POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Özgür Özel'den Dervişoğlu açıklaması!
Özgür Özel'den Dervişoğlu açıklaması!
Beşiktaş karşısında derbide gülen taraf Fenerbahçe
Beşiktaş karşısında derbide gülen taraf Fenerbahçe
CHP'den belediyeler için israf ve tasarruf genelgesi!
CHP'den belediyeler için israf ve tasarruf genelgesi!
Berzeg için yapılan DNA testi sonuçlandı!
Berzeg için yapılan DNA testi sonuçlandı!
27 Ocak 2023 Cuma - 11:36

ŞPO'dan 'GYF' tepkisi: Kemeraltı ve Basmane herkesindir!

TARKEM, İzmir Tarihi Kemeraltı ve Çevresi adına kaynak yaratma ve ölçeklendirme amacıyla Re-Pie Portföy Yönetim şirketi ile 'İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Yatırım Fonu' kurdu. Karara İzmir Şehir Plancıları Odası'ndan tepki geldi.

ŞPO dan  GYF  tepkisi: Kemeraltı ve Basmane herkesindir!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in Kemeraltı’nı ayağa kaldırma ve İzmir'i dünya kenti yapma hedefi doğrultusunda İzmir Tarihi Liman Kenti'nin UNESCO Dünya Mirası daimi listesine girmesi için çalışmalar devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yönetim kurulu başkanı olduğu TARKEM, İzmir Tarihi Kemeraltı ve Çevresi adına kaynak yaratma ve ölçeklendirme amacıyla Re-Pie Portföy Yönetim şirketi ile “İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Yatırım Fonu” kurdu.

Karar, "TARKEM liderliğinde Re-Pie Portföy Yönetim Şirketi iş birliğiyle hayata geçirilen İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Yatırım Fonu’na, bölgenin gelecek vizyonunun bir parçası olmak isteyen küçük veya büyük her ölçekte kurumsal ve bireysel nitelikli yatırımcılar katılabilecek. 2023 yılı ikinci çeyreğinden itibaren Türkiye ve Avrupa başta olmak üzere tüm dünyadan nitelikli yatırımcılara İzmir Tarihi Kemeraltı’na ortak olma çağrısı yapacak olan İzmir Tarihi Kemeraltı GYF ve TARKEM, İzmir Tarihi Kent Merkezi’nin UNESCO Dünya Mirası olmasına katkı sağlamaya devam edecek" açıklamasıyla duyuruldu. 

İzmir Şehir Plancıları Odası'ndan TARKEM tarafından alınan 'Kemeraltı GYF' kararına tepki geldi. ŞPO'nun açıklamasında, bölgenin UNESCO Dünya Miras Listesi`ne aday durumda olduğu hatırlatılırken, "Söz konusu adaylık sürecinde alanın kamu yararı temelinde, uluslararası alanda çerçevelenen koruma ilkeleri doğrultusunda korunması beklenirken, alanın yatırımcı sermayedar gruplar için, üstelik kamu kurumları aracılığıyla, kaçırılmayacak bir yatırım fırsatı olarak sunulmasının koruma ilkeleri açısından oldukça tehlikeli bulunduğunu kamuyoyuna duyurmayı bir görev ve tarihsel sorumluluk olarak görüyoruz" ifadeleri yer aldı. Ayrıca açıklamada, "Kemeraltı ve Basmane herkesindir, esnafındır, yoksulundur, İzmirlinindir, göçmenindir. Birkaç sermayedarın öyle kolay at koşturacağı bir alan değildir. Hakettiği üzere koruma ilkeleri çerçevesinde uluslararası bir miras alanı niteliği taşıdığı da göz önüne alınarak doğru yaklaşımlarla, kamu tarafından ele alınmalı ve korunmalıdır" denildi.

İŞTE TÜM DETAYLARIYLA O AÇIKLAMA: 
2012 yılında kurulan ve günümüzde Yönetim Kurulu Başkanlığını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer`in yürüttüğü Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret A.Ş (TARKEM) tarafından İzmir Tarihi Kemeraltı ve Çevresi adına kaynak yaratma amacıyla Re-Pie Portföy Yönetim şirketi ile "İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Yatırım Fonu" kurulduğu yönündeki duyuru ve haberler hem ilgili kurumların web sitelerinde hem de medyada yer almasına ilişkin TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından basın açıklaması gerçekleştirdi.

Yapılan açıklamada; İzmir tarihi kent merkezini oluşturan Tarihi Kemeraltı ve Basmane bölgeleri özgün tarihsel nitelikler taşıyan önemli alanlar olduğu vurgulanarak, geçmişten günümüze gelişen kentleşme pratikleri içerisinde merkezi niteliklerini ve önemlerini sürdürmeyi başarmış olan bölgeler, dünya ölçeğinde de taşımakta oldukları değer çerçevesinde, günümüzde UNESCO Dünya Miras Listesi`ne aday durumda olduğu hatırlatıldı. Söz konusu adaylık sürecinde alanın kamu yararı temelinde, uluslararası alanda çerçevelenen koruma ilkeleri doğrultusunda korunması beklenirken, alanın yatırımcı sermayedar gruplar için, üstelik kamu kurumları aracılığıyla, kaçırılmayacak bir yatırım fırsatı olarak sunulmasının koruma ilkeleri açısından oldukça tehlikeli bulduklarını kamuoyuna duyurmayı bir görev ve tarihsel sorumluluk olarak gördüklerini açıkladılar. 

Kültürel Miras Hisse Senedi Değil Kuşaklar Ötesi Kamu Yararıdır!
Kemeraltı ve Basmane bölgeleri için bugün koruma anlamında yapılması gereken pek çok eylem bulunduğu,  2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu`na göre kültür ve tabiat varlıklarının devlet malı niteliğinde olduğu ve bu konuda sorumluluğun Bakanlık ve yerel yönetimlerin, yani kamu kurumlarında olduğu vurgulandı.

Açıklamanın devamında "Söz konusu bölgede uygulamaların koruma amaçlı imar planları ve koruma ilkeleri temelinde olması gerektiği, sermayenin kar odaklı taleplerinden, kısa vadeli, geri döndürülemez hasara yol açma riski yüksek, dönüştürücü rant taleplerinden kesinlikle kaçınılmalıdır. Kemeraltı ve Basmane herkesindir, esnafındır, yoksulundur, İzmirlinindir, göçmenindir. Birkaç sermayedarın öyle kolay at koşturacağı bir alan değildir. Hakettiği üzere koruma ilkeleri çerçevesinde uluslararası bir miras alanı niteliği taşıdığı da göz önüne alınarak doğru yaklaşımlarla, kamu tarafından ele alınmalı ve korunmalıdır" denildi.

Ayrıca "Kemeraltı ve Basmane bölgelerinde yatırımcısına kaçırılmayacak fırsat olarak sunulan düzenlemenin alanın koruma ilkeleriyle ve kamu yararıyla açıklanacak bir yanı bulunmadığı, bu hatalı karardan acilen vazgeçilmesi…", "… koruma pratiklerinin kamu tarafından yürütülmesi gerektiği ve bu açıdan TARKEM`in (Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret A.Ş) varlık amacının sorgulanmasına ihtiyaç olduğu…" konusunda uyarıda bulundu.

Açıklamanın sonunda ise "Meslek odaları olarak, bir tarihsel koruma alanını kar amaçlı bir yatırım alanı olarak sunma tavrını ve bu amaçla açıklanan gayrimenkul yatırım fonunun kurulmasını, koruma ilkeleri açısından oldukça tehlikeli buluyoruz. Ayrıca kenti ve kentliyi ilgilendiren tüm konularda atılacak adımlar öncesi meslek odaları ile yapılacak bilimi ve tekniği esas alan toplantıların, çalıştayların kentlerimizin geleceği için bir tercih değil zorunluluk olması gerektiğini kamuoyuna duyurmayı bir görev ve tarihsel sorumluluk olarak gördüğümüzü belirtmek isteriz" şeklinde kurumlara çağrıda bulunuldu.

 
Bayraklı’da üniversiteli ‘akranlar’ buluştu
 
Buca'da israfa karşı 'can dostu' seferberlik!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sinan Ateş cinayetinde yeni gelişme!
Eski Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi ...
İzmir'deki vahşette 'küfür' indirimi: Müebbet 15 yıla döndü!
Bornova ilçesinde başına çekiçle vurulup, öldürüldükten sonra cesedi çekyatın ...
Çeşme Projesi'nde bir kritik gelişme daha... Danıştay Savcısı: İptal edilmeli!
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun Çeşme Projesi'ne dair aldığı ...
 
Gediz Deltası'nda üreme alanları azaldı
Gediz Deltası'nda 2022 kuş araştırma ve izleme çalışmaları tamamlanırken, ...
DEÜ'nün deney üssünde son viraj!
Kalkınma Bakanlığı'nın 2015 yılında 'Büyük Deney Hayvanı Araştırma Altyapı' ...
Denizli'de vahşet: 2 yaşındaki çocuk ölü bulundu!
Denizli’nin Pamukkale ilçesinde bir evde 2 yaşındaki çocuğa ait cansız ...
 
İzmir'de feci kaza!
İzmir'in Bayraklı ilçesinde servis minibüsüne çarpan hafif ticari aracın sürücüsü yaralandı.
İzmir'de sağanak kabusu!
İzmir'de etkili olan sağanak nedeniyle trafik kazaları ve su baskınları meydana geldi.
İsrail'den orduya 'teyakkuz' talimatı
İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, işgal altındaki Batı Şeria'nın ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri