POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
5 yaşındaki Edanur'un ölümüyle ilgili 1 tutuklama
5 yaşındaki Edanur'un ölümüyle ilgili 1 tutuklama
TFF'den seçim tarihi için flaş açıklama!
TFF'den seçim tarihi için flaş açıklama!
İki bölgede 4 PKK'lı etkisiz hale getirildi
İki bölgede 4 PKK'lı etkisiz hale getirildi
CHP'den tavuk eti ihracatı sınırlamasına tepki
CHP'den tavuk eti ihracatı sınırlamasına tepki
23 Mart 2022 Çarşamba - 12:04

Platformdan Çeşme Projesi'ne 11 maddelik itiraz açıklaması!

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy'un peş peşe yaptığı sunumların ardından bir açıklama da Çeşme Çevre Platformu'ndan geldi. Çeşme Çevre Platformu projeye itiraz noktalarını 11 maddelik açıklamayla anlattı. 

Platformdan Çeşme Projesi ne 11 maddelik itiraz açıklaması!

GERÇEKİZMİR - Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın İzmir'in turistik ilçesine yapmayı planladığı Çeşme Projesi hakkındaki tartışmalar sürüyor. 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un önce kentte Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran ve iş dünyası ardından da Ankara'da İzmir Milletvekillerine yaptığı detaylı sunumun ardından proje hakkında bir açıklama da Çeşme Çevre Platformu'ndan geldi. 

Çeşme Çevre Platformu projeye itiraz noktalarını 11 maddelik açıklamayla anlattı. 

İŞTE O AÇIKLAMA: 

1.    Çeşme Turizm Bölgesi 12.017 Hektar (120.000.000 m2) alanı kaplıyor. Turizm bölgesi dışında bundan ayrı 11 adet Turizm Merkezi de bulunuyor hepsinin toplam alanı 18.000 Hektarı geçer. Çeşme yarımadasının büyüklüğü ile yaklaşık 30.000 Hektar. Yani yarımadanın yarıdan çoğu Turizm Bölgesi.

2.    Turizm Bölgesindeki tesçilli orman alanı 5.250 Hektar (52.500.000. m2) Bu miktara 11 adet turizm merkezindeki orman alanları dahil değil. Yani 12.000 hektarlık turizm merkezinin 5.000 hektarı tesçilli orman. Orman alanlarının yaklaşık 20.000.000 m2 si Zeytineli bölgesindeki ormanlık alanlar. Turizm bölgesinin 20.000.000 m2 si deniz yüzeyi, bildiğimiz deniz yani, Turizm bölgesinin 42 km. si kıyı. Bu miktara 11 adet Turizm merkei dahil değil.

3.    Turizm bölgesindeki 42 Km. kıyının tamamı yerli ve yabanacı yatırımcıya irtifak hakkı tesis edilerek devredilecektir. Bu kıyılardan tahsis sahibi dışında hiçbir yurttaş yararlanamayacaktır. Oysa anayasaya göre kıyılar devletin hüküm ve tasarrufundadır.

4.    20.000.000 m2 deniz alanına ve içindeki adalara hiç kimse giremeyecektir. Çünki deniz yüzeyleri ve adalar tahsisi alanın özel mülkiyetinde olacaktır.

5.    52.500.000 m2 orman alanı tahsis sahibinin özel mülkiyeti gibi olacak kapatılarak hiç kimse alınmayacaktır. Orman alanları kesilip 12 adet golf sahası yapılacaktır.

6.    Turizm bölgesinin 6.000.000. m2 si mera alanıdır. Anayasaya göre meralar tarım ve hayancılık amacı dışında kullanılamaz ve köylere tahsis edilir. Ancak 6.000.000. m2 mera alanı tahsis sahibinin özel mülkü olacak hiç kimse meralardan yararlanamayacak.

7.    Turizm Bölgesinin 1.000.000.m2 zeytinlik ve nitelikli tarım alanıdır. Bu alanlarda tahsis alana devredilecektir.

8.    Turizm bölgesinin 3.000.000 m2 kısmı doğal sit alanıdır. ( Nitelikli Koruma ve Sürdürülebilir koruma alanı)

9.    Alaçatı Gölobası mevkii çok özel bir bölge olup Türkiye Natura 2000 habitatları arasında korunması öncelikli alanlar arasındadır. Ancak bu bölge golf sahası yapılacak alanlar arasındadır.

10.    Çeşme yarımadasının üçte ikisi Turizm Bölgesi ve ilave olarak 11 adet turizm merkezidir. Turizm Tahsis Kanunu gereğince Cumhurbaşkanı kararı ile bu bölgenin tamamında yani yarımadanın üçte ikisinde bir yabancı lehine bir tür özel mülkiyet hakkı tanınacaktır. Onun arazine (yani yarımadanın üçte ikisi alana, yani ona ait ormanlarına, kıyılarına, meralarına, adalarına ve denizlerine) hiç kimse giremeyecek ve yararlanamayacaktır.

11.    Bir tür Turizm Bölgesi cumhuriyetinde kendi dünyasını kuracaktır. Çeşme'nin yerli esnafın ve tüccarının para kazanma beklentisi boşunadır. Aksine kendi elindeki değeri de kaybedecektir.

YARGI SÜRECİ
Çeşme Çevre Platformu'nun açıklamasında ayrıca iptal için açılan davanın Danıştay 6.Dairesinde görülmekte olduğu, 27 Ekim 2021 günü Çeşme'de keşif yapıldı ve bilirkişi heyet raporu beklendiği ayrıca bölgenin Doğal SİT dereceleri, yapılaşmaya elverişli hale getirmek için düşürülmüş olup bu kararını iptali için de İzmir 2.İdare Mahkemesinde, 27 Aralık 2021 tarihinde dava açıldığı bildirildi. 

 
Göztepe'de bitmeyen kabus!
 
Büyükşehir Binası yıkım ihalesinde tarih belli oldu!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ali Rıza Avcan 23 Mart 2022 Çarşamba 18:00

Platform metni dediğiniz bu özet listeyi bizler bugün avukat Şehrazat Mercan'ın Facebook'taki sayfasında şahsi paylaşımı olarak okumuş, beğenip paylaşmıştık... Şimdi de platformun bildirisi diye karşımıza çıkıyor... Anlaşılan bilerek yapılan bir karışıklık var ortada...

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Süslü Kadınlar Bisiklet Turu'na BM onuru!
İzmir'den 30 ülkeye yayılan Süslü Kadınlar Bisiklet Turu'nu başlatan Sema ...
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Çakıcı’ya verilen 17 yıl hapis cezasının bozulmasını istedi
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, "Tasarlayarak öldürmeye azmettirmeye ...
Yaşlı kadını araca almayan taksiciler için karar
İstanbul Fatih'te hastaneden çıkan ve taksiye binmek isteyen yaşlı bir ...
 
Öğrenciler atık sebze-meyveden gübre üretiyor!
İzmir'in Bergama ilçesindeki Aşağıbey Ortaokulu öğrencileri, sebze ve ...
İzmir'de çiftliğe 'zehir' baskını!
İzmir'de sokak satıcılarının kullandığı bir çiftliğe düzenlenen operasyonda ...
İşkenceci bakıcı göç idaresinden kaçırıldı iddiası!
80 yaşındaki Alzheimer hastası kadına şiddet uygulayan Türkmenistanlı ...
 
Yolun karşısına geçerken canından oldu!
Kemalpaşa ilçesinde, yolun karşısına geçmeye çalışırken, hafif ticari ...
Iğdır'ın bazı köylerinde 'mavi dil' karantinası!
Iğdır’ın bazı köylerinde küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda görülen 'mavi ...
Çanakkale'de deniz ulaşımına fırtına engeli
Çanakkale'de, Gökçeada-Kabatepe hattında bugün yapılacak feribot seferleri ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri