POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Netanyahu'dan dünya liderlerine çağrı
Netanyahu'dan dünya liderlerine çağrı
Askeri araç devrildi: 2 şehit, 2 yaralı
Askeri araç devrildi: 2 şehit, 2 yaralı
Erdoğan: Taksim meydanının mitinge uygun değil
Erdoğan: Taksim meydanının mitinge uygun değil
Erdoğan-Özel görüşmesinin yeri ve saati belli oldu
Erdoğan-Özel görüşmesinin yeri ve saati belli oldu
29 Ağustos 2021 Pazar - 08:28

Okula dönme zamanı: Uyum için 10 altın öneri

Pandemi nedeniyle Mart 2020’den bu yana eğitim-öğretim ağırlıklı olarak uzaktan sürdürüldü. Ve şimdi artık okula dönme zamanı. Ancak öncesinde uyum eğitimi var. İşte eğitim uzmanlarından velilere, çocuklarının okula uyumunu sağlamaları için 10 altın öneri...

Okula dönme zamanı: Uyum için 10 altın öneri

6 Eylül’de okul öncesi, ilk ve orta öğrenimdeki tüm kademeler okullarda, sınıflarda olacak. Ama onun öncesinde 1-3 Eylül tarihlerinde uyum eğitimi yapılacak. Yaklaşık 3 milyon öğrencinin katılacağı uyum eğitimi için çocuğunu ilk kez okula gönderecek veliler telaşlı.

Hürriyet gazetesinden Zülal Atagün'ün haberinde görüşlerine yer verilen Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Dekan Yardımıcısı Prof. Dr. Müge Yüksel, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Bugay Sökmez ve Akdeniz Üniversitesi Temel Eğitim Bölümü Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ayşe Nur Kutluca Canbulat veliler için uyum sürecinde yapılması gerekenleri 10 maddede sıraladı.

1. Gereksiz duygusallıktan kaçının: Aileler pandeminin ardından çocuklarının okula alışamayacağı yönünde endişeler taşıyor. Ancak uzmanlar çocukların uyum kabiliyetinin yetişkinlerden daha iyi olduğunu söylüyor.  Öğrencileri “Yeni bir dönem” başlıyor diyerek motive etmek ve gereksiz duygusallıklardan kaçınmak gerekiyor.

2. Çocuğunuzu tanıyın: Okula başlamak için çocuğunuzun hazır olup olmadığını gözlemleyin. Bazı çocuklar sabah erkenden çantasını alıp okulun yolunu tutarken, kimi annesinin onu bırakacağını düşünebilir. En önemli olan konu çocuğun duygusal, bilişsel ve fiziksel olarak hayatında başlayacak yeni duruma hazır olup olmadığıdır. Örneğin hiç arkadaş ilişkisi olmayan çocuk için uyum süreci zorlayıcı olacaktır. Bunlar göz önünde bulundurulmalı.

3. Okulu önceden görün: İlk kez okul kapısından geçecek öğrenciler, uyum eğitimi başlamadan aileleriyle birlikte okulu gezmeli. Endişesi olan çocuğun kaygısını azaltmak için onu nelerin beklediğini göstermek faydalı olacaktır. Keyifli bir okul alışverişi de çocuğun okula daha pozitif bakmasını sağlayacaktır.

4. Güne beraber başlayın: Ayrılmış anne ve babalar okulun ilk gününde birlikte çocuklarının yanında olmayı deneyebilir. Eğer ebeveynlerden biri güne başlangıçta katılamıyorsa, gün bitiminde birlikte yemeğe ya da parka  gidip günün nasıl geçtiğini konuşarak çocuğa destek verebilir.

5. Hijyen eğitimi verin: Çocukların hijyen ve özbakım becerilerinin geliştirilmesiyle ilgili önceden bilgilendirme çalışması yapın. Maskesini kendisinin nasıl takacağını, sosyal mesafe kurallarını çok detaya girmeden anlatın. Özellikle okulöncesi çocuklarda fiziksel temas beklentisinin yüksek olması, bu tarz bilgilendirmeleri daha da gerekli kılıyor.

6. Kaygıyı kontrol altına alın: Uzmanlara göre aileler öğrencilerden daha kaygılı. İlk önce ailelerin iyi bilgilendirilmesi gerekiyor. Ebeveynler ne kadar rahat olursa, çocuklar da o kadar rahat oluyorlar. Çocuğunuzun kaygısını azaltmak için kendi kaygınızı kontrol altına alın.

7. Okula güvenin: Okulların bilgilendirici olması ve fazla detaylı olmayan güven verici açıklamalar yapması gerekiyor. Veliler de okula ve öğretmenlerin uzmanlığına güvenmeli. Okulda farklı bir sistem var ve çocukların velilerden bağımsız bu sistemi öğrenmesi gerekiyor.

8. Tutabileceğiniz sözler verin: Duygusal esneklik zorlu olaylara daha hızlı adapte olmamızı sağlıyor. Çocukların okullarda duygusal esnekliğini geliştirmesi gerekiyor. Okul şu anda yüz yüze açılacak ancak sonrasında bizi neyin beklediğini çok net bilmiyoruz. Dolayısıyla çocuklarda hayal kırıklığı yaratmamak için uzun dönemli sözler verilmemeli. Başka olasılıkların olabileceği de söylenmeli.

9. Kendi deneyiminizi unutun: Eğer aileden birinin okul deneyimi kötüyse ve istemeden de olsa bu deneyim çocuğa aktarılmışsa, çocuk okula başladığında daha kaygılı olabiliyor. Herkesin deneyiminin kendine has olduğunu unutmayın ve kendi yaşadığınızla kıyaslamayın. Çocuğunuzdan büyük beklentilere girmeyin ve onu başka çocuklarla karşılaştırmayın.

10. Tutarlı davranın: Tutarlı olmak her aile için çok önemli bir davranış biçimi. Farklı fikirde de olsak tutarlı mesaj vermeye özen göstermek önemli. Özellikle ayrılmış anne babaların çocukları için bu konu daha çok önem taşıyor. Çocuğa yaklaşımda tutarlı bir düzen kurmak, yaşayacağı yer konusunda bir rutin oluşturmak okula başlamadan önce önemli.

 
Çavuşoğlu, Blinken'la Afganistan'ı görüştü
 
Bornova'da amatör sanata destek tam gaz: 44 yaşındaki ilk sergisini açtı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Diyanet'ten deniz ürünleri açıklaması
Diyanet'ten sosyal medyada tartışma konusun olan deniz ürünleri konusuyla ...
İzmir'de zehir bahçesine baskın!
İzmir'in Tire’de ilçesinde evinin bahçesinde Hint keneviri yetiştirdiği ...
14 yaşında ailesini katletti: 3 ölü, 1 yaralı!
Ordu'nun Korgan ilçesinde 14 yaşındaki F.Y. fındık toplama tartışmasında ...
 
İzmir Körfezi'nde can pazarı: Sahil Güvenlik botuyla tekne çarpıştı...
İzmir Körfezi'nde sahil güvenlik botuyla çarpışarak batan teknede bulunan 5 kişi kurtarıldı.
İzmir'in iki ilçesinde orman yangını paniği!
İzmir'in Aliağa ve Foça ilçelerini etkileyen orman yangını çıktı. Çıkan ...
Bakan Özer'den yüz yüze eğitim mesajı
Milli Eğitim Bakanı Özer, yüz yüze eğitimle ilgili bir açıklama yaptı. ...
 
9 Eylül İzmir Yarı Maratonu’na rekor katılım
9. Uluslararası 9 Eylül İzmir Yarı Maratonu 5 Eylül Pazar günü rekor katılımla ...
İzmir'de tünel girişinde kamyonun çarptığı otomobil alev aldı: 4 ölü, 2 yaralı
İzmir-Aydın Otoyolu 75. Yıl Selatin Tüneli girişinde kamyonun çarptığı ...
İzmir'de 20 suçtan aranan şüpheli yakalandı
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde yaklaşık 20 suç nedeniyle hakkında yakalama ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri