POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Aziz Yıldırım'dan adaylık açıklaması
Aziz Yıldırım'dan adaylık açıklaması
ÖSYM, ALES sonuçlarını açıkladı
ÖSYM, ALES sonuçlarını açıkladı
Müzisyen Kalben gözaltına alındı
Müzisyen Kalben gözaltına alındı
Özel'den tepki çeken isimle fotoğrafa açıklama!
Özel'den tepki çeken isimle fotoğrafa açıklama!
20 Nisan 2022 Çarşamba - 09:06

İzmir'in 5 asırlık kalesi ilan-ı aşk tahtasına döndü!

5 asırlık Sığacık Kalesi’nin duvarları sprey boyalarla yazılan ve birçoğu aşk mesajı içeren yazılarla doldu. Tarihi kaleye verilen zarara tepki gösteren Seferihisar Belediye Başkanı Yetişkin, “Yüzyıllarca ayakta kalmış surların şimdi insan eliyle kirletilmesi bizi çok üzüyor” dedi.

İzmir in 5 asırlık kalesi ilan-ı aşk tahtasına döndü!

Tarihi Selçuklular dönemine kadar uzanan ve 1521–1522 yıllarında Rodos seferine hazırlık olması amacıyla Kanuni Sultan Süleyman’ın emri üzerine inşa ettirilen Sığacık Kalesi, kendine özgü yapısıyla bugüne kadar ayakta kalma özelliğini sürdürdü. Ancak yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan tarihi kalenin iç ve dış surlarına son dönemde sprey boyalar ile zarar verildi. Kimliği belirsiz kişi veya kişilerce kale duvarlarına farklı renklerde sprey boya ile bir çoğu aşk mesajı içeren yazılar yazıldığı görüldü.

İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'in haberine göre kale duvarındaki yazı ve şekiller görüntü kirliliğine neden olurken, ziyarete gelenler ise tarihi yapılara bu şekilde zarar verenleri kınadıklarını belirtti.

BİZİ ÇOK ÜZÜYOR

İlçenin kültür odaklı turizm vizyonuna vurgu yapan Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, tarihi kalede yaşanan vandalizme tepki gösterdi. Yetişkin, “Kültür odaklı turizm vizyonumuzu yatırımdan ziyade koruma odaklı gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Çünkü Seferihisar yalnızca deniz turizminden ibaret bir yer değil ya da sonradan yapılmış bir şehir de değil. Binlerce yıllık tarihi olan antik kalıntıları olan Teos gibi Lebedos gibi ya da Sığacık Kaleiçi gibi... 16. yüzyılda yapılmış olan ve Seferihisar’ı Seferihisar yapan öğelerden biri Kaleiçi. Bizim bu koruma odaklı vizyonumuz hem kültürel değerlerimize dair hem de doğal değerlerimize dair. Bu yüzden çok önemsiyoruz bunu. Hem denizin temiz kalması, doğanın temiz kalması için ve korunması için yüksek bir çaba gösteriyoruz. Seferihisar’ın kültürünün korunmasına dair yani gastronomisinin, mutfağının, tarımının bunlar bizim için bir turizm öğesi aslında. Seferihisar’ın simgelerinden biri olan Kaleiçi’nin bu tip yazılamalarla kirletilmesi gerçekten bizi çok üzüyor” dedi.

‘SAHİP ÇIKALIM’ ÇAĞRISI

Yüzyıllardır ayakta kalmayı başaran kalenin insan eli ile kirletilmesine isyan eden Yetişkin, “İnsanlar yüzlerce kilometre mesafe katedip Kaleiçi’ni görmeye geliyorlar. Kaleiçi’nin o güzel, şirin, şık sokaklarında bir nebze olsun nefes almak istiyorlar. Yüzyıllarca korunmuş, ayakta kalmış surların şimdi insan eliyle bu şekilde kirletilmesi, harap edilmesi bizi gerçekten çok üzüyor. Biz bununla alakalı yine ekstra bir önlem almaya çalışıyoruz. Kaleiçi’nin en uygun koşullarda temiz kalmasını sağlamaya çalışıyoruz. Buradan da sizin vasıtanızla çağrıda bulunmak isterim. Lütfen hem Kaleiçi’ni hem de Seferihisar’ın diğer kültürel doğal tüm güzelliklerine sahip çıkalım. Çünkü Seferihisar bizim, hepimizin! Yalnızca Seferihisarlıların da değil, biz Türkiye’nin, Anadolu’nun tüm dünyanın aslında üzerine inşa ettiği bir medeniyetin başlangıcındayız. Bu sorumluluk hepimizin sorumluluğu ve tüm dünyaya dair bir sorumluluk bu. O yüzden çok daha dikkatli olunmasını isterim” ifadelerini kullandı.

SPREY BOYA İLE TARİHİ KARALAYANLAR!

Doğa Derneği’nden Asil Dugan ise “Doğal, kültürel, tarihi miras zengini ülkemizde kafamızı ne tarafa çevirsek bizi bir tahribat karşılıyor. Patlatılmış mezarlar, çöp dolmuş deniz, kumsal ve ormanlar, gelişi güzel dökülmüş molozlar, adını ağaçlara kazıyanlar, sprey boyalarla tarihi karalayanlar... 500 yıllı? tarihiyle dimdik ayakta duran Sığacık Kalesi de nasibini almaz mı bu kendini, neslini, değerini bilmezlikten! Almış, alıyor... Gerçekten caydırıcı cezalar ve bilinçlendirme olmadığı sürece de göreceğiz ki sonumuz yakın” sözleriyle tepki gösterdi. (Çağla Geniş / İlkses Gazetesi)

 
Cezaevi aracına bombalı saldırı: 1 şehit, 4 yaralı
 
Nebati'den ABD temaslarına ilişkin açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cezaevi aracına bombalı saldırı: 1 şehit, 4 yaralı
Bursa E Tipi Cezaevi'nde görevli infaz koruma memurlarını taşıyan otobüsün ...
Pompalı dehşette oğul tutuklandı, baba aranıyor!
İzmir'in Bornova ilçesinde, Şeyhmus Çekin'i (24) pompalı tüfekle öldürülmesiyle ...
İzmir'de kumar baskını: 'Asit'le kurtulmaya çalışmışlar!
İzmir'in Bornova ilçesinde jandarma ekiplerince, yan yana bulunan 2 sendika ...
 
Pençe-Kilit operasyonundan acı haber
MSB, Pençe-Kilit operasyon bölgesinde teröristler tarafından yapılan roketatarlı ...
Gazeteci İbrahim Haskoloğlu tutuklandı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, gazeteci İbrahim Haskoloğlu hakkında ...
Ramazan Bayramı tatili kaç gün olacak?
Ramazan Bayramı tatili, Ramazan ayının bitişine sayılı günler kala gündeme ...
 
İki ilçede hayat kurtaran operasyonlar!
İzmir'in Dikili ve Çeşme ilçelerinde, Yunanistan unsurlarınca Türk kara ...
Bir yabancı uyrukluya daha gizli çekim gözaltısı!
Gaziosmanpaşa'da, oyun oynayan çocukları gizlice çekip sosyal medyada ...
Hırsızlar içme suyu arıtma inşaatı deposuna dadandı!
Foça ilçesinde, yaklaşık 8 ay önce inşaat halindeki bir içme suyu arıtma ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri