POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Fırtına Türkiye Kupası'nda finalde!
Fırtına Türkiye Kupası'nda finalde!
Nisan sıcaklığı dünya tarihine geçti
Nisan sıcaklığı dünya tarihine geçti
11 yaşındaki çocuğa servis çarptı: Hayatını kaybetti!
11 yaşındaki çocuğa servis çarptı: Hayatını kaybetti!
Okul müdürünü katleden öğrencinin ifadesi ortaya çıktı
Okul müdürünü katleden öğrencinin ifadesi ortaya çıktı
14 Mart 2024 Perşembe - 09:14

O Belediye Neverlant: Gönüllü ol, yaşadığın yeri yönet!

Türkiye 31 Mart’ta gerçekleştirilecek yerel seçimlere odaklanırken yurttaşlar da partilerin aday belirleme tartışmalarına ve siyasi çekişmelere çokça maruz kalıyor. İnsanların bir arada yaşamalarının yollarını bulma bilimi olarak siyaset toplumda iyiden iyiye tu kaka bir konuma inerken ‘Neverlant’ sosyal girişimi yaşadıkları yerin yönetiminde söz sahibi olmak isteyen ve belediyecilik için hayalleri olan dünyanın dört bir yanından tüm gençlere fırsat tanıyan bir sosyal girişim olarak yola çıkıyor

O Belediye Neverlant: Gönüllü ol, yaşadığın yeri yönet!

Türkiye 31 Mart’ta gerçekleştirilecek yerel seçimlere odaklanırken yurttaşlar da partilerin aday belirleme tartışmalarına ve siyasi çekişmelere çokça maruz kalıyor. İnsanların bir arada yaşamalarının yollarını bulma ve sorun çözme bilimi olarak siyaset toplumda iyiden iyiye tu kaka bir konuma inerken ‘Neverlant’ sosyal girişimi yaşadıkları yerin yönetiminde söz sahibi olmak isteyen ve belediyecilik için hayalleri olan dünyanın dört bir yanından tüm gençlere fırsat tanıyan bir sosyal girişim olarak yola çıkıyor. 

NEVERLANT’E TAŞINMAK İSTEYENLER BU ADRESE!
Gençlerin ‘Hayali Belediyesi Neverlant’e taşınmak isteyenler neverlant.org’dan belediye simülasyonuna ulaşabilecek. Kayıt olmak isteyenler bu adresten ‘Model Belediye Meclis Üyesi Başvuru Formu’ ve ‘Kolaylaştırıcı Başvuru Formu’ doldurabilecek. 

NEVERLANT’TE BAŞKANSIZ OL!
Oyun mağazalarındaki ‘Başkan Ol’ vb. simülasyonlar çoğu kişinin dikkatini çeker... Yetersiz yapay zeka ve algoritma ise siyasete meraklı gençlerin heveslerini kursağında bırakır... İşte tam bu noktada gençler gerçek belediyecilik deneyimini ‘Hayali Belediye Neverlant’ ile yaşama fırsatı bulacak. Gençleri yaşadıkları yerleri güzelleştirmek için bir adım öne çıkmaya ve siyasete katılmaya teşvik eden sosyal girişim ile rutin hayatın içinde karşısına çıkan sorunlar ile ilgili yaşadığı yerin belediyesine ulaşamayan gençlerin kurduğu hayallerin gerçeğe dönüşme fırsatı Neverlant ile doğacak.

NEVERLANT NASIL DOĞDU?
Belediyecilik alanında mesleki ve uzmanlık alanlarını birleştiren bir ağ kurmayı hedefleyen “Neverlant” sosyal girişiminin nüveleri 2023’ün Aralık ayında oluşmaya başladı. Neverlant, olmayan yerde mücadeleyi ören bir ağ olarak çalışmalarını başlatırken özellikle gençlerin yerel yönetim süreçlerine kafa yormalarını, belediyelerin geliştirebileceği sürdürülebilir projeler hakkında fikir geliştirmelerini de hedefliyor. 

BELEDİYE SİMÜLASYONU
Neverlant, bir belediyecilik oyunu olarak model belediye içerisinde meclis üyeleri ve halkı temsil eden kolaylaştırıcılarla yola çıkıyor. 18-25 yaş aralığındaki gönüllüler belediye meclis üyesi olarak, 25 yaş ve üzerindeki gönüllüler ise oyunda kolaylaştırıcı olarak yer alıyorlar. Kolaylaştırıcılar arasında tematik konularda öncü olanlar belediye bürokrasisini temsil ediyorlar. Bir belediyenin farklı organlarını temsil eden topluluklarla karar süreçlerinin nasıl işlediğinin bir simülasyonu gerçekleştiriliyor. İlk olarak bir yıllık bir çalışma takvimi hazırlayan sosyal girişim, talep görürse uzun vadeli bir program hazırlamayı planlıyor. Bir yılın sonunda belediyelere bir ödül programı uygulanması da hedefler arasında.

‘BEN OLSAM NASIL YÖNETİRDİM?’
‘Hayali Belediye Neverlant’ girişimi ile yaşadıkları yer ve yerel yönetim biçimleri ile ilgili sözü olan gönüllü belediye meclis üyesi gençlerin her biri bir ilçe belediyesi seçip ‘Ben olsam nasıl yönetirdim?’ sorusuna cevap arayacak. Üyeler seçtikleri ilçe belediyelerini sosyal medya araçları ve internet siteleri üzerinden yakından takip ederek ilçe belediyeleri için proje geliştirme sürecine başlayacak. İlçe belediyeleri için projeler geliştirildikten sonra grup çalışmaları başlayacak. 

TÜM SÜREÇ ONLİNE İŞLEYECEK
Tüm bu süreçler online olarak gelişecek. Grup çalışmalarında her bir grup öncelikle bölgelerindeki bir il belediyesini seçecekler ve ekip olarak seçtikleri il belediyesi için proje geliştirecekler. Son aşamada ise yine gruplar bölgelerindeki bir büyükşehir belediyesini seçecekler ve aynı şekilde proje geliştirme süreçleri işlemeye devam edecek. Programın sonunda belediyelerin arzu etmesi ve gerekli şartların oluşması durumunda ortaya çıkan yönetim biçimi, fikirler ve manifesto söz konusu belediyeler ile de paylaşılacak.

GENÇLER EĞİTİM DE ALACAK!
Proje geliştirme süreçlerini kolaylaştırmak için gönüllü gençler, ‘Proje Döngüsü Yönetimi’ ve ‘Sürdürülebilirlik’ eğitimi de alacaklar Aynı zamanda uzmanlık alanlarına göre oluşturulan çemberlerde yer alan kolaylaştırıcılar gençlere rehberlik edecekler. 

BAŞARILI BELEDİYELERE ÖDÜL
Yıl boyu sürdürülen çalışmalar neticesinde mevcut belediyelerin çalışma performansları ve görünürlükleri dikkate alınarak, proje geliştirme süreçlerindeki deneyimler göz önünde bulundurularak ödüllendirme mekanizması işletilecek ve gençlerin üzerinde çalıştıkları, belde, ilçe, il, büyükşehir belediyeleri arasından 10 ilçe/belde belediyesi, 1 il belediyesi ve 1 büyükşehir belediyesi kolaylaştırıcıların oylarıyla ödüllendirilecek. Ödüllendirmede ön eleme Belediye Meclisi tarafından yapılacak ve nihai sonuçlandırma için bir nevi halk oylaması hayata geçecek. 

NEVERLANT’TE GÖREV PAYLAŞIMI NASIL OLACAK?
Yaşadığı yer ile ilgili sözü ve fikri olan belediye meclisi üyeleri 25 yaş altı gençlerden oluşacak. 25 yaş ve üzeri kişiler kolaylaştırıcı olarak görev yapacaklar. Neverlant, hayali bir belediye olarak ideal belediyecilik anlayışının geliştirilmesine yönelik öneriler geliştirirken sürdürülebilir projeler de üretecek. 

NEVERLANT DEĞERLERİ!
Dünyanın dört bir yanından yaşadıkları yeri güzelleştirmeye talip gençlerin yer alacağı Neverlant’ın değerleri; Sevgi, saygı, güven, eşitlik, şeffaflık, adalet, aktif yurttaşlık, dayanışma, hayal ortaklığı, sağlıklı şehirler, sürdürülebilir tarım ve kültürel mirastan oluşacak. 

NEVERLANT HANGİ ARAÇLAR İLE HAYATA GEÇECEK?
Neverlant; yaygın eğitim, şiddetsiz iletişim ve sosyokrasiyi benimseyen bir sosyal girişim olarak günlük hayatta ‘Ben olsaydım böyle yapardım!’ dedirten belediyecilik eksiklerini ‘Zihni Sinir’ projeleri ile taçlandırmak isteyen genç kuşaklara aracı olacak. 

NEVERLANT BELEDİYECİLİK OYUNU
Her ayın ilk Pazartesi akşamı 20:30-22:00 arasında “Neverlant Belediye Meclisi Toplantısı” düzenlenecek ve toplantı internetten canlı olarak yayınlanacak. Her toplantının 30 dakikalık bölümünde, bir konu hakkında ufuk açıcı konuşma yapılacak. 60 dakikalık bölümde ise meclis üyelerinin ve komisyonların sunumları gerçekleştirilecek. Üyeler hayali belediyeleri ile ilgili fikirlerini paylaşacak. 

NEVERLANT PROJESİ: NASIL BİR BELEDİYE?
Olmayan yer ya da var olmayan yaşam alanında mücadeleyi öğütleyen bir sosyal girişim olarak Neverlant, demokratik ve şeffaf belediyecilik konusunda mesleki paylaşım ve dayanışma ağı oluşumunu yaygın eğitim yaklaşımıyla geliştirmeyi hedefleyecek. Neverlant’te, kendi yaşam alanları ve yaşam kaliteleri ile ilgili hayalleri olan herkes yer alabilecek ve fikirlerini paylaşmak için bir platform bulacak. ‘Hayali Belediye Neverlant’ katılımcı, demokratik ve şeffaf bir yönetime sahip olacak. Siyasetten uzak duran ve uzak tutulan tüm gönüllüler belediyecilik oyununa katılarak gerçek bir belediye deneyimi gibi meclis üyesi olacak. 

HEDEF GENÇLERİ TEŞVİK ETMEK!
Neverlant’in amacı gençlerin katılımını teşvik etmek ve onlara belediyecilik sürecini deneyimleme fırsatı sunmak olacak. Belediyecilik oyunu ile gençlerin yerel yönetim süreçlerine ilgi duymaları ve katılımcı bir vatandaşlık bilinci geliştirmeleri desteklenecek. Bu da gelecekteki toplumsal ve siyasi katılımı artırarak toplumun genel refahına katkıda bulunacak. Ayrıca, gençlerin fikirlerini ifade etme ve karar alma süreçlerine dahil olma yeteneklerini geliştirerek gelecekteki liderlik rolleri için hazırlanmalarına da yardımcı olacak. Meclis üyelerinin 25 yaşından küçük olmasındaki hedef gençlerin perspektiflerinin ve önceliklerinin daha fazla dikkate alınmasını sağlamak olacak. Ayrıca, 25 yaş ve üzeri bireylerin kolaylaştırıcı olarak görev alması, deneyim ve rehberlik sunarak gençlerin yönetim becerilerini ve girişimcilik yeteneklerini desteklemek amaçlanıyor. 

KOLAYLAŞTIRICILARIN ROLÜ
Neverlant’te gerçek hayatta olduğu gibi belediye meclisi belediyenin karar alma organı olacak. Meclis üyeleri, Neverlant’in tasarımında görev alarak belediyecilik oyununda karar alma süreçlerine aktif olarak katılacak. Oyunda komisyonlar/çemberler oluşturularak, örnek projeler geliştirilmesi hedeflenecek. Belediye meclis üyeleri kolaylaştırıcılardan destek alarak, projeler geliştirip ortak toplantılar düzenleyecek. Kolaylaştırıcılar, uzmanlık alanlarına göre çemberlerde yer alacaklar.


 

Etiketler:
 
Karabağlar Adayı AK Partili Tunç: Önümüzdeki kışa kadar doğalgaz girmeyen ev kalmayacak!
 
Aranan 2 hükümlüyü Güven Timleri yakaladı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ertan Özbatur 14 Mart 2024 Perşembe 10:40

Hayalimizdeki belediyeleri ve ülkeyi gerçekleştirmek bizim elimizde. Hayal et, iste, karar ver, üret ve paylaş…paylaştıkça çoğalırız.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mahalle Tiyatroları perdesini 5. kez araladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “5. Mahalle Tiyatroları ...
İzmir'de tiyatro festivali zamanı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 42. kez düzenlediği Hülya-Özdemir ...
Samim Kocagöz: Mecburi İstikamet belgeseli İzmirliler ile buluşuyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle 1940'lı yılların toplumcu gerçekçi ...
 
Oscar'a 'Oppenheimer' ile Gazze çağrısı damgası!
Oppenheimer geceyi "En İyi Film" dahil 7 Oscar ile tamamlayarak büyük ...
Bayraklı’da kadınlar günü konseri
Bayraklı Belediyesi Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlediği ...
Usta oyuncu Kayhan Yıldızoğlu hayatını kaybetti
"Çiçek Taksi", "Selena" gibi yapımlarla tanınan usta oyuncu Kayhan Yıldızoğlu ...
 
Efes Selçuk'ta piyano resitali
Türkiye’nin önde gelen piyanistlerinden Dengin Ceyhan Efes Selçuk’ta klasik ...
Depremzedelerle dayanışma sergisi!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 6 Şubat’taki deprem felaketinden ...
Karşıyaka orkestrası ödüllü şefi ağırladı
Karşıyaka Oda Orkestrası (KODA), Hikmet Şimşek Sanat Merkezi’nde unutulmaz ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri