POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Görür en çok endişe ettiği 3 şehri açıkladı
Görür en çok endişe ettiği 3 şehri açıkladı
Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında gelişme!
Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında gelişme!
Uyuşturucu tacirlerine 'Narkoçelik-17' operasyonu
Uyuşturucu tacirlerine "Narkoçelik-17" operasyonu
Konut fiyatları düşecek mi? Uzmanı tarih verdi
Konut fiyatları düşecek mi? Uzmanı tarih verdi
9 Haziran 2020 Salı - 12:07

Sendikadan hastaneler için uyarı: Normalleşme için erken!

Hastanelerde normalleşme için henüz erken olduğunu kaydeden Sağlık Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Yıldırım, bu şekilde bulaşı riskinin daha da arttığını kaydetti.

Sendikadan hastaneler için uyarı: Normalleşme için erken!

Gizem TABAN/GERÇEKİZMİR - Türkiye’de koronavirüs salgını ile mücadele devam ederken, 1 Haziran itibariyle de normalleşme startı verildi. 

Normalleşme süreciyle birlikte vatandaşların koruyucu tedbirleri uygulamaması vaka sayılarında yeniden artış yaşanmasına yol açtı.  

Normalleşmede ilk hafta geride kalırken, vaka sayısının en çok olduğu kentlerin başında gelen İzmir’de özellikle maskesiz, sosyal mesafesiz görüntüler endişeye neden oldu.

Sağlık Bakanlığı’nın kararıyla hastanelerde de normalleşmeye geçilirken, virüs şüphesiyle hastane başvuranların sayısı da artmaya başladı. Sağlık Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Özgür Yıldırım, normalleşme sürecindeki ilk 1 haftada oluşan tablonun endişe verdiğini belirterek, koruyucu tedbirlerin uygulanmamasının vaka artışlarına neden olacağını kaydetti. Şu an İzmir’de günde 2-3 kişinin Kovid 19 şüphesiyle hastanelere başvurduğunu belirten Yıldırım, kentte maskesiz ve sosyal mesafesiz görüntülere ilişkin de, ‘Sağlık çalışanlarının emeklerine yazık’ yorumunu yaptı. Hastanelerde normalleşme için henüz erken olduğuna dikkat çeken Yıldırım, bu sistemin bulaşı riskini arttırabileceğini kaydetti.

SIKINTILI GÜNLER BİZİ BEKLİYOR
Vatandaşların maske takmaması ve sosyal mesafe kuralına uymamasının sonuçlarının önümüzdeki hafta sıkıntılı bir tablo yaratacağını belirten Sağlık Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Özgür Yıldırım, “Beni tedirgin eden açıkçası yaz sezonu… Özellikle deniz sezonunun açılması tatil beldeleri dolup taştı. Kordon’da bile, sosyal mesafe korunsun diye çembere alınan yerlerin dışındalar. Bu görüntüler umarım çok kötü bir duruma sebebiyet vermez ama görüntü onu gösteriyor. Sıkıntılı günler bizi bekliyor. Bu süreçte özellikle halk sağlığındaki filyasyon ekiplerimize büyük iş düşecek. Kurallarla ilgili yaptırımların biraz daha net ve keskin olması gerekiyor. Tedbir alındı ama tedbirin uygulanması konusunda vatandaşta da eksiklik var, cezai işlemi uygulayan da eksiklik var. Maddi cezanın rakamının yükseltilmesi daha etkili olabilir” dedi.

HASTANELERDE NORMALLEŞME İÇİN ERKEN, BULAŞI RİSKİ ARTABİLİR
Hastanelerde normalleşme için henüz erken olduğunu kaydeden Sağlık Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Yıldırım, bu şekilde bulaşı riskinin daha da arttığını kaydetti. Yıldırım şunları söyledi: Hastanelerde normalleşme süreci başladı ama geriye sarabilme ihtimali var. Şuan hastaneler tedbirli gidiyor, yani bin yatak kapasitesi varsa 500 hasta bakabilecekler. Bu da her halükarda hastaların yığılmasına sebebiyet verecek. 2 kişilik odalarda tek kişi kalacak. Bunların hepsi risk oluşturuyor. Eğer bunun önünü açarlarsa; örneğin sağlık kurulundan rapor alacaksın, normalde hastane koridorları ana baba günü oluyor, orada sosyal mesafeyi koruma imkanın zaten yok. Bunu sayısal anlamda düşürmeye çalışacaklar ama ne kadar düşürecekler? Poliklinik hizmetleri ister istemez aksayacak. Daha önce Covid acillerini ayırmışlardı ama şimdi normalleşmeyle birlikte eski sisteme dönüldü. Bu sıkıntı yaratacak. Tüm hastaneler durum şu an bu şekilde… Normalleşme olacak ama pandemi hastanelerinde bu süreci devam ettirmek daha faydalı olur. Yoksa sosyal bulaşıyı daha çok arttıracağız, hastanelerle birlikte arttıracağız. Kronik rahatsızlığı olan biri acile geldiğinde ve virüs bulaştığında bu çok kötü sonuçlar yaratacak. Covid şüphesiyle hastaneye gelen kişinin mutlaka ayrı bir acilde triyajı yapılması ve müşahede de tutulması gerekiyor. Bu kişi her nefes aldığında aynı ortamda bulunan kişilere bulaştırma riski artacak.  Hastanelerde acil triyajının mutlaka ayrılması gerekiyor. O nedenle hastanelerde normale dönülmesi kararının şu an için erken olduğunu düşünüyorum. Tamamen eski sisteme dönülmesi yerine tedbirli gidilebilirdi. Toplum olarak bizde de şu an bir rahatlık var. Ama bunun sonucu önümüzdeki hafta belli olacak. Vaka sayısı şu an az ama 75 gündür alınan tedbirlerin sonucunu 1 hafta sonra açık açık göreceğiz. Karamsar olmak istemiyorum ama görüntü sıkıntılı bir süreci gösteriyor.

GÜNDE 2-3 KİŞİ KOVİD ŞÜPHESİYLE HASTANEYE BAŞVURUYOR
İzmir’de normalleşmeyle birlikte seyreden vaka sayılarına ilişkin konuşan Yıldırım, “Şuan vakalarda ciddi bir artış yok. Hastanelere günde 2-3 kişinin başvurduğunu, şüpheyle gelen kişiler olduğunu biliyorum. Ama virüsün 14 gün kuluçka süresi var. 1 haftası geçti, 1 hafta sonra durum daha da netleşir” diye konuştu.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ EMEKLERİNE YAZIK!
Yıldırım ayrıca, “Beklentimiz daha kötüye gitmemesi yönünde ama son görüntülerden sonra ailesinden, çocuğundan fedakarlık eden, aylardır evine gidemeyen tüm sağlık çalışanlarının emeklerine yazık. Devletin aldığı tedbirlere yazık. İnşallah toparlanma sürecine gireriz” ifadelerini kullandı.

 
İzmir'deki büyük FETÖ operasyonunda son durum!
 
Bakan Soylu'ya hakaret soruşturması: CHP'li Eski Başkan ifade verdi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Diyarbakır'da virüste 'ikinci dalga' endişesi
Diyarbakır'da son bir haftalık süreçte corona virüs tanısı konulan hasta ...
Ege Üniversitesi Hastanesi'nde koronavirüslü hasta kalmadı
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim ...
İşte normalleşmede gevşemenin üç nedeni!
Sağlık Bakanlığı ile Bilim Kurulu, vatandaşların maske ve mesafe kuralına ...
 
"Böyle devam ederse bulaşma artar"
Bilim Kurulu Üyesi Profesör Doktor Mehmet Ceyhan, "Bu böyle devam ederse ...
Son 24 saatte 19 can kaybı, 989 yeni vaka
Türkiye'de corona virüsten son 24 saatte 19 kişi hayatını kaybetti, 989 ...
Yeni araştırma: 10 hastadan 1'i antikor üretiyor
Dünya Sağlık Örgütü’nün danışmanlarından biri olan Profesör Karol Sikora, ...
 
Yeni karar: İsteyen sağlık personeli ayrılabilecek
Sağlık Bakanlığı, 'Covid-19 salgını süresince sağlık kuruluşlarında sağlık ...
İzmir'de geliştirildi: Kovid-19 tomografi yazılımı!
Ege Üniversitesi Hastanesinde oluşturulan bilim ekibi, yeni tip koronavirüs ...
Tabip Odası Başkanı Obuz'dan çarpıcı 'normalleşme' mesajları: İzmir'de artış bekliyoruz!
Normalleşme sürecinde geride kalan 1 haftayı değerlendiren İzmir Tabip ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri