POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
5 kişilik aile yok oldu: Kan donduran gece!
5 kişilik aile yok oldu: Kan donduran gece!
Anneden 10 yaşındaki kızına şiddet: Alın sizin olsun!
Anneden 10 yaşındaki kızına şiddet: Alın sizin olsun!
'Geç geldiniz' deyip ambulansa kürekle saldırdı!
"Geç geldiniz" deyip ambulansa kürekle saldırdı!
Kabine toplanıyor: Gündemde neler var?
Kabine toplanıyor: Gündemde neler var?
22 Şubat 2018 Perşembe - 15:30

Profesörden Kuş Cenneti için suç duyurusu!

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, İzmir Kuş Cenneti'nin milli park ilan edilmemesi nedeniyle Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkilileri hakkında Menemen Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Profesörden Kuş Cenneti için suç duyurusu!

Gediz Deltası'nda bulunan İzmir Kuş Cenneti'nde, Türkiye'de gözlenen 483 kuş türünden 294'üne rastlanıyor ve çok sayıda kuş ile memeliye beslenme, barınma ve üreme imkanı veriyor. Sahip olduğu biyoçeşitlilik nedeniyle 1998 yılında Gediz Deltası ve içinde bulundurduğu İzmir Kuş Cenneti uluslararası su kuşları ve sulak alanların korunması olarak bilinen RAMSAR Sözleşmesi listesine dahil oldu. Türkiye, burada gözlenen ve kuluçkaya yatan kuş türlerinin korunacağını 1984 yılında Bern Sözleşmesi ve 1966 yılında da Paris Sözleşmesi ile taahhüt etti. Türkiye'nin önemli sulak alanlarından biri olan İzmir Kuş Cenneti'nin 'Milli Park' ilan edileceği 1996 yılında zamanın Orman Bakanı Halit Dağlı tarafından kamuoyuna açıklandı. Bu konuda gerekçeli rapor ile Milli Park sınırlarını belirten alanın haritası çizildi. 1996-1999 yılları arasında Orman Bakanlığı tarafından görüş sorulan ilgili 7 bakanlıktan olumlu görüşler alındı. Ancak burası bir türlü bugüne kadar milli park ilan edilmedi.

MEKTUP BİLE YAZDI
Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, 1999 yılından 2012 yılına kadar geçen 13 yıllık süreçte milli park ilanı gecikince o tarihte başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bu konuda mektup yazdı. Bunun ardından Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nden Kuş Cenneti'nin milli park ilan edilmesi çalışmalarının tekrar başlatıldığının bildirildiğini belirten Prof. Dr. Sıkı, ancak yine olmayınca 2014 yılında dönemin CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler tarafından, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM'ne yazılı soru önergesi verildiğini hatırlattı. Bakan Eroğlu'nun "Gediz Deltası'nın Milli Park olarak ilan edilmesi konusunda çalışmalar devam etmektedir" cevabı verdiğini aktaran Prof. Dr. Sıkı, 2018 yılına kadar İzmir Kuş Cenneti'nin milli park ilan edilmesi gecikince Menemen Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. Sıkı, "Çünkü 1999 yılında Kültür Bakanlığı İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Kuş Cenneti'nin milli park sınırlarının uygun olduğuna 'olumlu' karar vermiştir. 3386 sayılı kanunun 14. maddesinde 'Kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişiler, koruma kurullarının kararlarına uymak zorundadırlar' amir hükmü olması nedeniyle bu karar tüm kurumları bağlayıcı niteliktedir" dedi.

Kararı uygulamayıp, Sit Kanunu'na muhalefet ettiklerini öne sürdüğü Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkililerinin cezalandırılmasını talep eden Prof. Dr. Sıkı, "Bünyesinde barındırdığı biyoçeşitlilik nedeniyle uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuatımızla korumayı taahhüt ettiğimiz, dünya ve Türkiye için böylesine önemli bir alanın, siyasi otoritenin keyfine ve birinci derece korumakla mükellef olan memurların insafına bırakılmayacak kadar önemli olduğuna inandığım için bu kararı alma gereği hasıl olmuştur" dedi. (DHA)

 
Afrin'de 3 köy daha terörden temizlendi
 
Geleceğin teknolojileri İzmir'deki fuarda!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Afrin'de 3 köy daha terörden temizlendi
TSK ve ÖSO, Afrin'in güneybatısındaki Tell Dilur köyü ile Afrin'in kuzeyindeki ...
Eski CHP yöneticisine otobüste cinsel istismardan tutuklama!
Eski CHP Kuşadası İlçe Yönetim Kurulu Üyesi M.Y, erkek çocuğa cinsel istismarda ...
Bir sınıf dolusu mutluluk: Tombi'ye kavuştular
Bayraklı ilçesindeki Ticaret Borsası İlkokulu'nda, üçüncü sınıf öğrencilerinin ...
 
İzmir'de merkezli büyük FETÖ operasyonu!
Örgütün sözde Karşıyaka eyalet yapılanmasında yer aldıkları öne sürülen, ...
Ozan Arif'e Bahçeli cezası!
Ankara 36. Asliye Ceza Mahkemesi, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye ...
'Eski iş yerini bildirmemek' işten çıkarılma nedeni sayıldı!
İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi, işten çıkarılan kişinin ...
 
Turistik ilçede DEAŞ operasyonu!
Dikili ilçesinde, terör örgütü DEAŞ'a yönelik yapılan operasyonda gözaltına ...
Bornova tarihinin tek kadın başkanı vefat etti
Bornova’da 1994-1999 yılları arasında belediye başkanlığı yapan ve ilçe ...
TSK'dan Zeytin Dalı Harekatı raporu!
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Zeytin Dalı Harekatı'nın başlangıcından ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri