POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
İzmir dahil 17 ilde Kıskaç-14 operasyonu
İzmir dahil 17 ilde Kıskaç-14 operasyonu
8 yıl sonra ilk... Tarihi görüşmeden kareler!
8 yıl sonra ilk... Tarihi görüşmeden kareler!
TCMB açıkladı: Rezervlerde düşüş sürüyor
TCMB açıkladı: Rezervlerde düşüş sürüyor
Kaza öncesi 'su savaşı' yapıyorlarmış...
Kaza öncesi 'su savaşı' yapıyorlarmış...
30 Ekim 2018 Salı - 09:21

Japonlar İzmir'in enerji çatısına çıktı!

Kentteki yatırım ortamını tanımak amacıyla İzmir’e gelen Japon heyeti, Büyükşehir Belediyesi’nin elektrikli otobüsler için ESHOT atölyelerinin çatısına kurduğu güneş enerjisi santralini gezdi.

Japonlar İzmir in enerji çatısına çıktı!

İzmir Kalkınma Ajansı ve Zafer Kalkınma Ajansı'nın organizasyonu ile İzmir’e gelen  Japon yatırımcılar, kentteki karbon salımını azaltmak amacıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen elektrikli otobüs projesini ve bu projeyi destekleyen güneş enerji sistemini inceledi. Aralarında, kısa adı JCCME olan Japan Cooperation Center for Middle East (JCCME) Genel Müdürü  Takashi Oya, Müdür Wayama Takako ile Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı  (UNIDO) Tokyo Ofisi Danışmanı Reina Maeda'nın da bulunduğu Japon heyet,  Mustafa Kemal Sahil Bulvarı boyunca elektrikli otobüsle gezdikten sonra, İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü'nün Gediz’deki atölyelerini ziyaret etti.

ESHOT Yapı Tesisleri Daire Başkanı Vahyettin Akyol'dan elektrikli otobüsler için enerji üretimi konusunda bilgi alan konuk heyet üyeleri,  atölyelerin çatısına kurulan güneş enerji santralini yakından görmek istedi. Bu isteği kırmayan ESHOT yöneticileri, Japon yatırımcıları çatıya çıkardı.

64 bin ağaca bedel
Elektrikli otobüslere ilişkin enerji ihtiyacının tamamının Gediz'deki atölyelerin çatısına kurdukları güneş enerjisi santrali ile karşıladıklarını söyleyen ESHOT yetkilileri, 2017 yılının Ağustos ayından bu yana 1,5 milyon  kWh enerji karşılığında yaklaşık 722 bin liralık tasarruf sağladıklarını ve 1,38 MW santralde üretilen elektrik enerjisi ile 13 ayda toplam 2.559 ton karbondioksit salımını engellediklerini söyledi. Konuk heyet üyelerine, bu değerin 64 bin 175 ağacın bir günde filtreleyebileceği CO2 miktarına eşit durumda olduğunun bilgisi de verildi.

Heyette yer alan Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı Tokyo Koordinatörü Ferda Gelegen, Viyana merkezli bir teşkilat olduklarını belirterek, 1981 yılından beri Japonya’da görev yaptıklarını ve İstanbul’un çok dolu bir bölge olması nedeniyle Japon şirketlerinin  yatırım konusunda ülkenin değişik merkezlerini mercek altına aldığını kaydetti. Gelegen, İzmir'in de bu kentlerin başında geldiğini söyledi.

Yeni güneş santralleri yolda
İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, Gediz'den sonra Adatepe ve Çiğli garajlarına kuracağı toplamda 2 MW gücündeki güneş enerji santrallerinin fizibilite çalışmalarını da tamamladı. Yıl sonuna kadar proje onaylarını ve ihale hazırlıklarını tamamlamak için harekete geçen ESHOT, bu yatırımlarla birlikte kurumsal olarak tükettiği elektri k enerjisinin büyük bölümünü güneşten karşılayabilecek.

ABD'de anlatılacak
Geçtiğimiz yıl  Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği UITP tarafından verilen "Çevre ve Sürdürülebilir Gelişme Ödülü"ne layık görülen İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu projeyle ikinci kez ödül kazandı. " ;Sıfır Emisyonlu Toplu Ulaşım Projesi", Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği'nin 2018 yılı En İyi Uygulama Yarışması'nın "Sağlıklı Çevre" kategorisinde 12 Büyükşehir arasında birincilik ödülüne layık görüldü.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu başarısı, merkezi Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington'da bulunan "Dünya Kaynakları Enstitüsü"nün dünyadaki en iyi 16 çalışmanın yer aldığı raporda da örnek olarak dünyaya duyurulacak.

 
CHP'li Sındır ile 'Büyükşehir' gündemi: Bana ciddi bir talep var!
 
Şebnem Ferah Narlıdere’yi salladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Balçova'da Cumhuriyet coşkusu yollara sığmadı
Binlerce vatandaş Balçova Belediyesi'nin düzenlediği Cumhuriyet Korteji'nde ...
İzmirlilere flyboard sürprizi
Büyükşehir Belediyesi'nin Cumhuriyet Bayramı programı, Gündoğdu ve Pasaport'taki ...
Bornova’da muhteşem 29 Ekim tablosu
Bornova’da dün binlerce vatandaşın katıldığı kortej yürüyüşü ve Haluk ...
 
Buca Cumhuriyet coşkusuyla aydınlandı!
Buca’da Cumhuriyet coşkusu binlerce Bucalının oluşturduğu meşaleli fener ...
Karabağlar'da meşaleli kutlama!
Karabağlar Belediyesi'nin her Cumhuriyet Bayramı'nda düzenlediği 'Cumhuriyet ...
Bornova'da 'dört nala' Cumhuriyet coşkusu!
Pınarbaşı Rahvan At Yarışlarının altıncısı bu kez Cumhuriyet Bayramı kutlamaları ...
 
Büyük 95.yıl coşkusu: Bornova oraya akın etti!
Bornova’da Cumhuriyet Bayramı binlerce vatandaşın katıldığı etkinliklerle ...
Buca'da rengarenk Cumhuriyet kampı!
Ağaç evi, bungalovları, çadır alanları, hobi bahçeleri, bisiklet tamir ...
Karşıyaka'da yer beyaz, gök kırmızı: 15 bin kişiyle Cumhuriyet coşkusu
Cumhuriyet’in 95’inci yıl dönümünü coşkulu etkinliklerle kutlayan Karşıyaka ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri