POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Nisan sıcaklığı dünya tarihine geçti
Nisan sıcaklığı dünya tarihine geçti
11 yaşındaki çocuğa servis çarptı: Hayatını kaybetti!
11 yaşındaki çocuğa servis çarptı: Hayatını kaybetti!
Okul müdürünü katleden öğrencinin ifadesi ortaya çıktı
Okul müdürünü katleden öğrencinin ifadesi ortaya çıktı
Galatasaray'ın eski yıldızı tutuklandı
Galatasaray'ın eski yıldızı tutuklandı
24 Nisan 2022 Pazar - 09:03

Kızını kaybeden anneden HPV aşısı çığlığı!

Kızını rahim ağzı kanseri nedeniyle kaybeden Ferda Ersin, HPV aşısının ücretsiz uygulanması için yetkililere çağrı yaptı: “Kızım aşı olsaydı belki de yaşıyor olacaktı. Bu düşünce beni bitiriyor...”

Kızını kaybeden anneden HPV aşısı çığlığı!

Kadınlarda en çok görülen kanser türlerinden biri rahim ağzı kanseri... Bu kanser türünün HPV adı verilen aşıyla önüne geçilmesi mümkün. Ancak ‘Ulusal Aşı Programı’na dahil edilmeyen bu aşının fiyatı kadınları bu korumadan yoksun bırakıyor. 3 dozu 2 bin TL olan HPV aşısının pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de ücretsiz uygulanması talep ediliyor. İmkanı olmayan kadınların aşıya ulaşabilmesi için Emek Eczanesi’nin sahibi Cem Kılınç harekete geçmiş ve ‘aşı bursu’ dayanışması başlatmıştı. Sosyal medyada aylarca gündem olan, vekillerin Meclis’e taşıdığı ve kanun teklifi verdiği ‘HPV aşısı ücretsiz olsun’ kampanyasının bir ayağı olan ‘aşı bursu’ dayanışması geçtiğimiz günlerde sona erdi. 10 ayda 300 kadının aşılanmasını sağlayan dayanışma sona erse de aşıların ücretsiz uygulanması için verilen mücadele devam ediyor.

İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'in haberine göre her kesim tarafından sahiplenilen kampanyanın en büyük destekçilerinden biri de kızını 3 yıl önce rahim ağzı kanseri nedeniyle kaybeden Ferda Ersin... Kampanyanın geniş kitlelere ulaşması için yoğun çaba harcayan Ersin, çevresindekileri rahim ağzı kanseri ve HPV aşısına karşı bilinçlendirmeye çalışıyor. Pek çok ülkede olduğu gibi aşının Türkiye’de de ücretsiz uygulaması için yetkililere çağrı yapan Ersin, “Kızım aşı olsaydı belki de yaşıyor olacaktı. Bu düşünce beni bitiriyor. Aşı insanlık hakkımızdır” dedi.

ACISI MÜCADELESİ OLDU

Kızını 3 yıl önce rahim ağzı sebebiyle kaybeden Ersin, o süreçte yaşadıklarını şöyle anlattı: “Tek yavrumuz Müge’yi 23 yaşında kucağıma aldım. Müge hayat dolu çok pozitif, başarılı çok güzel bir genç kızdı. 2015 yılında evlendi. 3 sene sonra karın ağrısı şikayeti ile hastaneye müracaat ettik. Ne yazık ki, sinsi ve belirti vermeyen hastalık yavrumu buldu. Doktorlar, en kötü ihtimalle rahim ağzı temizlenirse hastalıktan kurtulacağını söyledi. Sonraki süreçte ise erken doğum yapabileceği için ‘Prematüre bebeğin olur’ dediler. Fakat ne yazık ki söylendiği gibi olmadı. Biyopsi yapıldıktan sonra rahminin alınmasına karar verildi. Ameliyatın ardından kemoterapi süreci yaşadık. Müge, artık ne bebeklere ne de çocuklara bakmıyordu. İyileştiğini düşünerek özel bir okuldan iş teklifi kabul etti ve bilgisayar öğretmeni olarak başlaması istendi. 2 aylık süreçte işine gidip geliyor, hayata çok pozitif bakıyordu. Çocuklarla olmak ona çok iyi gelmişti... Fakat ne yazık ki 2 ay sonra ateşlendi. Vücudunda enfeksiyon olduğu fark edildi, arkasından farklı organlara metastaz olduğunu öğrendik. Kasım ayında hastaneye giriş yaptık, kemoterapi başladı. Ancak ne yazık ki birkaç ay sonra yavrumu kaybettik.”

MÜGE MELEK BEBEK PROJESİ

81 ilde başlattığı ‘Müge Melek Bebek’ projesi kapsamında prematüre bebekler için yelek, patik gibi eşyalar ile amigurumi tekniğiyle örülen bebeklerle kitler oluşturan Ersin, “HPV’nin ne olduğunu ne yazık ki bilmiyordum. Hele bu kadar bulaşıcı olduğunu hiç bilmiyordum. Kızımı kaybettikten sonra herkesin HPV olabileceği düşüncesi beynimi kemirmeye başladı. Bunun için ne yapabilirim diye düşünmeye başladım. Prematüre bebeklerle çalışmaya başladım. Tek amacım vardı, herkesin kızımın yakalandığı hastalığın farkına varıp aşı yaptırmalarını istemek. Prematüre bebeklere de faydam olsun diye ‘Müge Melek’ adını verdiğim bir uyku arkadaşı hazırlayarak El Bebek Gül Bebek Derneği ile hastanelere ulaştırmaya başladık. Müge Melek bebeğin yanında battaniye, yelek ve çorapla birlikte bir mutluluk kiti oluşturduk. Örgü seven bağışçılarla iyilik hareketi başlamış oldu. Hem rahim ağzı kanseri hem de prematüre bebekler için farkındalık yarattık. Rahim ağzı kanserini bilmeyen birçok kişi olduğunu gördüm. İyilik hareketimiz çok kişiye ulaştı” ifadelerini kullandı.

AŞI OLSAYDI BELKİ YAŞAYACAKTI

Çevresindekileri rahim ağzı kanseri ve HPV aşısına karşı bilinçlendirmek için çalışmalar yürüten Ersin, “Etrafımdaki herkese HPV aşısı olmaları ve çocuklarına da yaptırmaları yönünde uyarılarda bulunuyorum. Ben acımı hayra dönüştürdüm, benim kadar sesini duyuramayan daha belki bir sürü anne var. Bu aşının diğer pek çok ülkede olduğu gibi yurttaşlara ücretsiz uygulanması gerekiyor. Bunun için bilinçlendirici ve farkındalığı arttırıcı her mücadelenin içinde olmaya çalışıyorum. Aşı insanlık hakkımızdır. Kızım aşı olsaydı belki de yaşıyor olacaktı. Bu düşünce beni bitiriyor. Keşke dememek için lütfen çocuklarınıza aşı yaptırın. Ben acılı bir anne olarak sizden rica ediyorum. Ne belli... Belki bir gün devletin başındaki büyüklerimizin çocuklarına da böyle bir hastalık illet olacaktır. Gelin bu illet çocuklarımızı almadan önüne geçelim ve aşı kampanyasıyla çocuklarımızı aşı yaptıralım” sözleriyle çağrı yaptı. (Çağla Geniş/İlkses Gazetesi)

 
Protestoculara 'bozkurt' işaretiyle yanıt verdi!
 
Bornova'da tam gün 23 Nisan coşkusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gizemli Hepatit vakaları yayılıyor
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa ve ABD'deki 11 ülkede en az 169 "gizemli ...
Türkiye'de son 24 saatin verileri açıklandı
Sağlık Bakanlığı, 23 Nisan 2022 tarihine ait son koronavirüs verilerini paylaştı.
Tablo açıklandı: Vaka sayısı 3 binin altında
Sağlık Bakanlığı, 22 Nisan 2022 tarihine ait son koronavirüs verilerini paylaştı.
 
6 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan düzenlemeyle 6 ilaç daha geri ödeme listesinde alındı.
Bilim Kurulu Üyesi Şener'den maske uyarısı!
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, ...
Bakan Koca'dan Bilim Kurulu açıklaması!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ertelenmesine ...
 
En uzun corona virüs vakası tespit edildi!
İngiltere'de bir kişinin 16 aydan fazla bir süre corona virüs ile mücadele ...
Son 24 saatte 17 can kaybı, 3 bin 354 yeni vaka!
Türkiye'de son 24 saatte 153 bin 733 Kovid-19 testi yapıldı, 3 bin 354 ...
''Virüsten ders alınmalı, grip olan da maske takmalı''
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri