POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Galatasaray'dan şampiyonluğa dev adım...
Galatasaray'dan şampiyonluğa dev adım...
Erdoğan: Tarihin en büyük katliamı yaşanıyor
Erdoğan: Tarihin en büyük katliamı yaşanıyor
Mete Gazoz, Avrupa şampiyonu!
Mete Gazoz, Avrupa şampiyonu!
Yargıtay'da iki seçim birden yapılacak
Yargıtay'da iki seçim birden yapılacak
2 Şubat 2022 Çarşamba - 09:33

Kordon kan ağlıyor: ‘Esnafın Başkanı’ son durumu anlattı, beklentileri saydı!

Pandemi, deprem, sel ve peş peşe zamlarla son 2 yılı sürekli sarsılarak geçiren Kordon Esnafı kapalı dönemin borçları için çalışır hale geldi. Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı kentin en gözde sosyalleşme merkezinde işletmelerin durumunu anlatırken, acil çözüm önerilerini de sıraladı.

Kordon kan ağlıyor: ‘Esnafın Başkanı’ son durumu anlattı, beklentileri saydı!

Efe Can TAN / GERÇEKİZMİR - Pandemi, deprem, sel ve peş peşe zamlarla giderek derinleşen ekonomik kriz... 

İzmir’in denize nazır ve en gözde sosyalleşme alanlarından biri olan Kordon’da esnaf son iki yılda meydana gelen felaketler ve krizlerin ardından kelimenin tam anlamıyla kan ağlıyor. Pandemi nedeniyle mekanlarının kapısına uzun süre kilit vuran Kordon Esnafı ardından depremde ve selde meydana gelen hasarlarla sarsıldı, normalleşmeye başlayan ayağa kalkma sürecine ise yeni yılla birlikte devreye giren zamlar damga vurdu. Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı süreçte yaşananları ve işletmelerde son durumu anlatırken acil çözüm önerilerini de sıraladı. 

KAPALI KALAN DÖNEMİN BORÇLARI İÇİN ÇALIŞIYORUZ! 
Kordon İşadamları Derneği Başkanı Şanlı söze süreci anlatarak başladı ve “Covid-19 ile başlayan süreçle esnaf sıkıntı yaşamaya başladı. Kademe kademe toparlanmaya çalışsak da esnafın geçmişe dönük borçları olması nedeniyle esnaf zor süreci hala atlatamadı. Elektrik ve diğer zamlar da eklenince tabi şu anda esnafımız bunları fiyat politikasına da yansıtamıyor ve karlarından fedakarlık yapmak durumunda kalıyorlar. Bu da sıkıntılı sürecin devam etmesine neden oluyor. Yine son süreçte esnaf tam olarak geçmişten kalan kredi ve borçları ödeme sürecine girmişti ki tekrar bu zamların gelmesi ile birlikte sıkıntılı süreçler başladı ama bunları aşmak için de tabi devletimizin tekrar bir düzenleme yapması lazım. Esnaflarımızın sıkıntılarını dinlemesi lazım. Siz şu anda istediğiniz kadar çalışın iş yapın pandemide kapalı kaldığımız dönemden kalan borçlar için çalışıyoruz biz! Elindeki gayrimenkulden arabasına kadar satan esnaflarımız oldu yeter ki evine haciz gelmesin diye. Bir çok esnaf bu şekilde borcunu ödedi” diye konuştu.

STOPAJ VE KDV TALEBİ, ÇARPICI ‘KGF’ MESAJI! 
Şanlı Kordon Esnafı’nın ayağa kalkması için gerekli acil çözüm önerileri ve devletten beklentiler konusunda ise şu açıklamayı yaptı: Öncelikle geçmişten pandemi döneminde kapalı kaldığımız dönemlerden biriken kiralarımız var. Vergiler, SGK, stopaj… Yine kapalı olduğumuz dönemde bile stopaj ödedik örneğin. Burada bir şey satmadığımız halde biz burada stopaj ödüyoruz. Aynı şekilde KDV oranlarının düşmesi lazım. Esnafın kıt kanaat geçindiğini biliyorum. Bu geçmişten gelen birikmiş olan kiralar, vergiler dahil şu anda esnafımız sıkıntılı süreç yaşıyor. Örneğin kredi… KGF (Kredi Garanti Fonu) çıkıyor almaya gidiyor esnafımız ‘borcu yoktur kağıdı getirin’ diyorlar. Borcu olana vereceksin borcu olmayana vermeyeceksin bunu! Biz bunu alamıyoruz. Var mı şuan borcu olmayan esnafımız? Yok! Biz diyoruz ki biz sizden para istemiyoruz. Kredi ver bana ve bunu yüksek aylara böl ki ben hayatımı idame ettireyim veya ödemesini 1 yıl sonra başlat ki ben kendimi toparlama sürecine gireyim. 

TEDARİKÇİLER DE AYNI ŞEYİ YAPMALI!
Peş peşe gelen zamların gölgesinde tedarikçilere de seslenen Şanlı, “Bununla birlikte tedarikçilerin de aynı şeyi yapması lazım. Ben yurtdışında da bakıyorum, Yunanistan’da şu an örneğin tedarikçiler gramaj düşürüyor fiyatı sabit tutuyor ama bizim ülkemizde hem gramaj düşüyor hem de fiyatlar yükseliyor. Burada kusura bakmasınlar ama gerçekten ülkesini seven insan fiyat politikasında da düzgün şeyler yapması lazım. Ha ülkem batsın diyorlarsa onlara bir şey diyemeyiz! Böyle dönemlerde devletlerinin yanlarında olmaları lazım, yok biz milliyetçi duygularımızı yitirdik önceliğimiz farklı şeyler diyip insanlara bunları yaşatıyorlarsa kusura bakmasınlar…. Öte yandan halcilerin de esnafın yanında olması lazım. Dolar 18 küsürlerdeydi fiyatları yükselttiler dolar 13’lere geriledi hala daha fiyatları düşürmediler. Biz iyi günde beraberdik ama kötü günde de beraber olmamız lazım! Onlarında devletin yanında olmaları lazım bakın hükümetin değil devletin diyorum. Hükümetler gelir geçer. Eğer bu devlet batarsa hepimiz batacağız kurtuluş yok. Yunanistan örneğini verdim ben... Selanik’te hayatımda ilk kez boş dükkanlar gördüm ama en azından tedarikçilerde ve üretim yerlerinde kimse bunu kalkıp malzeme etmiyor. Dünyada var enerji krizi sadece Türkiye’ye mahsus değil ki. Ona göre bizler de kemer sıkma politikaları yapacağız. Tedarikçiler zam yapıyorsun, dolara endeksliyorsun dolar düşüyor ama sen hala devam ediyorsun! Devletimizin de sahip çıkması lazım tedarikçilerin de esnafın yanında durması lazım hep birlikte elimizi taşın altına sokmamız lazım. A partisi, B partisi diye düşünmemek gerek” diye konuştu. 

DEVLET ESNAFIN SESİNE KULAK VERMELİ 
Yeni yılla birlikte devreye giren elektrik zammının işletmelere etkisi hakkında konuşan Şanlı, “Tabi ki esnafımız sıkıntılı süreçten geçiyor. Bakıldığı zaman bunun için de bir önlem alınması lazım. Son olarak 210 Kw’ye yükseltildi faturada düzenleme yapıldı. Enerji konusunda esnaf tarifelerinin olması lazım. Sonuçta bir şeyler üretiyoruz. Bu ülkeye katkısı oluyor. Esnafın sesine kulak vermesi lazım devletin bu konuda. Belediyelerin de su tarifelerinde esnafın yanında olması lazım. Bu hep birlikte olacak şeyler, hep dediğim gibi. Ortak akılla çözülürse çözülecek amacımız siyaset üretmek değil önemli olan esnafın ekmeğinin büyümesi!” dedi. 

ZAMLARI FİYATLARA YANSITAMIYORUZ, KAR MARJIMIZ DÜŞÜYOR! 
Zamlarla artan maliyetler nedeniyle müşteri potansiyelinde düşüş yaşanıp yaşanmadığına yönelik soruyu yanıtlayan Kordon İşadamları Derneği Başkanı, “Zamlar geldikçe biz bunları şu anda maalesef fiyatlarımıza yansıtamıyoruz. Bizim kar marjlarımızdan düşüyor şu anda. Kar marjımız da düştüğü sürece biz burada hayatımızı daha fazla idame ettiremeyebiliriz veya kiramızı ödeyemeyebiliriz. Vergimizi veya SGK’mızı ödeyemeyebiliriz. Şu anda zor bir süreç yaşıyor esnaf. Bütün partilerin esnaf masaları oluşturması ve dertlerin dinlenmesi gerek. Esnaf odalarının da aynı şekilde sorunları dinleyip, partilere sunmaları gerek” ifadelerini kullandı.  

NARGİLE KAFELER VE MÜZİK YASAĞI TEPKİSİ     
Son olarak normalleşmeye geçişin ardından sadece nargile kafelerin ‘tek yasaklı’ olarak kalması hakkında konuşan Şanlı, saat 00.00’dan sonra müzik yasağını da bir parantez açarak eleştirilerde bulundu. Şanlı şöyle konuştu: Buna bir düzenleme gelmesi lazım. Nargile işletmesinin ruhsatı ayrı biliyorsunuz bunun ücretini ödüyor esnaf ama satışını yapması yasak...Müzikle ilgili mesela... Kapalı alanlarda esnafımız önlemini aldıysa saat 00:00’den sonra müzik yayını yapabilmeli eski sistemde olduğu gibi. Çünkü disco, club işletmecileri de mağdur şu anda... 00:00’a kadar insanlar insanlar alkol alıyor, yemeğini yiyor ondan sonra disco, club türü yerlere gidiyor. 00:00’da iş başlayacağı zaman siz mekanınızı kapatmak zorunda kalıyorsunuz. Bunların önlemleri var, ses yalıtım vs. gibi bunlara uyan esnaf çözüm üretilmesi lazım. Kurallara uymayan varsa bunun cezası kesilir zaten. Kurala uyan esnafın mağdur olmaması lazım burada. Esnafın 00:00’dan sonra müzik yayınına devam etmesi lazım... 

 
Gizemli kazı: Polis gece boyu nöbet tuttu
 
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un eşi Ri Sol Ju 5 ay sonra görüldü!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Benzin ve motorine bir zam daha!
Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), benzin ...
YUVAM hesabının ayrıntıları belli oldu
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, "Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız, ...
Üretici ile market fiyatı arasındaki fark açılıyor!
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ocak ...
 
Aldatıcı indirim dönemi sona eriyor!
İndirimli ürün satışlarına ilişkin verilen reklamların koşulları yeniden ...
Doğalgazda elektrik üretimi amaçlı tarifeye yüzde 14 zam
Doğalgazda, şubat ayında mesken ve sanayi aboneleri için geçerli tarife ...
Yeni kademeli elektrik tarifesi Resmi Gazete'de
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, elektrik ...
 
TL'ye dönüşüm hesaplarında MB'ye faiz yetkisi
Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Türk Lirasına dönüşüm hesaplarında ...
Erdoğan açıkladı: Elektrik faturalarına yeni düzenleme!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı ...
Merkez Bankası'ndan hükümete açık mektup!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyon hedefinden sapmanın ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri