POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Fırtına Türkiye Kupası'nda finalde!
Fırtına Türkiye Kupası'nda finalde!
Nisan sıcaklığı dünya tarihine geçti
Nisan sıcaklığı dünya tarihine geçti
11 yaşındaki çocuğa servis çarptı: Hayatını kaybetti!
11 yaşındaki çocuğa servis çarptı: Hayatını kaybetti!
Okul müdürünü katleden öğrencinin ifadesi ortaya çıktı
Okul müdürünü katleden öğrencinin ifadesi ortaya çıktı
19 Mayıs 2023 Cuma - 21:09

Şam 12 yıl sonra Arap Birliği'nde

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, bugün Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen Arap Birliği zirvesine katıldı. Esad, yıllarca muhalif gruplara silah dahil her türlü desteği sağlayan Arap ülkelerinin liderleriyle el sıkıştı. Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman, fotoğraf çektirmeden önce Esad'a samimi şekilde sarıldı.

Şam 12 yıl sonra Arap Birliği nde

Suriye, üyeliğinin askıya alınmasından bu yana ilk kez Arap Birliği zirvesine katıldı. Arap Birliği Liderler Zirvesi, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlendi.

Arap Birliği, iç savaş nedeniyle 2011'de Suriye'nin üyeliğini askıya almıştı. Üye ülkeler Suriye'nin birliğe dönmesi konusunda 7 Mayıs'ta anlaşmaya vardı.

Bu yılki zirveye, Suudi Arabistan'ın daveti üzerine Suriye Devlet Başkanı Esad da katıldı.Esad, Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından oldukça sıcak karşılandı. İkili el sıkışırken görüntülendi. Veliaht prensin, fotoğraf çektirmeden önce esad'a samimi şekilde sarılması dikkat çekti.

Arap birliği liderleri zirveden önce aile fotoğrafı çektirdi, ardından toplantıya geçti. Esad, yıllarca muhalif gruplara silah dahil her türlü desteği sağlayan Arap ülkelerinin liderleriyle aynı masaya oturdu.

Veliaht Prens Selman, zirvede yaptığı konuşmada, " Arap Ligi'ne geri dönmesinin Suriye'de 'istikrara' yol açmasını umuyoruz." dedi.

ESAD: TARİHİ BİR FIRSAT

Zirvede konuşan Suriye Devlet Başkanı Esad ise "Zirvenin bölgesel sorunları dış müdahale olmadan çözmek için tarihi bir fırsat olduğunu" söyledi.

Arap devletleri, daha yakın ilişkiler karşılığında Esad'dan Suriye'nin uyuşturucu ticaretini dizginlemesini ve Suriye'den kaçan milyonlarca mültecinin geri dönmesini istiyor.

Suriye'nin Arap Birliği'ne yeniden kabulünün,, Esad'ın on yılı aşkın süredir yaşadığı dışlanmışlığın sona erdiğinin güçlü bir işareti olduğu belirtiliyor.

Zirveye Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de katıldı. Üye ülkelerden Ukrayna'nın barış formülünü desteklemesini istedi. Veliaht Prensi Muhammed bin Aelman ise Riyad'ın Rusya ile Ukrayna arasında arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu söyledi.

KATAR ŞAM İLE İKİLİ İLİŞKİ KURMAYACAK

Suriye'nin birliğe yeniden katılması konusunda özellikle Katar'ın çekinceleri bulunuyordu. Ancak son dönemde Katar bunlardan vazgeçti. Suriye'nin Arap Birliği'ne yeniden dahil edilmesine engel olmayacağını duyurdu. Ancak Şam ile ikili ilişki kurmayacağını bildirdi.

Katar'ın bu kararı diplomasi alanında geri planda kalarak, Suudi Arabistan başta olmak üzere komşu ülkelerle ilişkilerine öncelik vermeyi istediğinin bir göstergesi olarak yorumlanıyor.

Şam 12 yıl sonra Arap Birliği'nde: Esad ve Selman'dan samimi poz - 1

ABD, ŞAM'IN ARAP BİRLİĞİ'NE DÖNMESİNE SICAK BAKMIYOR

Suriye'de yönetim karşıtı gösterilerin iç savaşa dönüşmesinin ardından Beşşar Esad uluslararası toplumdan izole edilmişti.

Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri Esad'ı devirmeyi hedefleyen muhalif gruplara destek vermeye başlamıştı. Ancak Esad yöretimi İran ve Rusya'nın desteğiyle ülkesinde kontrolü büyük ölçüde yeniden sağladı. Muhaliflere karşı zafer elde etti

Sahada durumun değişmeiyle Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, E sad yönetimiyle ilişkilerini yeniden geliştirmek için adımlar atmaya başladı. Bu sürecin sonunda Suriye Arap Birliği'ne yeniden dahil oluyor.

ABD ise insan hakları ihlaleriyle suçladığı Suriye'nin Arap Birliği'ne dahil edilmesine sıcak bakmıyor. Ancak bu konuda çok sert bir tutum takınmaktan da kaçınıyor.

Suriye'deki iç savaşta yüz binlerce kişi yaşamını yitirdi, milyonlarca kişi evlerini terketmek zorunda kaldı. Esad yönetimi şimdi Arap ülkelerinin desteğiyle ülkesini yeniden inşaa etmeyi planlıyor. (NTV)

 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 28 Mayıs mesajı
 
Kaf-Kaf normal sezonu galibiyetle kapattı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Elon Musk duyurdu: Twitter'a yeni özellik
Tesla'nın ve Twitter'ın CEO'su Elon Musk, mavi tik abonelerine getirdiği ...
İtalya'da 100 yılın en büyük felaketi!
İtalya'nın Emilia Romagna bölgesinde hafta başında bu yana etkili olan ...
Putin'in sığınağının planları yayınlandı!
Geçtiğimiz günlerde Kremlin üzerinde infilak eden insansız hava aracı ...
 
Rusya'da hipersonik füze skandalı!
Rusya'nın Ukrayna'ya hipersonik füzelerle yaptığı başarısız saldırı denemesi ...
Ukrayna: Rusya Kiev'e hava saldırısı düzenledi
Kiev Şehri Askeri İdaresinden yapılan yazılı açıklamada, bu sabah Rus ...
Beyaz Saray'dan Türkiye seçimleri mesajı!
Beyaz Saray, Türkiye'de seçimleri kim kazanırsa kazansın Biden yönetiminin ...
 
3 kişinin öldüğü saldırının faili lise öğrencisi çıktı
ABD'nin New Mexico eyaletinde 3 kişinin hayatını kaybettiği ve 6 kişinin ...
Kremlin'den Türkiye'deki seçime ilişkin açıklama
Kremlin, Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili ...
İsrail ile Filistinli gruplar arasında ateşkes sağlandı
İsrail Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarına 5'inci günde de devam ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri