POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özel görüşmesi başladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özel görüşmesi başladı
Kurtulmuş'tan Meclis'te yeni anayasa turu
Kurtulmuş'tan Meclis'te yeni anayasa turu
Kılıçdaroğlu'na 2 yıl 4 ay hapis talebi
Kılıçdaroğlu'na 2 yıl 4 ay hapis talebi
Sahte taksi plakası ilanıyla cinayet tuzağı
Sahte taksi plakası ilanıyla cinayet tuzağı
11 Ağustos 2021 Çarşamba - 08:45

Korkutan tehlike: Koloniyal müsilaj!

Uzmanlar, Marmara’da ortaya çıkan yeni müsilaj türlerinin ‘koloniyal’ özellikleriyle çevre felaketlerine yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Korkutan tehlike: Koloniyal müsilaj!

Bilim insanları, Marmara Denizi’nde yeni tespit edilen müsilaj türlerinin "sonradan taşınan ve koloniyal" özellikleriyle çevre felaketlerine yol açabileceği uyarısında bulundu. Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Sevim Polat, ortama sonradan gemi balast sularıyla taşınması muhtemel olan phaeocystis pouchetii türünün çevre felaketlerine neden olabileceğini belirterek “Bu türün daha çok kolonyal formları aşırı artış gösteriyor ve köpüklenme benzeri görünüm ve risk ortaya çıkıyor” dedi.

"BOY AŞAN KÖPÜKLENME"

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Neslihan Özdelice ise, müsilajın, “phaeocystis” türünün hızlı koloni oluşturduğunu dile getirerek “Eğer gerekli tedbir alınmazsa devasa, boyumuzu aşan köpüklenme olaylarına sebep olur” ifadelerini kullandı.

Milliyet gazetesinden Önder Yılmaz'ın haberine göre, TBMM İklim Komisyonu’nda sunum yapan Prof. Dr. Polat, Marmara’daki müsilaj olayında farklı diatom ve dinoflagellat türlerinin arttığını dile getirirken, kayıt altına alınan yeni türlerin bölgede görüldüğünü kaydetti. Polat, şunları söyledi:

"Son görülen müsilaj olayında dikkat çekici olan Marmara Denizi için yeni kayıt olan türlerin ortamda görülmesi. Bunlardan özellikle phaeocystis pouchetti türüne baktığımızda bu türün ortama sonradan taşınmış olma ihtimali ortaya çıkıyor ve bu da aslında ortama sonradan taşınan türlerin bazı çevre felaketlerine neden olabileceğini göstermesi açısından da önemli. Bu türün daha çok koloniyal formları aşırı artış gösteriyor ve denizde köpüklenme benzeri bir görünüm ortaya çıkıyor, bunların oluşturduğu müsilajın bakterilerce parçalanmasının, diatomlar tarafından oluşturulan müsilajın parçalanmasına göre çok daha yavaş olduğu anlaşılmış yani bu tür bir ortamda müsilaja neden olursa parçalanma süreci belki de diğer türlerin neden olduğu müsilajın parçalanma süresinden çok daha yavaş olacak ve çok daha riskli bir durumla karşı karşıya kalabileceğiz."

"MÜSİLAJA YOL AÇAN STRES KOŞULLARINI YOK ETMEMİZ GEREKİR”

Prof. Dr. Neslihan Özdelice de, denizlerde müsilaja yol açan planktonların yok edilmesi önerisinin doğru olmadığını, denizde başka canlarının yaşam formlarını bu organizmalardan beslenerek sürdürdüğünü söyedi. Özdelice, “Bırakalım yaşasın yoksa bunlar olmadığı takdirde soframızda yiyecek balığı dahi bulamayız. Bizim, bunların müsilaja yol açan stres koşullarını yok etmemiz gerekir” dedi.

Marmara’nın kapalı iç deniz olması nedeniyle kirleticilerin suda kalma süresinin uzun olduğuna dikkat çeken Özdelice, “Müsilaj ne kadar kalırsa içerisindeki bakteri ve patojen bakteri oranı artacak, ağır metal kirliliği de söz konusu olacak. Metal ve toksik metal bağlanma kapasitesini de arttırdığı için bizim aslında dikkat etmemiz gereken dönem o noktada oluyor. Olumsuz çevre şartlarından kendini korumak için ya da çeşitli yüzeylere tutunmak adına salgı salıyorlar, koloniler halinde büyümelerine de yardım ediyor bu” ifadelerini kullandı.

"HIZLA KOLONİLEŞİYORLAR"

Gemi balast sularıyla taşınması muhtemel olan müsilaj türlerine değinen Özdelice, Ege Denizi’nde yeni kaydı yapılan “phaeocystis pouchetii”nin görüldüğünü bildirdi. Özdelice, “Şimdi, Ege’de var, Karadeniz’de var, Marmara’da olmaması imkânsız; ya çok azdı yani etkisi bizlerin belki mikroskopta gözlem olarak kaçırabileceğimiz bir konumdaydı ama bu dönem sayısını oldukça artırarak köpüklenme olayına sebep oldu. Erdek’ten görüntü var o tarihe kadar phaeocystis’in olabileceğini düşünmüyorduk ama görüntüyü gördüğümüz zaman, gözleme odaklandık, hem koloni halini hem de hareketli evresini yakalama şansına sahip olduk” dedi.

 
Sardalya ve hamsi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya!
 
Aşı olmayan personel işten çıkarılabilir mi?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sardalya ve hamsi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya!
Küresel ısınmanın balıklara etkileri üzerine yapılan yeni araştırmalara ...
İzmir'de traktörün çarptığı 1 yaşındaki bebek öldü
İzmir'in Ödemiş ilçesinde traktörün çarptığı bebek hayatını kaybetti.
Feci kaza! TIR, emniyet şeridindeki TIR'a çarptı: 2'si ağır 3 yaralı
Bornova ilçesinde, emniyet şeridinden duran mermer yüklü TIR, arkadan ...
 
Çeşme'de yangın paniği: Başkan da sahaya indi!
Çeşme Ovacık'ta eski çöp toplama alanında çıkan yangın panik yaratırken, ...
Menemen'de yangın paniği: Kontrol altına alındı
Menemen ilçesine bağlı Doğaköy’deki makilik alanda saat 15.00 civarlarında ...
İzmir'de aranan 18 kişi yakalandı!
İzmir'de jandarma ekipleri, kentte düzenlenen asayiş uygulamalarında haklarında ...
 
İzmir'deki sitede 'haşema' krizi!
Dikili ilçesinde ailesiyle yazlık villa kiralayan Harun Çetin, eşinin, ...
Dikili açıklarında 34 mülteci kurtarıldı
Çeşme ilçesinde, yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmaya çalışan 100 kaçak ...
İzmir'de 2 milyon liralık kaçak ürün ele geçirildi
İzmir'de, polisin son bir haftada düzenlediği operasyonlarda piyasa değeri ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri