POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Bakanlık açıkladı: İsrail ile ticaret durdu!
Bakanlık açıkladı: İsrail ile ticaret durdu!
103 kişi hayatını kaybetmişti: Apartmanda demir yokmuş
103 kişi hayatını kaybetmişti: Apartmanda demir yokmuş
Hatay Samandağ'da korkutan deprem
Hatay Samandağ'da korkutan deprem
İzmir dahil 17 ilde Kıskaç-14 operasyonu
İzmir dahil 17 ilde Kıskaç-14 operasyonu
20 Ekim 2018 Cumartesi - 10:31

İzmir'de açılmıştı...Bakanlık duyurdu: Türkiye'nin ilk özel...

Dün açılışı yapılan Star Rafinerisi ile ilgili Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "İzmir-Aliağa'da açılan Star Rafinerisi, Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye'nin ilk özel endüstri bölgesi ilan edildi" denildi. Aliağa ilçesinde açılışı yapılan STAR Rafineri'nin, Türkiye'nin ilk özel endüstri bölgesi ilan edilmesi, iş dünyası tarafından memnuniyetle karşılandı.

İzmir de açılmıştı...Bakanlık duyurdu: Türkiye nin ilk özel...

Bakanlık açıklamasının devamında "Socar Turkey Enerji AŞ'nin 2 milyar doları bulması beklenen yatırımı bürokratik engellere takılmadan gerçekleşebilecek" denildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise, konuya ilişkin açıklamasında şunları kaydetti:

*Star Rafinerisinin üreteceği dizel, jet yakıtı, nafta, LPG ve petro kok ürünleri, dış ticaret açığımızı yıllık 1,5 milyar dolar azaltacak

*Petro kimya yatırımlarını yüksek katma değerli üretim, istihdam olanakları ve ödemeler dengesi açısından son derece önemsiyoruz.

İŞ DÜNYASI NE DEDİ?

Aliağa ilçesinde açılışı yapılan STAR Rafineri'nin, Türkiye'nin ilk özel endüstri bölgesi ilan edilmesi, iş dünyası tarafından memnuniyetle karşılandı. Özel endüstri bölgelerine verilen ek teşviklerle İzmir'deki yatırımcı sayısının artabileceğini belirten sanayiciler, Ege Bölgesi'nde de yüksek katma değerli üretimin ağırlık kazanacağını, yeni özel endüstri bölgeleri kurulabileceğini ifade etti.

Aliağa'da, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR'ın iştiraki SOCAR Türkiye tarafından kurulan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in dün (cuma) katıldığı törenle açılan 'STAR Rafineri', Cumhurbaşkanı'nın kararı ile Türkiye'nin ilk özel endüstri bölgesi ilan edildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yapılan açıklama, İzmir'deki iş dünyasında heyecan yarattı.

Özel endüstri bölgesi projesinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, eski Sanayi Bakanı Faruk Özlü'nün konuyla ilgili çalışmalarını hatırlatarak, "Hükümetin Türkiye'de 7 tane endüstri bölgesi ilan edilmesiyle ilgili çalışmaları vardı. 7 bölgeden biri İzmir'de kurulacaktı. Cumhurbaşkanı kararı ile ilk özel endüstri bölgesinin İzmir'de ilan edilmesi son derece önemli. Özellikle Aliağa bölgesinde petrokimya rafineri tesisleri ve demir çelik sektörü firmaları önemli bir yoğunluk oluşturuyor. Aliağa ve Bergama'da yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili yapılan yatırımlar bu bölgenin kalkınmasına ekonomik katkı sağlayacak. Özel endüstri bölgelerinin yatırımcılara sağlayacağı faydaları da zamanla daha iyi anlayacağız" diye konuştu.

"YENİ YATIRIMLARI TETİKLEYECEK"

Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri, Ege Bölgesi'nin cari açığın azaltılmasıyla ilgili çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu dile getirdi. İzmir'in petrokimya ve limanların birlikte konumlandığı bir şehir olduğunu belirten Sivri, "Cari açığın azaltılmasında ve katma değerli üretimin ağırlık kazanmasında bu yatırımın çok önemli olduğunu düşünüyorum. İlk özel endüstri bölgesi İzmir'in de daha fazla gelişme potansiyeline destek olacak. Kümelenme yapısıyla, yan sanayide buradan elde edilecek çıktıları kendisine girdi olarak alıp başka üretimlerde bulunacak firmaların sayısı hızla artabilir. Dolayısıyla üst düzey katma değer üretilebilecek yeni yatırımlar tetiklenmiş olacak" diye konuştu. Sivri, İzmir'de ilk olarak özel bölge ilan edilmesinin Ege Bölgesi'nde buna benzer, ileri teknoloji alanındaki bölge sayısını da arttırabileceğini ifade etti.

ÖZGENER'DEN ENDÜSTRİ BÖLGESİ DEĞERLENDİRMESİ

Star Rafineri'nin 20 Ekim 2018 tarihli Resmi Gazate'de yayımlanan karar ile Türkiye'nin ilk özel endüstri bölgesi ilan edildiğini ifade eden İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, bu sayede SOCAR Turkey Enerji A.Ş.'nin 2 milyar doları bulması beklenen yatırımının bürokratik engellere takılmadan gerçekleşebileceğini söyledi. Star Rafineri'nin üreteceği dizel, jet yakıtı, nafta, LPG ve petrokok ürünlerinin, dış ticaret açığını yıllık yaklaşık 1.5 milyar dolar azaltacağını anlatan Özgener şöyle konuştu:

"Petrokimya yatırımlarını yüksek katma değerli üretim, istihdam olanakları ve ödemeler dengesinin finansmanı açısından son derece önemsiyoruz. İzmir bu konuda zaten yıllardır iddialıydı. Bu son yatırım ile bu iddiası, Türkiye'nin zirvesine oturdu. Dünyanın da petrokimya alanında sayılı yatırımlarından biri olacaktır. Star Rafineri yatırımı, son 30 yılda gerçekleşen en önemli özel sektör yatırımlarından birisi. Aynı zamanda bu rafineri, Türkiye'nin en büyük yerlileştirme projesidir. Yanıbaşında TÜPRAŞ, Türkiye'nin en büyük demir çelik tesisleri ve Çandarlı Limanı var. İzmir'in kuzeyi bu sayede bir üretim üssü haline geliyor. Ancak bu dev yatırımla birlikte İzmir-Çandarlı Otoyolunun, Aliağa sanayisine yönelik bağlantı yollarının ve Çandarlı Limanı'nın da bitirilmesine şiddetli ihtiyaç var. Bunlar tamamlandığı zaman İzmir kuzeyi ve güneyi ile sanayi, turizm, tarım ve hizmetler sektörü olmak üzere çoğu konuda dünya standartlarında üretime devam edecektir."

(DHA)

 
AK Parti’den ‘Cemal Kaşıkçı’ açıklaması
 
Buca'nın 'kırmızı bayrak' gururu: Başkan Piriştina göndere çekti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti’den ‘Cemal Kaşıkçı’ açıklaması
AK Parti İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin ...
İzmir'de tarihe 'Kaya' gibi destek: Ören yeri oldu, turist akınına uğradı
İzmir'in Torbalı ilçesi sınırlarında, Yeniköy ve Özbey mahalleleri arasında ...
Otomobil dereye uçtu; sürücünün burnu bile kanamadı
Karşıyaka ilçesinde, Tuncer Çelik (62) idaresindeki otomobil sürücüsünün ...
 
Belediye otobüsüne çarpan hafif ticari aracın sürücüsü öldü
Çiğli ilçesinde, belediye otobüsüyle çarpışan hafif ticari aracın sürücüsü ...
İzmir'de kulübe yandı, patlayan tüp korkuttu
İzmir'in Konak ilçesindeki bir inşaatın girişindeki kulübede çıkan yangında ...
Suudi Arabistan açıkladı:Kaşıkçı arbedede öldü
Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu’na 2 Ekim’de girdikten sonra ...
 
İzmir'de o ilçede duvar faciası: Ölü ve yaralılar var!
İzmir'in Bergama ilçesinde, pamuk deposu ile tekstil atölyesi arasındaki ...
Flaş! Suudi konsolosluğu çalışanları ifade veriyor
Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu çalışanları, Kaşıkçı'nın kaybolmasıyla ...
En büyük tarihi eser operasyonu!
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri