POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Kızılcık Şerbeti'ne damga vuran Atatürk sahnesi
Kızılcık Şerbeti'ne damga vuran Atatürk sahnesi
POS cihazları Maliye'nin radarında!
POS cihazları Maliye'nin radarında!
Kripto para düzenlemesinde sona yaklaşıldı!
Kripto para düzenlemesinde sona yaklaşıldı!
Kamu İhale Kurulu atamaları Resmi Gazete'de
Kamu İhale Kurulu atamaları Resmi Gazete'de
7 Nisan 2018 Cumartesi - 08:47

O ilçede CHP'den 'denetim komisyonu' çıkışı: Başkan'a suç uyarısı!

CHP Grubu, Aliağa’da denetim komisyonuna sert tepki gösterdi. CHP Grubu adına konuşan meclis üyesi Güngör, raporun MHP’li Acar başkanlığındaki belediye bütçesinin kuralsız, usulsüz ve çok kötü yönetildiğini, belediyenin ekonomik olarak adeta çöküşe gittiğini gösterdiğini ifade etti. CHP aşırı borçlanma nedeniyle ‘görevi kötüye kullanma’ durumunun oluştuğunu ve suç işlendiği çıkışında bulundu.

O ilçede CHP den  denetim komisyonu  çıkışı: Başkan a suç uyarısı!

GERÇEKİZMİR - Aliağa Belediyesi’nin Nisan ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumunda denetim komisyonunun raporu okundu.

CHP’den denetim raporuna sert tepki geldi. CHP Meclis Üyesi Erol Güngör, CHP grubu adına konuşurken, meclis denetim komisyonunun Büyükşehirden gelen müfettişlerin desteğiyle hazırladığı raporun belediye bütçesinin kuralsız, usulsüz ve çok kötü yönetildiğini, belediyenin ekonomik olarak adeta çöküşe gittiğini gösterdiğini ifade etti.

Güngör, rapora ilişkin şunları söyledi: Belediye bütçesinin harcama esaslarına ve usullerine aykırı kullanıldığı, kamu ihale kanununun bay pas edildiği, sürekli doğrudan temin yöntemiyle mal ve hizmet alımları yapılarak, bütçenin kişisel bir paraymış gibi harcandığı görülmektedir.

Diğer yandan devasa belediye bütçesinin sadece personel giderlerine ve cari harcamalara yetebildiği, bunun dışında yapılan tüm işlerin ise borçlanılarak yapıldığı, bu nedenle belediyenin giderek ağır bir kısa vadeli borç sarmalına girdiği görülmektedir.

Usulüne uygun olmayan, kamuyu zarara uğratıcı ve belediyeyi borç sarmalına sokan işlemler hakkında komisyonun yaptığı tespitlerin pek çoğunda konu ile ilgili Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulması ve kovuşturma yapılması gerektiği belirtilmiştir. Yani usulsüzlüklerin masum yanlışlar değil suç oluşturacak nitelikteki işlemler haline geldiğini hatırlatmak isteriz.

Bunlardan daha da önemli olan ise belediyenin hızla ve kısa vadeli borçlanması nedeniyle iflasın eşiğine gelmiş olmasıdır. Denetim raporuna göre 31.12.2017 tarihi itibariyle;

Aliağa Belediyesinin borcu 75 milyon 886 bin lira, Belediyenin sahibi olduğu Jeotermal ve Petrol şirketlerinin ise 11 milyon 534 bin lira olmak üzere toplam borç miktarı 87 milyon 400 bin liradır.

Belediyenin 2017 yılı gerçekleşen bütçesi ise 90 milyon 857 bin liradır. Yani Aliağa Belediyesi bir yıllık bütçesi kadar borca sahiptir. Belediye o kadar hızlı borçlanmakta ve hesapsız şekilde para harcamaktadır ki 2018 yılının ilk 3 ayını da bu tabloya eklersek borç miktarının 100 milyon liraya ulaştığını düşünebiliriz.

SUÇ UYARISI!
Denetim komisyonu raporunda, borç stokunun 5393 sayılı Belediye Kanununda belirtilen üst sınırı aşmak üzere olduğu vurgulanarak, “yasada belirtilen usül ve esaslara aykırı olarak borçlanan belediye yetkilileri hakkında, filleri daha ağır bir cezayı gerektirmeyen durumlarda, Türk Ceza Kanunun görevi kötüye kullanmaya ilişkin hükümleri uygulanır” uyarısı ile bu denli borçlanılarak suç işlenmekte olduğu hatırlatılmaktadır. Aliağa belediyesi tarihinde şimdiye değin belediye bütçesi bu kadar kötü yönetilmemiş, böyle bir borç batağına sürüklenmemiş ve hiçbir denetim komisyonu raporunda da böyle bir suç uyarısı olmamıştır.

YÜKSEK MİKTARDA PARA HARCANMAKTA
Belediye bütçesinin %73’ü personel giderlerine harcanmakta, geri kalan %27’lik kısım ise cari harcamalara dahi yetmemektedir. Cari harcamaların bir kısmı ile yatırım sayılabilecek harcamaların tamamı borçlanarak yapılmakta ve böylece borç miktarı giderek artmaktadır. Yani belediyenin bütçesiyle bırakın yatırım yapmayı, bütçe belediyenin kendisine bile yetmemektedir. Böylesine savurganca bir harcama Aliağa tarihinde görülmemiştir. Belediye tam bir saltanat yuvası halindedir. Belediyede onlarca kiralık araç kullanılmakta, temsil ve ağırlama giderleri, geziler ile sosyal etkinlikler ve benzeri faaliyetler kalemleri altında çok yüksek miktarlarda paralar harcanmaktadır. Ondan fazla kiralık araçla ve yüzden fazla belediye çalışanı ile Milletin Ekibi adı altında, doğrudan belediye başkanı adına siyasi çalışma yapan bir organizasyona kaynak akıtılmaktadır.

ÇALIŞAN SAYISI YÜZDE 36 ARTMIŞ
Şimdiki belediye yönetimi Nisan 2014 de yönetime geldiğinde Aliağa Belediyesinde çalışan memur, sözleşmeli personel, daimi işçi ve taşeron işçi olmak üzere 770 kişi, iki belediye şirketinde çalışan 52 kişiyi de eklediğimizde toplam 822 kişiydi. Sayın başkan Mayıs 2014 de bir akşamüstü, çalışan sayısının fazla olduğu gerekçesiyle 104 kişiyi işten çıkarmış, daha sonra peyderpey yaptığı çıkarmalarla işten çıkarılanların sayısı 150 kişiye ulaşmış ve toplam belediye personeli 2014 yılında 670 kişiye düşmüştü.31.12.2017 tarihi itibariyle ise; memur, sözleşmeli personel, daimi işçi ve taşeron işçi olmak üzere  belediye bünyesinde 988 kişi çalışmakta olup iki belediye şirketinde çalışan 61 kişide eklendiğinde toplam çalışan sayısı ise 1049 kişiye çıkmıştır. 2014 – 2017 arasındaki 3 yıllık sürede nasıl bir ihtiyaç olduysa, aynı sayın başkan 2017 sonunda belediyenin çalışan sayısını  % 36 oranında ve 380 kişi artırarak 1049 kişiye çıkarmıştır. Bu kadar çalışanın verimli kullanılamadığı ve personel organizasyonun iyi yönetilemediği ise açıkça görülmektedir. Birçok çalışanın ise işe bile gelmediği kamuoyunda konuşulmaktadır. Bunca çalışana rağmen sokak ve çevre temizliği, park bahçelerin bakımı ve yeşillendirilmesi, treuarların temizlenmesi, yeşillendirilmesi ve çiçeklendirilmesi gibi işlerin bile yapılmadığı görülmektedir. Hürriyet caddesi ve kirlilik ve bakımsızlık içindedir. Aliağa’nın içinden transit geçenlerin gördüğü bir perişanlık manzarasıdır.

KAMU ZARARI VAR
Öte yandan siyasi veya kişisel husumetlerle 12 üst düzey belediye yöneticisi kapalı pazar yerinde hiçbir iş verilmeden yıllardır oturtulmaktadır. Üstelik bu çalışanların bir kısmı sayın başkanın kendi döneminde işe aldığı kişilerdir. Burada oturtulan kişilerin belediyeye yıllık maliyeti ise 2 milyon lira civarındadır. Başkan kamu personeline iş vermeyerek, husumete dayalı cezalandırma yöntemi ile kamuyu zarara uğratmaktadır.

BORÇ BATAĞI
Yakınımızdan bir örnek vermek isterim. 2017 yılında; 90 bin nüfuslu Aliağa’nın gerçekleşen bütçesi 90 milyon lira, 180 bin nüfuslu Menemenin 110 milyon liradır. Aliağa kişi başı bütçe geliri açısından Menemenin neredeyse iki katına sahiptir. Menemen geçmişten gelen çok ağır borç yüküne rağmen hem Gölpark gibi çok önemli yatırımlar yapmakta hem de eski borçlarını plan dahilinde azaltmaktadır. Kişi başı Menemenin iki katı bütçe gelirine sahip olan Aliağa Belediyesi ise giderek içinden çıkılmaz bir borç batağına girmektedir.

BU KAYNAKLARI KİM/NASIL TOPLADI?
Mevcut yönetim Aliağa Belediyesini 35 milyon lira borçla devralmıştır. Aliağa Belediyesinin,  Aliağa’ya katılan Şakran ve Helvacı Belediyelerinin tüm tarihi boyunca oluşan borç miktarı 35 milyondur, yani geçmişte yapılmış tüm işlerden geriye kalan borcun toplamı budur. Oysa sadece son 3,5 yılda borç miktarı 52,5 milyon lira artarak 87,5 milyon liraya ulaşmıştır. Yapılan işler ortadadır, artan borç miktarıyla uyumlu bir yatırımın olmadığını herkes görmektedir.

Diğer yandan ise belediye eliyle yapılan işlerin pek çoğunda inşaatçılardan, sanayicilerden ve iş adamlarından çeşitli hibeler ve sponsorluk adı altında katkılar alınmıştır. Bu miktarlara ilişkin hiçbir kayıt olmadığı gibi çok yüksek miktarların konuşulduğu bu kaynakları kim nasıl toplamıştır ve kullanmıştır bunu da bilen yoktur. 

BÜTÇE KAYNAKLARI İSRAF EDİLMİŞ
Dört yıllık belediye bütçesinin, sponsorluk adı altında yaratılan büyük miktardaki kayıtsız kaynağın ve 50 milyon lirayı aşkın ek borcun sonunda Aliağa’nın elinde kalan, birkaç yeşil alan düzenlemesi, iki cadde düzenlemesi ve yolların asfaltlanmasıdır.  Yazıktır, Aliağa’nın bütçe kaynakları israf edilmiş, borç batağına sokularak geleceği ipotek altına alınmıştır.

Denetim komisyonu raporuyla cila dökülmüş, gerçekler rakamlarla ortaya çıkmıştır. Gerçek olan, belediyenin borç batağında olduğu ve belediyeyi borçlandırmanın suç teşkil edecek noktaya geldiğidir. Belediye yönetimine çağrımız şudur. Bir an önce savurganlıktan ve hesapsızlıktan vazgeçin. Aliağa’nın kaynaklarını israf etmeyin, planlı bir şekilde kaynakları verimli ve iyi kullanarak hem yatırım yapın hem de borcu küçültün. Belediyeyi borç batağına sürükleyerek Aliağa’nın geleceğini ipotek altına almayın.

 
İzmir'de hırdavatçıdaki yangın can aldı!
 
Üniversitedeki katliamda flaş gelişme!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Flaş: CHP Aylin Nazlıaka kararını verdi!
2016'da partiden ihraç edilen Aylin Nazlıaka için de görüşmeler yapıldı. Parti ...
Flaş açıklama: ABD ile Menbiç görüşmeleri...
Diplomatik kaynaklar, ABD ile Menbiç konusundaki çalışma grubu toplantısının ...
Şehit yakınından Kılıçdaroğlu hakkında suç duyurusu
İzmir'de bir şehit yakını, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu hakkında suç duyurusunda bulundu.
 
İzmir'de Alparslan Türkeş'e konferanslı anma
MHP'nin Kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş'in vefatının 21'inci yılı ...
Erdoğan'ın mektubunu aldı, kızı adına toprakla buluşturacak!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Daha yeşil bir türkiye'yi birlikte ...
Kılıçdaroğlu'ndan İzmir Balkan-Rumeli Dernekleri'ne çalıştay daveti
İzmir'de yaşayan Balkan ve Rumeli göçmenleri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ...
 
CHP 8 ilçeyi geri alabilir mi?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Ankara’ya gelen İzmirli başkanlara ‘8 ...
Ulupınar'dan hükümete 'İnciraltı' salvosu: Söz verip bırakamazsınız!
İYİ Parti İzmir İl Başkanı Yıldırım Ulupınar, İzmir'in Balçova ilçesindeki ...
Sındır: Suyu siyasete ve ticarete alet edecekler
CHP İzmir Milletvekili Sındır, "Atanan, siyasi vesayet altına girmiş olan ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri