POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Otoyol ve köprü ücretlerine zam
Otoyol ve köprü ücretlerine zam
AK Parti'den 2 ayrı kamp kararı
AK Parti'den 2 ayrı kamp kararı
Fenerbahçe seçim tarihini duyurdu
Fenerbahçe seçim tarihini duyurdu
Candan kardeşler hakkında iddianame hazırlandı
Candan kardeşler hakkında iddianame hazırlandı
28 Ocak 2019 Pazartesi - 09:18

Poşetten sonra yemeklik yağa atık vergisi!

Türkiye paralı poşet uygulamasını tartışırken, yemeklik yağda da “atık yağ” vergisi gündeme geldi. Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, paralı poşet uygulamasına ilişkin kanunla yemeklik yağ için de litre başına 10 kuruş atık yağ bedeli getirildiğini belirtti.

Poşetten sonra yemeklik yağa atık vergisi!

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, bir grup gazetecinin, sektörün sorunlarıyla ilgili sorularını yanıtladı.

Marketlerde poşetin paralı olmasına ilişkin Çevre Kanunu’nda yağ için de litre başına 10 kuruş atık yağ vergisi konulduğunu belirten Büyükhelvacıgil, başlangıçta bitkisel yağ ile madeni yağ için aynı tutarda, litre başına 50 kuruş vergi öngörüldüğünü, girişimleri sonucu bunu 10 kuruşa indirdiklerini anlattı.

Aslında buna da gerek olmadığını, çünkü Türkiye’de sadece fast-food restoranlarında 50 bin ton atık yağ çıktığını kaydeden Büyükhelvacıgil, “100 bin - 150 bin ton kapasitesi olan orta ölçekli bir işletme yıllık 8.5 milyon TL geri dönüşüm katkı payı ödeyecek. Daha önce ödediği vergi normalde yıllık 4.5 milyon TL civarında. Yani sanayicinin vergisi 3’e katlanacak” dedi.

Büyükhelvacıgil, ambalajcıların da üretim için devlete ambalaj geri dönüşüm katkı payı ödeyeceklerine dikkat çekti. Büyükhelvacıgil, "Ambalaja zam, yağa geri dönüşüm katkı payı, bunlar fiyatları etkileyebilecek kalemler. Eğer 2019 yılında bu yönetmelik yürürlüğe girerse, enflasyonu etkiler" diye konuştu.

KOMŞU ÜLKELER FİYATI ARTIRMAK İÇİN TÜRKİYE’DE ÜRÜNÜN BİTMESİNİ BEKLİYOR
Büyükhelvacıgil, yerli ayçiçeği ile üretilen yağın şubat ayında tükendiğini, yurt içinde ayçiçeği hasadının başladığı temmuz ayına kadar olan dönem için Türkiye’nin yağ ithal etmek zorunda kaldığını belirtti.

Türkiye 1.2 milyon ton ayçiçeği üretirken, nüfusları Türkiye’den çok az olan Moldova’nın 1.5 milyon, Bulgaristan’ın 1.8 milyon, Romanya’nın 1 milyon ton üretim yaptığını kaydeden Büyükhelvacıgil, “Bizim, ihtiyacımız olan 3 milyon ton ayçiçeğini üretebiliyor olmamız gerekiyor. Bulgaristan, Rusya, Ukrayna, Türkiye’de ürünün ne zaman bittiğini, fiyatların ne zaman yükseldiğini çok iyi biliyorlar ve ürün alacağımızı da bildikleri için, maalesef fiyatları ona göre yükseltiyorlar” diye konuştu.

Uzun yıllardır ilk kez Avrupa Birliği’nden sıfır gümrük vergisiyle 18 bin ton yağ ithal edildiğini, ancak ithalatın adil yapılmadığını savunan Büyükhelvacıgil, ithalatın 14.4 bin tonunu Trakya Birlik’in, 4 bin tonunu da Karadeniz Birlik’in gerçekleştirdiğini anlattı.

ON YILDA 6.6 MİLYAR DOLARLIK İTHALAT
Büyükhelvacıgil, Türkiye’nin petrolden sonra en fazla ithalatı yılda 4 milyar dolara ulaşan yağlı tohum ve yağda gerçekleştirdiğini, çiftçiye bu ürünler için yılda 2 milyar dolar destek verilse ithalata gerek kalmayacağını ve cari açığın da azalacağını vurguladı.

Büyükhelvacıgil, Türkiye’nin son on yılda sadece ayçiçeği olarak 2.6 milyar dolar, ayçiçeği yağı olarak da 4 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdiğini belirtirken, akademisyenlere hazırlattıkları bir rapora göre, böyle giderse 2030 yılına kadar 15.6 milyar dolar ithalat yapılmasının öngörüldüğünü söyledi.

“MİLLİ YAĞ KOORDİNASYON KURULU” ÖNERİSİ
Türkiye’nin bitkisel yağda yıllık ihtiyacının yüzde 70’ini dışarıdan aldığını, diğer ülkeler için iyi bir pazar oluşturduğunu kaydeden Büyükhelvacıgil, ilgili bakanlıkların, sanayicilerin, üreticilerin katılımıyla Milli Yağı Koordinasyon Kurulu oluşturulması halinde hem ülkenin ithalata bağımlılıktan kurtulacağını ve hem de tüketici açısından fiyat istikrarı sağlanacağını vurguladı. (Habertürk)

 
CHP ve İYİ Parti bir ilde daha anlaştı
 
Puzzle’ın son parçası ve Soyer!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
2,5 milyon kişi erken rezervasyon yaptırdı
Tur Operatörleri Platformu Sözcüsü Cem Polatoğlu, yüzde 50 indirim ve ...
EBSO Başkanı Yorgancılar'ın acı günü
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın 92 yaşındaki babası İsmet ...
Hollandalı hayvancılık devi yatırım araştırması için İzmir'e geldi
Dünyadaki en başarılı tarım uygulamalarına imza atan ve Türkiye’de en ...
 
Kart borcu kredisinde vade uzatıldı
BDDK, kredi kartı borçları için verilecek tüketici kredilerinde vadeyi 48 aydan 60 aya çıkardı.
İzmir'de flaş karar: 56 yıllık turizm firması iflas etti!
Türkiye'nin en büyük otobüs ulaşım firmalarından Pamukkale Turizm'in konkordato ...
Albayrak: Türk ekonomisinin temeli sağlam
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, Türk ekonomisinin temellerinin sağlam ...
 
İnşaat sektöründe otopark yönetmeliği endişesi
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Üyesi Levent Bendeş, Resmi Gazete'de ...
Su ürünleri ihracatçıları hedef büyüttü
Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün, 2023 için belirlediği 3 ...
İzmir'de sağanaklar pazar tezgahlarını da vurdu!
İzmir'de aralıklı olarak iki haftadır süren sağanak, tarlaları sular altında ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri