POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Fed'in faiz kararı sonrası altın fiyatlarında son durum
Fed'in faiz kararı sonrası altın fiyatlarında son durum
İlginç kaza: Otomobil 3. kata çarptı
İlginç kaza: Otomobil 3. kata çarptı
Gözler bu görüşmede... 8 yıl sonra ilk!
Gözler bu görüşmede... 8 yıl sonra ilk!
34 il için kuvvetli sağanak yağmur uyarısı
34 il için kuvvetli sağanak yağmur uyarısı
14 Nisan 2022 Perşembe - 08:29

İzmir'deki 'darbe girişimi' davasında Yargıtay'dan karar!

FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin davada Yargıtay kararı açıklandı. Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi, 60 sanığa verilen cezaları onarken, eski tuğgeneral Nihayet Ünlü’nün tahliyesine hükmetti.

İzmir deki  darbe girişimi  davasında Yargıtay dan karar!

İzmir'de, FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından açılan, örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu, 147'si tutuklu, 280 sanık hakkındaki davada, 21 Mayıs 2018 tarihinde 137 sanığa ceza verildi. Aralarında dönemin Ege Ordusu kurmay başkanı tümgeneral Memduh Hakbilen, eski koramiral Hasan Hüseyin Demirarslan, Bornova 57'nci Topçu Tugay eski komutanı tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, Foça Batı Görev Grup eski komutanı tuğamiral Yaşar Çamur, Ege Deniz Bölge eski komutanı tuğamiral Süleyman Manka'nın da aralarında bulunduğu 104 sanık hakkında, 'Anayasayı ihlal' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası verildi. Koramiral Hasan Hüseyin Demirarslan ile albay Ramazan Elmas'ın da aralarında bulunduğu 21 sanık için ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a suikast girişimi suçundan 20'şer yıl hapis cezası verildi. FETÖ terör örgütü üyeliği suçundan da 31 sanık 10 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırıldı. Aralarında duruşmanın sivil sanıklarından Hülya Birlik ile tuğgeneral Hakan Eser'in de bulunduğu 10 kişi ise tahliye edildi. Davanın itirafçılarından olan 'Şapka' takma isimli albay Hakan Bıyık ile 'Kuzgun' takma isimli tuğamiral Halil İbrahim Yıldız da ceza aldı. Ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırılan iki itirafçının cezaları daha sonra 16 yıl 8 ay hapse indirildi. 143 sanığın dosyası ise ayrıldı.

İSTİNAF BAŞVURUSU REDDEDİLDİ

Yerel mahkemenin verdiği kararlara yapılan itirazların ardından dosya istinafa gitti. İtirazları inceleyen İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 18. Ceza Dairesi, 66 sanık hakkındaki davanın yeniden görülmesine karar verdi. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 18. Ceza Dairesi tarafından 2020 yılının Şubat ayında Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsündeki salonda yapılan duruşmada mahkeme heyeti, sanıkların istinaf başvurularının esastan reddine, tutukluluk hallerinin devamına oy birliğiyle karar verdi.

60 SANIĞIN CEZASI ONANDI

İstinaf kararının ardından dosya bu kez Yargıtay’a gitti. Dosyayı görüşen Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi, ‘Cumhurbaşkanına suikaste yardım etme’, ‘Anayasayı ihlal’ ve ‘Silahlı terör örgütüne üye olma’ suçlarından cezalandırılan 60 sanığın cezasını onadı. Cezaları onanan sanıklar arasında eski korgeneral Hasan Hüseyin Demirarslan, eski tuğgeneral Mehmet Nuri Başol, eski tuğamiraller Süleyman Manka ve Erdal Ergün de bulunurken, kararda yargılamanın usule ve kanun olarak uygun olarak yapıldığı, vicdanı kanının kesin, tutarlı ve çelişmeyen verilere dayandırıldığı vurgulandı.

Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi, 80 sanık hakkında ise hükmün açıklandığı oturumda sanıklara son sözlerinin sorulmasının ardından cumhuriyet savcısının yeniden söz alarak bir kısım taleplerde bulunduğunu belirtti. Bu talepler sebebiyle sanıklara ve avukatlarına, savunmalarının hazır olup olmadığının sordurulması, sanıklara da son sözlerinin yeniden sorulması gerektiği vurgulandı. Yargılama kurallarına uyulmadan yazılı şekilde hüküm kurulması suretiyle aralarında eski tümgeneraller Ahmet Cural, Memduh Hakbilen, eski tuğgeneral Veyis Savaş ile eski tuğamiral Yaşar Çamur'un da aralarında olduğu 80 sanık hakkındaki kararın usulden bozulmasına hükmetti.

NİHAYET ÜNLÜ TAHLİYE EDİLDİ

Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi kararda, eski tuğgeneral Nihayet Ünlü hakkında beraat kararı verilmesi gerekirken delillerin takdirinde hataya düşülüp ‘Anayasayı ihlal’ suçundan mahkumiyet kararı verildiği gerekçesiyle sanığın tahliyesine hükmetti. Kararda 4 sanık hakkında ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ suçundan ceza verilmesi gerekirken ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme’ suçundan ceza verildiği, 2 sanık hakkında ise ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ suçundan fazla ceza tayini uygulandığına karar vererek cezaların bozulmasına hükmetti. (DHA)

 
İzmir'de "hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" davasında karar
 
New York metrosu saldırısının şüphelisi yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de "hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" davasında karar
İzmir'de haklarında "hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" suçlamasıyla ...
İzmir sularında hayat kurtaran operasyon!
İzmir'in Dikili ve Karaburun ilçesi açıklarında, Yunanistan unsurlarınca ...
İzmir'de 'ölüm içkisi' baskını!
İzmir'de polisin düzenlediği operasyonda, 9 bin 120 litre sahte etil alkol ...
 
İzmir'de 'kaçak botoks dolgu ürünü' operasyonu
İzmir'de polisin bir depoya düzenlediği operasyonda, piyasa değeri 1 milyon ...
Menemen davasında kritik gelişme: Bilirkişi raporu istendi!
Menemen Belediyesi'ne yönelik düzenlenen yolsuzluk operasyonu kapsamında ...
Zekeriya Beyaz son yolculuğuna uğurlandı
Tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden ilahiyatçı Prof. Dr. Zekeriya ...
 
Tehditler savuran Suriyeli sınır dışı edilecek
İstanbul Bağcılar'da, yol kenarına koyduğu sandalyede oturarak vatandaşlara ...
DİSK ve KESK'ten 1 Mayıs kararı!
DİSK ve KESK, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü İstanbul'da Maltepe Meydanı'nda ...
Türk vatandaşlığı başvurusunda flaş değişiklik!
Türk vatandaşlığına başvuruda alınacak gayrimenkul değerinin 250 bin dolardan ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri