POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Tunceli Belediye Başkanı'na soruşturma
Tunceli Belediye Başkanı'na soruşturma
Akrabalarına şiirle sitem etmişti: Oyuncu oldu!
Akrabalarına şiirle sitem etmişti: Oyuncu oldu!
Kamuda tasarruf paketinin ayrıntıları belli oldu
Kamuda tasarruf paketinin ayrıntıları belli oldu
Fenerbahçe'nin Mourinho ve Lukaku planı
Fenerbahçe'nin Mourinho ve Lukaku planı
9 Ocak 2022 Pazar - 15:51

İzmirli hayvanseverlerden toplatılma isyanı!

Sokak hayvanlarının belediye ekiplerince toplatılmasına tepki gösteren hayvanseverler İzmir’de eylem yaptı. “Barınaklar ölüm kamplarıdır” yazılı pankartlar taşıya eylemciler, “Sokak hayvanları sahipsiz değildir” sloganları attı.

İzmirli hayvanseverlerden toplatılma isyanı!

Sokak hayvanlarına yönelik başlatılan uygulamalara tepki göstermek için tüm yurtta eş zamanlı eylemler düzenlendi. Eylemlerin İzmir’deki adresi ise Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişi oldu. Hayvan haklarına yönelik çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşları, platformlar, dernekler ve gönüllüleri bir araya getiren eylemde, yasaya aykırı sokak hayvanı toplama uygulaması yapan yerel yönetimler ve zehirleme yapan kişiler protesto edildi. Ellerinde “Barınaklar yaşam alanı değil ölüm kampıdır” ve “Sokak hayvanları sahipsiz değil” yazılı dövizler taşıyan hayvanseverler, sık sık “Barınak cinayettir” sloganı attı. Bir hayvan hakları savunucusunun farkındalık yaratmak için “Tehlikeli ırk yoktur tehlikeli insan vardır” yazılı kafese girdiği eyleme, şiddete uğrayan köpekler de sahipleriyle katıldı. 

YASALARI HATIRLATTI
Eylemde basın açıklamasını okuyan Çiğli Hayvan Hakları Meclisi’nden Füsün Cevher, “Cumhurbaşkanının ‘Sahipsiz hayvanların yeri sokaklar değil, barınaklardır’ şeklindeki konuşmasından sonra bu konuşma adeta bugüne kadar sokak hayvanlarını yaşatmak yerine yok etmek bilincine sahip belediyelerce talimat olarak kabul edildi ve yaşam hakkı tanınmayan, sömürülen, her türlü şiddete ve eziyete maruz kalan hayvanlar, barınaklara hapsedilerek yok edilmeye başlanmıştır. Oysaki 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. maddesinde de ‘Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır’ ifadesine yer verilerek, sokakta yaşayan hayvanların yaşam alanlarının sokaklar olduğu, ‘toplama’ zihniyetiyle birer ölüm kampı olan barınaklara hapsedilemeyecekleri hüküm altına alınmıştır. Yine ülkemizin imzaladığı Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde ise hayvanların yaşam alanının sokaklar olduğu ve yaşam alanlarından koparılamayacakları açıkça belirtilmiştir. Belediyeler tarafından yasalara aykırı, adeta hayvanlara karşı katliam şeklinde nitelendirilecek toplatılma kararı ve eylemleri gerçekleştirilmiş, olayın vehameti Cumhurbaşkanı tarafından fark edilir edilmez 27.12.2021 tarihince 81 ildeki belediyelere genelge gönderilmiştir. Belediyelerin görevleri; hayvanların ömür boyu kapatılacağı değil hayvanlara tedavi, rehabilitasyon, aşılama yapılmak ve sonrasında yaşadığı alana bırakılmak üzere bakımevi kurmaktır” dedi.

YASAKLI IRK TANIMI KALDIRILSIN
Genelgeye aykırı davranan belediyeler hakkında yasal mücadele başlatacaklarını vurgulayan Cevher, “Gaziantep’te yaşanan üzücü olayın tek sorumlusu hayvanlar olarak gösterilmektedir. Ancak hiçbir eğitim vermeden, denetim yapmadan, elini kolunu sallayan herkesin hayvan ‘sahiplenmesine’ sebep olup besledikleri köpeği canice yetiştiren, karanlık odalara hapseden, onları dövüş için büyüten ‘sahipleri’ olduğu bilinmesine rağmen bu kişilere caydırıcı yaptırımlar uygulamak yerine gerekli kontrol ve denetimleri yapmayarak bu kişileri adeta ödüllerdiniz. Tespit edilen olaylarda da  ‘sahipleri’ yerine hayvanları cezalandırıp onları ‘yasaklı’ olarak yaftalamayı ve bakımevlerinde ölüme terk etmeyi tercih ettiniz. Öncelikle yasalarımızdaki yasaklı ırk tanımının bir an önce kaldırılmasını talep ediyoruz. Ayrıca 7332 sayılı yasa ve genelgelerde yer alan yasaklı ırk ve yavruları için 14.01.2022 tarihinden itibaren kısırlaştırma yaşının 4 ay sonrasına kadar yaptırılmasına dair düzenlemenin, tıbben 4 aylık hayvanlarda kısırlaştırılma operasyonunun hayati risk taşıyacağından ileri bir tarihe ertelenmesini, yasal sürede kısırlaşan yavrulara sahiplendirme izni verilmesini, 14 Ocak’ta biten kısırlaştırma ve kayıt altına alınma süresinin uzatılmasını, belediyeler tarafından yasaklı ırkların kısırlaştırılma operasyonu için destek verilmesini de talep ediyoruz. Aksi durumda maalesef sokaklar, barınaklar ve ormanlar terk edilmiş, size göre yasaklı olan ama bizlerce asla yasaklı olarak görülmeyen ırklarla dolacaktır. Hayvan severler olarak belediyelere bu görevlerini hatırlatır, bizler gibi can taşıyan, ruhları olan, acı çeken hayvan dostlarımız için, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Cumhurbaşkanının 27.12.2021 tarihinde 81 ile gönderdiği 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nu uygulamasına ilişkin genelgeye aykırı davranan belediyelerin açıkça suç işlediğinden yasal başvurularda bulunacağımızı, İzmirli hayvan hakları savunucuları olarak her zaman yaşamın ve tüm canlıların  yaşam hakkının yanında olacağımızı kamuoyunu duyuruyoruz” açıklamasında bulundu.

 
Menemen Erzurum'dan puan çıkardı!
 
Yıllık rapor: Sanayi ihracatında tarihi zirve!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bostanlı Sahili'nde anlamlı temizlik mesaisi
İzmir'de Ekim 2020’de meydana gelen depremde hayatını kaybeden 15 yaşındaki ...
Sarıkamış Şehitleri 107. yıllarında anıldı
Kars'ın Sarıkamış ilçesinde, Sarıkamış Harekatı'nın 107. yılı anma etkinlikleri ...
Madenci tekmeleyen Yusuf Yerkel'e yeni görev
Soma'da 301 işçinin öldüğü maden kazasından sonra eylem yapan maden işçisini ...
 
CİMER'e bir yılda 6 milyon 100 bin başvuru
CİMER'e 2021'de 6 milyondan fazla başvuru yapıldı. En çok başvuru Covid-19 ...
SMA'lı Duru için gerekli yardım toplandı, mor balonlar gökyüzüne bırakıldı
İzmir'de valilik izinli bağış hesabı kampanyasına sosyal medyadan mor ...
İzmir'de ele geçirilen Tsantsaların dudaklarındaki iplerin gizemi çözüldü
İzmir'de ele geçirilen tarihi eserlerin arasında bulunan ve Amazon'un ...
 
Kahreden son: 16 yaşında kansere yenildi
DİSK Genel-İş Sendikası İzmir 8 Nolu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin'in ...
Sınırdan acı haber... 3 askerimiz şehit oldu!
Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine sınır komşusu olan Suriye'nin Tel Abyad ...
Bedelli askerlik ücreti belli oldu!
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bedelli askerlik ücretini 55 bin 194 lira olarak açıkladı.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri