POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Meclis'te yeni anayasa mesaisi başlıyor
Meclis'te yeni anayasa mesaisi başlıyor
MSB: 3 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: 3 terörist etkisiz hale getirildi
Dünyada Filistin protestoları yayılıyor
Dünyada Filistin protestoları yayılıyor
Netanyahu'yu tutuklanma endişesi bastı
Netanyahu'yu tutuklanma endişesi bastı
28 Nisan 2019 Pazar - 11:45

İzmir'de tarih yosun tuttu!

120 yıllık iş merkezinin zemininde, Milattan Sonra 2'nci yüzyılda inşa edildiği anlaşılan Roma hamamı kalıntılarına rastlandı. Geçen 3 yıla rağmen, su içinde kalan ve yosun bağlayan kalıntıların akıbeti belirsizliğini korurken, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, yapılan incelemelerin ardından Roma hamamı ile gymnasium yapı kalıntılarının, Smyrna Antik Kenti Limanı yerleşimi hakkında yeni tarihsel bilgiler verdiğini, bu nedenle yerinde korunmasının önemli olduğu belirtti.

İzmir de tarih yosun tuttu!

Konak ilçesi Ahmetağa Mahallesi'nde bulunan, mülkiyeti Vakıflar Müdürlüğü'ne ait olan, 120 yıllık Kaptan Mustafa Paşa İş Merkezi için yap-işlet-devret modeli ile 2016 yılında ihaleye çıkıldı. İhaleyi kazanan firma tarafından 12 Haziran 2016 tarihinde, çalışmalara başlandı. Binayı yıkarak, yerine alışveriş merkezi kurmak isteyen firma yetkilileri, beklemediği durumla karşılaştı. İş makineleriyle yapılan kazı çalışmaları sırasında, binanın zemininde tarihi kalıntılara rastlandı. Bunun üzerine çalışmalar durduruldu. Arkeologlar tarafından yapılan incelemelerde, ortaya çıkan yapının Milattan Sonra 2'nci yüzyılda inşa edildiği anlaşılan Roma hamamı ile gymnasium (okul) kalıntısı olduğu belirlendi. Ancak aradan geçen 3 yıla rağmen, bölgeye dair net bir karar alınamadı.

İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, yaptığı son toplantıda, tarihi kalıntıların aynı zamanda Smyrna Antik Kenti Limanı yerleşimi hakkında da yeni tarihsel bilgiler verdiğini, bu nedenle söz konusu yapının yerinde korunmasının önemli olduğunu belirtti. Kurul, kararında ayrıca, yapının kamuya açık olarak sergilenmesi ve tanıtılmasının önemine de değindi. Yapının fiziksel, kimyasal ve biyolojik bozulmalara açık olduğu, bu nedenle mevcut zemin suyunun, Ege Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından hazırlanan drenaj tedbirleri hakkında inceleme ve değerlendirme raporunda belirtilen hususlar dikkate alınarak ilgili müze müdürlüğü uzmanları denetiminde tahliyesinin sağlanması istendi. Kalıntıların konservasyonu ve yerinde sergilenmesini de içerecek olan koruma projesinin, Kurul'a iletilmesinin ardından yeni bir değerlendirme yapılacağı belirtildi.

'NEDEN DERECELENDİRME YAPILMIYOR?'
Çevre davalarına bakan avukat Arif Ali Cangı, bölgenin yıllardır su altında olduğunu, kalıntıların zarar gördüğünü ve yosun bağladığını söyledi. Alandaki suyun biran önce çekilmesinin ve bölgenin koruma altına alınmasının önemine değinen Cangı, Kurul kararına dair şunları söyledi:

"Kurul, buranın korunması gerektiğini bir kez daha vurgulamış ancak her nedense sit derecesinden bahsetmemiş. 1'inci derecede arkeolojik sit tescillendirmesinden kaçınmış. Bunu anlamakta güçlük çekiyoruz. Çünkü yazının tamamına baktığımız zaman 1'inci derecede arkeolojik sit tanımının yapıldığı görülüyor. Ama neden derecelendirme yapmıyor, bu anlaşılır gibi değil."

'1'İNCİ DERECEDE ARKEOLOJİK SİT KARARI VERİLMELİ'
1'inci derecede arkeolojik sit kararının verilmesi halinde, alandaki yapılaşmanın önüne geçileceğini aktaran Arif Ali Cangı, "İzmir tarihi açısından değerli olan bu kalıntıların korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması için 1'inci derecede arkeolojik sit kararı verilmesi gerekiyor. İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun öncelikle yapması gereken budur. Bunu vermediği sürece alan her zaman yapılaşma tehdidi ile karşı karşıya" diye konuştu.

Kemeraltı'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmek için çabaladığını vurgulayan Cangı, "Eğer gerçekten Kemeraltı'nın kültürel miras listene girmesi isteniyorsa, çıkan kalıntılarının korunması gerekiyor. Bu Kemeraltı'nın işini de kolaylaştırır. İzmir'de yaşayan, bu kenttin tarihini, kimliğini korumak isteyen yöneticilerin, örgütlerin buna duyarlı olması gerekiyor. Eğer burası bir arkeopark haline getirilebilirse, gerçekten Kemeraltı ve İzmir çok şey kazanacak" dedi. (DHA)

 
''Bu sanat ölmesin, benimle mezara gitmesin!''
 
Altay'ın gol makinesi tarihe geçti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kar yok, asfaltta antrenman yapıyorlar!
Erzurum'da 2010 yılında kurulan kızak takımı, kış dönemi sonrası çalışacak ...
Türk akademisyene 'kraliyet' ödülü
İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından Türk bilim insanı Dr. Hatice ...
96 ayrı suçtan aranıyordu... Özel yazılım geliştirmiş!
Antalya'da 96 ayrı suçtan aranan zanlının internet ortamında geliştirdiği ...
 
Toplu arı ölümlerinin nedeni açıklandı
Muğla'nın Milas ilçesinde, 103 kovandaki arıların tamamının şerbette bulunan ...
İzmir'de dehşet: Kırmızıda geçti, çarptı, öldürdü, kaçtı!
Gaziemir ilçesinde, iddiaya göre Bürge Yolbilir (17), yaya geçidinden ...
İzmir Körfezi'nde dikkat çeken görüntü... Kritik açıklama!
Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte İzmir Körfezi'nin bazı noktalarında ...
 
Muğla'da yakalandı.... İzmir'den de sabıkalı çıktı!
Muğla'da iki çocuğu taciz ettiği iddiasıyla gözaltına alınıp, işlemleri ...
Liselilerden BM Modeli konferansı
İzmir Karşıyaka’daki Uğur Okulları öğrencileri tarafından küresel sorunlara ...
İzmir'de sağlıklı yaşam için pedal çevirdiler
İzmir'de sağlıklı yaşamın önemini vurgulamak bir araya gelen 100'ü aşkın ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri