POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
103 kişi hayatını kaybetmişti: Apartmanda demir yokmuş
103 kişi hayatını kaybetmişti: Apartmanda demir yokmuş
Hatay Samandağ'da korkutan deprem
Hatay Samandağ'da korkutan deprem
İzmir dahil 17 ilde Kıskaç-14 operasyonu
İzmir dahil 17 ilde Kıskaç-14 operasyonu
8 yıl sonra ilk... Tarihi görüşmeden kareler!
8 yıl sonra ilk... Tarihi görüşmeden kareler!
9 Şubat 2024 Cuma - 15:55

Kredi kartlarına düzenleme yolda!

Parasal sıkılaşmaya rağmen kredi kartı harcamaları artmaya devam ediyor. Enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı veren ekonomi yönetiminin kredi kartları ile ilgili harekete geçmesi bekleniyor. Peki, kredi kartı harcamalarına ilişkin hangi düzenlemeler konuşuluyor? İşte masadaki formüller...

Kredi kartlarına düzenleme yolda!

Para politikasında sıkı duruşa rağmen kredi kartı harcamalarında artış yaşanıyor. Tüketici tarafından gelen veriler talebin hala canlı olduğunu ortaya koyuyor.

Bu noktada enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı veren Merkez Bankası, kredi kartlarına düzenleme beklentisini dile getirdi. TCMB Başkanı Fatih Karahan, kredi kartlarında düzenleme yapılması gerektiğini düşündüklerini belirterek, "Bu konuda birkaç fikrimiz var, çalışmalarımız sürüyor. Belirli bir aşamaya geldiğinde kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.

Ekonomi yönetiminde kredi kartlarının düzenlemesine dair sinyaller artarken, hangi düzenlemelerin yapılacağı merak konusu.

Geçen haftalarda konu ile ilgili açıklama yapan Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar, faiz oranı, taksit sınırlaması ya da kişinin harcayabileceği tutar konularında adımlar atılabileceğini ifade etti.

İşte masadaki formüller...

KREDİ KARTI LİMİTLERİ

Uzmanlar, bankaların çok yüksek kredi kartı limitleri verdiğini belirterek, bu durumun enflasyonist etkiye yol açabileceğini belirtiyor. Bankalar, kredi kartı limitlerini belirlerken müşterilerinin ödeme alışkanlığı, gelir-gider dengesi ve kredi notunu göz önünde bulunduruyor. Bu noktada maaşların çok üzerinde kredi kartı limitleri kullandırılabiliyor. Vatandaşlar, özellikle kredi kullanımının kısıtlandığı dönemlerde ihtiyaçlarını kredi kartları ile gideriyor. Talebin soğutulmaya çalıştığı göz önüne alındığında kredi kartı limitlerine kısıtlama olabileceği belirtiliyor.

KART KULLANIMI VE TAKSİTE SINIRLAMA

Kredi kartına taksit sınırlaması uygulaması da seçenekler arasında yer alıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) belirli dönemlerde taksit sınırlamasına yönelik kararlar vermişti. Ağustos 2023'te havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt dışına ilişkin harcamalarda taksit uygulanması yasaklanmıştı.

Bu noktada hizmetler sektörüne yönelik kredi kartı kullanımına sınırlama gelebilir. Geçen hafta harcamalardaki en belirgin artışta hizmet sektörleri öne çıktı. Özellikle lokanta ve otel sektörünün öne çıktığı ifade ediliyor. Yurtdışından alışverişlerde de kart kullanımı sınırlandırılabilir.

ASGARİ ÖDEME TUTARI ARTABİLİR

Asgari ödeme tutarı oranının artırılması olasılığı da bulunuyor. Mevcut durumda 25 bin lira altı limiti olan kredi kartlarında dönem borcunun yüzde 20'lik dilimi asgari ödeme tutarı olarak belirleniyor.

25 bin lira üzeri kredi kartlarında ise dönem borcunun yüzde 40'ı oranında ödeme yapılması gerekiyor. Asgari ödemelere yönelik son düzenleme Haziran 2022'de yapılmıştı.

KREDİ KARTI FAİZLERİ DEĞİŞMEDİ

Merkez Bankası, kasım ayından bu yana kredi kartı faizlerini sabit tutuyor. Ocak ayındaki PPK toplantısı ile politika faizi 250 baz puana çıkartılırken, kredi kartları için referans faiz oranlarının etkilenmeyeceği bildirildi. TCMB'den yapılan açıklamada, "Referans oranının mevcut seviyesi 3,11 üst sınır olarak belirlenmiş, bu seviyenin altındaki oranlar için mevcut hesaplama yönteminde bir değişiklik yapılmamıştır. Bu kapsamda kredi kartı azami faiz ve üye işyeri azami komisyon oranları için en son ilan edilen oranlarda bir artış olmayacaktır" denildi.

Kredi kartı düzenlemelerine ilişkin beklentiler artarken, nasıl bir yöntem izleneceği henüz tam olarak bilinmiyor. (NTV)

 
DEM Parti'nin İBB adayı belli oldu!
 
İzmir'de kumarbazlara baskın!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Evleneceklere faizsiz 150 bin TL kredi: Tarih belli oldu
Evleneceklere faizsiz 150 bin TL kredi başvuruları için tarih belli oldu. ...
Bakan Şimşek'ten Eximbank talimatı!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen yıl temmuz ayından bu yana ...
Yeni MB Başkanı Karahan'dan enflasyon mesajları!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Merkez Bankası'nın (TCMB) yeni başkanı Fatih ...
 
DSİ’den İzmir’e yatırım raporu: 21 yılda 217 tesis
İzmir’e son 21 yılda 29 milyar 469 milyon liralık yatırım yaptıklarını ...
Emeklilerin bayram ikramiyesi artıyor!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, NTV'nin sorularını yanıtladı. ...
Bakan Şimşek'ten enflasyon yorumu
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ocak ayı enflasyon verilerine ilişkin ...
 
İzmir Uluslararası Kruvaziyer Hatları Birliği’ne katıldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin kruvaziyer turizmi potansiyelini arttırmak ...
Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı
Yılın ilk ayına ilişkin enflasyon verileri belli oldu. Tüketici Fiyat ...
Rakamlarla İzmir ve bölgenin 2023 dış ticaret raporu!
Ege Bölgesi, 2023 yılında Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan faaliyet ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri