POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Ülke kavruldu: 60,1 derece ile sıcaklık rekoru kırıldı
Ülke kavruldu: 60,1 derece ile sıcaklık rekoru kırıldı
Erdoğan: Suriye'de yarım kalan işi tamamlayacağız
Erdoğan: Suriye'de yarım kalan işi tamamlayacağız
Fenerbahçe'de flaş gelişme: Olağanüstü kongre kararı
Fenerbahçe'de flaş gelişme: Olağanüstü kongre kararı
Olaylı Trabzon maçından sonra Ali Koç'tan ilk açıklama
Olaylı Trabzon maçından sonra Ali Koç'tan ilk açıklama
7 Mart 2018 Çarşamba - 08:32

Özhaseki: Bir bakan olarak tedirginim!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki depremle ilgili konuştu. İstanbul, kentsel dönüşüm ve şehircilik gibi başlıklar yapılması gerekenleri anlatan Özhaseki, "Hükümetin bir bakanı olarak tedirginlik yaşıyorum" ifadesini kullandı.

Özhaseki: Bir bakan olarak tedirginim!

evre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, katıldığı bir etkinlikte "Herkes için şehir" başlıklı bir konuşma yaptı.

Depremle ilgili birçok tedbir olduğunu, çalışmaların devam ettiğini belirten Özhaseki, "Allah korusun büyük bir deprem olduğunda biz güven içinde oturabilecek bir durumda değiliz. Hükümetin bir bakanı olarak tedirginlik yaşıyorum." diye konuştu. 

Bu konuda İstanbul'daki belediye başkanlarını uyarmaya çalıştığını ifade eden Özhaseki, bu konuda hazırlanan yasa taslaklarını yakında Meclis'e getirerek, yasalaştıracaklarını bildirdi. 

Özhaseki, "Hızla kentsel dönüşüme girmek, sağlıklı binalara kavuşmak istiyoruz." dedi. 

Yapmaya çalıştıklarını "acemi bir terzinin paramparça ettiği bir kumaşı yeniden biraraya getirip, birisinin üstüne elbise giydirebilmek için çaba" olarak anlatan Özhaseki, bunun özellikle rantın çok yüksek olduğu, menfaatlerin çekiştiği bir noktada dağları delmek kadar zor olduğunu söyledi. 

Özhaseki, "Ama az çok olayı biliyoruz. Aklımız eriyor. Neler yapmamız gerektiğinin de farkındayız. Bu uğurda da büyük bir mücadeleyi vereceğiz." diye konuştu. 

"KENTSEL DÖNÜŞÜM MECBURİYET"
Türkiye'de kentsel dönüşümün lüks olmadığını, bir mecburiyet ve zorunluluk olduğunun altını çizen Özhaseki, "Deprem bir gerçek. Bu ülkenin topraklarının altı iyice hareketli ve o hareketliliğe karşı şu andaki teknolojiyle bir şey yapamıyoruz. Ancak onu anlarız, ona uygun davranırız ve o zaman işi kurtarırız." değerlendirmesinde bulundu.

Özhaseki, Japonya'nın depremle mücadeleye ilişkin çalışmalarına değinerek, "Biz, deprem olursa üçüncü kattaki adam yukarı mı çıkacak, aşağıya mı inecek? Asansöre mi binecek, merdivenlerden mi inecek? Hala bunları konuşuyoruz. Hepimizi bir korku sarıyor. Japonlar bizden çok mu akıllı?" diye sordu. 
Depremle ilgili tedbirleri alma noktasında hiç kimsenin ciddi davranmadığını vurgulayan Özhaseki, "Herkese düşen önce oturduğu ev depremsellik noktasında nedir, ne değildir baktırmak. Herkes fakir fukara veya 3 kuruş mühendislere para veremeyecek durumda değil." dedi. 

Özhaseki, belediyelerin de depremsellik açısından kendi bölgelerini tek tek elden geçirmeleri gerektiğinin altını çizdi.

ŞEHİRCİLİK ŞURASI
Şehircilik Şurası'nı bir sene önce başlattıklarını anımsatan Özhaseki, "Buradan çıkan sonuçları yönetmeliklere ve kanunlara yazıyoruz. Bir kısmını getireceğiz Meclis'e. Önümüzdeki sezonun sonuna doğru çok hızlı vaziyette bu işe girmek istiyoruz." şeklinde konuştu. 

Özhaseki, özellikle 1999 depreminden önce yapılan binaların eski yönetmeliğe tabi olduğu için büyük çoğunluğunun risk taşıdığına işaret ederek, şöyle devam etti:  "Senelik 500 bin civarında bağımsız birimi, yapıyı değiştirmemiz lazım. 15 sene devam edersek 7,5 milyon civarında bağımsız birimi değiştirmiş oluruz. Bunu yapmaya gücümüz yeter. Malzememiz, teknik ekibimiz var. O zaman bir an önce başlamalıyız. Bu konuda teşvikler vermeliyiz. Belediyeleri biraz tahrik etmeliyiz. O konuda da çalışmalarımız son aşamaya geldi. Önümüzdeki günlerde de bunu ortaya koyacağız."

ŞEHİR 2023 PROJESİ: MAHALLE KONSEPTİ
Şehir 2023 projesini de anımsatan Özhaseki, şunları söyledi:  "Beş belediyeyle anlaştık. Üniversitelerle çalıştık, 5 belediye bize yer gösterdi. Oralarda uygulamaya başlayacağız. Daha sonra kooperatif kurmak isteyenler eğer düşündüğümüz şekilde bizim verdiğimiz projeleri orada uygulamaya giderlerse onlara da kolaylık sağlayacağız. Arsasını Milli Emlak'tan bedava verdireceğiz. Yani kibrit kutusu gibi 15 katlı binalar yan yana dikip, herkesi orada oturtup geçip giden bir anlayıştan ziyade bizim kendi medeniyet tasavvurumuz içinde düşündüğümüz mahalle konsepti yapılaşmayı sağlayacak gruplara, taahhüt ettiğinde yeri bedava verip, daha sonra da teşvikle devam ettirmeyi düşünüyoruz." (AA)

 
Saldırı hazırlığındaki teröristler yakalandı!
 
Cengiz Bozkurt: Ahmet’le gerçekten öpüştük
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Burhan Kuzu: Aday gösterilmediğim için kırgınım
Habertürk TV'de soruları yanıtlayan AK Partili Burhan Kuzu gündeme ilişkin ...
İzmir'de AK Partili Başkan'dan flaş karar: Aday olmayacak
AK Parti Kadın Kolları İzmir İl Başkanı Gözde Keskin, yapılacak olan mayıs ...
Akşener'den 15 Temmuz'da erken seçim iddiası
İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, 15 Temmuz 2018'de genel ve cumhurbaşkanı ...
 
Erdoğan'dan Zeytin Dalı Harekatı açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Şu an itibarıyla Afrin'deki mücadelede etkisiz ...
Gabriel'den 'Salih Müslüm sorusu'na yanıt
PYD eski eş başkanı Salih Müslüm'le ilgili soruya cevap veren Almanya ...
Kiraz Belediye Başkanı Özçınar’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a özel dosya!
Özçınar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ilçeye yapılan hizmetler hakkında bilgi ...
 
Şengül'den Başkent'e '19 ilçe' çıkarması, teşkilata önemli mesajlar!
Değişim kararı alınan 19 ilçe için yoğun mesai sürüyor. Koordinatörlerin ...
Karabağlar'da 'alkol izni' tartışması: CHP Grubu'ndan detaylı açıklama
Uzundere Rekreasyon Alanı’nın sınırlı bölgesinde alkol izni verilmesi ...
CHP-SP buluşmasında önemli mesajlar!
CHP heyeti, Saadet Partisi'ne ziyarette bulundu. Görüşme sonrası iki partiden ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Soyer’in İstanbul mesaisi ve İzmir’de 1 Nisan sonrası
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri