POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Maçoğlu köyüne döndü... Arıcılığa başladı
Maçoğlu köyüne döndü... Arıcılığa başladı
Mevsimlik tarım işçilerinin haklarına düzenleme!
Mevsimlik tarım işçilerinin haklarına düzenleme!
ABD'de bir George Floyd vakası daha!
ABD'de bir George Floyd vakası daha!
Lokanta ve kafelerde KDV artışı Resmi Gazete'de!
Lokanta ve kafelerde KDV artışı Resmi Gazete'de!
11 Nisan 2021 Pazar - 15:31

Otizmde ‘aşı’ çığlığı: "İltimas değil zorunluluk!"

Aileler bağışıklık sistemi zayıf olan, hasta olduklarını çoğu zaman ifade edemeyen ve hastanede tedavi sırasında önemli zorluklar yaşayabileceklerinden otizmli bireylere aşılamada öncelik tanınması için çabalıyor.

Otizmde ‘aşı’ çığlığı:  İltimas değil zorunluluk!

Türkiye’de koronavirüs salgınıyla mücadele sürecinde hayati önem taşıyan aşılama mesaisi risk grupları öncelenerek sürerken, ilgili sıralama da tartışma konusu olmaya devam ediyor. Liste başı grupların aşılama çalışmalarının tamamlanmasının ardından güncellenen yeni programda bu kez otizmli bireylerin dışarıda kalması tepkilere yol açtı. Aileler, bağışıklık sistemi zayıf olan, hasta olduklarını çoğu zaman ifade edemeyen ve hastanede tedavi sırasında önemli zorluklar yaşayabileceklerinden otizmli bireylere aşılamada öncelik tanınması için çabalıyor.

AYNI HASSASİYET GÖSTERİLMELİ
İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'in haberine göre kendileri gibi otizmli ailelerinin pandemi sürecinde sorunlarının derinleşerek arttığını ifade eden Aycan Gönenç, aşı önceliği talebinin nedenlerini şöyle sıraladı: “Otizmli bireyler ve ailelerinin (ve elbette diğer zihinsel rahatsızlara sahip kişilerin) salgında koruma altına alınması gereken risk grupları içinde ilk sıralarda olmaları birçok nedenden dolayı kaçınılmaz. Otizmli bir bireyin, çok basit bir diş tedavisini dahi gerçekleştirmek için ameliyathane hazırlandığını ve genel anestezi yapıldığını düşünürsek virüsten etkilenmesi halinde, kendisine standart tedavi protokolünün uygulanması, normal bir bireye göre kat kat zor olacaktır. Otizmli bir bireyi ailesinden ayrı karantinaya almak, hastaneye yatırmak çoğunlukla mümkün değildir. Otizmli birinin pozitif çıkması demek tüm ailenin komple karantinaya alınması ve hep beraber hastaneye yatması demektir. Otizmli bireyler maske, mesafe ve hijyen önlemlerini almada zafiyet gösterebilirler. Bu anlamda yüksek risk taşırlar. Otizmli bireyler şu anda bireysel eğitime devam etmektedirler ve bu anlamda da risk taşımaktadırlar. Down sendromlu bireylerin bağışıklık sistemleri nedeni ile risk taşıdıkları ve dolayısı ile sonradan da olsa aşı önceliği almaları sevindiricidir. Aynı hassasiyetin saydığımız nedenlerden dolayı otizmli ve diğer zihinsel engelli gruplara da gösterilmesi zorunludur.”

“DUYARSIZLIKLAR BİZİ ÇOK KIRIYOR”
Yalnızca oğlu Ozan değil tüm otizmli bireylerin hakları için uzun süredir mücadele eden Avukat Sedef Erken ise İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği olarak konuya ilişkin yazdıkları dilekçeye henüz bir yanıt alamadıklarını belirtti. Aşı önceliğinin bir iltimas değil zorunluluk olduğunun altını çizen Erken, “Bence Sağlık Bakanlığı gibi bu konularda bizden önde gitmesini beklediğimiz bir kurumdan aşı talep etmek durumunda kalmamız çok üzücü. Her seferinde sanki çok büyük bir ayrıcalık istiyormuşuz gibi hissettiriyor bu durum. Bakanlığın bunun neden gerekli olduğunu zaten bizden iyi biliyor ve buna uygun önlemleri alıyor olması gerekirdi. Kaldı ki bizim çocuklarımızın zaten yasalara göre sağlık hizmeti alma konusunda öncelikleri var ama hep kağıt üzerinde kalıyor. Bu öncelik bir iltimas değil zorunluluk. Bizler zaten zor hayatlar yaşıyoruz, üstüne bu duyarsızlıklar bizi çok kırıyor. Hiçbir zaman böyle bir öncelik varmış gibi de hissetmiyoruz. Kağıt üstündeki o süslü laflar hiçbir zaman hayata geçmiyor. Hala rapor sorunumuz bile çözüme kavuşmuş değil, hele şu sıra rapor yenileme tam bir kabus ancak yine de görülmüyor, duyulmuyoruz. Sanki otizm bir süre sonra ortadan kalkacak gibi tekrar tekrar rapor eziyeti çekip devlete çocuğumuzun otizmini ispat etmemiz bekleniyor” ifadelerini kullandı. (Çağla Geniş / İlkses Gazetesi)

 
Erdoğan'dan 'patates-soğan' açıklaması
 
Karabağlar’da camiler Ramazan'a hazır
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ramazan'da tam kapanma olacak mı?
Pazartesi günü Bilim Kurulu, Salı günü de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ...
Virüsü atlatanlara Ramazan tavsiyeleri
KOÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Cantürk, "Her corona virüs geçirene ...
"Türkiye'nin çok etkileyici bir sağlık sistemi var"
Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, ...
 
Türkiye'de son 24 saatte virüsten 238 can kaybı
Sağlık Bakanlığı 10 Nisan 2021 günlük corona virüs tablosunu açıkladı.
Yerli aşıda önemli gelişme: Faz-3 için tarih
Yerli Covid-19 aşısında Faz-2 kapsamında gönüllülere ikinci doz aşılar ...
Virüsle 70 gün süren mücadelesini anlattı
Virüsün ciğerlerini tamamen sarmasıyla 17'si yoğun bakımda olmak üzere ...
 
Vaka artışında ürküten detay: 'yalancı negatif'
Türkiye'nin corona virüs tablosu giderek ağırlaşırken bunun birçok nedeni ...
Pınar Karşıyaka'da korona şoku
ING Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Pınar Karşıyaka'da 4 kişinin daha ...
Türkiye'de ilk nitril eldiven fabrikası açıldı
Türkiye, pandemiyle talebin katlandığı nitril eldivende üretici oluyor. ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri