbolcunun kahreden ölümü
Kontrolden çıkan otobüs duvara çarptı: 16 ölü
Kontrolden çıkan otobüs duvara çarptı: 16 ölü
Fed mayıs ayı faiz kararını açıkladı
Fed mayıs ayı faiz kararını açıkladı
MSB acı haberi duyurdu: 1 şehit
MSB acı haberi duyurdu: 1 şehit
29 Mart 2023 Çarşamba - 14:21

İzmir Tabip Odası'ndan ‘torba yasa’ tepkisi: Derhal geri çekilsin!

İzmir Tabip Odası, TBMM’ye sunulan ‘torba yasa’ teklifindeki hekimlerle ilgili düzenlemelere tepki gösterdi. Odadan, “Akıl ve bilim ile açıklanması mümkün olmayan, hekim kamuoyunun büyük tepkisini çeken düzenlemelerin derhal geri çekilmesini talep ediyoruz” açıklaması geldi.

İzmir Tabip Odası ndan ‘torba yasa’ tepkisi: Derhal geri çekilsin!

GERÇEKİZMİR - İzmir Tabip Odası, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’na sunulan ‘torba yasa’ teklifi ile sağlık alanında yapılan düzenleme hazırlığına ilişkin basın açıklaması düzenledi.

Alsancak’taki Oda binasında gerçekleşen “Torba kanunda hekimleri ne bekliyor?” başlıklı toplantıda, açıklamayı Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kaynak okudu. Teklifin herhangi bir durumda olabilecek tüm yan etki ve komplikasyonları doktorların sırtına yüklediği söyleyen Kaynak, hekimlerin haklarının elinden alınacağı ve mesleklerini yapamayacak hale getirileceğini vurguladı.

DÜZENLEME GERİ ÇEKİLSİN

Hekimlik mesleğinin özüne müdahale eden ve sağlık alanında ciddi kaosa yol açacak olan bazı uygulama yetkilerinin Bakanlık bünyesindeki bir kurula verileceğini belirten Kaynak, “Hekimlik mesleğinin eğitim süreçlerinin bakanlık bünyesine alınmasının, tıp eğitimi gibi evrensel bir uygulamanın, siyasi erk temsilcisi olan bakanlık yetkisine bırakılmasının bilimsel gelişme ve paylaşımı olumsuz etkileyebileceği aşikardır. Akademik ve bilimsel bir otokontrolün, siyasi erk dışında kurulmuş olmasının, bilimsel gelişme ve objektiflik açısından büyük değeri olduğu kanısındayız. Birçok yönüyle sorunlar içeren, akıl ve bilim ile açıklanması mümkün olmayan, hekim kamuoyunun büyük tepkisini çeken düzenlemelerin derhal geri çekilmesini talep ediyoruz” dedi.

‘MESLEKTEN MEN’ ŞARTLARINA TEPKİ

Kanun teklifine göre hekimlerin, hukuki, tıbbi ve bilimsel temeli olmayan gerekçelerle meslekten men edilmek istendiğini söyleyen Kaynak, “Meslek icrası sırasında sağlığın kısa süreli veya geçici bozulmasına yol açmak, ağır engelliliğe veya ölüme neden olmaksızın’ şeklinde tanımlanan eylemler, hekimlerin meslekten men edilmesi gerekçesi olarak sunulmaktadır. Bu cümleden anlaşıldığı kadarı ile, bırakınız hekimlik mesleğinin temel karakterini bilmek, en basitinden bir hastalık nedeniyle bir hastanede hasta olarak bile yatmamış, bu konuda bu derece bilgisiz kişilerce kaleme alındığı aşikardır. Bu düzenlemenin hekimlik mesleğinin yapılabilirliğini artık mümkün olmaktan çıkaracaktır ve defansif hekimlik eğilimini çok artıracaktır” ifadelerini kullandı.

SINIRSIZ TAKDİR HAKKI KABUL EDİLEMEZ

Torba yasadaki aile hekimlerini ilgilendiren maddelere de tepki gösteren Kaynak, “Kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerinin yetki alanında olan görevlerin sağlık meslekleri kuruluna devredilmesi kabul edilemez. Meslek örgütlerinin varoluş gerekçelerinden olan, Anayasa ve kanun ile meslek örgütüne verilmiş olan yetkilerin Sağlık Bakanlığı bünyesindeki bir kurula devredilmesi Anayasa’ya ve hukuka aykırıdır. Aile hekimlerinin çalışma hakkının, idarenin takdir hakkına bırakılması kabul edilemez. Kanun teklifi ile aile hekimlerinin sözleşmesinin yenilenmemesi konusunda Bakanlığa sınırsız takdir hakkı verilmesi kabul edilemez” diye konuştu. Hekimlerin sözleşmesinin feshi sonucu doğuracak kriterlerin kanunla belirlenmemesi yerine yönetmeliğe ve Bakanlığın inisiyatifine bırakılmasının kabul edilemez olduğunu belirten Kaynak, “Aile hekimlerini, idarecilerin inisiyatifinde, iş güvencesi olmayan koşullarda, ucu açık kriterlerle çalışmaya mahkûm edecek teklifin geri çekilmesini, Anayasa Mahkemesi kararında yer verilen gerekçelere uygun düzenlemenin yapılmasını talep ediyoruz” açıklamasını yaptı.

 
Erdoğan'dan 3 dönem kuralı hakkında net mesaj!
 
Büyükşehir şirketlerinde rotasyon: Kim/hangi göreve geldi?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sağlık Bakanlığı 31 bin 600 sözleşmeli personel alacak
Sağlık Bakanlığı 31 bin 600 sözleşmeli sağlık personeli alımı için ilana ...
''Kovid-19 artık ağır mevsimsel grip''
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, "Kovid-19 ...
İzmir tıp camiasında yas: 'Yılın hekimi'ne veda...
İzmir'de Kovid-19 salgını nedeniyle emekliliğini 2 kez erteleyerek yoğun ...
 
DSÖ'den kızamık ve çocuk felci uyarısı!
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Yemen'de kızamık ve çocuk felci vakalarının ...
SMA’da 'gümrük' kabusu: ‘SGK ilaçları çekmiyor’ iddiası!
SMA hastalarının tedavisinde kullanılan Spinraza adlı ilaç, son 1 aydır ...
Mide botoksu soruşturması: İzmir'deki tıp merkezi kapatıldı!
Bakan Koca, mide botoksu yaptıran hastalarda yaşanan yan etkiler nedeniyle ...
 
'Hastaların terk edildiği' iddiasına soruşturma!
Hatay'da Samandağ Sahra Hastanesi'nde açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı ...
Koca: Boşaltmamız gereken hastanelerimiz var
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, deprem riski taşıyan bazı hastanelerin taşınmasına ...
Torbalı Kızılay'dan büyük seferberlik
Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan, asrın ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri