POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Eurovision tartışmalarına Avrupa Birliği de katıldı!
Eurovision tartışmalarına Avrupa Birliği de katıldı!
Flaş karar: Aziz Yıldırım başkanlığa aday!
Flaş karar: Aziz Yıldırım başkanlığa aday!
Edgar Ie için skandal iddia: İkiz kardeşini oynatmış!
Edgar Ie için skandal iddia: İkiz kardeşini oynatmış!
Erdoğan-Miçotakis zirvesi: Çözülemeyecek sorun yok!
Erdoğan-Miçotakis zirvesi: Çözülemeyecek sorun yok!
31 Ağustos 2022 Çarşamba - 13:37

İzmir depreminde yıkılan bina davasında 3 belediye görevlisine hapis istemi!

İzmir'de 30 Ekim 2020'de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremde yıkılan ve 10 kişinin yaralandığı Cumhuriyet Sitesi C Blok'a ilişkin 3 belediye görevlisi hakkında, "görevi kötüye kullanma" suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası talebiyle dava açıldı.

İzmir depreminde yıkılan bina davasında 3 belediye görevlisine hapis istemi!

İzmir'de 30 Ekim 2020'de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremde yıkılan ve 10 kişinin yaralandığı Cumhuriyet Sitesi C Blok'a ilişkin 3 belediye görevlisi hakkında, "görevi kötüye kullanma" suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası talebiyle dava açıldı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianame, 17. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianamede, bilirkişi raporlarına göre binanın statik, deprem yük, etriye ve bina yer değiştirme hesaplarının "1975 tarihli Deprem Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik" hükümlerine uygun yapılmadığı; bundan dolayı da statik proje müellifinin ve statik-betonarme projeye onay veren kamu kurumunda çalışan görevli ya da görevlilerin sorumlu olduğu belirtildi.

Bilirkişi raporuna göre, binanın projelendirmede eksiklik, malzeme özelliklerinde noksanlık, uygulama ve işçilik hataları ile yapım denetiminde yetersizlikler nedeniyle yıkılmış olduğuna yer verilen iddianamede, binanın yönetmelik hükümlerine uygun olarak inşa edilmemesinden dolayı statik-betonarme projeyi onaylayan mercilerin sorumlu tutulması gerektiği kaydedildi.

İmar Kanunu'ndaki "Ruhsat Alma Şartları" bölümünde "Eksik ve yanlışlar giderildikten sonra yapılacak müracaattan itibaren en geç 15 gün içinde yapı ruhsatiyesi verilir" kuralı da iddianamede belirtildi.

Binanın mimari projesinin inşaat tarihi itibarıyla Karşıyaka Belediyesi sınırlarında yer aldığı vurgulanan iddianamede, 29 Kasım 1991'de binaya ait ruhsat verildiği, sanık teknisyen H.A'nın ruhsatı düzenlediği, sanık mimar F.P.U'nun bunu kontrol ettiği, dönemin imar müdürü K.T'nin de belgeyi onayladığı aktarıldı.

İddianamede sanıklara ilişkin, "3194 sayılı İmar Kanunu'nun 22. maddesindeki düzenlemeye göre yapı ruhsatı ve eki mimari proje ile statik projeyi inceleyip kontrol eden, onay veren ve ruhsat düzenleyen kamu görevlisi şüphelilerin iş ve işlemlerinin bir bütünlük arz ettiği, şüphelilerin 3194 sayılı imar kanunundaki yasal mevzuat ile 1975 tarihli yönetmelik hükümlerine göre kendilerine yüklenen görevin gereklerine aykırı hareket ederek yaşanan deprem sonucu söz konusu olayın meydana gelmesine, kamunun zarara uğramasına kişilerin maddi ve manevi mağduriyetlerine yol açmak suretiyle görevlerini kötüye kullandıkları" tespitine yer verildi.

Cumhuriyet savcısı, söz konusu tarihte Karşıyaka Belediyesinde görevli 3 sanık için ayrı ayrı "görevi kötüye kullanma" suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası talep etti.

Olayın geçmişi
İzmir'de 30 Ekim 2020'de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremde Cumhuriyet Sitesi C Blok'un yıkılması sonucu 10 kişi yaralanmıştı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında 2 fenni mesul ve inşaat teknisyeni hakkında, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçlamasıyla dava açılmıştı.

İzmir 44. Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanan 3 sanık hakkında, 8 aydan 4,5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Belediye görevlileri ile ilgili dosya ise Memur Suçları Bürosu'na gönderilmiş, bu kapsamda kaymakamlıktan soruşturma izni talep edilmişti. (AA)

 
İZTO'da Başkan Özgener yeniden aday!
 
Prof. Dr. Sözbilir'den korkutan depremler sonrası kritik mesajlar!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Peş peşe korkutan depremler: İzmir de sallandı!
Ege Denizi'nde Kuşadası açıklarında 4.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. ...
İki ilçede silah kaçakçılığı operasyonu!
Ödemiş ve Kiraz ilçelerinde düzenlenen silah kaçakçılığı operasyonunda 2 kişi gözaltına alındı.
Yunanistan'ın S-300'lü tacizi NATO'ya taşınıyor!
Türkiye, Yunanistan'ın Rus yapımı S-300 hava savunma sistemi ile Türk ...
 
Baro'da seçime doğru... Çağdaş Grubun adayı ve hedefleri vitrine çıktı!
İzmirli avukatlar, yeni başkanını seçmek için Ekim ayının son haftasında ...
Kürsüde 'Atatürk' krizi: Tepki geldi, Vali Köşger o yanıtı verdi!
İzmir'de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen 30 Ağustos Zafer ...
MİT'ten nokta operasyon: Sabotajcı öldürüldü!
MİT'in Irak'ın kuzeyinde düzenlediği operasyonda PKK/KCK'lı teröristlere ...
 
Barış'ı öldüren kazada alkollü sürücüye ikinci tutuklama!
Karaburun ilçesinde, yolun karşısına geçmeye çalışan Göztepe taraftarı ...
Metruk binada çökme paniği!
İzmir’in Konak ilçesinde, henüz belirlenemeyen bir nedenle 3 katlı metruk ...
İzmir'de dehşet: Rehin aldı, 51 yerinden bıçakladı!
İzmir'in Konak ilçesinde Havva Çevirgen (20), iddiaya göre 4 ay önce dini ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri