POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Gözler yılın ikinci enflasyon raporunda!
Gözler yılın ikinci enflasyon raporunda!
Kuzey Makedonya’da ilk kadın cumhurbaşkanı!
Kuzey Makedonya’da ilk kadın cumhurbaşkanı!
Madrid yine geri döndü: Nefes kesen maç!
Madrid yine geri döndü: Nefes kesen maç!
Komşusunu arabaya bağlayıp sürüklemişti: Yeni gelişme!
Komşusunu arabaya bağlayıp sürüklemişti: Yeni gelişme!
17 Ocak 2020 Cuma - 21:18

Meclis’te gündem ‘çöp tesisi’: Soyer’den AK Parti’ye Kocaoğlu örnekli yanıt!

Büyükşehir Meclisi'nde gündem Menderes’te yapılması planlanan katı atık bertaraf tesisi oldu. AK Partili Hızal'ın, “Şuan Seferihisar belediye başkanı olsaydınız, bu tesisin Seferihisar’da yapılması için teklif gelseydi ne diyecektiniz?” sorusuna Başkan Soyer, "Ben Seferihisar Belediye Başkanıyken Aziz Başkan gelseydi deseydi ben karşı çıkardım. Çünkü benim gözümdeki algı Harmandalı’ndaki algıydı. Ama bugün bana gelseydi ben Seferihisar Belediye Başkanı olsaydım ben sahip çıkardım" dedi.

Meclis’te gündem ‘çöp tesisi’: Soyer’den AK Parti’ye Kocaoğlu örnekli yanıt!

Gizem TABAN/GERÇEKİZMİR- İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Ocak ayı olağan üçüncü birleşimi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yönetiminde gerçekleşti. Toplantıda önemli kararlar alınırken, büyükşehir belediyesi tarafından Menderes’te yapılması planlanan çöp tesisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve AK Parti Grubu arasında tartışmalara neden oldu.

Çöp tesisi hakkındaki önergeye AK Parti ret oyu kullanırken, önerge oy çokluğu ile mecliste kabul edildi. AK Parti kanadından gelen eleştirilere yanıt veren Başkan Soyer gelecek ay yapılacak meclis toplantısının Harmandalı’nda yapılacağını duyurdu.. Öte yandan meclis renkli görüntülere de sahne oldu. CHP’li meclis üyesi Hasan Ünal, geçen oturumda yüzülebilir Körfez için tarih isteyen AK Parti’li meclis üyesi Hüsnü Boztepe’yi, 1 Nisan 2021’de Karşıyaka’ya yüzmeye davet ederek, Boztepe için aldığı palet, deniz gözlüğü, bone ve şortu gösterdi. Oturumun sona ermesinin ardından AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal’a doğum günü sürprizi yapıldı.

KATI ATIK YÖNETİMİ SUNUMU

Oturumun başlangıcında Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız Devran,  İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin entegre katı atık yönetimi ile ilgili gerçekleştirdiği ve gerçekleştirmeyi planladığı projeler hakkında sunum yaptı. Sokak Hayvanları Komisyonu’nun, kentteki sokak hayvanlarının yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve bakımına ilişkin mevzuat hazırlığı yapmak üzere görevlendirilmesi oy birliğiyle kabul edildi.

ÖĞRENCİLERE DOĞAL YAŞAM PARKI MÜJDESİ

Yarıyıl tatilinde İzmir Doğal Yaşam Parkı’nı ziyaret etmek isteyen öğrencileri sevindirecek karar meclisten geçti. Öğrenciler, 18 Ocak-2 Şubat tarihleri arasında Doğal Yaşam Parkı’na ücretsiz giriş yapabilecek.

EGE ŞEHİR PLANLAMA BÜYÜYECEK

Yönetim Kurulu Başkanlığını Mehmet Şakir Başak’ın yaptığı Ege Şehir Planlama A.Ş’nin sermayesinin 5 milyon TL arttırılması hakkındaki önergeye AK Parti Grubu ret oyu verdi. Şirket hakkında bir önceki dönemde tasfiye kararı alındığını ancak şirketle ilgili süren bir dava olması dolayısıyla tasfiyesinin henüz gerçekleşmediğini öne süren AK Partili Meclis Üyesi Erhan Çalışkan, “Kapatacaksak, niye sermaye arttırıyoruz?” dedi. Bunun üzerine Başkan Tunç Soyer, “Kapatmıyoruz. Yeniden güçlendirmek istiyoruz. Özellikle de bazı bölgelerde toplu konut imalatı ile ilgili de görevlendirmek istiyoruz. Şirketi büyütecek bir çalışma yapacağız” dedi.

MENDERES ÇÖP TESİSİNE AK PARTİ’DEN RET!

Toplantıda Menderes’e yapılması planlanan entegre katı atık yönetim tesisi ile ilgili önerge gündeme geldi. Projenin gerekli olduğunu ancak yer konusunda tereddütleri olduğunu belirten AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, Menderes halkının projeyi istemediğini öne sürerek önergeye ret oyu kullanacaklarını ifade etti.

AK PARTİLİ HIZAL: MENDERESLİLERİN SESİNE KULAK VERMEMİZ GEREKİYOR!

Hızal şöyle konuştu; Muhalefet grubu olarak her fırsatta çöp sorunu olduğu dile getirilirken böyle bir tesisin yapım aşamasının ilk evrelerinde neden karşı duruş sergileniyor gibi bir durumla karşı karşıya kalabiliriz. İzmir’de uzunca bir süredir tartışılan, konuşulan bir çöp problemi var. Harmandalı çok uzun süre önce yapılması gerekiyordu, geçtiğimiz aylarda yapıldı ancak yeterli mi? Değil. Aslında bu proje teknik olarak doğru. CHP’nin yıllarca eleştirdiği yap işlet devret modeli. Yapılması gereken, geç kalınmış bir çalışma ama yer konusunda tereddütlerimiz var. Bu projenin yapımı ile ilgili birtakım kriterler ortaya konuyor. Bu kriterlerden biri de sosyal ve psikolojik faktörler. İnsan odaklı bir belediyecilik açısından önemli bir faktör. Biz, 2013 yılından bu yana bunun mücadelesini veren Menderesli hemşerilerimizin haklarını savunmak durumundayız.  Menderesli hemşerilerimizle de uzun uzun değerlendirdik. Bizim ikna olmamız sizin ikna olmanız çok bir şeyi değiştirmeyecek. Menderesli hemşerilerimizin ikna olması konusunda çok ciddi bir çalışma yapılması gerekiyor. Bugün burada bir ikna problemi var. Bunu siz de görmüş olacaksınız ki Menderes’e gittiniz meclis üyeleriyle toplantı yaptınız. Ancak meclis üyeleriyle toplantı yapmak yeterli değil. İzmir’de bir çöp problemi var, bunun bir an önce ortadan kaldırılması için mücadeleye destek verelim çöp sorununu ortadan kaldıralım. Ama eğer insan odaklı belediyecilik diyorsak, katılımcı belediye olmak istiyorsak Mendereslilerin sesine kulak vererek bunu değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyoruz.”

CHP’Lİ KÖKKILINÇ: TAŞ OCAKLARINA DA KARŞI ÇIKILMIŞTI AMA YAPILDI

 “Süreci halka anlatmaya devam edeceklerini ve önümüzdeki günlerde muhtarlarla buluşacaklarını belirten CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “Elimizde çok güzel örnekler var; Harmandalı gibi, Bergama gibi diğer ilçelerimizde olan örnekler. Belki anlatım noktasında daha fazla gayret sarf etmeliyiz. Aslında AK Parti Grubu da karşı çıkmadığını söylüyor zaten. Sadece ikna noktasında yetersiz olunduğunu söylüyor. Menderes, taş ocaklarına da karşı çıkmıştı ama taş ocakları yapıldı. Yani popülist yaklaşımlardan çok halk için iyi olduklarını düşünüyorlarsa kararı oy birliğiyle geçirelim” diye konuştu.

CHP’Lİ ÖZUSLU: ÇÖP BİR DEĞERDİR ANLAYIŞIYLA BU SORUNU ÇÖZMEYE ÇALIŞACAĞIZ

Konu hakkında konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili  ve CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu "Hepimiz çöp üretiyoruz, 4,5 milyon İzmirli çöp üretiyor. Bu çöpler eskiden ne oluyordu. Hepimizin Harmandalı'yla ilgili duydukları var. Belediyeye yasayla verilmiş bir görev. Çöpü sen toplayacaksın diyor. Bunun yöntemleri var. Hep beraber gittik yine gidelim Harmandalı'na. Gidenler elini vicdanına koysun, ‘bu işi yapmışlar’ diyecek. Yakma da bir yöntem. Hollanda bütün çöpünü yakıyor. Almanya niye yakmıyor. Çünkü maliyeti fazla. Menderes'teki ayrıştırıyor. Kompozit hale getiriyor. Gübre yapıyor, geri dönüştürüyor. Ben isterdim ki sisteme ikna olduysak, iletişimle ilgili AK Parti grubuyla beraber Menderes'e gidelim. Halkı bilgilendirelim isterdim. Pazartesi muhtarlarla toplantı yapılacak. Onlar da bilgilendirilecek. O bölgedeki yani bizlerin ürettiği çöpleri alacak. Depolamayacak kapalı alanda ayrıştıracak, elektrik üretecek. Çöp bir değerdir anlayışıyla sorunu çözmeye çalışacağız. Bunun temel komisyonu olan çevre komisyonunda oy birliğiyle geçti. Burada arkadaşlarımızın hayır demesini üzüntüyle karşıladım" dedi.

MENDERESLİLERİN İKNA OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM!

Başkan Soyer'in tesisle ilgili Menderes Belediye Meclis üyeleriyle yaptığı toplantıyı anlatan AK Partili Meclis Üyesi Ayşegül Duran Türker  "Sayın başkan siz Menderes'e geldiniz. Toplantı salonundan vatandaşlar dışarı çıkartıltdı. Kapı kapatıldı. Siz çıktıktan sonra şöyle ifadeler sosyal medyada yer buldu;  'Menderes'teki endişeler sona erdi.' Bizim endişelerimiz bitmeden ve halkı bilgilendirmeden böyle paylaşım yapılmamalıydı. Paylaşımınızın altında istenmediğine dair pek çok yorum var. Bu kadar aceleye gelmeseydi. Halkla birlikte hareket etseydik. Sizin önderliğinizde arkanızda biz de olsaydık. Ben Menderesli'nin ikna olduğunu ve olacağını düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.

SEFERİHİSAR BELEDİYE BAŞKANIYKEN BU TEKLİF GELSE NE DİYECEKTİNİZ?

Bir kez daha söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Hızal, “Bu problemin ortadan kaldırılması gerektiğini defalarca dile getirdik. Ama problemin ortadan kaldırılması şu mudur; ‘Ben iktidar oldum, kimse itiraz edemez, istediğim gibi yaparım.’ Şuan Seferihisar belediye başkanı olsaydınız ve bu tesisin Seferihisar’da yapılması için teklifi gelseydi, bu sunum yapılmaksızın teklif gelseydi ne diyecektiniz?” açıklamasında bulundu.

SOYER’DEN HARMANDALI’NDA MECLİS TOPLANTISI ÖNERİSİ

Tartışmalara son noktayı koyan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer oldu. ‘İçiniz rahat olsun, en az sizin kadar Menderes’i savunuyoruz en az sizin kadar Menderes’in iyiliğini istiyoruz. Bundan zerre tereddüttünüz olmasın’ diyerek konuşmasına başlayan Başkan Soyer gelecek ay yapılacak olan meclis oturumunun Harmandalı Katı Atık Bertaraf Tesisi’nde yapılacağını açıkladı. Soyer şunları söyledi: Bu çöp lafının gerçekten her ilçe rahatsız edici bir algısı olduğunu biliyorum. Bunda Harmandalı tesisinin bugün imalata geçtiği, elektrik üretme süreçlerinin payı olmuş olabilir ama bugün bu algıyı değiştirecek bir noktaya geldik. Gelecek ay Çarşamba Günü meclis oturumunu Harmandalı’nda yapalım, hep beraber gidelim, arkadaşlarımız gezdirsinler, nasıl çalışıyor görelim eksiğimiz varsa tespit edelim toplantımızı orada yapalım.

BUGÜN SEFERİHİSAR BELEDİYE BAŞKANI OLSAM SAHİP ÇIKARDIM!

Soyer konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

Vahşi depolama, çöp dağları diyebilirsiniz ancak o algıyı değiştirecek bir gerçeklik yaşanıyor orada. Hepimizin peşinde koştuğu medeni katı atık bertaraf tesisi ile karşı karşıyayız, enerji üretimi başladı.Popülizmin tuzağına düşmeden siyaset yapmak zor iştir, bazen halka rağmen bazı şeyleri söylemek mecburiyetinde kalırsınız. Yıllarca direnmişler istememişler şimdi deniyor ki; ‘Sizin ilçenize atık bertaraf tesisi yapacağız.’ Kolay değil! Ben Seferihisar Belediye Başkanıyken Aziz Başkan gelseydi deseydi ben karşı çıkardım. Çünkü benim gözümdeki algı Harmandalı’ndaki algıydı. Ama bugün bana gelseydi ben Seferihisar Belediye Başkanı olsaydım ben sahip çıkardım. Tüm samimiyetimle söylüyorum itiraz etmezdim. Çünkü Harmandalı’na da gidince göreceğiz, son derece modern bir tesis, ekonomiye artı değer yaratan yenilenebilir enerji kaynağı üreten bir tesis.

ÇED ‘YAPAMAZSINIZ’ DERSE VAZGEÇECEĞİZ

Eğer Bergama’da Ödemiş’te de bu tesisleri yaparsak Harmandalı’na daha az gidecek ve ne olacak. Belediyenin çöp araçları daha az mazot harcayacak. Bizim harcadığımız mazot parası bizim paramız mı? Bu milletin parası. Dolayısıyla hem Harmandalı’nın yükünü hafifletecek hem de bu şehrin parasını bu şehre bırakacak, ayrıca enerji üretecek. Şuanda insanlarımızın karşı çıkmasını çok iyi anlıyorum, geçmişteki algının izleri olduğunu biliyorum. Bu nedenle bunu anlatmaya devam edeceğiz, muhtarlarımıza anlatacağız, halk toplantıları yapacağız. Biz daha süreci başlatıyoruz. Bunun daha ÇED süreci var. ÇED bize derse ki; ‘Hayır, yapamazsınız, zararı var, tehlikeli.’ Vazgeçeceğiz! İlla tutturup yapacak değiliz. O zaman başka yer bakacağız.

MECLİSTE RENKLİ ANLAR: CHP, AK PARTİ’YE YÜZÜLEBİLİR KÖRFEZ İÇİN TARİH VERDİ!

Öte yandan meclis renkli görüntülere de sahne oldu. CHP’li meclis üyesi Hasan Ünal, geçen oturumda yüzülebilir Körfez için tarih isteyen AK Parti’li meclis üyesi Hüsnü Boztepe’yi, 1 Nisan 2021’de Karşıyaka’ya yüzmeye davet etti. Yanında Boztepe için aldığı palet, deniz gözlüğü, bone ve şortu getiren Ünal, “Ben sizin için gerekli şeyleri hazırladım. Paleti 43 numara aldım. Yüzerken balıklara da selam vereceksiniz. Annem ‘başını soğuk tutma’ derdi. Deniz soğuk olur. Boneniz de hazır, XXL aldım. Rengine alınmayın aynısından kendime de aldım” dedi. Ünal’ın hareketi mecliste gülüşmelere neden oldu.

 
İzmir'deki 'ölü bebek dehşeti'nde 2 tutuklama kararı!
 
Menemenspor ikinci yarıya kötü başladı: 0-3
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Menderes2 17 Ocak 2020 Cuma 21:39

Hadi gelde Ergün başkanı arama. Menderes e çöp tesisi kurulmasın diye itiraz etti. Belediye başkanlığını elinden aldılar. Menderes şehri emin ellerde değil. Oy verdik Menderes in hakkını hukukunu ara dedik. Maalesef yanılmışım.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
89. İzmir Enternasyonel Fuar'ı için düğmeye basıldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi bu yıl “Akdeniz” temasıyla düzenlenecek 89. ...
Ve Kavacık Üzüm'ü tescillendi: ‘Coğrafi işaret’ Karabağlar’da!
Karabağlar Belediyesi’nin Kavacık Üzümü için Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan ...
Başkan Batur miniklerin karne heyecanına ortak oldu
Batur, ilk kez karne alacak öğrencilere bir sürpriz yaptı ve karne heyecanı ...
 
Bornova’da toplu sözleşme sevinci
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ ve Tüm Yerel-Sen Genel Başkanı ...
İZTAŞIT raporu: İlk iki haftada 113 bin yolcu!
İZTAŞIT otobüsleri ilk iki haftada uygulamanın başladığı Seferihisar hattında ...
Bayraklı'da şeffaf dönem: İhaleler canlı yayında!
Sandal’ın, belediye bünyesinde ihale komisyonu kurulacağını ve tüm ihalelerin ...
 
Tunukgün çiftinin 23 yıllık ‘sanat aşkı’
45 yıldır evli olan Ekrem- Gülser Tunukgün çifti, birlikte, 23 yıldır ...
Karabağlar’da dolu dolu yarıyıl tatili
Karabağlar Belediyesi, öğrencilerin yarıyıl tatillerini değerlendirmeleri ...
Başkan İduğ hastanedeki çocukları unutmadı
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri