POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Fırtına Türkiye Kupası'nda finalde!
Fırtına Türkiye Kupası'nda finalde!
Nisan sıcaklığı dünya tarihine geçti
Nisan sıcaklığı dünya tarihine geçti
11 yaşındaki çocuğa servis çarptı: Hayatını kaybetti!
11 yaşındaki çocuğa servis çarptı: Hayatını kaybetti!
Okul müdürünü katleden öğrencinin ifadesi ortaya çıktı
Okul müdürünü katleden öğrencinin ifadesi ortaya çıktı
16 Temmuz 2020 Perşembe - 11:34

İzmir'de antik kenti tehdit eden plan!

Aliağa’daki Nemrut Körfez Limanı için nazım imar planı ve ilave uygulama planı hazırlandı. Onaylanan planların 1 ay süreyle askıda kalacağı belirtildi. Çevreci Avukat Mercan planları deniz alanı için hazırlandığını söylerken, “Efes’in su yolunu açıp denizle buluşturmaya çalışıyorsun, buranın denizle bağlantısını kesiyorsun. Burası bir antik liman kenti… Yapılan koruma amaçlı değil yapma amaçlı imar planı oluyor” dedi.

İzmir de antik kenti tehdit eden plan!

Mehmet İŞLER /GERÇEKİZMİR - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir’i yakından ilgilendiren bir karara imza attı. Aliağa’da bulunan Nemrut Körfez Limanı için nazım imar planı ve ilave uygulama planı hazırlandı. Onaylanan planların 1 ay süreyle askıda kalacağı belirtildi.

İzmir Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün yaptığı bilgilendirmede, “1/5000 ölçekli “İzmir İli, Aliağa İlçesi, Nemrut Körfezi Liman Amaçlı Nazım İmar Planı (III. Derece Arkeolojik Sit Alanı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı)” ve 1/1000 ölçekli “İzmir İli, Aliağa İlçesi, Nemrut Körfezi Liman Amaçlı İlave Uygulama İmar Planı (III. Derece Arkeolojik Sit Alanı Koruma Amaçlı İlave Uygulama İmar Planı)” teklifi Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 102 (j) maddesi ile 3621 sayılı Kıyı Kanununun 7. maddesi uyarınca Bakanlık Makamınca onaylandığı belirtilmiş olup söz konusu onaylı planların, Valiliğimize intikal ettiği tarihten itibaren Valiliğimizce (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) gerekli işlemlerin yapılması istenilmiştir” ifadeleri yer aldı.

KYME ANTİK KENTİ ETKİLENECEK Mİ?
Açıklama raporunda,‘Korunması Gerekli Kültür Varlıkları ve Arkeolojik Sit Alanları’ başlığı altında Kyme Antik Kenti’ni de yakından ilgilendiren bilgiler verildi. Buna göre; “Planlama alanı, İzmir II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 30.09.1990 gün ve 2253 sayılı kararı ile I. ve III. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilen Kyme Antik Kentinin, III. Derece kısmı içinde kalmaktadır. Planlama alanının doğusunda ve güneydoğusunda, planlama sınırının dışında 1.Derece Arkeolojik Sit Alanı bulunmaktadır” açıklamasında bulunuldu.

Kyme Antik Kenti’yle ilgili tarihi bilgilendirme yapılan raporda planlara ilişkin şu notun yer aldığı görüldü: Daha önce 1.derece arkeolojik sit alanı olan planlama alanının bulunduğu deniz tabanı Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi arkeologları tarafından incelenmiş ve 20.3.2019 tarihli rapor hazırlanmıştır.  Raporda bu alanın 2863 sayılı Kanunun 35. maddesi kapsamında 20.05.2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren dalışa yasak alanlar dışında kaldığı,  planlama alanı dışındaki Kyme antik kentinin mendireği çevresindeki insitu yapıların liman-mendireğini temsil ettiği belirtilirken, planlama alanı sınırları içinde kalan deniz tabanında, planlama alanı sınırının güneyindeki DSİ kurutma kanallarının denize döküldüğü noktada, kanala yön vermek amacıyla antik kentten sökülmüş blok taşlar olduğunun tespit edildiği, kurulca yapılacak irdelemeye bağlı olarak bu mimari parçaların Kyme antik kentinin içine taşınması gerektiği ifade edilmiştir.  Bu rapor ile birlikte Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsünce hazırlanan raporu değerlendiren İzmir II. Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca alınan 28.3.2019 tarih ve 11049 sayılı karar ile alandaki sit sınırları bugünkü şeklini almıştır. Bu karara göre planlama alanı 3. Derece Arkeolojik sit alanında kalmaktadır.

EFES’TE SU YOLU AÇILIYOR, BURADA ANTİK KENTİN DENİZLE BAĞLANTISI KESİLİYOR
Çevreci Avukat Şehrazat Mercan konuyla ilgili açıklamalarda bulundu ve “Planlanan alan kara değil deniz alanı…  Burası 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı iken Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi arkeologları incelemiş rapor hazırlamışlar. Buralar deprem geçirmiş yerler. Ne olduğunu bilemeyiz. Burada yapılan iş belli ki limanı yapmak için. Yoksa Kyme Antik Kenti’ni korumak için değil. Aslında koruma amaçlı imar planlarının amacı o kenti korumak ve geleceğe taşımak olmalı. Ama bizde koruma amaçlı imar planları ticari faaliyeti yapmaya yönelik olduğu için bu raporlarla geçiştiriliyor. Antik kentin denizle bütünlüğünü bozduğunuz zaman onun bir şeyi kalır mı? Efes’in su yolunu açıp denizle buluşturmaya çalışıyorsun, buranın denizle bağlantısını kesiyorsun. Burası bir antik liman kenti… Yapılan koruma amaçlı değil yapma amaçlı imar planı oluyor” dedi.

 
Çeşme’de Maskematik dönemi!
 
İYİ Partili Başkan'dan CHP Genel Merkezi'ne Tire raporu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Melis'in Yunan babaya iade kararını AYM 'hak ihlali' saydı
Yargıtay tarafından velayeti Selanikli baba Georgios Tsakiridis'e verilen ...
Van'dan İzmir'e ateş düştü!
Van'daki uçak kazasında şehit olan 7 emniyet personelinden şehit komiser ...
Korkutan uyarı: 2050 yılında denizlerde...
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Başaran, ...
 
Liselere Giriş Sınavı sonuçları açıklandı
Milli Eğitim Bakanlığınca LGS kapsamında 20 Haziran'da yapılan merkezi ...
Siirt'ten acı haber: 2 özel harekat polisi şehit
İçişleri Bakanlığı, Siirt'in Pervari ilçesi Doğan köyü bölgesinde yürütülen ...
Türkiye'nin yüreği yanıyor: Bir gecede 9 şehit!
İçişleri Bakanı Soylu, Van'da düşen keşif uçağına ilişkin, "Ekiplerimiz ...
 
Konak Meydanı'nda 15 Temmuz anması!
İzmir'de 15 Temmuz darbe girişiminin dördüncü yılında Konak Meydanı'nda ...
AK Gençlik'ten '15 Temmuz Demokrasi Sergisi'
Darbe girişimi sırasında şehit olanların fotoğrafları ve 15 Temmuz gecesi ...
İzmir'de tırda başlayan yangın fabrikaya sıçradı
İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde, tırda başladıktan sonra fabrikaya sıçrayan yangın söndürüldü.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri