POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Türkiye Kupası'nda ilk finalist belli oldu
Türkiye Kupası'nda ilk finalist belli oldu
TBMM Genel Kurulu toplantısında bir ilk
TBMM Genel Kurulu toplantısında bir ilk
Sinan Ateş cinayetinde iddianame kabul edildi
Sinan Ateş cinayetinde iddianame kabul edildi
Türkiye ile Kuveyt arasında 6 anlaşma ve devlet nişanı
Türkiye ile Kuveyt arasında 6 anlaşma ve devlet nişanı
25 Kasım 2019 Pazartesi - 21:02

İzmir'de suya zam... Soyer'den mecliste 'yurt dışı ziyaretleri' açıklaması!

İzmir’de suya ortalama yüzde 15 zam yapıldı. Yeni tarifeler 1 Ocak’tan itibaren uygulanmaya başlanacak. Ayrıca İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2020 yılı bütçesi 2 milyar 989 milyon 481 bin TL olarak açıklandı. AK Parti, suya yapılan zam ve İZSU’nun 2020 yılı mali bütçesi ile performans programına eleştirilerde bulunurken, CHP’li meclis üyeleri de eleştirileri tek tek yanıtladı. Öte yandan Soyer mecliste yurt dışı ziyaretleriyle ilgili önemli mesajlar verdi.

İzmir de suya zam... Soyer den  mecliste  yurt dışı ziyaretleri  açıklaması!

Gizem TABAN/GERÇEKİZMİR- İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı altıncı oturumu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yönetiminde gerçekleşti. Toplantıda Buca Belediyesi, Kiraz Belediyesi ve Aliağa Belediyesi’nin 2020 yılı mali bütçeleri oy birliğiyle kabul edildi. Başkan Soyer, yurt dışı seyahatleri ile ilgili gelen imalar üzerine açıklama yaptı.

Meclis toplantısının ardından İZSU Genel Kurulu yapıldı. İZSU’nun 2020 yılı için yaklaşık 3 milyar TL’lik bütçesi ve performans programına AK Parti ret oyu verirken, iki önergede oy çokluğu ile kabul edildi. Ayrıca su tarifelerinde değişikliğe gidildi. Yeni tarifelere göre suya yüzde 15 zam yapıldı. Yeni fiyatlar 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren geçerli olacak. Öte yandan AK Parti Grubu, suya zam yapılması, İZSU’nun bütçe ve performans programına eleştirilerde bulunurken,  Cumhuriyet Halk Partili (CHP) meclis üyeleri de eleştirilere tek tek yanıt verdi.

İZMİR DÜNYA KENTİ OLMAYA HER GÜN DAHA DA YAKLAŞIYOR!

AK Partili meclis üyelerinin Başkan Soyer’e yurt dışı seyahatleri ile ilgili imalı şekilde ‘İzmir’e hoş geldiniz’ demesi üzerine Soyer, “Kentler, marka kent olmak için yarışırlar, burada kast edilen dünya kenti olmaktır. Kentler marka kent olmak için dünya kenti olmaya çalışırlar. Bir kent dünya kenti değilse marka da değildir. Marka kentten anlaşılan şey; ne kadar dünya kenti olduğunuzdur. İzmir dünya kenti olmaya layık bir kent. Peki nasıl olacak? Biz ağzımızla kuş tutsak da İzmir’in kabuklarını kırmazsak, dünyaya tanıtmazsak dünya kenti olamayız. Onun için uluslararası alanda, uluslararası platformlarda olmanız, kentinizi tanıtmanız gerekir. Bu sadece turizmcilerin işi değildir, günümüzde en çok belediye başkanları bu işi yapar. Çünkü günümüzde kent diplomasisi diye bir şey doğdu. Kentlerin ittifaklar kurduğu rekabet ettiği bir dünyadan bahsediyoruz. Onun için İzmir uluslararası platformlarda yer alacak, temsil edilecek, dışarıdan misafir davet edecek, dışarıya İzmirli gönderecek, Biz de belediye olarak bunun önünü açacağız. İftihar edebilirsiniz, İzmir dünya kenti olmaya her gün daha da yaklaşıyor” açıklamasında bulundu.

İZSU’NUN 2020 YILI BÜTÇESİ YAKLAŞIK 3 MİLYAR TL

Meclisteki gündem maddelerinin sona ermesinin ardından İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2020 yılı mali bütçesi ve 2020 yılı performans programı görüşüldü. AK Parti Grubu’nun ret oyu verdiği bütçe ve performans programı oy çokluğu ile kabul edildi. İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2020 yılı mali bütçesi toplamda 2 milyar 989 milyon 481 bin TL olarak açıklandı.

SUYA YÜZDE 15 ZAM!

Ayrıca yeni tarifelere göre kentte suya ortalama yüzde 15 zam yapıldı. Yeni fiyatlar 1 Ocak 2020 itibariyle uygulanmaya başlanacak. Yeni tarifelere göre; konutlarda 0-13 metreküp arası kullanımlarda 4,33’ten 4.98, 14-20 arası, 4.69’dan 5.39’a 21 ve üzeri kullanımda 9.65’den 11. 10 TL’ye yükseldi.  Konut dışı kademesiz kullanımına da zam geldi. Buna göre; yeni tarife 11. 06’dan 12.062’ye yükseldi. İlçe tarımsal ve hayvan sulama 0-13 metreküp arası 2.17 TL’den, 2.49 TL’ye 14-20 metreküp arası fiyat 4.33 TL’den 4.98 TL’ye arttı. 21 metreküp ve üzeri ise 9.65 TL’den 11.10 TL’ye yükseldi. Belde tarımsal hayvan ve sulama kademesiz 2.17 TL’den, 2.49’ye, eski köyler tarımsal ve hayvan sulama kademesiz 1.08’den 1.24’ye, şehit- gazi aboneleri 0-13 metreküp arası 2.17’den, 2.49’ye yükseltildi. 14-20 metreküp arası fiyat 2.35’den 2.70 TL’ye arttı. 21 metreküp ve üzeri ise 4.83’den 5.55 TL olarak tarife belirlendi. Engelli aboneler için de 0-13 metreküp arası 2.17 TL’den 2.49 TL’ye çıkarken 14-20 metreküp arasının fiyatı 2.35 TL’den 2.70 TL’ye çıktı. 21 metreküp ve üzeri ise 9.65 TL’den 11.10 TL’ye yükseldi.

“HAZİNENİN YÜZDE 20 BORÇLANDIĞI ÜLKEMİZDE YÜZDE 15’LİK ARTIŞ DA KABUL EDİLEBİLİR”

Toplantıda söz alan CHP Grup Başkan Vekili Mustafa Özuslu, “İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2019 ve 2020 yılı mali bütçesi karşılaştırıldığında 2019 gelir bütçesi 1 milyar 704 milyon, gerçekleşme oranı yüzde 78 olup, 2020 mali yılı bütçesi yüzde 11 artış ile 1 milyar 890 milyon olarak tahmin edilmiştir. 2019 yılı gider bütçesi 2 milyar 469 milyon, gerçekleşme oranı yüzde 61 olup, 2020 mali yılı gider bütçesi yüzde 21 artış ile 2 milyar 989 milyon olarak tahmin edilmiş. Gider bütçesi yüzde 44, mal ve hizmet oranları yüzde 40 sermaye giderlerini kapsıyor. 2021 yılı tarife değerlendirmesi yapılırken 2018 Eylül ve 2019 Eylül ayı toplam maliyet verileri mukayese edilmiş ve enerji giderlerinde yüzde 46, kimyasal mal ve diğer mal malzeme alımlarında yüzde 28 artış gerçekleştiği görülmüştür ülkemizde… Girdilerin doğal olarak maliyetleri etkileyeceğinden hiç kimsenin şüphesi olmaması gerekir. Bu kapsamda işletme maliyetlerimizi karşılamak üzere 2020 mali yılında su ve atık su fiyatlarında artış yapılması zaruriyeti doğmuştur. 2020 mali yılı Ocak ayında yüzde 15 artış bu bütçede öngörülmüştür. Hazinenin yüzde 20 ile borçlandığı ülkemizde, doğal olarak yüzde 15’lik bir artışında kabul edilebilir olduğunu belirtmek isterim” diye konuştu.

AK PARTİLİ HIZAL’DAN ELEŞTİRİ BOMBARDIMANI

AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, İZSU’nun bütçe ve performans programına ilişkin eleştirilerde bulundu. Hızal şunları söyledi: “İZSU, İzmir için hayati öneme sahip bir kuruluş. Dolayısıyla önce önümüze tabloyu bir koymamız gerekiyor. Biz burada faaliyet raporu değerlendirmesi yapmayacağız onu zamanı geldiğinde değerlendireceğiz. Ancak İZSU’nun İzmir’in ve İzmirlinin beklentilerini ne denli karşıladığını, hangi yatırımları yaptığını tabi ki konuşacağız. İzmir’de körfez kirliliği, altyapı, sorunu, koku sorunu, içme suyu problemi, yağmur suyu ve kanalizasyon problemi olduğunu çoğu kez dile getirdik. Bu sorunların varlığını sadece biz değil, Sayın Soyer adaylık sürecinde kampanya döneminde dile getirmiş. Ne demiş; ‘Körfez dönüşüm projesini gerçekleştireceğiz’ demiş, ‘koku problemini gidereceğiz’ demiş, ‘içilebilir musluk suyu’ demiş, ‘yağmur suyu sorun olmaktan tamamıyla çıkacak’ demiş. Maalesef İzmir’de yerin üstündekilerin rahatını daha iyi sağlamak için yerin altına yatırım yapılmamış. İzmir’de yerin altı, yerin üstünden çok daha gecekondu halinde… Sayın Soyer’in aday olduğu dönemle, belediye başkanı olduğu dönemde sorunlarda bir farklılık söz konusu değil. Sekiz aylık süreçte bu kadar ciddi sorunların ortadan kaldırılmasını beklemiyoruz ama İZSU’nun 2020 yılı bütçesi; 2 milyar 989 milyon 481 bin TL… Muazzam bir bütçe! Ancak tahmini gelir ile bütçe açığı 1 milyar 100 milyon. Borçlanma yoluyla finansman elde edilecek ama görünen o ki bu, yatırıma değil cari harcamalara gidecek. Doğru yatırımlar yapmak için İZSU Bütçesinin en az yüzce 60’nı yatırma ayırmasını beklerdik. Detaya girdiğinizde bunun yüzde 40 seviyesinin altında kaldığını görüyoruz. İZSU Yatırımcı bir kuruluş olması gerekirken, bu büçteyle alt yapı sorunlarını çözmesi mümkün değil.  Sayın başkan yurtdışı seyahatlerinin bir kısmı yerine Kiraz’ın, Tire’nin köylerine gitseydi, Buca’da ki sel taşkınında İstanbul’daki konser yerine burada olsaydı bu tasarı böyle olmazdı. Biz performans ve bütçe taslağını yetersiz buluyoruz. Biz sizden suya indirim yapmanızı beklemiyoruz, yüzde 15 zam yapmamanızı istiyoruz. Biz sizden yüzülebilir körfez istiyoruz, sorunların çözülmesini istiyoruz. Ancak bu gidişatla, değil 3, 13 yıl daha yüzülebilir körfez göremeyiz. Tüm bu gerekçelerle İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2020 yılı bütçesi ve performans programına ret oyu vereceğiz.”

“BEN DE SİZE ELEKTRİĞE VE MAL ALIMLARINA ZAM YAPMAYIN DİYORUM”

Hızal’ın eleştirilerinin ardından söz alan Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı CHP’li Yeşim Tekoğlu, “Özgür Bey bize ‘suya zam yapmayın’ dediniz. Ben de size iktidar partisine mensup olduğunuz için, ‘elektriğe ve mal alımlarına zam yapmayın’ diyorum. Kiraz dahil her yerde yatırımlarımız programımızda var. İzmir’de içme suyu ve atık su hizmetlerini sürdürülebilir, adil, kaliteli, bilimin ışığında sağlamak misyonumuzdur. İZSU önümüzdeki yılda da hedefinden taviz vermeden çalışmalarını sürdürecektir. 2020 mali yılı performans programı tüm birimlerimizin koordinasyonu sağlanarak yapılmıştır” dedi.

CHP’Lİ BÖRÜHAN İZSU’NUN YAPACAĞI ÇALIŞMALARI SIRALADI

CHP’li Meclis Üyesi Cenap Börühan, İZSU’nun yapacağı çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulundu. Börühan şu açıklamayı yaptı: “Körfez temizliği için ayırdığımız bütçe, sadece atık suyu yönetimlerine 350- 400 milyon TL... Yağmur suyu ayrıştırma için 64 milyon TL yatırım bütçemiz, kanalizasyonun yenilenmesi ile ilgili 110 milyon 400 bin TL bütçemiz var. Bunun dışında atık su yönetimi içerisinde muhtelif mahallelerde birçok imalat programımız var. 184 kilometre atık su şebeke imalatı yapacağız. Master plan içerisinde; büyük kanal projesinin yüzde 10’unun projelendirilmesi ve imalat sahasına geçirilmesi, 50 adet istasyonumuzun atık su skala içerisine dahil edilmesi çalışması içerisindeyiz. Kiraz’ın bazı köylerinde su sorunu olduğu söylendi. Doğru, bunların çözülmesi için çaba sarf ediyoruz. Planlama ile ilgili görüş aldığımız bazen 37 kurum oluyor. Yağmur suyu ayrıştırmasında toplam hedefimiz 5 bin kilometre, bu yıl için gerçekleşen yağmur suyu kanal yapımı 640 kilometre… Toplamda 61 tane arıtma tesisimiz var, bunların 22 tanesi ileri biyolojik arıtma tesisi, Avrupa standartlarının üzerinde. Bunlar gibi daha birçok çalışmamız var. Bu konularda da sizden samimi destek bekliyoruz. Gider bütçemiz 2 milyar 980 milyon civarında, gelir 1 milyar 890 milyon civarında. Yani 1 milyar 100 milyon fark var. Bu nasıl kapanır? Borç alarak. Borçlanacağız, bu açığı kapatacağız.”

“SORU ÖNERGELERİME CEVAP ALAMADIM”

AK Partili Meclis Üyesi Erhan Çalışkan verdiği soru önergelerine İZSU tarafından cevap alamadığını söyledi. Çalışkan, “Dağıtılan kitapçıklarda detaylar yazmıyor.  Herkes şeffaflıktan bahsetti. Ancak verdiğim soru önergesine idare cevap vermedi.  21 Kasım tarihinde son evrakımı teslim ettim. Buraya gelmeden bir saat önce İZSU’ya uğradım müdürümüzle konuştum. Evrakın İZSU’ya gelmediğini, geldikten sonra cevap vereceğini söyledi. Bugün ayın 25’i. Dört günde bir evrak bu binadan öbür binaya gitmiyorsa takdir sizin başkanım. Sorular çok basit, belediyenin elinde olan sorular. Biz bu konuda bilgilenemiyorsak vatandaş hiç bilgilenemez. Sayın başkanım sizin ‘bilgi vermeyin’ diye bir talimatınız olduğunu düşünmüyorum. Eğer olsaydı, ESHOT genel müdürü burada sunum yapmazdı. Burada; ulaşım, katı atık, su ve denizin temizlenmesi konularda da sunum yapılmasını talep ediyorum” diye konuştu.

“MESAİ SAATLERİ DIŞINDA BİLE BİLGİ ALABİLİYORUZ”

Çalışkan’ın ardından söz alan CHP’li Meclis Üyesi Bülent Sözüpek de, “Erhan Bey ile aynı komisyonda yer almadığımızı şuan öğrenmiş oldum. Mesai saatleri dışında bile İZSU yetkililerinden bilgi alabiliyoruz. İZSU yetkililerine saygısızlık yapıldığını düşünüyorum. Erhan Bey dağıtılan kitapçıkları inceleseydi sorularının cevaplarını bulabilirdi... İZSU yüzde 40 yatırım oranıyla kendi bütçesi içinde en büyük payı yatırıma ayırmıştır. Ayrıca 30 ilçede 13 bin 367 kilometre alanda hizmet götürmektedir” dedi.

SOYER ELEŞTİRİLERE YANIT VERDİ

Son olarak konuşan Başkan Tunç Soyer eleştirilere de yanıt verdi. Soyer, “Benim  vaatlerimden bahsedildi. Bu vaatlerin hepsinin arkasındayım. Yağmur suyuyla ilgili 373 km yağmur suyu kanalı yapacağız. Bu sadece körfezi yüzelebilir hale getirmek için. Tam ayrışma için 4360 km gerekiyor. 15 yıl içinde yapmayı planlıyoruz. 66 arıtma tesisimizin İzmir’de arıttığı su miktarı yüzde 97 Türkiye’de lideriz. Yerin altı yerin üstünden daha çok gecekondu eleştirisine katılmıyorum. Bir yandan Körfez’i yüzülür hale getireceğiz, bir yandan da vatandaşa daha az ödeteceğiz. ‘Barcelona’ya gideceğinize Kiraz’ın köylerine gitseydiniz’ dedi. Seçimden sonra ilk iş Kiraz’ın Dokuzlar köyü’ne gittim. Ben her yere gitmek için seyyar makam yaptım. Oraya da gideceğiz oraya da gideceğiz. Bu durum yurt dışındaki temsiliyetimizi de engellemeyecek” diye konuştu. 

 
EBSO'dan turuncu farkındalığı
 
Altınordu haftalar sonra 3 puan aldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayındır'da deve güreşleri şenliği!
Bayındır Belediyesi’nin desteğiyle bu sene 10. Kez düzenlenen Furunlu ...
İzmir'de kadına şiddete ayakkabılı isyan!
İzmirli kadınlar, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde ...
Selçuk'ta beş açılış birden: Artemis heykeli 20 yıl sonra aynı yerde
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Selçuk Belediyesi’nin düzenlediği ...
 
Çiğli'de kadın mücadelesine destek
Çiğli Belediyesi, kadınlara karşı işlenen suçlara ve uygulanan haksız ...
Narlıdere'nin kadınları ‘şiddete hayır’ dedi!
Narlıdere Belediyesi Kadın Danışma Merkezi ve 16 Sivil Toplum Kuruluşu, ...
Gaziemir'de kadına şiddete karşı turuncu gün!
Başkan Arda, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında ...
 
Bayraklı'da şiddet gören kadın yalnız değil!
İzmir metropolünde kadın sığınma evine sahip tek ilçe olan Bayraklı Belediyesi, ...
Karşıyaka dört mevsim spor yapıyor!
Karşıyaka Belediyesi, her yaşta sporu teşvik etmek ve fiziksel aktiviteleri ...
Karabağlar'da hamleler yarıştı!
Karabağlar Belediyesi ile Türkiye Satranç Federasyonu İzmir İl Temsilciliği’nin ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri