POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
CHP'den tavuk eti ihracatı sınırlamasına tepki
CHP'den tavuk eti ihracatı sınırlamasına tepki
Polisten kaçtılar drondan kaçamadılar
Polisten kaçtılar drondan kaçamadılar
Brezilya’da sel ve toprak kayması felaketi!
Brezilya’da sel ve toprak kayması felaketi!
TBMM'de yoğun hafta: Neler görüşülecek?
TBMM'de yoğun hafta: Neler görüşülecek?
8 Ocak 2023 Pazar - 11:39

İzmir ülke ekonomisine katkısını artırdı

İzmir Ticaret Odası (İZTO) İş Geliştirme Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporda, İzmir'in Türkiye ekonomisine daha fazla katkı vermeye başladığı belirtildi. 2019 yılında yaptığı katkı yüzde 6,1'e inen İzmir ekonomisinin, 2021 yılında ise Türkiye ekonomisinden aldığı payı arttırarak yüzde 6,4'e çıkardığı ifade edildi. Ayrıca raporda, bilgi ve iletişim sektörünün 2010 yılındaki küçülmeden sonra devamlı büyüme trendinde olduğu vurgulandı.

İzmir ülke ekonomisine katkısını artırdı

İzmir Ticaret Odası (İZTO) İş Geliştirme Müdürlüğü tarafından, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 8 Aralık 2022'de açıkladığı İl Bazında Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verileri esas alınarak hazırlanan raporda, İzmir'in, Türkiye ekonomisine daha fazla katkı vermeye başladığı belirtildi. Raporda, 2018 yılında Türkiye ekonomisine yüzde 6,3 katkı yapan ancak 2019 yılında yüzde 6,1'e küçülen İzmir ekonomisinin, 2020 yılında yüzde 6,1 ile Türkiye ekonomisine tekrar katkı yapmaya başladığı belirtildi. 2021 yılında ise Türkiye ekonomisinden aldığı payı arttırarak yüzde 6,4'e çıkardığı ifade edildi. 2021 yılında, sanayi, imalat sanayi ve hizmetler sektörünün İzmir GSYİH'sına önemli katkılar yaptığı dile getirildi. Ayrıca raporda, bilgi ve iletişim sektörünün 2010 yılındaki küçülmeden sonra devamlı büyüme trendinde olmasının İzmir'in bilgi ve iletişim alanında güçlenmesi adına önem taşıdığı vurgulandı.

İZMİR, ÜLKE EKONOMİSİNDEKİ PAYINI ARTIRDI

İZTO İş Geliştirme Müdürlüğü'nce, TÜİK tarafından açıklanan İl Bazında GSYH, 2021 rakamlarına ilişkin hazırlanan raporda, İzmir'in Türkiye ekonomisine katkısına ilişkin veriler paylaşıldı. İzmir ekonomisinin, pandemi sürecine rağmen ülke ekonomisine 2020 yılında yüzde 0,13 düzeyinde bir katkı yaptığı belirtilen raporda, 2021 yılında bu katkının artarak devam ettiği ve yüzde 0,85'lik katkı ile yüzde 11,4'lük Türkiye büyümesine İstanbul ve Ankara'dan sonra en fazla katkıyı veren il olduğu aktarıldı. 2020 yılı itibariyle İzmir'in, 307 milyar TL ile Türkiye ekonomisinden yüzde 6,1 pay alırken, 2021 yılında 462 milyar TL ile ülke ekonomisinden aldığı payı yüzde 6,4'e çıkardığı ve İzmir'in bu süreçte yüzde 14,1'lik büyüme ile Türkiye ortalamasının üzerine çıktığına dikkat çekildi.

BİLGİ VE İLETİŞİM SEKTÖRÜ DEVAMLI BÜYÜME TRENDİNDE

Raporda, İzmir'de 2020 yılından 2021 yılına sanayi sektörünün yüzde 23,5, imalat sanayinin yüzde 25, inşaat sektörünün yüzde 11,6, hizmetler sektörünün yüzde 18, bilgi ve iletişim sektörünün yüzde 21,6 ve diğer hizmetler sektörünün ise yüzde 13,8 büyümesi dikkat çektiği belirtildi. Ayrıca, bilgi ve iletişim sektörünün 2010 yılındaki küçülmeden sonra devamlı büyüme trendinde olması, İzmir'in bilgi ve iletişim alanında güçlenmesi adına önem taşıdığı raporda vurgulandı. İzmir 2021 yılında genel anlamda güçlü bir büyüme kaydetmesine rağmen, tarım sektöründe yüzde 0,9 ve finans ve sigorta faaliyetlerinde yüzde 3,9'luk bir küçülme yaşaması da gözden kaçırılmaması gerektiği ifade edildi. İzmir'in tarım, ormancılık ve balıkçılık alanında Türkiye genelinde Konya'dan sonra ikinci sırada yer aldığı vurgulandı. Raporda, İzmir'in 2013 yılından 2021'e kişi başı milli gelirde 3 bin dolar kaybı olmasına da dikkat çekildi.

ÖZGENER: İZMİR BİLGİ TEKNOLOJİLERİ ALANINDA ATILIM YAPABİLİR

Rapora ilişkin değerlendirmede bulunan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, "Son iki yılda kentimizin GSYİH rakamlarında pozitif bir geri dönüş var. Bu geri dönüşün kalıcı olup olmadığını görebilmek için 2022 yılı Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) rakamları test niteliğinde olacak. Özellikle büyüme kaydedilen sektörlerde çalışmalarımızı daha detaylandırarak bu alanları nasıl geliştirebileceğimizi komitelerimizle birlikte tekrar değerlendirmemiz gerektiğine inanıyorum. Büyüme kaydedilen alanlardan bilgi ve iletişim sektörüne ayrıca bir parantez açmak istiyorum. Oda olarak önem verdiğimiz bilgi ve iletişim sektörünün, 2010 yılındaki küçülmeden sonra devamlı büyüme trendinde olması, İzmir'in bilgi ve iletişim alanında ilerleme kaydetmesi adına önem taşıyor. İzmir'in bilgi teknolojileri alanında atılım yapmasının, tüm sektörlerimize olumlu katkı yapacağı inancındayım" dedi.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM OFİSİ İLE ÖNCÜ OLMAYI HEDEFLİYORUZ

İzmir Ticaret Odası'nın girişimcilik, inovasyon ve dijitalleşmeye yönelik projeleri hakkında bilgi veren Özgener, sözlerini şöyle sürdürdü: "İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezlerimizi kurduktan kısa bir süre sonra iş dünyası ile girişimcileri buluşturmak için ilk profesyonel anlaşmanın imzalanmasına zemin hazırladık. Türkiye İş Bankası'nın İstanbul'dan sonra ikinci Girişimcilik Şubesi'ni İzQ iş birliğiyle merkezimizin içinde açtık. İzQ'daki faaliyetlerimize paralel olarak, üyelerimizin dijital dönüşümlerini artırmak, bir yandan kendi altyapısını dönüştürürken diğer yandan dijital dönüşümleri konusunda faaliyet, etkinlik ve hizmetlerde bulunulmasını sağlamak amacıyla İzmir Ticaret Odası Dijital Dönüşüm Ofisi'ni kurmayı planlıyoruz. Dijital Dönüşüm Ofisi ile Google Trends istatistiklerine göre dijital dönüşüm aramalarında mevcut durumda 11'inci sırada yer alan İzmir'in daha üst seviyeye çıkmasını, Türkiye'nin ekonomide gelişime açık en önemli kentlerinden biri olarak dijital dönüşümde öncü bir rol almasını hedefliyoruz." (DHA)

 
Yalıda düğün 'yıkımı': O işletme hakkında suç duyurusu!
 
Meclis memur ve emekli maaşları için mesai yapacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Beko'dan EYT çağrısı!
EYT'lilere en az asgari ücret kadar aylık bağlansın çağrısında bulunan ...
TESK'ten Cumhurbaşkanı Erdoğan'a EYT mektubu
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi ...
Ege'nin tarım ihracatı ülkenin zirvesinde!
Türkiye 2022 yılında yüzde 15 artışla 34,2 milyar dolarlık tarım ürünleri ...
 
Nebati açıkladı: 76 milyarlık vergi kaçağı önlendi!
Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, 2022 yılındaki vergi denetimlerine ilişkin ...
Araç sahipleri dikkat: Son tarih 31 Ocak!
Motorlu taşıtlar vergisinde bu yıla ilişkin ilk taksitin, gecikme zammı ...
Karadeniz gazı ne zaman kullanılacak?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Karadeniz gazınının ne zaman ...
 
Ermenistan ile doğrudan hava kargo ticareti başlıyor
Türkiye ile Ermenistan arasında, gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda ...
İkinci el konutlar için yeni kampanya geliyor
Orta gelirlilere konut kampanyasından sonra ikinci el konutlar için yeni ...
TESK'ten dükkan kiralarında artış oranına sınır talebi
TESK Genel Başkanı Palandöken, dükkan ve iş yeri kiralarının artış oranının ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri